Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā MT9

Labdien!

Jautājums par spininga spolēm lielajām mailēm. Tā kā pārsvarā tvičoju un izmantoju lielās mailes, nolēmu nopirkt otru spininga spoli tieši šiem mērķiem, jo pašreizējā kādu dienu var beigt kalpot, kā arī apnika vienu spoli izmantot uz diviem kātiem. Nu lūk, saviem mērķiem biju nobriedis pirkt Shimano Twinpower 3000, bet man ieteica paskatīties uz spoli nedaudz zemākā cenu kategorijā, bet kura arī pilnībā spēs lielās slodzes izturēt - Abu Garcia REVO Premier SP 30 vai 40 izmērā. Es nedaudz palasīju netā pieejamo informāciju, ieraudzīju, ka ir arī nedaudz dārkāks modelis Abu Garcia Revo MGX 30… Nolēmu pajautāt tev viedokli, vai tiešām droši var pirkt kādu no šiem Abu Garcia modeļiem japāņa vietā? Vai Max. drag rādītājs nebūs par mazu?....Varbūt ir citi knifi, kam jāpievērš uzmanība?

Pateicos.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Uzreiz teikšu ka ar šīm ABU spolēm neesmu darbojies, līdz ar to pilnīgi objektīvu viedokli es nevarēšu paust. Kopumā varu teikt ka tvičs, it sevišķi ar lielajām mailēm, ir gana prasīgs pret spoli. Lielākoties tieši pret to cik spole būs izturīga, izturīgi galvenie mezgli. Uzreiz gribētu teikt ka max drag skaitlis nav tāds uz ko pilnīgi vajadzētu balstīties. Pēc šī skaitļa var vadīties, bet tas nenozīmē, ka ja spolei ir norādīts max drag 7kg, ka ar šo spoli var uzreiz droši pletēt lielos mānekļus. Ļoti svarīgi no kāda materiāla ir izgatavots galvenais pāris, vai šie mezgli ir pastiprināti, kāds ir rotrs. Šie spoles mezgli parasti arī pirmie padodās pie lielākām slodzēm. Protams, vēl viens faktors ir, cik bieži copēsi? Ja runa ir par pāris reizēm mēnesī, tad pieņemu ka nevajag tik ļoti jaudīgu spoli. Ja tas ir krietni vairāk - tad es tomēr izvēlos spoli no jaudīgā gala. Twin Power nav ne vainas, tvičot var. Tiesa ja spolei ir plānota ļoti bieža slodze, daudz copes, tad tomēr es skatītos uz kaut ko nopietnāku. Vienmēr gribās ietaupīt naudu, bet manā skatījumā tas jādara ar prātu. Šajā kategorijā, es varu ieteikt Twin Power XD, Daiwa Certate HD, lieliski ir vecie Shimano Biomaster un Twin Power. Tiem ir pavisam savādākas iekšas, spoles ir ļoti izturīgas!

Atbildēts: 23.jūlijs 2017, 22:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā brivkalns

Sveicināts! Pavisam konkrēts jautājums- cik liels āķis jāliek tieši DĪĶA forelēm? Un noteikti trijnieks, vai var arī divnieku, to var ātri pamainīt, ja vajag. Pirmo reizi pie dīķa copes bija, uzsita, papurināja, un atā... Rotiņš pats it kā pie vainas nebija, uzbruka diezgan, bet...

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks DĪķu copei es trīsžuburus vispār neizmantoju. Visiem mānekļiem, lietoju tikai un vienīgi vienžuburu āķus. Izmēri vienžuburiem - 6 un 4. Mums zivs ir paliela, nav jēga likt mazākus. Tas ka zivs nomūk, tam var būt daudz faktoru. Gan kā forele uzbrūk, kāda forma āķim, vai āķis vispār ir ass. Katrā ziņā es aicinu tomēr pariet uz vienžubura āķiem, un kad iemanīsies, tad nomukušās zivis nemaz tik daudz nebūs, toties pašai zivij vienžuburi ir krietni vien labāki!

Atbildēts: 21.jūlijs 2017, 09:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ede999

Sveiks Martin!

Vari kadus voblerus ieteikt prieks zandarta? tiesi prieks Burtnieka? paldies jau ieprieks

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Mērķtiecīgi uz vobleriem zandartus es neķeru Burtniekā. Ir bijuši zandarti uz dažādām mailēm, piemēram, Orbit 110, Megabass OneTen 110, krankiem Evergreen Combat Crank, bet tie nebija mērķtiecīgi ķerti. Attiecīgi konkrētām ezeram es nevarēšu nosaukt labākos vobleru modeļus. Bet kopumā, man zandarti visvairāk ir bijuši uz dziļās iegrimes mailēm, Balisong Longbill, Megabass OneTen +1, Magnum, dažādiem krankiem, bet tas viss notiek citos dziļumos...

Atbildēts: 21.jūlijs 2017, 08:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Winnie

Sveicināti!

Man tāds jautājums par džiga pamatiem: kāda ir pamatformula dziļuma, džiggalvas svara un gumijas lieluma (garuma un/vai svara, kā arī peldspējas) attiecībām? Tātad ābece mānekļa sagatavošanai.

Ar cieņu,

Winnie

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Uzreiz gribu teikt, ka manā skatījumā tādas vienas formulas nav. Džiggalvas svara izvēli nosaka daudzi faktori, protams, pirmkārt vieta, kur plānojam džigot. Bet tāpat ir jāņem vērā straume, kāda grunts, kāds māneklis, cik liels, smags. Ir reizes, kad nepieciešams mazākam māneklim likt stipri lielāku džiggalvu, lai māneklis ātri grimtu, citreiz pretēji - viegla galva, lai planē. Tāds ļoti virspusējs sadalījums varētu būt šāds: 1-2m - 3gr 2-3m - 5gr 2-4m - 7gr 3-5m - 10gr 4-6m - 12gr 5-7m - 15gr 6-8m - 17gr 7-10m - 20gr 8-11 - 25gr 10-15m - 30gr Bet šis, kā jau minēju ir ļoti virspusējs sadalījums. Gan pašā džiga tehnikā, gan džiggalvu izvēlē ir ļoti daudz faktori. Pie pašu galvu izvēles, noteikti ir svarīgi āķu asums, un arī cik liels attālums ir starp āķa smaili un kājiņu. Vislabāk ir pēc iespējas lielāks attālums.

Atbildēts: 20.jūlijs 2017, 20:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Nauris0404

Sweiki. Kādus mānekļus jūs ieteiktu ļoti aizaugušā dīķī kur mīt asari un līdakas? Biju iebraucis ar laivu tai dažos pleķīšos kas vēl ir brīvi no zālēm, bet baigā ravēšana sanāk. Zālēs izlēcieni nepārtraukti, bet tur grūti izvadīt mānekli bez kārtīga zāles kušķi galā!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Šādas vietās noteikti ir jādarbojās ar pretzāļu mānekļiem. Viens variants noteikti būtu gumijas mānekļi ar offset āķiem. Tāpat var darboties ar šūpiem, kuriem ir pretzāļu trīsžuburi.

Atbildēts: 20.jūlijs 2017, 20:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā durixxxx

Sveiks!

Ir iegādāts Tioga Small game kāts. Uz doto brīdi arī ir Shimano Sienna 1000 spole jauna, kas stāvējusi pāris gadus plauktā neizmantota. Vai šī būtu pareizā izvēle, vai tomēr meklēt ko citu?

Ar cieņu,

Aigars

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Small Game ir pamatā paredzēts mikrodžigam, bet nu Sienna spole ir stipri vien budžeta, līdz ar ko spole noteikti netiks galā ar plānajām pītajām auklām. Es tomēr ieteiktu iegādāties Shimano Sahara C2000 vai NASCI 2000 izmēra spoli.

Atbildēts: 20.jūlijs 2017, 20:17 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks.

Kādi varētu būt labi mānekļi priekš forelēm, un kādas krāsas viņām vairāk patīk?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Principā foreles ķer ar rotiem, vobleriem, silikona mānekļiem un šūpiņiem. Iesākumam silti iesaku darboties ar rotiem - Mario rotiņi ir ļoti labi. Tāpat vecie labie Mepps 00 un 0, vai arī Krievijas meistara Vjunova rotiņi. Mūsu pašu Leona rokudarbi lieliski darbojās. Krāsu ziņā es parasti izvēlos ar sudraba lapiņu, bet krāsainu serdeni. Parasti ņemu rozā, oranžu, dzeltenu, melnu.

Atbildēts: 18.jūlijs 2017, 13:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks.

Kāds varētu būt multiplikatora komplektiņs iesācējam?

Budžeta variants.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Mans uzskats, ir tāds, lai varētu normāli darboties ar multu, vārds budžets īsti nav vietā. Faktiski jo dārgāks mults, jo mazāk problēmas ar to būs, un copi varēs baudīt, nevis visu laiku risināt kaut kādas problēmas. Attiecīgi mans uzskats ir ka minimālā cena multam ir apmēram 300 EUR. Grozi kā gribi, bet spoles, kuras maksā lētāk, ir katra ar kaut kādu problēmu. Šobrīd, no tā ko piedāvā mūsu veikali, varu teikt ka multi uz ko var skatīties ir Daiwa Prorex vai Daiwa Tatula. Abi labi klāj auklu, ir aprīkoti ar magnētiskajām bremzēm, ar kurām ir vieglāk darboties. Tatula gadījumā ir izmantots arī speciāls auklas uzklājējs - T-Wing. Principā šīs abas ir arī nosacītais budžeta gals. Lai iegūtu maksimālu izpildījumu, Tatula prasītos mainīt gultņus, kas ir atkal papildus ieguldījums. Ar pašiem spiningiem, kas ir domāti multiem, viss ir vēl sliktāk. Mūsu copes viekalos vispār ir ļoti maz šādu spiningu, kur nu vēl budžeta variantu...

Atbildēts: 17.jūlijs 2017, 10:30 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā marcis123

sveiks expert!!!!Vēlos pirkt MJ kātiņu.kādu ieteiktu?Budžets 130

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Nu šeit ir divi varianti - Favorite Blue Bird vai Crazy Fish Inspire. Abiem spiningiem ir labas blankas, furnitūra. Ir modeļi ar solid spici, jeb ielīmētu spici, vai arī pilnu spici - tubular. Atliek tikai izvēlēties testu, un ieteiktu aiziet uz veikalu, dzīvē apskatīties abus spiningus, lai saprastu, kas pašam vairāk patīk!

Atbildēts: 17.jūlijs 2017, 10:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ashuks_12

varetu pateikt kadu labu vobleru prieks asariem ?

Atbild Mārtiņš Babris

Asariem man labi strādā Zip Baits Rigge 70, Rigge Deep 70, Khamsin, Megabass FX9, Jackall Squad Minnow, Pontoon21 Agarron, Marionette Minnow

Atbildēts: 17.jūlijs 2017, 10:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager