Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā nesaulens

Sveiks.

Kāds būtu labs kāts priekš džigošanas daugavā no laivas? Budžets apm. 140 eur

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tieši priekš džiga es ieteiktu Favorite Extreme. Šim ir džigam tehnikai piemērota blanka, extra fast akcija. Spinings ir jaudīgs, ar salīdzinošu labu metiena attālumu. Modeļu ziņā es laikam paliktu pie jaudīgākā EXTS802MH ar testu 10-45 grami. Daugavā ir gan dziļumi, gan straume, attiecīgi nākas izmantot stipri smagākas džiggalvas.

Atbildēts: 28.jūlijs 2017, 13:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Sveiki.

Ar kādām pītajām auklām darbojaties (ražotājs), kuru varat ieteikt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Dažādiem copes veidiem es lietoju savādākas auklas, bet principā man vislabāk patīk Sunline. Tas nenozīmē, ka citu zīmolu auklas kaut kādā veidā ir sliktas, bet pašam personīgi Sunline ir vistuvākais.

Atbildēts: 28.jūlijs 2017, 13:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā badapiicka

Spinis Daiwa Crossfire Jigger 902LFS (5-25g, 2.7m)- darbošos 95% no krasta. Saprotu, ka šis laikam ir no Daivas "budžeta" gala, taču neko no daivas nekad neesmu turējis rokā, tāpēc gribēju jautāt- kādā svara/tipa/dziļuma diapazona mānekļi būs vispiemērotākie?(lai maksimāli veiksmīgi izmantotu spiņa potenciālu un nepirktu nevajadzīgas/nepiemērotas lietas, tā teikt.)). 3000 izmēra spole vinam būs OK?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Par cik spinings ir garš, tad 3000 izmēra spole noteikti būs laba. Garuma ziņā šis būs ļoti labs variants darboties tieši no krasta, šajā ziņā izvēle ir pareiza. Par mānekļiem. Šis spinings ir ar nedaudz lielāku noslieci uz džigu. Attiecīgi atkarībā no mānekļa izmēra, es šim lietotu 10/12-16/18 gramu galvas. Jāatceras ka māneklis arī kaut ko sver, attiecīgi vajag izmantot pareizas mānekļa/džiggalvas attiecības. Fiziskais izmērs māneklim var būt no 2.9 līdz pat 5 collām, bet šis nav ierobežots lielums...

Atbildēts: 28.jūlijs 2017, 13:32 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks atkal!

No cikiem būtu labāk ķert zandartus daugavā, un kādas krāsas mānekļi ir visrezultatīvakie šobrīd zandartu copei?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Par laiku tā viennozīmīgi nevar teikt. Ir brīži kad zandarts ir izteikti aktīvs krēslas laikā, ir kad agri no rīta. Tāpat ir brīži, kad zivs ņem stabili visu cauru dienu. Nav tāda viena precīza recepte. Mānekļu ziņā vasarā, man uz zandartu strādā vairāk mazāka izmēra, teiksim līdz 4 collām, un vairāk dabiskākas krāsas. Rudenī gan pamatā darbojos ar lielajiem mānekļiem un spilgtām krāsām. Bet arī šis nav akmenī cirsts, ir jāeksperimentē!

Atbildēts: 27.jūlijs 2017, 10:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks?

Varbūt tu zini kur labāk varētu paķert zandartus no laivas? Ķegums- Ikšķile tajā posmā.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tajā posma ir gana daudz vietas, kur ķert, atliek tikai pameklēt :) Perspektīva ir Rīgas HES ūdenskrātuve, Ciemupes rajons...

Atbildēts: 27.jūlijs 2017, 10:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KristapsT

Sveiks.

Es velos zinat ka pareizi ir jauztin pita aukla uz spoles? Es sodien nopirku jaunu Salmo Sniper Spin 5RD spoli un Salmo Elite Braid 0.24mm pito auklu. Pito auklu es tinu tapat ka monofilo auklu, bet kad taisu metienu tad iemetiena bridi auklai izejot no spoles pa vidam visu laiku sapinas mudzekli un lidz ar to dabonu griezt nost, sadi 2h laika nogriezu kadus 30 metrus, bet ar monofilo auklu man nekad ta nau bijis ka aukla sapinas viena mudzekli iemetiena bridi.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Lai uztītu pīto auklu uz spoles, es neko speciālu nedaru. Tavā gadījumā vai nu ir uztīts par daudz auklas, vai, kas drīzāk, spole ļoti slikti klāj auklu, līdz ar ko metienā aukla izrauj apakšējos slāņus un veidojas bārda. Manā skatījumā spoles maiņa šo atrisinātu...

Atbildēts: 27.jūlijs 2017, 09:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

Spiningojot sapalus ar krankiem mazā upē;labāk monofilā vai pītā aukla?

Paldies par atbildi

Atbild Mārtiņš Babris

Es izmantoju pīto auklu. Lai gan vietās kur ir daudz akmeņi pītā tiek bojāta, toties pie zivs izvadīšanas straumē ir priekšrocība. Spiningu gan es izmantoju mīkstu.

Atbildēts: 25.jūlijs 2017, 09:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Edgars82

sveiki esmu spinigošana iesacējs.

esmu nolēmis pievērsties tvičošanaij.

nav skaidrības par pavadiņām. varētu kautko sikāk pastāstīt kādas pavadiņas izmantot kādas firmas labākas,garums?

paldies par atbildi.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tvičam izmantoju divu veidu pavadas - stīgas vai sienamo titānu. Stīgas ir pietiekami lētas, uzticamas, turklāt pati pavada praktiski neko nesver, attiecīgi nebojā voblerim animāciju. Sienamais titāns man patīk ar to, ka pats varu siet pavadas cik garas man vajag, un ar kādu furnitūru. Es izmantoju Knot2Kniky materiālu. Garums - parasti sienu 25cm garas pavadas.

Atbildēts: 25.jūlijs 2017, 09:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ashuks_12

kas labāks prieks microjig teamsalmo small game vai major craft fine tail ???

Atbild Mārtiņš Babris

Manā uztverē šīs abas ir pilnīgi dažādas spiningu sērijas. Finetail ir veidots tieši foreļu copei, Small Game - mikrodžigam. Attiecīgi, protams, ka Small Game. Cik atminos viņiem bija labas blankas, kā arī solid modeļi, jeb modeļi ar ielīmētu spici.

Atbildēts: 23.jūlijs 2017, 22:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā durixxxx

Sveiks vēlreiz!

Nesen te jautāju par spoles ieteikumu uz Small game kātu.

Tagad par auklas izmēriem un ja tā varētu teikt "pielīdzinājumiem". Varbūt Tu varētu man apskaidrot kā man izprast auklas izmēru piemēram #1.2 uz man pierasto mm izmēriem? Varbūt vari iedot kādu salīdzinājumu?

Otrs. Kāds būtu Tevis ieteiktais mm izmērs uz Small game kātu auklas izmērs tā , lai nav jāčakarējas līdz nemaņai un protams tā, lai nav pa biezu arī? Nekāda mega pieredze ar smalkiem diegiem nav bijusi.

Paldies jau iepriekš.

Ar cieņu,

Aigars

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Sāksim ar to ka pītai auklai pilnīgi precīzi diamteru izmērīt nevar. Tas ir tīri dēļ pašas tehnoloģijas, respektīvi dēļ tā, ka auklu sapin no vairākiem pavedieniem. Lai arī varētu likties, ka aukla ir apaļa, tā viss nav. Attiecīgi diamteru precīzi izmērīt nevar. Tāpēc arī Japāņi izdomāja šo savu sistēmu, kas ir faktiski svara mērvienība. Pēc tās var stipri precīzāk pateikt kādu auklu lietojam. Orientējoši var atrast izvērsumu milimetros. Piemēram, PE 1.2 aptuveni ir 0.185mm. Par cik Small Game ir vairāk tendēts uz mikrodžigu, tad auklu vajadzētu samērā plānu. Bet ar plānajām auklām, ne visas spoles tiek galā. Attiecīgi es ieteiktu sava veida vidusceļu - PE 0.5 vai 0.6, kas ir aptuveni 0.12 mm, četru dzīslu aukla. Ar šo izmēru daudzas spoles tiek galā, tai pat laikā tas ir pietiekami plāns.

Atbildēts: 23.jūlijs 2017, 22:19 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager