Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā cupix

Sveiks Mārtiņ! Šogad testētas "fļuriku" pavadiņas. Secinājums nāca ka tievās pat mazās līdakas pārkož , bet ar biezo pavadu nav diez ko ērti strādāt un tā pat ja trāpa uz zoba pārtrūkst.

Ja tomēr mērķa zivs līdaka , veikalos ir "n" skaits ar materiāliem . Kāds būtu tavs ieteikums - materiāls , garums , tests ?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Teorētiski līdaka var pārkost jebkuru fļurku. Praktiski ja ir pavada no 0.6 mm un resnāku, fļurku, tad tāda iespējamība ir krietni mazāka. Es uz līdakām speciāli fluorokarbonu īsti nelieku. Es izmantoju Knot2Kinky sienamo titānu. Šis ir ļoti labs materiāls, ērti vari pats sasiet pavadas, cik garas gribi, ar kādu furnitūru utt. Tas viss aizņem ļoti maz laika un ir ērti izdarāms. Pavadas ir elastīgas, līdakas zobi tām neskādē. Es gribētu teikt ka šis materiāls man ļoti patīk, un uzskatu ka šobrīd tas ir viens no labākajiem. Garuma ziņā es lieku ne mazākas par 25cm, citreiz pat pāri pa 30 cm. Bet tas ir uz līdaku. Asariem ir cits stāsts. Izmantoju 18 vai 25lb testa materiālu.

Atbildēts: 9.marts 2018, 09:28 | 11 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Trio

Sveiks,

Jautājums par auklām. Uz sezonu ir domāts nomainīt 2 spolēm auklu, skatos uz Sunline pusi.

Vienu gribu tvīčam 110 un 130 mm mailēm, ko saki par Sunline CAST AWAY PE HG, raksta, ka lai arī 8-dzīslu, bet ir laba tvīčam. Kā tur ir?

Otru skatos vieglajam džigam (7-14 gr.) , izmērs 0.8, 8-dzīslu. Ko šeit ieteiktu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Cast Away PE HG ir hibrīds - 4 dzīslas no polietilēna un 4 dzīslas no poliestera. Lielākais pluss šim ir tas, ka aukla stiepjas nedaudz vairāk, nekā parastas pītās auklas, līdz ar ko tvičam tas ir labi - nedaudz amortizē vobleru spēli. Vēl pluss ir tāds, ka aukla ir slidena, metieni sanāk tāli. Kā arī salīdzinoši viņa labi tur abrazīvus un nedilst tik ātri. Principā šī aukla ir domāta copei no krasta, jūrā. Tvičam man viņa patīk. Vieglajam džigam es ieteiktu pamēģināt vai nu PE Jigger ULT 8 vai PE-EGI ULT HS8. Abas ir izgatavotas no Sunline jaunāka Ultimate PE polietilēna. Auklas ir ļoti gludas, minimāli stiepjas. Džigam lieliskas! Jigger gadījumā rullī ir 200m, ko var dalīt mierīgi uz pusēm, attiecīgi cena nemaz nav briesmīga šai auklai. HS8 lielākā atšķirība ir pinums un pārklājumi. Respektīvi HS8 salīdzinoši mazāk dilst. Toties aukla nedaudz vairāk stiepjās. Attiecīgi ja džigosi vietās, kur daudz abrazīva, tomēr labāk ņemt HS8. Ja gibi maksimālu jutību, tad labāj Jigger ULT 8.

Atbildēts: 9.marts 2018, 09:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andreiko

Skatos "Ohotu ir ribalku" nu jau otro gadu raidījumu "Eiropas sami". Tad nu kā enkurs uzpeld jautājums par spolēm. Šajos raidījumos pat aklītis var ieraudzīt - džeki ķer uz dzīvo, izmanto jaudīgu spini ar ... bezinerces spoli. Uz aci izskatās ne pārāk liela (izmēros no 3000 līdz kādiem 4000). Ko tad tie samu zvejnieki - pēc katras otrās copes maina spoles? Jo ēsmas izmērs - 300-400 g, zivs izmērs - līdz 100 kg. Un bezinercene (vidēja) tur šo slodzi un nesabirst putekļos?

Man pazīstamu cilvēku kompānija braukāja uz Ebro samiem padsmit gadus. Ķēra gan uz pludu un lielākām ēsmas zivīm. Bet viņi lietoja tikai un vienīgi multiņus!

Tad kur slēpjas patiesība? Un kāpēc tie slavenie franču, itāļu un spāņu samisti izmanto bezinercenes?

Atbild Mārtiņš Babris

Kapēc tieši viņi izmanto bezinercenes, to es nevarēšu teikt. Katrā ziņā grozi kā gribi multam ir lielāka jauda, lielāka izturība. Bet bezinerces ir arī jūras copei domātās. Tiesa ne 3000. izmēra noteikti. Minimums ir 4000. un uz augšu līdz pat 10000-12000-šajam. Grūti teikt vai ar SW 4000. izmēru ir pietiekami, lai izvilktu 100kg samu...

Atbildēts: 9.marts 2018, 09:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā CopManis_13

Kādas tu ieteiktu polarizētas brilles līdz 40eiro?

Atbild Mārtiņš Babris

Ir tā, ka tiešām labas polarizējošās brilles, tādas kuras rāda, maksā daudz. Ar to ir jārēķinās. Līdz 40 EUR, es teiktu ka jāskatās kaut kas no Shimano vai Rapala. Pie briļļu izvēles ir svarīga lēcu krāsa. Dzeltenās lēcas vairāk var izvēlēties tumšākiem laikapstākļiem, melnās - kad spilgta saule. Brūnās šajā ziņā ir salīdzinoši universālas. Vēl svarīgs fakts ir, ka brillēm jāpieguļ sejai. Pēc iespējas mazāk liekai gaismai ir jāspīd iekšā.

Atbildēts: 6.marts 2018, 20:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā krish171

Sveiks, ir īpašumā Daiwa Ballistic x, 2.10 m,10-30gr, plānots izmantot tvičam, bet nepieciešama spole. Skatos uz Daiwas jaaunajām LT koncepta spolēm, bet kā saprast, kura vairāk domāta spēka tehnikām? Vai Fuego LT ir domāta tvičam, vai ir kāda cita alternitīva budžeta klasē 100 +/- eur, Nasci, Sahara, Exceller, BG? Kā arī kāds izmērs būtu nepieciešams 2500?3000?, aukla gan jau #1,2-1,5. Ir īpašumā arī Freams 2508, kas no aprakstiem un atsauksmēm ir ok tvičam, tik man ir seklā kasete, atradu iespēju tikt pie dziļās kasetes, bet vai 2500 izmērs būs ok, priekš pieminētā kāta?vai vajag lielāku? Paldies jau iepriekš! Ne asakas!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Daiwas jaunā LT koncepta spoles solās būt jaudīgas. Pagaidām par reālo jaudu ir grūti spriest, bet izskatās ka tur viss varētu būt labi. Daiwa faktiski ir spoles korpusā ievietojusi daudz lielāko galveno zobratu pāri, attiecīgi tur arī rodas papildus jauda un izturība. Izmēru ziņā noteikti 3000. izmērs. Ņemot vērā Tavu budžetu man būtu variants Fuego vai arī no Shimano Ultegra. Abas šīs būs labas tvičam. Protams, ja plāno tvičot vairākas dienas nedēļā, tad pēc zināma laika arī šīs spoles beigsies. Aukla - 1.2 PE pietiktu. Bezinercenēm ir nianse, ka ja lieto resnāku auklu, metiena attālums samazinās. Tādēļ 1.2 ir optimāli. Kā jau minēju es paliktu pie 3000. izmēra!

Atbildēts: 6.marts 2018, 20:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Edgars8787

Sveiks, jautajums par sapalu un asaru copi uz mazajiem vobleriem (yo zuri l 33, jackall chuby, rigge 35utt) no laivas, upe Gauja. Par spoli esmu ticis skaidribā. Pirkšu eboat ķīpsales izstadē favorite bluebird 2500, bet nezinu kāds spinings piemertos.Varētu ieteikt spiningu budžets apmr 150 eur+-, aukulu labāk pirkt 8 vai 4 dzīslu skatos uz favorite auklam un kāds izmērs. Un jautajums par fluorokarbona auklas pavadiņām, cik garam jabut pavadiņam un cik biezam. Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es paliktu pie Professional PLS-732ML vai PLS-732L. Garums ir optimāls, tests un jauda arī. Būs prieks ķert sapalus! Dārgāks spinings jau būtu Yamaga Blanks Blue Current 78/M II. Auklu es ņemtu 4-dzīslu, tomēr upē dažādi ķerāji, akmeņi, būs nedaudz drošāk. Izmērs - laikam tomēr 0.6. Pietiekams sapalam. Pavadas es liktu ap metru garas, teiksim 0.2mm.

Atbildēts: 6.marts 2018, 20:22 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Pilots

Sveiks!

Tuvojoties sezonai, meklēju mikro vai vieglā džiga kātu asariem. Plānotā copes vieta ir Daugava ap Staburagu. Ūdens tur ir dziļš, tāpēc aptuvenais darba dziļums varētu būt ap 7m. Kātu piedāvājuma klāsts plašs un tas visu tikai sarežģī. Ir bijusi darīšana ar LJ one sensoric kātiem, skatos uz LJOS-752ULF modeli, bet neesmu pārliecināts, ka tas nebūs par "vieglu" šiem ūdeņiem. Varbūt vari man sniegt kādu padomu "ideālā" kāta izvēlei? Budžets līdz 250 EUR.

Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es ņemtu spiningu ar testu līdz kādiem 12 gramiem. Tīri tā piemēram, tas varētu būt Yamaga Blanks Blue Current 78/M II, līdz 10.5 gramiem, un kādu gramu pārslodzi vēl pieļauj. Vēl var skatīties uz Favorite Exclusive EXS-832ML-T ar testu līdz 12 gramiem. Šis būs labs arī copei no krasta.

Atbildēts: 6.marts 2018, 14:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Sveiks!

Pirmās lielās pavasara izstādes jau bijušas gan Japānā, gan vēl šur tur.

1) Pašlaik skatos uz jauno Graphiteleader 18 Vivo Nuovo - ko vari virspusēji pateikt par kātu un kas šim kātam varētu sastādīt kokurenci ko vērts apskatīt(džigs līdz apm 40g, garums ap 2.4m

2) Strādāju ar Seagur flurkarbonu - bet nu atkal jāpērk jauns (15-17lb), vai kādi interesanti jaunumi būs pieejami šogad?

3) Youtuba kanālos var redzēt ne mazums cilvēku kas ķer ar porolona zivtiņām zandartus un daudzas jau no tām ir rūpnieciski uzlabotas un pat vizuāli izskatās ļoti labi, vai esi mēģinājis tās uz zandartiem un ja jā tad kur esi pircis?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Vivo Nuovo - pie tā vēl neesmu fiziski ticis, bet izskatās ka tuvāko nedēļu laikā, pie viena tikšu. Virspusēji - Vivo sērija, kā tāda, man patika. Šim ir cita blanka, cik esmu lasījis atsauksmes, tad metiena attālums ir labs, un jauda nav zudusi. Bet grūti tā runāt uz pirkstiem, kad būšu pamēģinājis tad būs kāda skaidrība. Konkurenti. Ir gana daudz dažādu variantu. Es šobrīd ļoti skatos uz Breaden topošo modeli Monster Calling, kas ir atjaunota versija vecajam modelim, un izstrādāta tieši džigam, Krievijas tirgus vajadzībām. Viens modelis būs ar testu līdz 60 gramiem, viss kā vajadzīgs :) Vēl jau, protams, Evergreen Squidlaw, kas arī ir lielisks līdz 60-70 gramiem. Tiesa šie abi ir noteikti dārgāki par Vivo Nuovo. Vēl garais Aspro GAPS-822HH, līdz 70 gramiem ir labs. Fluorokarbons. Es lietoju Seaguar Tatsu, un manā skatījumā tas ir pats labākais FC tieši ja runājam par pamatauklu. Ir jauni modeļi Sunline, bet tie pamatā ir mērķēti uz seabass copi, un īsti nebūs mūsu vajadzībām piemēroti. Ja vajag ko jaunu - ņem vien Tatsu :) Ja runa ir par pavadiņām, tad te ir gana daudz variantu. Ir šādi tādi jaunumi, bet es neteiktu ka viņi ļoti kardināli ar ko atšķirtos. Jā, arī pie mums strādā porolons. Tiesa noteikti ne vienmēr un visās vietās. Es teiktu ka porolons vislabāk strādā tieši vietās ar straumi. Līdzīga situācija ir ar mandulām. Noteikti var un vajag darboties ar porolonu, ne par velti Krievu sportistiem un copmaņiem šie mānekļi ir ļoti pat mīļi. Es savus porolonus pats griezu. Kad iepraktizējas, var ātri vien sagriezt vajadzīgo daudzumu. Es izmantoju virtuves švammītes - izmērs īstais, krāsas vajadzīgās :)

Atbildēts: 4.marts 2018, 20:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā insekts

sveiki. vai planojat street figing sacensibas rikot sogad kadi varetu but aptuvenie datumi

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Cik zinu street fishing mači notiks šogad rudenī. Precīzus datumus gan nezinu

Atbildēts: 4.marts 2018, 20:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jazzman

Labdien! Esmu ticis pie mutiplikatora spoles (Bass pro Shop Formula), ir doma to pamēģināt, un tagad ir nepieciešams kāts. Kādi būtu ieteikumi? Līdz šim esmu spiningojis ar bezinerces spoli, bez īpašas specializēšanās uz konkrētu zivi - līdakas, asari, vizuļi visdažādākie. Ar tvičošanu līdz šim neesmu nodarbojies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pie mums multus vairāk izmanto tieši tviča tehnikai. Līdz ar ko domāju ka būs vien tvičs jāapgūst. Bet tas nenozīmē, ka ar multu nevar mest šūpus vai džigot! Ar spiningiem pie mums ir super maza izvēle. No pieejamākajiem varu ieteikt Favorite Shotgun SGNC-662M ar testu līdz 28 gramiem. Ar šo varēsi tvičot lielās mailes, un arī apgūt multu. Bet, kā jau esmu šeit daudz teicis, es uzskatu ka mults ir tā spole, kura ir jāpērk pietiekami dārga. Pretējā gadījumā būs poblēmas ar metiena attālumu, bremzēm, auklas uzklāšanu un citām lietām...

Atbildēts: 4.marts 2018, 20:30 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager