Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Tarakans

Sveiks!

Šosezon pievērsos asaru copei ar džiga tehniku. Ļoti iepatikās, pavikos uz to. Sākotnēji biju iegādājies aspen stake kātiņu AS622LT ar Daiwa Revros spolīti.

Uz nākošo sezonu gribās kaut ko no nākošā līmeņa ekipējuma piepirkt.

Domāju, ka varbūt varētu pasūtīt Daiwa Luvias no Japānas - neparasti, bet sanāk ar visām muitām lētāk nekā pirkt tepat. Par spoli gribejās tev uzdot 2 jautājumus - vai 2004 modelis attiecībā pret, piemēram, 2508PE-H būs piemērotāks? Skaidrs, spole būs mazāka, piemērotāka mikrodžigam, bet vai lielāka izmēra spole nebūs ilgmūžīgāka un izturīgāka? Svara atšķirība ir 185 pret 200. Un ko nozīmē PE spoles kodā? Piemērota PE auklai, tam jāpievērš uzmanība? Vai būtu jēga ņemt augstākā pārnesuma spoli? Vai max drag spēlēs lielu lomu? Īstenībā sanāk daudz jautājumu :)

Un vēl gribēju pajautāt varbūt vari ieteikt kādus dažus labus kātus tieši asaru copei robežās līdz kādiem 200-250 eiro? Gribētos pamēģināt kaut ko no Major craft vai Graphiteleader. Vai arī kādu citu vērā ņemamu šajā cenas kategorijā. Kur Rīgā varētu aptausīt tādus kātus, lai paskatītos, vai guļ rokā?

Ar cienu,

Jānis

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Jā, tā bieži vien sanāk ka sūtīt no Japānas, un maksāt visas muitas un PVN sanāk lētāk nekā pirkt mūsu veikalos. Vienlaikus bieži vien iesaku salīdzināt cenas, jo man pašam ir svarīgāk uzreiz dabūt mantu, pretstatā 20 EUR ietaupīšanai :)

Tagad Tavi jautājumi:

2004 modelis ir ļoti piemērots mikrodžigam. Faktiski spolei būs mazāks korpuss un auklas kasete, salīdzinot ar 2500 izmēra spolēm. 2508 ir jau spole, ar 2500 korpusu, tikai ar seklo kaseti. Daiwa nosacīti var viegli izvēlēties konkrēta izmēra spoli. Modeļa numurā, piemēram, 2004, ir jau norādīts kādām auklām kasete ir paredzēta, līdz ar ko apmēram var saprast kādām tehnikām, slodzēm spole paredzēta. 2004 gadījumā optimāla aukla ir ne resnāka par 0.4 pēc Japāņiem. 2508 gadījumā - ne resnāka par 0.8 PE. Manā skatījumā 2508 būs krietni jaudīgāka par 2004, un neesmu pāriecināts vai tāda ir vajadzīga. Tad jau labāk ņemt 2506, kas arī ir 2500 korpusa, ar seklo kaseti. PE nozīmē to ka auklas kasete ir pielāgota pītajām auklām. Faktiski atšķirība ir nedaudz savādākos bortos, bet tā nav kritiska. 2004 lieliski tiek galā ar smalkām pītajā auklām. Ar pārnesumiem ir jautājums pēc pieraduma. Principā es džigam izmantoju gan standarta pārnesumu spoles, gan paaugstināto pārnesumu. E noteikti negribu teikt ka viena vai otra ir labāka, bet kopumā džigam cenšos ņemt ar standarta pārnesumu. Drag ir zināms indikators par spoles jaudu, bet noteikti ne noteicošais. Faktiski šis lielums rāda cik smagu lomu/lietu var vilkt ar spoli, pie pilnīgi pievilktas bremzes. Bet arī Luvias sērijai ir spoles ar drag 7kg. Bet noteikti tas nenozīmē, ka tā ir jaudas spole un var var viņu strādāt pa zālēm vai tvičot lielās mailes. Luvias nav jaudas spoļu sērija, un zobrati iekšpusē nav tie jaudīgākie.

Par spiningiem. No Major Craft liela izvēle ir Skaistkalnes ielā. Tur ir gan KG Lights modeļi, gan citi no Major Craft. Arī Prūšu ielas veikalā ir liela izvēle. Konkrētus modeļu negribu ieteikt jo nav skaidrs vai šie būs reāli pataustāmi!

Atbildēts: 23.novembris 2016, 17:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā EdgarsPriede

Sveiks, vai GAD Gancho GAN702MF tiks galā ar lj 130 makorām?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Šim tests ir līdz 25 gramiem, un faktiski viņam vajag Makora izstrādāt. Domāju ka problēma varētu būt ar lielo vobleru dziļajām versijām

Atbildēts: 6.novembris 2016, 19:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nor4a

sveiks,

Ko jaunu esi notestējis,un vai sanāca notestēt

Silverado no Grleeder,uzraksti blogā vai pm!

Ko domā par Tenryu Swat sēriju gibu uz džigu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Silverado rokās turēju, bet reāli uz copi tā arī neti - bija jālido atpakaļ uz Rīgu :) GSIS-782M, ar testu 5-20 grami. Tīri uz sauso kratīšanu patika, smalka blanka, bet ar jūtamu jaudas rezervi. Kopumā likās ka šis varētu būt labs džigam līdz gramiem 18 maksimāli. Nostrādāts ļoti labi, kā jau Graphiteleader. Kad reāli uz ūdens varēšu šo izvicināt, tad būs lielāka skaidrība. Swat pašam nav bijis, bet esmu copējis ar šo. Pamatā izmantoju džiga tehnikai. Galvenā lieta spiningam - ļoti tāli metieni, un augsta jutība. Ļoti labi konstruēta blanka. Džigam šie ir tiešām labi!

Atbildēts: 4.novembris 2016, 18:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Martinsh

Sveiks!

man ir dīķis 6m garš un 5m dziļs jautājums kādu tīklu man vajadzētu lai izķertu līdakas ar tīklu jo dīķī gribu laist citas zivis.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Par tīkliem tiešām neesmu lietas kursā, tāpēc nevarēšu palīdzēt!

Atbildēts: 4.novembris 2016, 18:41 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Fishfinder

Sveiks Ekspert!

Visu laiku runājam par tvīču ar 2.13 m garuma kātiem? Daudzi saka, ka tas ir pareizais izmērs, bet KAS ir tieši tas kāpēc neiesaka ar garākiem. RU forumos daudzi iesaka tomēr garākus kātus, kā piemēram ASPRO GAPS-772MH. Ko Jūs domājat par šo kātu? Kāda ir Jūsu pieredze ar ASPRO sēriju?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Kā jau visās copes tehnikās, mānekļos, arī tvičam noteikti nav kādi vienoti standarti. 2.13 jeb 7 pēdas garie spiningi tiešām ir iesēdušies apziņā kā pareizā izvēle, vai optimāli labākie spiningi tvičam. Es to noteikti negribu apgalvot. Ir milzum daudz spiningi zem 7 pēdām, kas ir lieliski tviča tehnikai, ar fantastiskām akcijām. Garumu es teiktu ka katram ir jāizvēlas pēc saviem ieskatiem, ērtības. Es personīgi varu teikt ka esmu 7 pēdu garo spinngu piekritējs, bet tas nenozīmē ka neizmantoju īsākus vai garākus :) Runājot par garākiem spiningiem. Tvičojot parasti stāvoklis kādā spinings ir vērsts pret ūdeni, ir uz leju. Respektīvi spice skatās uz leju. Šādā veidā pamatā visi tvičo. Bet tas nenozīmē, ka tā ir vienīgā pareizā pozīcija. Es tvičam esmu izmantojis un izmantoju līdz 7`6'' garus spiningus. Lielākoties to daru tvičojot no krasta. Šajā gadījumā garāks spinings nodoršina tālāku metienu. Kā arī tas ka atrodies krastā, ļauj variēt ar dažādiem rāvienu virzieniem - uz sāniem, uz augšu. Laivā man personīgi nepatīk garie spiningi, tīri dēļ ērtības. Nu nav man ērti tvičot ar 7`6'' spiningu. Daudz ērtāk ar īsāku! Garāka spininga izvēle nodrošina arī sava veida universālumu. Piemēram, ar minēto GAPS-77MH var gan tvičot, gan pie vajadzības pārslēgties uz džigu.

Runājot par Aspro. Sērija kā tāda ir izdevusies laba. Blankas spiningiem izvēlētas labas, furnitūra ir līmenī. Faktiski neko sliktu nevaru teikt. Pats esmu lietojis vairākus modeļus no šīs sērijas. GAPS-77MH gan neesmu. Izejot no specifikācijas šis spinings man liekas varētu būt labs uz džigu, smagākā diapazonā. Esmu manījis forumos, ka šo spiningu iesaka tvičam. Attiecīgi manā skatījumā šis varētu darbināt lielās mailes 130+ un dīpus.

Atbildēts: 4.novembris 2016, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā natureboy

Sveiki!

Esmu sava pirmā jig kāta meklējumos un vispār visa procesa izzināšanā. Šobrīd meklēju piemērotāko budžeta kātiņu, lai vispār saprastu kas ir kas šajā lietā.

Sakiet vai Jums ir kāds viedoklis par Crazy Fish Aspen stake kātiem? Cope plānojas stāvošos ūdeņos ar dziļumu nu max. 5m, kā arī šad tad Venta. Skatījos uz kātu ar testu 3-15gr.

paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Jā, esmu testējis Aspen Stake. Principā priekš savas cenas spinings ir pieteikami labs. Džiga tehnikai es gan ņemtu vienu citu modeli, konkrēti šo - AS722MLT. Iemesli tam ir vienkārši - spinings ir nedaudz garāks, kas džiga tehnikai ir labāk, metieni sanāks tālāki, ir tubular spice, jeb vesela, vienlaidus spininga augša, un tests - 5-21 grams. Nedaudz plašāks testa diapazons, attiecīgi varēsi izmantot arī nedaudz smagākus svarus. Turklāt ja plāno džigot arī Ventā, noderēs nedaudz lielāks tests.

Atbildēts: 4.novembris 2016, 12:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā irs

Jā un ātruma piemirsu, varbūt jūs varat ko pakomentēt par garmin strike 5dv?ir piedāvājums tādu iegādāties vai labāk tomēr ko citu?

Atbild Mārtiņš Babris

Diemžēl par šo eholoti nevarēšu neko komentēt, jo pašam nekad nav bijušas Garmin eholotes.

Atbildēts: 4.novembris 2016, 12:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā irs

Labvakar ekspert.tiesam visu cieņu par jūsu atbildēm, daudz ir palīdzējušas, pēc šodienas copes ir radušies pāris jautājumi jums. Tātad kāts one sensoric 10-35 grami spole tatula r type 8.1 itka vis jauki bet aktīvi tvicijot aukla sprust starp pinumiem un nu ne gluži bārda bet metienam traucē pamatīgi, aukla 2pēc japana, varbūt jūs varētu ieteikt kādu brendu un izmēru auklai? Otrs... Sapirkos pilnu kasti ar osp,pontoon21,jackall ,megabass utt vobleriem, principā turpat visus ko jutube slavē :-D, kaste izskatās smuki bet pēc šodienas raustisanas ir apaļa nulle, uzliku veco relax gumiju un viena 109 otra 117 cm līdaka dabūja mērīties, jautājums ko daru aplami, raustisanas tehniku itka noskatījos krievu saitos, varbūt ir kāds padoms? Ps.one sensoric kātam viena kunga ietekmēts speciāli lidoju uz lv pakaļ :-D

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Prieks ka varu būt noderīgs! :)

Pirmkārt auklas izvēle, tīri izmēra ziņā ir pareiza. Es multiem lietoju 1.5 vai 2 PE pēc japāņu standarta. Otrkārt Tatula Type R ir pamatā paredzēta fluorokarbonam. Faktiski lielākā daļa multi ir paredzēti tieši izmantošanai ar fluorokarbonu. Ir modeļi, kas speciāli piemēroti pītajām auklām. Lielākoties šie multi auklu klāj nedaudz krusteniski, kas arī novērš ķeršanos. Parasti šos multus apzīmē ar burtiem PE, vai PE Special. Bet tomēr katrs konkrēts modelis ir jāizvērtē atsevišķi. Konkrētajā gadījumā es silti ieteiktu izmēģināt fluorokarbonu kā pamata auklu. Šeit ir daudz plusu, tieši tviča tehnikā - aukla nedaudz stiepjas, amortizē, attiecīgi ļoti stipri mainās voblera animācija pie rāvieniem. Un mainās tieši uz labo pusi. Pamatā visi Japāņu vobleri tiek izstrādāti tieši lietošanai ar fluorokarbonu. Turklāt noteikti pazudīs problēma ar auklas ķeršanos. Metiena attālums auklas dēļ necietīs. Vari ņemt 12 - 16lb fluorokarbonu.

Par vobleriem. Lieki teikt ka konkrēto zīmolu vobleri ir strādājoši mānekļi, katrs ar savu spēli. Daudzus gadus atpakaļ, kad es sāku tvičot ar šādiem mānekļiem, man arī sākumā diez ko neveicās ar lomiem. Rokoties pa internetu, lasot literatūru, sāku meklēt katram māneklim animāciju. Un lēnām katram no vobleriem piemeklēju vajadzīgo animāciju. Tici vai nē, bet lomi sāka parādīties :) Turklāt gribu teikt ka ir vobleri, kas ir vienkāršāk lietojami un apgūstami, bet ir tādi, pie kuriem tiešām ir jāpiestrādā. Kā jau minēju ieteiktu pastrādāt ar fluorokarbona auklu.

Atbildēts: 4.novembris 2016, 12:21 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā EdgarsPriede

Sveiks. Vai Varivas High Grade PE #0.6 dabā būs tievāka par sufix 832 0.10mm?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Godīgi - nemācēšu atbildēt, jo Sufix 832 neesmu lietojis. Izejot no sausiem cipariem, Varivas būtu jābūt resnākai. Bet lai par to pārliecinātos, vajag abas auklas salīdzināt.

Atbildēts: 1.novembris 2016, 20:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vildboy

Sveiks!

Iepatikušies mazie vobleri, gan skaistas foreles, gan citi zvēri uzrāvušies uz mazo vobleru dancināšanu, pagaidām sanācis izmantot tikai LJ Bassaru un Aniru, bet gribas jaunajai sezonai iegādāties dažus japāņus, tad varbūt vari nosaukt savu top5 mazos voblerus. Zinu, ka noteikti gribu savā arsenālā Zibbaits Riggu, bet par citiem nav ne jausmas..

Ar cieņu,

Eduards

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Teikšu tā, ka atkarībā no upes, gadalaika, konkrētiem apstākļiem, šis TOP nosacīti var mainīties. Kopumā varu ieteikt šādus voblerus - Tackle House Twinkle, Smith D-Compact, Angler's Republic Alexandra, DUO Spearhead Ryuki, Jackall Tiny Fry, Zip Baits Rigge Flat, Tackle House Buffet, Ito Craft Emishi, Smith D-Incite

Atbildēts: 1.novembris 2016, 20:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager