Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā RRDiamond1

Sveiks! Kadu spoliti tu ieteiktu priekš Team Salmo tioga 1-8g 225m, un varbut auklu ari :-)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Vieglāk būtu ko piedāvāt ja zinātu budžetu :) Izejot no spininga, es ieteiktu no Daiwa Revros EA2000 vai Legalis 2000HA. Pēdējā būs nedaudz ar samtaināku gaitu, un ar ātrāku pārnesumu. No Shimano varu ieteikt vai nu Exage vai Aernos. Tiesa abas šīs spoles ir 1000 izmērā, kas man liekas ir nedaudz par mazu. Bet tas ir gaumes jautājums :)

Atbildēts: 1.novembris 2016, 20:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā waffenss88

Sveiks Mārtiņ,ilgi pētiju video par kastinga un multiprikātora kombināciju,nonācu pie secinājuma ka pa ziemu gribu sakomplektēt nākamajai sezonai,jaunu kastinga komplektu,sākumam neko krimināli dārgu,ko iesācējam! komplektu gribu orientēt uz tviču no 70-120 mm mailēm uz līdakām,domu saprati,tātad kātam un spolei kopā gatavs atvēlēt 250-300 e max,iesaki ko aptimālāku par šõ naudiņu varētu paķert,kādus brendus un kādus modeļus!!

Cik pētiju netā tad Latvijā uz doto brīdi ir diezgan maza izvēle kastinga kātiem un multiem,sūtīšū,tik gribētu dzirdēt Tavu padomu???! paldies jau iepriekš..!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Nu pirmkārt vienam spiningam 70-120 mm ir gana plašs diapazons. Vispār pieņemu ka gribēsi vairāk strādāt ar lielākiem vobleriem, attiecīgi ir jārēķina 130 mm mānekļi. Līdz ar ko spiningam ir jābūt ar testu vismaz līdz uncei jeb 28 gramiem. Kā jau pats minēji, Latvijas copes bodēs izvēle maigi sakot ir nekāda. Principā ļoti labs variants ir Tailwalk Backhoo Rise modeis C702H vai C702MH. Ar šiem ir strādāts, un varu teikt ka tiešām labi spiningi par savu naudu!

Otrs stāsts ir par multu. Esmu jau daudz kur rakstījis un teicis, ka manuprāt budžeta klases multi nav pieņemami. Respektīvi lēts mults pilnīgi noteikti radīs vilšanos, viņš nestrādās maksimāli, nemetīs mānekļus tik tālu utt. utpr. Manā skatījumā mults ar ko var sākt strādāt ir apmēram 300 EUR vērtībā. Diemžēl tā ir. Esmu mēģinājis daudz un dažādas spoles, un mans viedoklis ir formējies tieši šāds. Attiecīgi varu ieteikt Daiwa Tatula, ko var nopirkt arī Latvijas veikalos, piemēram, eBoat. Tāpat var skatīties uz Shimano Cronarch, bet šis mults vairāk ir tendēts uz vieglāku mānekļu diapazonu. Vai arī ir jāsūta spole no Japānas.

Atbildēts: 31.oktobris 2016, 14:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā riii

Sveiki! Meklēju sev kātu priekš UL no Daiwas vai G.Loomis. Varbūt vari ko ieteikt? Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Abiem diviem šiem zīmoliem ir UL klases spiningi. Tiesa modeļi pamatā ir stipri virs budžeta klases. Vajadzētu nedaudz vairāk informāciju, kādu zivi plānots ķert, ar kādiem mānekļiem un galu galā kāds ir budžets?

Atbildēts: 18.oktobris 2016, 18:22 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā upiks

Sveiki,pēc 15 gadiem atsāku spiningot,iegadājos salmo suprim jiger medium light2,7m kātu,macos gumijupadancinat-tad nupat saskāros ar problēmu,mēra līdaciņas,asari ok,bet nu divu dienu laikā 3 kārtīgas lidakas izvadīju tikai līdz redzamības robežai,vienkarši likās pie krasta izspļāva manu vardi-respektīvi nebija aķis ieķēries,vaina monofila auklā0,25 vai kātā jo jūtu ka šadu lielu zivi nevaru uzcirst

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Nu pirmā lieta noteikti ir izmantotā aukla. Monofilās auklas nu jau reti kad izmanto spiningošanā. Tam par iemeslu ir tieši tas ka aukla amortizē, līdz ar ko zūd gan jutība, gan arī piecirtiens nesanāk tik labs. Turklāt pieņemu ka Tavs spinings ir arī salīdzinoši mīksts, līdz ar ko zivs nomūk nost. Iesākumā ieteiktu iegādāties pīto auklu, 4-dzīslu, teiksim 0.8 vai 1 PE pēc Japāņu klasifikācijas. Ja arī tad nebeidzas problēmas, nu tad nāksies apsvērt jauna spininga iegāde. Tāpat neaizmirstam par āķiem! Arī neass āķis var radīt daudz nomukušas zivis!

Atbildēts: 18.oktobris 2016, 18:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā irs

Labvakar, vēlējos uzzināt vai ir kādas multispoles kuras auklu uztin x veidā? Manuprāt tā varētu strādāt ar mazāka izmēra pitajam auklām, doma tāda ka tad aukla nesprustu tinumos. Ceru izteicos saprotami ļoti ceru uz kādu atbildi paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Ir multi kuriem ir apzīmējums PE special, vai vienkārši PE. Šie multi ir paredzēti pīto auklu izmantošanai. Viņiem ir nedaudz savādāki borti auklas kasetei, kā arī pati aukla tiek klāta ieslīpi. Nav tā ka galīgi krustā aukla tiktu klāta, bet ieslīpi gan. Otra lieta - multam nevajag kautrēties izmantot resnu pīto auklu. 1.5 vai 2 PE pēc Japāņu standarta ir aukla kas lieliski der multiem. Un ar šādu auklu metiena attālums nemaz necieš.

Atbildēts: 18.oktobris 2016, 18:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rks

Sveiks, esmu beidzis savu foreļu sezonu Īrijā un doma nomainīt inventāru, respektīvi esmu blankas meklējumos cenu diapazonā 100-150euro, parasti raustu mailes līdz 5g. Un otrs kāts ko es meklēju ir twicham 110-130mm mailēm aptuveni tādā pašā cenu diapazonā. Vēļ man ir jautājums par vobleri jackall colt minnow, vai tādus ir iespējams kaut kur Latvijā iegādāties? Īrija tādus nekur nepārdod, cik man veikalnieki teica, tad arī vairs neražo.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Konkrētajā cenu kategorijā esmu mēģinājis Crazy Fish Ebisu Violet S662-UL, ar testu 2-5 grami. Jāsaka ka savai cena spinings ir ļoti labs! Patika blanka, kā vispār spinings ir nostrādāts. Vienīgais atklātais jautājums ir vai patiks solid spice. Ar šo spiningu mēģināju tvičot mazos voblerus - to var izdarīt un spinings tiek galā ar savu uzdevumu. Otrs manā skatījumā daudz labāks variants ir Pontoon21 Unitra. Tiesa šī spininga cena varētu nedaudz pārsniegt budžetu. Konkrēti es domāju modeli UNS702ULF. LIelajām mailē, šajā cenu grupā varu ieteikt Pontoon21 GAD Ganchoo 702MF modeli ar testu 25 gramiem. Tiesa šis ir tāds nedaudz virsbudžeta spinings bet gana labs. Vēl ja nedaudz pārkāpjam budžetu tad var skatīties uz St.Croix Avid X. Colt Minnow kaut kā neatminos manījis veikalu plauktos. Tiesa man šādi ir, jāsaka ka interesants vobleris!

Atbildēts: 18.oktobris 2016, 18:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Martinsh

Sveiks!

Kādus mānēkļus man kā iesācējam vajag izvēlēties priekš līdakas?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Mānekļu klāsts ir ļoti liels - gan silikona mānekļi, gan vobleri, rotiņi, šūpiņi un vēl milzums daudz dažādi. Līdz ar ko lai kaut ko konkrētu ieteiktu, vajag zināt vairāk informāciju - kur ķersi un kādā tehnikā utt.?

Atbildēts: 17.oktobris 2016, 14:41 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā silvesters

Labdien!!

Man viens jautājums. Esmu nopircis ēdam gumijas un grasos pasūtīt ofseta āķus bet nezinu pēc kādiem izmeriem vadīties. Vai varētu lūdzu atbildēt kāds izmērs ofseta akim būtu ieteicams ja esmu nopircis 2.2 ,2 , 2.5 collu gumijas jo grasos pasūtīt pa internetu. ..

Paldies ka uzklausijāt. .!!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Principā izmērs ir ļoti no svara no paša offset āķa modeļa, kā arī paša mānekļa. Offset āķi mēdz būt ar lielākiem izliekumiem, kā arī mānekļi ir tādi, kuriem var likt nedaudz lielāku āķi, bet tādi kuriem ir no svara precīzi trāpīt ar āķa izmēru. Kopumā es teiktu ka 8, 6 un 4 izmērs būs laikā! No konkrētiem modeļiem varu ieteikt Decoy Mini Hook MG-1

Atbildēts: 16.oktobris 2016, 19:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raitis_c

Sveiks!

Man ir jautājums par spininga kāta parametriem precīzai iemešanai. Visu mūžu esmu spiningojis ar kātiem kuru garums nepārsniedz 2,4m un tests 30g, un nekad nav bijušas problēmas ar precīzu iemetienu gan no laivas, gan krasta, gan krūmos gar foreļupēm staigājot, bet šogad iegādājoties kātu Daiwa Exceler EXS 902 MFS 2.7m 10-40g nekādi nevaru piešauties precīzam iemetienam. Viezbiežāk māneklis aizlido pāris metri sānus no noskatītās vietas un arī attālumu ir pagrūti nokontrolēt :/ Jautājums, kas pēc Tavām domām ir būtiskākais izvēloties kātu no 2,7-3m, lai iemetiens būtu pēc iespējass precīzāks? Garums, tests, citi faktori?

Šo kātu iegādājos, lai seklajos ezeros vieglāk gumijas zivi ar preztāļu āķiem varu vadīt par ūdens virsmu + tālāks iemetiens.

Paldies par atbildi.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pirmkārt ļoti pareiza doma, garš spinings, seklos ezeros :) Kopumā konkrēto situāciju grūti komentēt, jo pats arī lietoju garus spiningus, bet es nevaru sūdzēties ka ar viņiem būtu lielāka neprecizitāte. Protams nedaudz jāpiešaujas, tīri pie metiena tehnikas. Es uzskatu ka gariem spiningiem noteikti ir jāskatās uz pašu blanku, tās akciju, uzbūvi. Jo ir gari spiningi ar lielu testu, bet salīdzinoši mīkstu blanku. Tāpat ir modeļi, kas ir izteikti cieti. Manā skatījumā ar mīkstāku blanku metiens būs labāks, gan attāluma ziņā, gan precizitātē.

Atbildēts: 12.oktobris 2016, 22:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā AR.AR

Sveiks Martin!

Paldies par twicha kata padomiem.Vai varetu ieteikt kadu daiwa spoli tieši twicham smagajam.Ir man freams spole uz jiga katu bet veletos twicha katu ari nokomplektet.Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Par spolēm lielu maiļu tvičam esmu daudz izteicies, un grozi kā gribi bet vislabākais variants ir mults. Bezinercenes agri vai vēlu noklājās no slodzēm. Turklāt ja ņem bezinerceni tad noteikti spēka spoli, kuras parasti ir dārgā gala. No Daiwa varu ieteikt vai nu Certate 2510R-PE H, vai Certate 3012, vai Morethan 2510R-PE vai 3012. Bet kā jau minēju šīs spoles nav lētas. Tīri teorētiski var ņemt arī Freams 3000 modeli, bet arī šeit rēķinies ka spolei būs ierobežots mūža ilgums....

Atbildēts: 12.oktobris 2016, 20:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager