Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Olcis

Sveiks! Man ir spinings lucky john progress ar testu 7-27 gr garums 2.40. Kādu spoli un cik resnu auklu priekš spoles ieteiktu. Man ir 1000 spole un 00.6 mm aukla. Vai ar to pietiek ?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Spole gan ir par mazu un aukla par plānu. Šim spiningam ir gana plašs testa diapazons, varētu teikt ka gana universāls. Es ņemtu 3000. izmēra spoli, un auklu liktu vismaz PE 1 pēc Japāņu klasifikācijas, kas ir aptuveni 0.17mm

Atbildēts: 22.augusts 2018, 08:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 7girts77

Labdien vēlos zināt.Gribu ķert samus gan,Daugavā gan privātās udens tilpnēs.Vai mans komplekts ir pareizi izvēlēts?Kāts-Daiwa Mega force jūras kāts tests no100gr -300gr.

Spole-Shimano Baitrunner 10000jr.

Ja nav pareizs komplekts iesakat kādu citu ja dārgāk nekas galvenais,lai kvalitāte un nepieviļ kad,sākas cope.Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pats samus mērķtiecīgi neķeru, tāpēc nevarēšu īsti komentēt, vai šis komplekts ir atbilstošs

Atbildēts: 21.augusts 2018, 13:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā riino

Sveiks! Salūza spinings Salmo treno, 2.3 garumā, tests 4-18. Man viņš patika, it īpaši Babītē. Tāds nedaudz bomīgs, var apstādījumus paravēt, bet tajā pašā laikā jutīgs un informatīvs. Lūdzu iesaki kaut ko līdzīgu. Darboties pārsvarā sanāk ar krenkiem, walkeriem, mailēm,poperiem, gumijām, attiecīgajā testa diapazonā. P.s. paldies par info par neobreezi, pagaidām esmu ļoti apmierināts.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Cik zinu tad Vantage testi ir zemāki nekā reālie, attiecīgi domāju ka runa ir par spiningu ar testu kaut kur ap 25-25 gramiem. Vari apskatīties X1-762M ar testu līdz 24 gramiem. Šis ir ar extra fast akciju, nedaudz cietāku blanku. Ja gribās vēl stingrāku, tad X1-762MH ar 28 gramu testu. Aizbrauc uz veikalu, patausti. X1 sērija ir ļoti pati izdevusies!

Atbildēts: 21.augusts 2018, 10:28 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā dim

Sveiks!

Vai esi kādreiz izmantojis auklu Team Salmo Fluorocarbon Troutino Soft? Cik saprotu, tā ir domāta kā pamataukla foreļu copei, bet cik laba tā būtu izmantošanai džiga pavadiņām? Vai arī labāk turēties pie tieši pavadiņām domātā FC?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Nē, šo auklu neesmu izmantojis. Tīri fluorokarbonu, kā pamatauklu, salīdzinoši reti kad izmantoju forelēm. Pavadām es izmantoju tādu materiālu, lai viņš būtu vidēji ciets, vairāk uz mīksto pusi, bet, lai būtu laba izturība pret abrazīvu. Šobrīd man pamatā kalpo Sunline - Siglon FC (mīkstāks), V Plus (nedaudz cietāks)

Atbildēts: 21.augusts 2018, 10:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Sveiks!

Jautājums par to kā copēt, kad zivs uzturas termoķīlī. Ezers šaja gadījumā, bet interesē arī ko Daugavā vislabāk tad darīt. Dziļums 8-10m un zivi visu gandrīz zīmē 6m dziļumā līnijās.

Bija dažas vietas kur bija nelieli asaru katli, bet ņēma negribīgi. Uz džiga no rudens copes vietām asari bieži cēlās līdz laivai, bet pie grunts ļoti retas copes.

Cik saprotu velcēšana ir viens variants, kas īsti neuzrunā. Kā ķert šādos apstākļos asarus un zandartus?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Velce varētu būt variants, bet es tomēr darbotos ar spiningu. Viens ko var mēģināt ir tā saucamā pelagic cope. Daudzviet Eiropā, kur ir dziļas un ne tik dziļas ūdenstilpes, copmaņi pamatā ķer pusūdenī esošu zivi. Var izmantot gumijas, vienmērīgi ietinot, var praktizēt arī vertical jigging. Uz lielākiem mānekļiem zivs daudz labāk reaģē, turklāt arī ceļas līdzi. Vēl neaizmirstam par krankiem. Šie ir lieliski mānekļi, tieši šādos gadījumos. Iz daudz modeļu no kuriem izvēlēties, un var piemeklēt vajadzīgo dziļumu. ac

Atbildēts: 19.augusts 2018, 13:55 | 6 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Olcis

Sveiks! Vai gauratā esi bijis? Tur spiningu mētāt var ? Un pat ja var tad mērķa zivs būtu līdaka vai asaris. Vai arī kāda cita zivs . Vai tomēr pieturēties pie pludiņa ???

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Neesmu bijis, bet pieņemu ka noteikti var spiningot. Izskatās ka ezers ir dziļš, jāmeklē kur zivīm patīk atrasties.

Atbildēts: 19.augusts 2018, 13:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks! Varētu lūdzu pastāstīt kāds ir Lubānas ezers, ja esi bijis. Saprotu, ka ezers it sekls, tātad gan jau jāmētā swimbaiti, valkeri, krenki un gumijas.... bet kadas krāsas labāk strādātu...

Paldies jau iepriekš ;)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ui kur sen esmu bijis Lubānā. Kopumā lielisks ezers. Jā, nevar teikt ka viņš ir sevišķi dziļš, liela ezera daļa ir appludinājumi. Bet nu var atrast arī nedaudz dziļākas vietas. Krāsu ziņā es ņemtu spilgtas, vismaz noteikti ar tām sāktu. Virsmas mānekļiem, krāsa nav sevišķi no svara, jo zivs tāpat to redz pret gaismu, no ūdens apakšas. Spilgti virsmenieki ir labāki pašam copmanim - vieglāk redzēt kur ir māneklis. Bet noteikti līdzi ir jāņem dabiskie krāsojumi, mailes un tamlīdzigi. Vēl jāskatās no laikapstākļiem, ūdens dzidrības.

Atbildēts: 17.augusts 2018, 15:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ilmars638

Sveiks.

Vēlos papildināt savu copes inventāru, bet students diemžēl nedrīkst dabūt to ko grib, tāpēc iesaki man kādu mazbudžeta kātiņu plēsīgajām zivīm, izvēle gan jau nebūs nekāda lielā, tāpēc šajā gadījumā pakomentē uz kādu kāta garumu labāk skatīties un kādu testu izvēlēties. Gribās tādu universālu kātiņu, ar ko varētu pamētāt gumiju, kādu bleķa karoti un pie reizes pamācīties dropšotu.

Pārsvarā copēju no laivas.

Pašlaik strādāju ar Shimano Catana CX240 10-30g. Bet reizēm metot gumijas liekas nedaudz par mazjaudīgu. Skatos uz 2.4m liekas diezgan optimāli, 2.7m nedaudz baida vai nebūs neērti strādāt?

Principā gribās, lai ar pašreizējo kātiņu, jauno kātiņu un mikro džiga kātiņu varētu aptvert visu spiningošanas spektru, dažādiem mānekļiem un stilu. Vai tas vispār ir iespējams cik necik amatiera līmenim?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ja runājam par universālu, tad noteikti jāskatās 8 pēdeas, jeb 2.40m garu spiningu, un es ņemtu ar ātro jeb fast akciju. Šie spiningi principā ir visuniversālākie. Principā ja gribi trīs spiningus, tad pamētāt gumijas un bleķus vari ar savu Catana. Ja gribi mainīt vari, piemēram, uz Favorite Laguna LGS802MH. Šis ko ieteicu ir vairāk kā aizvietotājs Catana. Es teiktu ka šobrīd ar abiem spiningiem, vienīgais kas nav ir tīri spinings uz džigu, dropu vai tviču, voblerim. Nu un Laguna faktiski nosedz šīs vajadzības.

Atbildēts: 17.augusts 2018, 11:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cure

Sveiks!

Twin powers vai Luvias?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es teiktu ka tomēr šīs ir divas dažādas spoles, un šādi viņas salīdināt nevar. Jautājums, kādam copes veidam?

Atbildēts: 14.augusts 2018, 12:10 | 8 komentāri | Adrese atbildei
Jautā lukinsarturs

Sveiks! Vari, lūdzu rekomendēt kādus spininga modeļus testā ap 15-60 gr, garumā ap 3m. Doma lielai līdakai ar lielām gumijām un kādu reizi Norvēģijas fjordos menciņa no krasta. Skatījos uz FAVORITE COBALT CBL-1002H, bet tas rokturis pie spoles pēc atsauksmēm laikam nav pārāk ērts izdevies. Kādi vēl varianti? Budžets līdz 150 eur. Paldies :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks 3m ir salīdzinoši gari spiningi, attiecīgi izvēle nemaz tik liela nav... Ir variants Fox Rage Prism Pike Spin, 2.70m garš ar testu līdz 100gramiem. Šis principā ir labs variants copei ar lielajām gumijām. Jaudīgs spinings, var veikt spēka metienus. Optimālāks variants būtu Favorite Shooter, bet nu šis nebūs vēlamajā budžetā. Toties metiena attālums Shooter ir ļoti labs. Modelis SHT-1002H līdz 60 gramiem.

Atbildēts: 14.augusts 2018, 09:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager