Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā GuN4iKS

Sheiks, tad nu beidzot ir radusies iedvesma sākt darboties ar smago artileriju, nupat iegādājos kātu Daiwa castizm ar 50-150 gr testu, tādu riktīgu bomi priekš cūciņām.

Pāris vārdos, ko teiksi par kātu?

Ar multiplikātoru esmu uz jūs, drošāk jūtos ar bezinerces spoli rokās, ko ieteiktu man kā iesācējam mācīties jauno nezināmo vai palikt pie pārbaudītām vērtībām? + Kādu spoli un šņori izvēlēties? Spole 100-150 EUR robežās.

Ne asakas!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pats neesmu turējis rokās Castizm, bet uzmetot aci specifikācijai, var redzēt ka šis spinings ir veidots tieši darbam ar smagajiem mānekļiem, līdz ar ko pieņemu ka viss būs labi :) Šis spinings arī ir paredzēts bezinercenēm, attiecīgi nāksies vien tādu ņemt. Lai gan ar multu lielos mānekļus ir vieglāk mētāt. Ja bezinerceni, tad jāsaprot, ka spolei būs lielāka slodze, kas agri vai vēlu to nokaus. Copmaņi, kas lieto bezinercenes, izvēlas Shimano Biomaster vecos modeļus, vai 2011. gada Twin Power paaudzi. Tiesa šīs spoles iegādāties nu jau ir ļoti problemātiski, un tās var meklēt eBay vai citos izsoļu saitos. Vēl derēs jūras copei paredzētās spoles, bet nu tās maksā vismaz divreiz dārgāk. Ja kaut ko uz budžeta pusi, var skatīties uz jauno Daiwa Caldia LT 4000. izmēru. LT sērijas spoles ir ar lielāku izturību, jaudīgākiem zobratiem. Aukla - jāizvēlas resna. Te nav ko knapināties. 4 dzīslu pītā aukla 0.38-0.41mm. Un ja ņemam šādu auklu, tad noteikti spolei jābūt ar dziļo kaseti, savādāk striķis ir resns, neko daudz nevarēs uztīt uz spoles.

Atbildēts: 10.augusts 2018, 11:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bio-r

Sveiki. Tā kā esmu iesācējs šajā jomā, gribēju vaicāt vai ir iespējams optimāls āķu un fluokarbona diametra izmērs drop shot sistēmai, t.i., neizejot 100% uz zandartu, lai no āķa izmēra utt nebītos arī asaris.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Manuprāt īsti nē, jo zandartu, it sevišķi rudeņos, ķeram ar lielākiem mānekļiem. Turklāt asara drops parasti tiek siets uz plānāka fluorokarbona. Asarim es lieku 4 vai 2 izmēra dropa āķi, atkarībā kur ķeru. Zandartam - 2/0 un lielākus

Atbildēts: 10.augusts 2018, 10:51 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā tomsalbergs

Sveiks, man inventārā ir favorite variant VRN-702ML, pārsvarā viņu izmantoju džigam un īsti vairs neprasās pēc lielā testa (5-18g), tagad gribu mikrodžigu. Varbūt vari pateikt, vai ar šo kātu varēs uztvičot mazās mailes, un ja jā, tad kādu spoli ieteiktu līdz ~60/70 eiro. Un varbūt arī pāris voblerus ar kuriem sākt, jo tviča jomā esmu zaļš gurķīts :-).

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Jā, ar šo varēsi tvičot mailes, bet nu manuprāt līdz 100-110mm garumam. Ar lielākam šis gan īsti netiks galā. Iesākumā jāņem klasika - Zip Baits Orbit 80 un 110, Jackall Rerange 110, O.S.P Varuna. Ar šiem pietiks :) Pēc tam vari jau izpausties :) Spole - es tomēr ieteiktu nedaudz pielikt un paņemt Shimano Nasci 2500 izmērs, šiem vobleriem būs labs. No Daiwa - Legalis LT

Atbildēts: 7.augusts 2018, 20:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā spura

Vakar vakarā ezerā pirmo reizi redzēju tāādu asaru ( domāju, ka viņi) vakariņošanu trenkājot pa virsu sīkās. Mēģināju vieglajam kātiņam fiksi nomainīt uz mazo rotiņu, bet nekā. Domāju varbūt palīdzētu mazais poperis.

Ja Tev būtu jānopērk 2 poperi, kurus ņemtu? Krāsu no dabīgajām, vai taisni otrādi?

Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Kad asari uzrīko katlu, tad vieni no top mānekļiem ir poperi, valkeri un tailspineri. Vismaz ar šiem man ir vislabākie rezultāti. No poperiem - Megabass Baby Pop-X, Evergreen Combat Popper Bambino un Yo Zuri 3D Popper. No valkiem noteikti Smith Towadi. Virsmeniekiem krāsa nav ļoti no svara. Es parasti ņemu spilgtus, tikai tādēļ lai pašam ērtāk ieraudzīt, kur tad atrodas māneklis.

Atbildēts: 7.augusts 2018, 20:43 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā t@t@

Sveicināts!Varbūt ,ja iespējams aprakstīt pāris teikumos,kādas ir būtiskākās atšķirības starp veco Tiro GOTS-762M un jauno GONTS-762M?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tiro Nuovo blanka ir palikusi asāka, nedaudz stīvāka. Ja vecais Tiro man tieši patika ar nedaudz mīkstāku blanku, universālāku, tad Nuovo jau ir vairā tieši uz džiga tehniku tēmēts. Jutība ir lieliska, metiena attālums arī ir labs, bet nu salīdzinoši viņš ir savādāks. Viss jautājums, kam plāno Tiro Izmantot?

Atbildēts: 3.augusts 2018, 22:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā t@t@

Sveiks!Varbūt ir zināms kāds veikals Rīgā,kur uz vietas būtu Graphiteleader spiningi?Interesē Tiro GOTS-762m.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks GOTS nedomāju ka kaut kur dabūsi. Šī ir vecā Tiro sērija, kura jau kādu laiku netiek ražota. Vietā ir nācis Tiro Nuovo GONTS-762M. Tiesa blanka jaunajam Tiro ir savādāka par veco. Un tieši vecais modelis, 762M, man ir viens no mīļākajiem spiningiem, kuru noteikti nepārdošu :) Rīgā īsti nezinu viekalu kur būtu Graphiteleader spiningi pieejami.

Atbildēts: 2.augusts 2018, 22:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aaaa9

Sveiks. Ko vari teikt par Crazy fish Aspen stake spiningiem asarim? Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Kopumā labi spiningi, ir no kā izvēlēties. Cik zinu tad Crazy Fish nu ir atjaunota blanka. Principā viss ir atkarīgs ko pats vēlies no spininga.

Atbildēts: 2.augusts 2018, 11:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā renshteins

Chaw mārtiņ,

Iesaki lūdzu man tīri asara kātu,testā no 1-8g garums droši ne garāks pa 2.20m(no laivas) ,kas ar daiwa caldiju 2000 ies kopaa! Cen līdz kādiem 200€!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Viens variants varētu būt Favorite Impulse IMP-792L-T, ar testu 2-10 grami, tubular jeb ar veselu spices daļu. Spiningam ir Japāņu ražotāja Toray blanka, Fuji TVS spoles turētājs, Fuji gredzeni ar SiC ieliktņiem. Kooumā viegls un skanīgs spinings. Būs lieliskas sajūtas ķerot asarus.

Atbildēts: 31.jūlijs 2018, 16:04 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā lukinsarturs

Sveiks! Vai LV kaut kur var iegādāties gultnīšus spolēm? Ja nav LV, tad kur labāk sūtīt? Ir doma nedaudz uzķūnēt daiwa freams. Kā noprotu tad gultņus vajadzētu bremzei, auklas uztinējrullītim un knobam, vai vēl ko var darīt? Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Nopirkt noteikti ka var, bet es labāk nestu spoli pie meistara, kurš gan nomainīs, gan arī ieteiks labākos gultņus. Uzreiz gan gribu teikt ka tas nebūs ļoti lēti. Knobam var maksimāli divus gultņus ielikt, zem kasetes vienu, uztinējrullītim arī laikam divi nāca. Tiesa tur ir jāskatās, cik vispār konkrētai spolei var tos likt. Principā no tādiem lielākiem zīmoliem varu ieteikt Boca bearings no Amerikas un Hedgehog studio no Japānas. Tiesa šie abi tirgo dažādu tip, klašu gultņus, un ne vienmēr ir viegli izvēlēties pareizos :)

Atbildēts: 23.jūlijs 2018, 11:43 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Lapsens

Sveiks. Vai Daiwa ULFS 502 būs labs priekš džigošanas un rotiņiem?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ja runa ir par Daiwa Sweepfire SW ULFS-502, tad šis spinings ir ļoti īss. Es īsti neredzu kā viņu varētu izmantot mūsu apstākļos!

Atbildēts: 20.jūlijs 2018, 13:05 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager