Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Marx

Sveiki. Kādu mezglu izmantojat sienot āķus dropšotā uz auklas?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Sienu šādu te:

http://www.anglingknots.com/knotsfromthepros/henksimonsz.html

Atbildēts: 9.janvāris 2017, 09:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Crazycat

Sveicināts,

Jautājums šoreiz par vobleriem, izglītošanās nolūkos, par cik esmu iesācējs.

Kā ar tiem vobleriem īsti ir, pēc kā var noteikt kā konkrēto vobleri jāizspēlē? Vai ir tādi vobleri - iemet un vienmērīgi velc? Ja ir vai vari minēt piemērus? Daudzi runā par twichu, bet kā lai saprot kā pareizi twichot voblerus?

Un vēl, vai ar kātu - salmo diamond jig 35, 2.48m, 10-30g, spole exage 3000, ir prātīgi darboties ar vobleriem? Saprotu laikam ka šis kāts radīts jigam, bet vai var sekmīgi vilkt voblerus?

Paldies, ne asakas!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Konkrēti paskatoties uz mānekli būs grūti saprast, kāda animācija šim voblerim ir vispiemērotākā, labākā. Es ieteiktu apskatīties kaut vai YouTube video ar konkrēta voblera animāciju - šobrīd šādi video ir kaudzēm, līdz ar ko ieskatu noteikti gūsi. Otra lieta, ka tvičs pieļauj gana lielu improvizāciju, respektīvi pērkam vobleri un uz ūdeņiem prom, eksperimentēt, skatīties kāda raustīšana patīk māneklim, plēsoņai. Iesākumā iesaku ņemt modeļus, kuri ir sevi pierādījuši un nav ļoti sarežģīti - kaut vai Zip Baits Orbit 80 un 110 modelis. Ļoti labi vobleri. Plēsoņām patīk un nav sevišķi grūti izspēlējami. Lielai daļai mānekļu vienmērīga auklas ietīšana arī rada animāciju. Faktiski gandrīz visiem vobleriem. Bet ne vienmēr šī ir pati veiksmīgākā animācija ko pielietot. Tad drīzāk vajag izmēģināt dažādas intensitātes rāvienus, vai stop&go, kad pēc rāvienu sērijas ieturam pauzi, pēc tam atkal pāris rāvieni. Diamond Jig spriežot pēc testa var izraustīt voblerus, tiesa es neesmu ar šādu spiningu strādājis līdz ar ko nevaru 100% apgalvot kādi būtu optimālie vobleru izmēri. Vēl nianse ka spinings ir pagarš, līdz ar ko nebūs tik ērti tvičot no laivas. No krasta gan būs priekšrocības.

Atbildēts: 8.janvāris 2017, 20:25 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā daks

Sveiki ,pakomentē ludzu zetrix kātus

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Zetrix priekš savas cenas ir ļoti labi spiningi. Šobrīd esmu mēģinājis divus modeļus - AXS-702M - tvičam un AXS-762L džigam. Pamatmērķim šie spiningi ir labi. Džigojot ļoti labi visu varēju just, blanka ir informatīva. Laba furnitūra. Cik saprotu jaunajās partijās ir novērsti daži mazi trūkumi, tā ka manā skatījumā var droši lietot!

Atbildēts: 8.janvāris 2017, 20:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks!

Vēlējos pajautāt uz kādas krāsas mānekļiem labāk ķert zandartus daugavā? Domāju vairāk uz vasaras copi. Varbūt arī varētu pateikt kādas mānekļu firmas ir labāks?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Vasaras periodā uz dropu lietoju mazāka izmēra gumijas. Parasti līdz 4 collām. Krāsu ziņā noteikti vairāk strādā dabiskie toņi - tumšāki. Tāpat ir labi rezultāti uz zilganajiem. Zīmolu ziņā vari ņemt Keitech Shad Impact, Easy Shaker, Reins Bubbring Shaker.

Atbildēts: 8.janvāris 2017, 20:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kriid

Sveiks!

Gribēju pajautāt, kas ir džigs un kas ir tvičs? Kāda ir atšķirība starp tiem un kā katrs reāli izpaužas? Pats spiningot spiningoju, bet lasot šeit neesmu īsti sapratis atšķirību starp džigu un tviču.

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Faktiski divas atšķirīgas spiningošanas tehnikas, starp kurām var atrast šo to līdzīgu. Džigs ir salīdzinoši veca spiningošanas tehnika. Idejiski džigo izmantojot silikona mānekļus, ēdamas gumijas. Aprīko mānekļus ar džiggalvu vai ausaini. Animācijas ir dažādas, bet laikam populārākā - sagaidīt kad māneklis nokrīt uz grunts, pēc tam ietīt auklu un atkal gaidīt kad māneklis nokrīt. Šī ir vienkāršākā animācija, bet ne vienīgā. Džigā var variēt ar pauzēm, ietīšanas ātrumu, un vēl daudz un dažādām niansēm. Tvičs jeb tvičings ir jau jaunāka tehnika. Pamatā tvičs ir domāts vobleriem. Pati tehnika izpaužas kā vobleru raustīšana ar spiningu. Arī šajā tehnikā var brīvi izpausties, gan ar pauzēm, gan rāvienu intensitāti. Tiesa tvičot var tikpat veiksmīgi dažāda veida silikona mānekļus kā arī vecos labos šūpus, tiesa nedaudz citā manierē. Faktiski lai varētu labi strādāt abās tehnikās katrai no tām ir jāpielāgo inventārs, jo manuprāt, tas kas der tvičam neder džigam, un otrādi.

Atbildēts: 5.janvāris 2017, 21:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 777

Sveiks, Mārtiņ! Vēlos nākošajā, ledus brīvajā sezonā uzmanību veltīt sapalu spiningošanai. Lūdzu iesakiet kādu spiningu labāk izvēlēties? Garums ~2.10m

Un, ja var aprakstiet kādas nianses, jo tests (laikam varētu būt līdz kādi 7gr)un akcija it kā visiem būs vienāda...

Piemēram, kāds varētu būt no Ponton 21 GAD Gancho GAN702LLF 2.13m 2-8gr? Vai tiks galā ar mazo voblerīšu mešanu?

Jautājuma cena? Līdz 200eiro. Un svarīgākais, lai spiningam spices nelūztu kā skali un tajā pat laikā būtu gana jūtīgs.

Jau iepriekš saku paldies par atbildi, un lai Jaunajā gadā labi lomi!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Principā salīdzinoši mazās upēs 7 pēdu spinings būs pietiekami labs sapalu ķeršanai. Testa ziņā es drīzāk izvēlētos ap 10 gramiem, jo jāatceras, ka sapals ir spēcīga zivs, turklāt vēl jau ir arī straumes faktors, kas bieži vien daudz ko ietekmē. Gancho gadījumā es drīzāk ņemtu GAN702LF ar testu līdz 12 gramiem. Spinings būs pietiekami viegls, skanīgs tai pat jaudīgs lai tiktu galā ar sapalu. Ar spiningu lūšanu ir tā, ka bieži vien ir svarīgi kā pats copmanis apietas ar savu inventāru. Protams, ir gadījumi kad ir rūpnīcas brāķi, bet tomēr tā nav ikdienišķa parādība. Ne asakas jaunajā gadā!

Atbildēts: 5.janvāris 2017, 21:43 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā skutans

Sveiks.

Esmu pamazām izštukojis savai tehnikai kāta parametrus nākamajai sezonai, jo šur tur kaut kas pietrūkst un nav kā gribētos, esmu aizrāvies ar līdaku+:) Tad nu lūk, pirmā prasība-viendaļīgs, garums-2.40m-2.50m, tests varētu būt līdz 25gr, ja nav variantu tad lai iet 30gr., ātras akcijas . Pamazām sāku taustīties, bet varbūt jums ir kādi parbaudīti vai iesakāmi varianti , paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Paskrēja garām Tava vēstule CL :)

Kopumā līdzīga profila kātus, es izmantoju seklajos ezeros. Principā šādās vietās, konkrētiem spiningiem ir ļoti lielas priekšrocības. Bet ir arī savas sliktās puses. Pirmkārt neesmu manījis ka kāds ražotājs piedāvātu viendaļīgu blanku 2.4m garumā. Tīri objektīvi būtu milzīgas problēmas pārvadāt šādus spningus. Es lietoju divdaļīgos. Nu un te jau paveras vairāki varianti, kuri ir tieši atkarīgi no budžeta, ko plāno tērēt - Vivo, Argento, Aspro. No Major Craft - Dodger, Solpara vai Zetrix.

Atbildēts: 30.decembris 2016, 12:35 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā irs

Jā atvaino budžets nu kādi 300-400 varētu būt, nu domāju maziem vobleriem un crank vai tad vajadzētu multu??

Atbild Mārtiņš Babris

Teikšu tā, mults šiem svariem nav obligāts, bet ir diezgan interesanti darboties. Pagājušajā sezonā mēģināju Aspro GAPS-702ML. Tvičam uz viegliem svariem likās ļoti pats labs.

Atbildēts: 30.decembris 2016, 12:23 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Juveris

Mārtiņ, iesaki kastinga kātu universālu no 70-130mm mailēm, no 7gr līdz rudras svaram. Tvičam, pa retam džigam.

Atbild Mārtiņš Babris

Noteikti būtu jāsāk pirmkārt ar budžeta noskaidrošanu. Otrkārt es teiktu ka šāds spinings, kas pilnvērtīgi var iztvičot gan 7 gramu mailes, gan lielās, dzīvē ir sastopami reti. Vismaz tādi, kas manas prasības apmierinātu. Kā minimums te prasās pēc diviem spiningiem. Jautājums vai vairāk strādāsi ar smagākām mailēm, attiecīgi jāizvēlas jaudīgāks spinings, ar augstāku augšējo testu, vai tieši otrādi - ar vieglākām mailēm un zemāku testu. Piemēram, Aspro sērija - GAPS-702ML un GAPS-702MH. Pirmais 3-14 grami, otrais 9-33 grami. Šajā gadījumā pirmais var iztvičot mailes no 60mm līdz kādiem 100 ml, otrais no 100/120 mm līdz par 130/140mm mailēm. Vienu spiningu, kas pilnvērtīgi tiktu galā ar visu diapazonu es ieteikt nevaru. Džiga gadījumā vispār prasās citas akcijas spinings, blanka...

Atbildēts: 30.decembris 2016, 12:19 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā irs

Labs vakars, sāksim ar lielu paldies par ieteikumu lietot flurocabon uz multa, viss ir perfekti.. Jautājums būtu tāds.. Sadomāju pabaidit arī asarus un prasītos kāds labs kāts vieglākiem vobleriem, crank un varbūt arī kādu gumiju pametat kaut gan man ir jig kāti, tests varētu būt līdz kādi 14 gr, varbūt ir kas iesakams? Un arī kādu labu spoliti šādam komplektam, otrs noskatījos apskatu par abu garcija elite 8metot nu fantastiski tālu jums ir kāda pieredze ar šādu multu? Liels paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Prieks ka noderēja :)

Vajadzētu saprast kāds ir budžets. Pašam ir bijis Graphiteleader Veloce Neo, kurš labi tika galā ar vobleru raustīšanu. Manā skatījumā pareizā akcija blankai. Vai biji domājis komplektu multam?

ABU multu gan neesmu lietojis.

Atbildēts: 29.decembris 2016, 14:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager