Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Skaties_daba

Sveiks!

Tāds mazliet dīvains jautājums - šogad aktīvāk sākts ir tvičot un tad esmu pamanījis, ka vobleriem priekšpušē, kur jākabina klāt pie pavadas - dažiem ir riņķītis - tāds pats kā starp vobleri un āķi, vari lūdzu izskaidrot kam tas ir domāts, jo man vienai tītāna pavadai ir tāda neparocīga karabīne un tas kustīgais riņķītis apgrūtina voblera pielikšanu.

2) Ja upē/ezerā ir sēklis, pieņemsim 2m, tad ar kāda dziļuma vobleriem to vietu vislabāk izstrādāt, vai ir tā ka zivis uz sēkļiem ir aktīvāka un virs grunts un tad lai neaizķertu ar vobleri sēkli, labāk ir likt vobleri kas iet aptuveni līdz metram un zivs tāpat uznāks augšā(šeit jautājums par asariem un zandartiem)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Praktiski visiem vobleriem, kas nāk no Japānas, ASV un arī Eiropas ražotājiem, nāk ar gredzeniem priekšpusē. Pamatā tas ir dēļ tā ka lielākoties šajās valstīs voblerus praktizē siet pa taisno pie auklas, respektīvi neizmantojot sakabes, pavadas. Es principā šos gredzenus ņemu nost. Bieži vien, kad liekam vēl klāt pavadu, daudzi vobleri sāk zaudēt savu, no rūpnīcas iedomāto, spēli, peldspēju. Attiecīgi mēs pārslogojam mānekļus. Tāpēc gredzenus ņemu nost, un izmantoju ļoti vieglas pavadas, vai arī fluorokarbonu.

Par to ar kādu vobleri strādāt konkrētā vietā, tā nav viennozīmīga lieta. Kad zivs ir aktīva, tad plēsoņa mierīgi var celties vismaz pāris metrus, lai uzbruktu māneklim. Toties reizēs kad plēsoņa ir izteikti negribīga, pasīva, mānekli noteikti jācenšas novadīt gandrīz gar pašu degunu. Attiecīgi prasīsies vobleri ar 1.5 - 2 m iegrimi. Tai pat laikā atceramies, ka vobleri var novadīt dažādos dziļumos, izmantojot pašu spiningu, pauzes, vai auklas ietīšanas ātrumu un diametru.

Atbildēts: 31.maijs 2016, 13:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā piranja

daiwa ninja 2500 būs piemērota jigam?

Atbild Mārtiņš Babris

Neiedziļinoties sīkumos, 2500 izmērs ir nosacīti universāls. Līdz ar ko džigam šī spole der. Protams, vienmēr ir jautājums, kādā amplitūdā džigam? Smagajam džigam šī ir par mazu un vāju, mikrodžigam - par lielu.

Atbildēts: 30.maijs 2016, 17:09 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Supernatural

Sveiks!

Mani interesē kāts priekš vobleriem, poperiem, respektīvi twitcham.

-Garums ne garāks kā 2,3m(max), bet kādu garumu ieteiktu(no laivas)?

-dalītais rokturis, nevis pilnais (ne korķa)

-budžets +/- 150EUR

-gribētos, lai vairāk jūt uz roku katru piesitienu, efektīvāk

Kādi ieteikumi?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Tvičam es lietoju 7 pēdu garus kātus, jeb 213 cm. Faktiski tas ir maksimālais garums ko izmantoju. Copei no krasta lietoju garākus spiningus. Korķa rokturiem manā skatījumā ir pavisam cita sajūta rokai, bet nu šobrīd pamatā visi izmanto EVA. Vari skatīties uz Tailwalk Dageki, Pontoon 21 GAD Gancho, izvēloties pēc vajadzīgā testa, Crazy Fish Aspen Stake.

Atbildēts: 30.maijs 2016, 16:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā _EKA

Sveiki!

Vai Jums ,kā aktīvam Daiwas spoļu lietotājam, būtu kādi komentāri par šo video: https://www.youtube.com/watch?v=lb-6cp9OYaY ? Vismaz man uzticība Daiwai ir krietni mazinājusies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Nu tad beidzot jautājums par šo tēmu :) Savādāk fb jau dikti karstas diskusijas :)

Izklāstīšu savu viedokli.

Daiwa spoles es lietoju jau ļooti ilgu laiku - vairāk kā 10 gadus. Šajā laikā ir bijuši gan labi modeļi, gan varbūt ne tik ļoti labi. Bet kaut kā man šīs lietas nemazināja uzticību zīmolam. Es noteikti negribu nolikt Daiwa spoles kaut kāda neaizskaramo plauktiņā, tāpat kā visu citu zīmolu spoles. Un vēl jo vairāk es negribu runāt kategorijās, kas ir labāks - Daiwa vai Shimano. Man vienkārši patīk Daiwa, spoļu kvalitāte, inovācijas, filozofija, kā video minēts - fen šui :)

Par konkrēto video. Jā, skrūve ir īsa, spole reāli netika galā ar uzdevumu, kas tai bija jāveic. Kāpēc skrūve īsa - nemāku teikt. Video autors pats teica, ka spole tika iegādāta lietota, jo šīs spoles jau sen kā neražo. Nekad nevar zināt, kas notika ar šo spoli pie iepriekšējā īpašnieka. Varbūt veicot tīrīšanu, spolei tika pasēta tā viena nelaimīgā skrūve. Varbūt Daiwa inženieri bija kļūdījušies. Par 10-tā gada Certate. Šai spolei bija tehniskās problēmas, pati Daiwa to atzina. Līdz ar ko manā skatījumā 7-tā gada Certate ir vislabākā. Līdzīgi kā tas ir ar Twin Power - FB paaudze ir vislabākā.

Par pašu industriju kā tādu. Skaidrs ka copes industrija attīstās ļoti strauji. Tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas, materiāli. Manā skatījumā bieži vien tas nav uz labu. Šobrīd spoles jau sver zem 200 gramiem, turklāt liels skaits modeļu. Skaidrs ka šis svars kaut ko ietekmē, respektīvi kaut kādi mezgli paliek vājāki. Turklāt šī lieta ir vērsta uz to, ka copmanis spoli palieto un pērk jaunu. Protams, tādā veidā arī jaunās tehnoloģijas ātrāk tiek apritē, un to cena sāk mazināties. Vecās spoles, kad ražoja, tad ražoja tā lai ilgi kalpotu. Tieši tāpēc man joprojām kalpo 7-tā gada Certate vai arī vecu, vecais Exist, kuram nule apritēja 8 gadi. Šajā ziņā par Daiwa spolēm neko sliktu nevaru teikt, man viss kalpo vislabākajā kārtībā. Mūsu gadījumā cilvēki meklē vienu spoli, ko lietot n-tos gadus. Atceramies, kaut vai to, ka spole ir pakļauta mehāniskiem un dabas procesiem, un loģiski ka katrs mehānisms nogurst un nolietojas. Otra lieta ir par pielietojumu. Skaidrs ka japāņi tā neko vienkārši nedara. Viss tiek darīts ar kaut kādu nodomu. Arī inventārā. Šajā ziņā ir ļoti liela specializācija. Spiningi, spoles, tiek ražoti konkrētiem zivju veidiem, copes stiliem. Tas ka cilvēks nopērk Exist pa 700 EUR, kas ir domāts vieglajai tehnikai, un sāk ar šo spoli tvičot lielās mailes, nenozīme ka Exist ir jākalpo. Un šajā gadījumā spoli jaukt ārā un šausmināties, kādas plastikāta iekšas, nav īsti vietā, tīri dēļ tā ka cilvēks spoli izmanto ne pēc tai domātā pielietojuma. Turklāt ja paskatāmies copes specfiku jeņķos un Japānā, pamatā tiek izmantoti multiplikatori. Un nobeigumā, nedomāju ka šajos video tieši konkrēti grib nolikt kādu zīmolu. Vienkārši šeit var labi redzēt spoles no iekšām. Un pēc tam katrs jau pats izvēlas, ko pirkt.

Atbildēts: 25.maijs 2016, 15:33 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā o_mednieks

Sveiki,

Gribas izmēģināt copes prieku ar maziem mānekļiem. Tā kā sākotnēji negribas daudz ieguldīt savā eksperimentā, meklēju atbilstošu aprīkojumu. Sakiet vai Cormoran i-COR2 Trout 2,13 1-7g būs piemērots mikrodžigam un mazajiem rotiņiem?

Otrs variants pagaidām ir Salmo elite MicroJig 7 vai 10.

Cik saprotu cenas atšķirība veidojas uz materiālu - stiklškiedra pret grafītu - un pašu konstrukciju.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Šo Cormoran spiningu neesmu lietojis. Spriežot pēc testa un apzīmējuma trout nosaukumā, viņš varētu derēt gan rotiem, maziem vobleriem, gan arī nosacītam mikrodžigam. Ja gribi pilnvērtīgāk strādāt ar mikrodžigu, tad manā skatījumā, prasītos garāks spinings. Elite Micro Jig šajā gadījumā ir vairāk specializēta tieši uz mikrodžigu.

Runājot par spiningiem, un cenām, ir milzum daudz faktori, kas veido spininga cena. Noteikti viens ir pats zīmols, kas uzliek uzcenojumu, bet garantē arī kvalitāti. Tāpat vieta, kur tiek ražots spinings, dod savu artavu cenā. Nu un protams, izejmateriāli, blanka, furnitūra...

Atbildēts: 25.maijs 2016, 14:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā G.Jekabsons

Labdien.

Kāds ir optimālais gaisa spiediens, kad līdakas aktivizējās uz ēšanu un ir pietiekoši laba cope?

Ar cieņu,

Gatis

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Nemācēšu atbildēt. Es līdakas ķeru neskatoties uz atmosfēras spiedienu :)

Atbildēts: 24.maijs 2016, 08:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurciks66

Sveiki! Iesakiet komplektiņu kātam un spolei foreļošanai no krasta, izmantojot 2..3gr smagus voblerīšus, rotiņus un #0.6 pīto auklu. Gribas labu spoli, līdz 150eur un kātam varbūt ne tik daudz, lai nebūtu pārāk žēl salaužot :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

No spolēm šajā budžetā vari skatīties uz Daiwa Exceler 1500, Shimano Aernos. Spiningiem - Crazy Fish Aspen Stake AS602UL

Atbildēts: 24.maijs 2016, 08:42 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Kriid

Sveiks!

Vēlējos uzzināt kā pareizi iestatīt bremzi? Pirms katras copes ir jāiestata? Un kā zināt cik "stingru" viņu vajag?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Kā jau biju rakstījis tad nav vienas tādas konkrētas formulas, vai veida kā pareizi noregulēt bremzi. Es to daru uz sajūtām, tā lai pie rāvieniem aukla tiek atdota, bet ne pārāk daudz. Tāpat ir svarīgi cik precīzi vispār var noregulēt bremzi spolei, jo citām spolēm bremzes mehānisms ir gaužām primitīvs, un šajā gadījumā precīza regulācija diez vai sanāks.

Atbildēts: 18.maijs 2016, 09:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurciks66

Sveiki, 1) Vai sapalu copē ir vērts pītās auklas galā likt fluro vai mono auklas gabaliņu? 2) Vai sapalus un foreles baidītu pati mazākā flexonit pavadiņa? Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Esmu praktizējis siet pie PE auklas fluorokarbonu. Iemesli tam ir ir dažādi, tai skaitā tas ka fluorokarbons grimst, kas nedaudz palīdz iedabūt dziļāk vienu vai otru mānekli. Tāpat reizēs kad sapals ir ļoti uzmanīgs iespējams tas palīdzētu. Praktiskajā copē es lietoju PE un sienu galā vai nu plāno, pelēko flexonit, vai arī sienamo titāna pavadiņu. Pamatā tīri dēļ tā, ka bieži piezvejā gadās līdakas, un tad jau sanāk atvadīties no mānekļiem.

Forelēm nelieku pavadas, godīgi sakot nekad neesmu licis. Forelēm izmantoju pamatā neilona (monofilo) auklu.

Atbildēts: 16.maijs 2016, 14:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mazkukainis

Sveiks.

Jautājums,vai Salmo Elite jig 20 derēs uz zandartiem vai labāk uz asariem atstāt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Arī neesmu strādājis, bet cik atminos, tad Elite Jig 20 bija ar salīdzinoši plānu spici, bet jaudīgāku apakšējo daļu. Zandartam prasās paciets, extra fast akcijas spinings, tā lai pie copes var kārtīgi piecirst!

Atbildēts: 16.maijs 2016, 14:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager