Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Tarakans

Sveiks!

Vēršos pie tevis ar iesācēja līmeņa jautājumu.

Iegādājos jaunu spiningu Pontoon21 GAD Fair FRS762MHF uz atlaidīti.

Paņēmu tīri tāpēc, ka vajadzēja jaunu un atlaide uzrunāja.

Līdz šim uz sava vecā 4 latus vērtā kāta esmu ķēris pēc tehnikas "met un velc" džiga zivtiņas un velcējis ar vobleriem.

Tagad gribētos iemācīties kādu jaunu, pareizu spēles tehniku un mānekļu izmantošanu.

Kāda makšķerēšanas tehniku un mānekļu izmantošanu tu ieteiktu ar tik pacietu kātu? Kādus mānekļus vispareizāk būtu izmantot? Varbūt ir arī ieteikums piemērotai, labai un lētai auklai priekš tāda veida spininga un copes tehnikas? Uz kādiem auklas diametriem skatīties?

Tiksi izmantota jauna Shimano Exage 2500 FD spole.

Parasti ķeru paseklos (1-4 m) ezeros ar aizaugušiem krastiem no laivas.

Liels paldies jau iepriekš :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Šis Fair spinings ir ar gana lielu testu. Pamatā viņu var lietot, piemēram, ķerot līdakas pa zālēm ar silikona mānekļiem, izmantot 4 izmēra rotus, vai arī šūpus. Tāpat derēs dažādām pavadiņu sistēmām - tā saucamajam atvadnoij pavadok vai Maskavas sistēmai, karolīnai. No silikona mānekļiem vari ņemt teiksim Keitech Fat Swing Impact, vai Sawamura ēdamgumijas. Ar tām varēsi ķert līdakas pa zālēm. Runājot par auklām, vari ņemt Sunline Super Braid 5. Diametru izvēlies 0.8 vai 1, ja pamatā ķersi līdakas pa zālēm.

Atbildēts: 24.aprīlis 2016, 20:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Puuks

Sveicināti!

Godātais praktiķi, sakiet lūdzu, kādu kāstinga kātu ieteiksiet, light džigam (4-12 g), darbojoties no laivas vējā, dziļumos 2-3 m un "neblenžot" uz spicīti, ar domu, ka kāts lietots tiks arī 3/4 izmēra rotiņiem un vobleriem (mazas/vidējas pretestības) svarā no 5 g līdz 7 g. Jau iepriekš liels PALDIES par visu cienījamo modeļu rindas uzrādīšanu.

P.S. Džigs man ir "Londonas migliņa", tādēļ instrumentu vēlos īpaši skanīgu, lai nezustu vēlēšanās to (džigu) apgūt. Nez kāpēc gribas 2,20 m daru kātu. Varbūt kļūdos?

Ar cieņu,

Pūks

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Džigs ir ļoti interesanta tehnika, tiesa džiga inventāra ziņā noteikti ir viedokļu atšķirība, par vienu vai otru, piemērotu inventāra pozīciju. Lielākoties par spiningiem. Tavā gadījumā noteikti vajag izvēlēties tubular tipa spiningu. Šādi spiningi ir daudz universālāki, varēsi gan džigot, gan lietot rotus un uztvičot mazos voblerus. Garuma ziņā man noteikti patīk 7'6'' garums jeb 2.29m gari spiningi. Manā skatījumā vislabākais garums. Ja skatāmies tīri no džiga ar multu, manā skatījumā ļoti interesanta disciplīna, turklāt lietojot multiplikatoru paveras nedaudz savādākas iespējas. Problēma, kas parādās, ir tā ka ir salīdzinoši maz spiningu, kas ir domāti multiem, turklāt vēl džiga tehnikai. Daudz vienkāršāk ir atrast spiningu savām vajadzībām. Šī iemesla dēļ nākas šo to ziedot. Turklāt bieži vien šie nav paši budžetam draudzīgi spiningi. Varu ieteikt Evergreen Light Cavalry CLCC-68ML. Viņam ir gana plašs testa diapazons, bet Evergreen ir ar ļoti labu, jutīgu blanku. Vēl vari skatīties uz Daiwa Steez 7011MMLXB-SV. Principā vieglajam džigam lielisks kāts. Ja būtu vēlme tieši pēc spininga modeļa, tad te varētu saukt pulka daudz modeļus, kas ir lieliski savā disciplīnā, bet kastinga variantā izvēle ir ierobežota.

Atbildēts: 24.aprīlis 2016, 20:21 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā docis.

sveiks, ko saki par salikumu microjigam: favorite blue bird 2-10 gr + ninja 1500? vai skatīties uz exage 1000?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Par Ninja man līdz galam nav skaidrības, par cik esmu pagaidām tikai pāris reizes lietojis šo spoli. Exage ir pārbaudīta vērtība, un noteikti labs pirkums savā cenu kategorijā. Ninja 1500 izmērs ir nedaudz lielāks par Exage, attiecīgi ērtāk lietot.

Atbildēts: 24.aprīlis 2016, 20:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Trio

Sveiks,

Esmu tvīča kāta meklējumos mailēm no OneTen 110 līdz Rudra un citiem 130 izmēriem.

Kaut kur manīju, ka iesakat ASPRO 9-33 gr, saki vai ar šo kātu nebūs ierobežots OneTen 110 metiena attālums?

ASPRO ir dārga sērija, kādu kātu Jūs man ieteiktu, lai varētu patīkami strādāt ar 110 - 130 mm mailēm? Budžets 200 - 250 EUR.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Aspro sērija man patīk. Turklāt tieši uz tviču šajā sērijā ir interesanti spiningi. Tevis nosauktais GAPS-702MH, lai arī ar lielu augšējo testu, tai pat laikā viņš ir spējīgs izstrādāt diezgan lielu mānekļu diapazonu. Turklāt jutība ir līmenī. Kā jau esmu rakstījis tad vispār lielajām mailēm es iesaku lietot tikai multiplikatoru ar kastinga kātu. Skaidrs ka šis inventārs nav lēts, bet toties ir pilnīgi savādāka cope, savādāks tvičings. Tevis nosauktajā budžetā, es nedaudz pieliktu klāt un izvēlētos Major Craft Dodger DGS-702M, ar fast akciju, vai no lētākiem labs ir Pontoon21 Gancho GAN702MHF.

Atbildēts: 20.aprīlis 2016, 18:11 | 16 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Tral

Labdien Mārtiņš,vai jus lietojat monofilas auklas lidaku spiningosanai ? sezonai tovojoties gribu nopirkt kadu labo monofilo prieks spininga DAM shadow ar spoli shimano nasci, lidz sim biju lietojis Jackson ethernum, diezgan laba un izturiga aukla, bet pec paris menesu aktivas copes zaude savu izturibu un to ir jamaina. Pitas neizmantoju jo 1. biezi veidojas barda kuru ir knapi iespejami atkal iztaisnot 2. udenstilpes ar dzidru udeni bija sliktaks rezultats salidzinajuma ar monofilo.Domaju pameginat pasutti koutko no shimano (catana, exage utl) Varbut jus varetu ko labu ieteikt ?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Monofilās auklas līdaku copei neizmantoju. Es vairāk izmantoju fluorokarbonu un pīto auklu. Tas ka aukla veido bārdu nozīmē vai nu to ka spole netiek galā ar pašu pīto auklu un savērpj viņu, vai arī pati aukla ir zemas kvalitātes. Tīri no lietošanas viedokļa man arī pītajām auklām nemēdz būs šādas problēmas. Par sliktāku rezultātu īsti nemāku teikt. Kā jau minēju līdaku copei agrāk daudz izmantoju pītās auklas, ar stīgas vai titāna pavadu, un nebija nekādu problēmu ar to, ka zivs baidītos no auklas. Ķerot asarus vai zandartus bieži ir nozīme, lietot caurspīdīgu pavadu. Vislielākais mīnuss monofilai auklai ir lielais stiepšanās koeficients, attiecīgi daudzas spiningošanas tehnikas nevar kvalitatīvi veikt izmantojot šo auklu.

Atbildēts: 20.aprīlis 2016, 18:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janni

Sveiks!

Strauji tuvojas jaunā sezona un gribētos pamēģināt, kādi tad ir tie multiplikatori, jo līdz šim rokās nav nācies turēt. Tāpēc meklēju komplektiņu tvičam, lai var līdz 25g voblerus izmētāt, bet budžeta variantu. Tad gribas saprast galvenokārt uz kādu spoli skatīties, lai komplekts ierakstītos 150-200 mūsu naudiņās. Vai arī varbūt tādā budžetā nekā prātīga nav un nav vērts sabojāt iespaidu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Kā jau daudz esmu rakstījis, multi ir laba lieta, un to popularitāte stipri aug. It sevišķi big minnow jeb lielo maiļu kustināšanai, mults ir īpaši labs. Teikšu tā, multu komplektam 200 EUR ir maz. Kā jau esmu rakstījis, multam ir ļoti svarīgi, ka spole ir laba. Ja izvēlamies lētu spoli, tad bieži vien ar to sabojāsim priekšstatu, jo bremzes nestrādās tā kā vajag, aukla neklāsies, būs tikai problēmas. Otra lieta, ka Latvijā ir grūtības nopirkt kastinga spiningus. Var ņemt Abu Garcia Pro Max multu, un piemeklēt klāt spiningu, teiksim kādu no Team Salmo modeļiem. Šis mults iesākumam būs vairāk vai mazāk labs, vismaz varēsi saprast spoles darbības principus, un to vai vispār gribi turpināt strādāt ar multiem.

Atbildēts: 16.aprīlis 2016, 22:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Edd_Z

Sveiks, Man ir mazliet neskaidrība par mikro džiga kātiem. Esmu dillemā starp solid un tubular tipa kātiem. Pārsvarā mētāju 2-5g čeburaškas plus 2 - 2.4" gumijas, šad tad arī mazo rotiņu un dropshot piekopju. Bija man Team Salmo Tioga Solid ar testu 1-8g, bet sanāca tā, ka paliku bez spininga un vēlme ir iegādāties kaut ko jaunu un maliet labāku.

Skatos, ka ieteici no Major Craft N-One NSL-S732UL, vai kādu no augstāka plaukta Truzer sērijas, un kāda būtu galējā mānekļa svara robeža, lai nepārslogotu kātu? Vai Latvijā var arī šos kātus aptaustīt kaut kur?

kādas ir domas par ar to pašu Calzante Ex ar testu līdz 6g solid? vai Finezza Nuovo?

Komplektā man ir Shimano Biomaster FB1000 Spolīte, respektīvi vēlējos arī pienācīgu kātiņu šīs spoles klasei.

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Faktiski ir tā, ka solid spiningi man patīk labāk tieši mikrodžigam, un tikai priekš džiga. Manā skatījumā daudz labāk var animēt mānekli, un labāk nolasīt grunti, redzēt zivs copi. Tubular spiningi ir daudz universālāki. Ar šiem var gan džigot, gan izmantot mazos voblerus, rotiņus un šūpus. Attiecīgi ja piekop mikro dropu, tad drīzāk jāskatās uz tubular. Ar pārslodzēm viennozīmīgi neko precīzi nevar teikt. N-One var likt gramu vairāk, bet ļoti atkarīgs arī kādu ēdamo gumiju izmantosi. Un, protams, šiem spiningiem ir jāievēro testa robežas! Major Craft, N-One noteikti var apskatīties pie Vitālija, Skaistkalnes ielas veikalā. Finezza un Calzante ir divi pilnīgi savādāki spiningi. Abiem ir savādākas blankas, savādāka akcija. Turklāt Finezza ir pieejami short solid modeļi, kas nav kā klasiskie solid spiningi, bet ir cietāki, nedaudz uz tubular pusi. Manā skatījumā aizej apskaties N-One, domāju ka patiks!

Atbildēts: 16.aprīlis 2016, 20:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fazator1

Sveicināti,

vēlējos pajautāt Jūsu domas par šādu kātiņu mikro džigam GRAPHITELEADER Calzante EX GOCAXS 0,5-6gr

asaru ķēršanai vairāk no laivas , jeb tomēr skatīties kādu major craft vai citu kātiņu.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Calzante ir labs mikrodžiga instruments. Zinu daudz copmaņus, kas vēl šobrīd ar Calzante strādā. Savā cenu kategorijā šis ir labs spinings. Viņu var nedaudz pārslogot, bet nu tas jādara uzmanīgi. Mikrodžigam es parasti izvēlos solid modeļus, tiesa ja gribās izmantot arī mazos voblerus, rotus, tad gan tubular.

Atbildēts: 16.aprīlis 2016, 20:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā sigi

Sveiks!

Vai Tev kādreiz ir nācies saskarties ar mobilajām GPS un karšu aplikācijām android telefonos. Domāju atrast sev piemērotu applikāciju, kur būtu redzamas ūdenstilpnes LV. Tas man būtu kā papildus palīgs copē ar garmin striker eholoti, kurai var atlikt punktus, bet nav cardplotter.

Redzu, ka Navionic Europe piedāvā HD kartes, bet cena ir 50 eur. Vai tam ir kādas alternatīvas?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Ņemot vērā ka pats brienu pa foreļupēm, sanāk lietot GPS. Pats lietoju Garmin GPSmap 64s LM. Telefonā, kad nepieciešams lietoju Baltic Maps. Tās ir karšu idevniecības Jāņa Sēta kartes. Ļoti labas topogrāfiskās. Tiesa, lai izmantotu pilnu funkcionalitāti, ir vajadzīgs maksāt abonēšanas maksu, kas bija laikam 10 EUR gadā...

Atbildēts: 11.aprīlis 2016, 14:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gudis

Sveiki, dzīvoju rīga un darba dienas vakaros dodos "street fishing " uz asaru copi. Varbūt ir kāds unversāls kāts kas derētu micro jigam un mini vobleriem kuru svars ir apmeram 5 grami. Gribas vienu varbūt dargaku kātu , lai apvienotu tagadējos divus.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Ja gribās vairāk universālu, tad noteikti jāskatās uz tubular spiningiem. Grūti ko ieteikt nezinot budžetu, bet no tādiem dārgākiem vari skatīties Major Craft Truzer TZS-T762L ar testu līdz 7 gramiem, vai 15 gada Finezza modelis GNFS-762L-T.

Atbildēts: 11.aprīlis 2016, 14:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager