Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Kristaps1989

Sveiks expert!

Jautājums par auklā,pecīzāk par to krāsām.Copei nopientnāk esmu pievērsies pēdējos 3 gadus,un esmu vienmēr izmanojies ''zeļonkas'' krāsas pīto auklu,bet cik te esmu copmaņiem pie ūdens satiekot redzējis un dažādos raidijumos,tad krāsas ir visādas - oranžs,elektro zaļš, sarkanas utt.

Vai plēsējiem(līdaka,asaris) spilgtas krāsas redz vairāk vai mazāk, vai piesaista uzmanību, vai atkarīgs no laikapstākļiem kādu krāsu auklai vajag?

Vienvārdsakot,kas ir tām krāsainajām auklām,kādi efekti un kādi defekti?

Ā un forelēm kas labāks būtu auklas ziņā?

Ar cieņu,Kristaps.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es pamatā izvēlos auklu tā, lai man pašam ir ērti redzēt. Attiecīgi pamatā izvēlos spilgtas krāsas auklas. Zivis no tādām nebaidās - tas ir mans novērojums. Protams, asariem, es tāpat sienu fluorokarbona pavadu. Manā arsenālā ir gan spilgti oranžas, zilas, rozā auklas. Šobrīd ir daudz auklas kuras ir daudzkrāsainas. Šāds krāsojums pamatā ir domāts, lai saprastu cik tālu atrodas māneklis. Jo aukla, teiksim ik pēc 10 metriem maina krāsu. Forelēm upēs es pamatā lietoju neilona jeb monofilās auklas. Arī upē es izvēlos spilgtas krāsas, lai ir vieglāk redzēt kur atrodas māneklis. Ir pieejamas arī auklas forelēm, kurām posms ir spilgtā krāsā, un pēc tam caurspīdīgā krāsā.

Atbildēts: 20.septembris 2017, 20:08 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā ruukiitis

Sveiks, par streetu - jautājums par loma izcelšanu ir, nevis ka noķert nevar, bet par to ka zivi nevar izcelt ārā!!! ja tev tā ir jāpaceļ augstāk par 1 -2 metru virs ūdens lai dabūtu pāri krasa nožogojumam!!!

Sačoku streetā īsti nepaņemsi līdzi.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Nu šajā gadījumā var lietot teleskopiskos utveramos tīkliņus, kas nemaz nav tik neērti. Turklāt zinu daudzus, kuri piedalīsies mačos, nesot vairākus spiningus līdzi. Ja paskatāmies citu Eiropas valstu pieredzi šādā formātā, tad tā arī notiek - bieži vien sacensības notiek pilsētas kanālu sistēmā, kurai ir paaugsti krasti. Attiecīgi visi sportisi atrodas tuvu viens otram, un cīņa bieži vien ir aizraujoša!

Atbildēts: 19.septembris 2017, 20:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā buttele

Sveiki.ir doma iegadaties šo kātu major craft n-one nss-902l lidaku spiningošanai no krasta.jūsu domas par šo modeli.paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Japāņi ar šo spiningu ķer seabass. Principā galvenie plusi ir metiena attālums - seabass spiningi vienmēr met ļoti tālu mānekļus. Šīs zivs ķeršanas specifika to pieprasa. Arī garums ir 2.74m, kas to sekmēs. Akcija manā skatījumā ir ļoti laba - regular fast jeb vidēji ātra. Copei no krasta manuprāt šis ir ļoti labs variants. Bet te vēl jāsapro ar kādiem mānekļiem plāno copēt. Teiksim tīri džiga tehnikai es šo spiningu neizvēlētos, tīri akcijas dēļ. Dažādām pavadiņu sistēmām - jā, šis lieliski derēs. Vobleriem, principā der labi, tikai vajadzēs piešauties ietvičot ar tik garu spiningu.

Atbildēts: 19.septembris 2017, 11:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andris9128

vēlos iegādāties kātu vai vari pastāstīt kāda ir ačķirība no Spinings Shimano ZODIAS 7'0 M un Spinings Shimano ZODIAS 6'4 L

Atbild Mārtiņš Babris

Atšķirība ir gan garumā, gan testā. Pirmais ir 2.13 m garš otrais 1.93m. Attiecīgi tests 5-15 vai 3-10 grami. ZODIAS 70M būs nedaudz cietāks, pamatā būs labs mailēm lidz 110-120 mm izmēram. Otrais jau ir vieglais spinings, tvičot var teiksim 56-90 mm mailes.

Atbildēts: 19.septembris 2017, 10:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Odrins12

Sveiki! Pēc lielajām lietavām ūdenslimenis daudzās upēs cēlies un abava nav izņēmums. Vai aplūdušajās krstmalās kur stāv maile un netālu ganās plēsējs ir iespejams ko noķert ? Ja ir tad kas butu piemerots maneklis tam vai ūdenstumšā krāsa ietekmēs copi?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Man jau liekas, ka pats atbildēji uz savu jautājumu - ja ir gan plēsējs, gan plēsēja brība - mailes, tad tik uz priekšu! Protams, duļķis ieviesīs savas korekcijas, bet domāju ka noķert kaut ko varēsi. Es šādos apstākļos lietotu spilgtākus mānekļus, domāju ka vobleri varētu būt tieši laikā, par cik tie rada spēcīgas vibrācijas.

Atbildēts: 19.septembris 2017, 10:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā buttele

Sveiki.kadu spininga kātu ieteiktu 10-30gr.garuma no 2,70-3.00m.budzets 200€.paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Grūti teikt kādai tehnikai domā lietot spiningu, bet es paliktu pie Favorite Zander ZRS-902M, ar testu līdz 32 gramiem. Zander blanka apakšējā un vidējā daļā ir veidota salīdzinoši jaudīga, bet spices daļa ir jutīga. Spice šim spiningam ir ielīmēta. Pamatā Zander ir domāts džiga tehnikai. Šis spinings lieliski tiek galā ar dažādām džiga tehnikām, animācijām. Lieki teikt ka jutība ir līmenī, un zivi var lieliski izvilkt.

Atbildēts: 15.septembris 2017, 20:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ruukiitis

Par to pašu streetu...

manuprāt noteikums par 20 metriem ir absolūti neadekvāts.

ok liepājā vai daugavā pa molu staigājot ir ok, bet kaut vai zaķusalā, tu vainu viens otram elpo pakausī, vai arī atrodas pie blakus atvēruma / pieejas ūdenim un tas parasti ir vairāk par 20 metriem...

un otrs - kur ta īsti varēs copēt? jo no pilsētas puses no daugavas tak neko lielāku par 500gr. nevar izcelt laukā :(

sorry varbūt viss ir kārtībā, un es te lieki uzdodu jautājumus

Atbild Mārtiņš Babris

Jāatceras ir tas ka abi sportisti ir pārī, attiecīgi pārvietojas kopā. Un arī viens otram, faktiski ir tiesneši. Manuprāt šis punkts ir adekvāts. Kur var copē? Visur kur vien vēlies, un kur var nokļūt, bez transporta, sev atvēlētajā laikā. Jo katrs copmanis, pusi no kopējā copes laika ir vadošais, attiecīgi iet kur vēlas! Ir ļoti daudz vietas ku ķert, turklāt no krasta var dabūt ļoti skaistus lomus, stipri virs 500 gr :)

Atbildēts: 15.septembris 2017, 20:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā microp

Sveiks, Mārtiņ,

Kāti:

TeamSalmo Vantage 8-28g 7"

TeamSalmo Tioga 7"4 1.5-12g

Spoles:

Daiwa Freams 2500A 4.8:1, 72cm, 265g, 7kg

AbuGarcia Revo2 S30 6.2:1, 89cm, 232g, 5.2kg

Abas spoles vienāda izmēra. Pareizi būtu likt Abu Tiogai un Daiwu uz Vantage?

Kāds būtu Jūsu ieteikums, pēc pieredzes?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es laikam tā darītu. Ja Vantage tiek izmantots vairāk tvičam, vismaz pēc garuma tā spriežu, tad nedaudz ātrāks spoles pārnesums tvičam ir labāks. Freams atkal varēs likt Tioga, kaut arī manā skatījumā Freams ir nedaudz par lielu un smagu.

Atbildēts: 15.septembris 2017, 10:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Arkso

Laba diena, Mārtiņ!

Jautajums par multiem atkal.

Esmu noskatījis Majorcraft Volkey 10-42 gr regular fast. Tagad doma par multu, vai pirkt Daiwa Tatula vai arī AbuGarcia Ambassadeur Revo SX.

Doma ir tvičot Rudru, Balisongu, Kanatu.

Iesaki lūdzu

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Par Revo SX man nav daudz komentāri, tikai vienu reizi esmu darbojies ar šo multu. Par Tatula, mults nav slikts, bet cik zinu, daudzi pērkot šo multu maina viņam gultņus, citreiz auklas kasetes. Tas viss tiek darīts lai sanāktu tālāks metiena attālums. Es tomēr pieliktu klāt naudiņu un ņemtu Zillion SV TW, jo tomēr šai spolei potenciāls ir lielāks, un viņa ir labāka par Tatula.

Atbildēts: 15.septembris 2017, 10:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Marx

Sveiki.Kādu kātu ieteiktu izvēlēties.Tehnika-džigam un ds .Akcija -Fast prasītos, un kāta garums ap 2.40m.Izmantoju 3-4.5collu izmēra gumijas ar 8-15 g "čeburaškām".

Pārsvarā zandartu copei Daugavā no krasta .5-13m dziļums un ķērāji , vāja straume.

Budžets:+-100-150eur. Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Ņemot vērā vajadzības es paliktu pie Favorite Extreme EXTS802M. Spinings ir ar extra fast jeb īpaši ātro akciju, 7-35 gramu testu un 2.4m garš. Attiecīgi metieni no krasta būs tāli, tapat tests ļaus tikt galā arī ar lielāku straumi. Spiningam blanka ir ar salīdzinoši jaudīgu apakšējo daļu, attiecīgi varēsi zandartus mierīgi piecirst un izvilkt laukā.

Atbildēts: 15.septembris 2017, 10:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager