Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā XL007

Čau!

Interesē spole asaru ķeršanai džiga tehnikā (4-8gr.) un twičam ar 5-6 gr. vobleriem. Cenu diapazons ir līdz 150 eur. Interesē spole, kura noteikti spēs tikt galā ar 0.6 japāni un netaisīs pigorus ar "bārdām" utt.

Shimano exage 1000 FD likās nedaudz par mazu un nav pārliecības, ka tiks galā ar 0.6 japāni. Līdz Rarenium budžets nevelk, lai gan zinu, ka tā spole tiek galā ar auklu labi. Lasīju, ka šādas cenu kategorijas soles daiwām esot labākas kā shimano, tādēļ arī jautāju, ko varētu ieteikt. Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Ar plānām auklām daudzām spolēm ir problēmas. Gribētu teikt ka 0.6 PE ir tā aukla, ar kuru tiek galā arī ne tik dārgas spoles. Ja plāno izmantot 0.4 vai 0.3 PE tad tur varētu būt vairāk problēmas. Šajā budžetā es laikam paliktu pie Freams 2000 izmēra spoles. Lai arī spole ir pasmaga, toties Freams ir kaudze ar Daiwa tehnoloģijām, kas arī tiek izmantotas dārgākos modeļos. Manuprāt viena no svarīgakajām ir UTD bremzes, kuras var ļoti precīzi noregulēt. Nemaz nerunājot par crosswrap auklas uzklāšanu, kas auklu klāj krusteniski. Ar šo spoli arī budžetā iekļausies.

Atbildēts: 30.marts 2016, 11:05 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Saldsabols

Sveiks.

Vēlētos uzsākt makšķerēt ar džigu.

Kāds būtu nepieciešams tests(grami) kātam?

Man ir viens kāts 5-25,bet tas jau vairāk ka parastai spininošanai?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Džigam šobrīd ir daudz dažādi veidi, kas faktiski dalās pēc izmantotajiem svariem. Attiecīgi cik smagas džiggalvas vai ausaines izmantosi, tādam testam arī spiningam ir jābūt. Parasti jau džogo robežās no kādiem 12/14 līdz 18/20 gramiem. Attiecīgi spiningam vajadzētu būt ar testu vismaz 25/28 grami. Pašam kātam vajadzētu būt ar extra fast akciju, bet noteikti te ir runa par sajūtām. Ir man pašam daži spiningi, kuriem ir ātrā jeb fast akcija, un šie kāti lieliski tiek galā ar džiga tehniku. Tiesa pats es dodu priekšroku ex fastiem. Zinot budžetu varētu ieteikt kādu modeli. Vari skatīties uz Crazy Fish Aspen Stake vai arī Team Salmo Tioga modeļiem.

Atbildēts: 30.marts 2016, 10:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pienef

Sveiks!

Priecīgas Lieldienas Tev ;)

Vēlējos jautāt par LJ ēdamgumijām džigam - pats ķeru ar tioga 2.9' - purple plum un magic - ļoti labas krāsas pa dienu. Kā ir ar krāsām naktī un vakaros zandartam? Prakse rāda,ka cope paliek švakāka un izmērs arī - tā ir sakritība vai zandartam naktī vajag gaišākas krāsas un ja tā, tad kuras Tu ieteiktu? Ocean pearl un electric minnow varbūt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Priecīgas pagājušās Lieldienas :)

Faktiski no LJ krāsojumu klāsta Magic un Purple Plum ir vienas no vislabākajām. Tas pēc manas, un citu copmaņu pieredzes :) Zandartu ķerot vakarā es parasti izmantoju nedaudz spilgtākas un UV krāsas. Tevis minētā Ocean pearl ir laba, par cik ir fluoriscenta. Bet šī sistēma strādā ne vienmēr. Bieži ir tā, ka zandartam patīk salīdzinoši tumši krāsojumi, ar spīdumiem, faktiski imitējoši maili. Tīri izmēru ziņā es netiektu ka uz vakaru ar izmēriem būtu švakāk. Bieži vien ir tieši otrādāk - vakara pusē parādās lielie zandarti. Saistīts tas ir ar zivs barošanās ciklu. Copju skaits - kā kuru reizi. Ir bijušas reizes kad copes ir maz, bet toties visas ar smukiem eksemplāriem.

Atbildēts: 30.marts 2016, 10:51 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Amicus

Labdien!

Gribēju prasīt padomu par kāta/spoles izvēli. Domāju mēģināt zvejot ar džigu... Māneklis 10-25gr. Skatījos Tioga (7-23) vai Vantage(8-28) + spole Confidence 3000. Vai ko citu ieteiksiet?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Neesmu pats strādājis ar abiem Tioga spiningiem, nemācēšu komentēt viņu testa robežas. Ja tiešām strādāsi ar 10-25 gramiem, tad es laikam ņemtu Vantage. Tiesa kā jau minēju nemācēšu spriest par pašu blanku un akciju.

Atbildēts: 27.marts 2016, 20:44 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Progress2016

Youtube noskatijos tavus makskeresanas video un patika zandartu cope. Ar kadiem smagumiem darbojaties un kadu katu izmantoji, interese ari tests vinam, jo izskatijas, ka baigi precizu svaru esi uzlicis, jo katins forsi stradaja. Biezi vien esi ieplanojis ar kadiem svariem stradasi, panem katu, kura tests it ka ietver vajadzigo svaru bet kats nesance, ka vajadzetu.

Atbild Mārtiņš Babris

Šajos video figurē divi spiningi - Graphiteleader Tiro GOTS-762M un Varivas Violente VLE-77. Tieši dropam man Varivas vairāk patīk, par cik šis ir egi spinings, līdz ar ko nedaudz cietāks, ātrāks. Stipri labāk var izvilkt laukā zandartu no daudzu metru dziļuma. Tiro tests ir 7-28 grami, Violente - līdz 35 gramiem ar viņu var strādāt.

Atbildēts: 25.marts 2016, 10:48 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā jamikus

Labdien! Zinu, ka esi baitcast piekritējs. Man tā lieta arī interesē, šobrīd esmu itkā jauna kātiņa meklējumos. Iesaki lūdzu kaut ko twitch'am mānekļiem 100-130 mm. Testu negribētos augstāku par 30, pašlaik tā kā lietoju MC Basspara ar testu 3/8-1 1/2 unces. Absolūts bomis,galīgi nepatīk, vairs lietoju tik paretam velcei. Vēl viens jautājums- vai spolīte Daiwa Tatula 100 būtu normāla izvēle?

Atbild Mārtiņš Babris

Labdien!

Jā, mults tā ir laba lieta, ļoti patīk strādāt ar multiem!

Faktiski es paliktu līdz spiningam ar testu viena unce. Jautājums ir atklāts par budžetu, bet nu es laikam ieteiktu Major Craft MS-X MXC-692MH, ar testu līdz uncei un regular fast akciju. Otrs variants - Volkey VKC-692MH, ar tests līdz uncei, bet jau fast akcija. Pēdējais būs nedaudz asāks, stīvāks. Volkey sērija ir izgatavota basu copei, līdz ar ko šāda īpašība. Personīgi es laikam tomēr sliektos uz MS-X, nu patīk man regular fasti tvičam :)

Tatula. Faktiski šim multam vienīgais iebildums ir T Wing spārns. Pats neesmu ar šo saskāries, bet daudzos forumos lietotāji min, ka izmantojot pīto auklu šis spārns tiek sagriezts. Iemesls - JDM spolēm šis spārns ir no cita materiāla un ar titāna nitrīda pārklājumu. Spārnu var pasūtīt arī šādu, uzlabotu un nomainīt... Protams, te atkal runa par budžetu, bet man ļoti patīk Zillion TW prieš big minnow.

Atbildēts: 24.marts 2016, 10:51 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā pnkainais

Sveiks, Mārtiņ!

Vispirms - Priecīgas Lieldienas un tā kā sola labu laiku, brīvdienās, tad "ne asakas".

JAUTĀJUMS - Spolēm tiek uzrādīts auklas diametrs un attiecīgā ietilpība uz spoles. Parasti tie ir 3 varianti, atbilstoši spoles jaudai un , manuprāt, pielietojumam (varbūt kļūdos). Kā tad īsti ir - ja es uztinu mazāka diametra auklu, vai tas nozīmē, ka spole tādam auklas izmēram nav paredzēta un arī otrādi - ja uztinu lielāku (tas gan būtu muļķīgi, bet tomēr)? Interesē tieši DAIWA.

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Priecīgas Lieldienas!

Faktiski tie diametri ir sava veida rekomendējamie. Protams, var likt plānākus vai biezākus, vienkārši tad bieži vien sanāk izmantot pat ne pusi no auklas, kas ir oriģinālajā iepakojumā. Faktiski JDM tirgum domātām Daiwa spolēm, viss ir sakārtots kreitni vien elementāri. Piemēram, modelis 2506, nozīmē, ka ir rekomendēta PE 0.6, 3012 - PE 1.2. Attiecīgi šos diametrus ražotājs iesaka konkrētai spolei. Tā ir analoģija ar spiningiem, kur arī tiek norādīti ieteicamie auklas lb paramteri, lai būtu maksimāli labs metiena attālums, kā arī lai netraumētu spiningu.

Atbildēts: 24.marts 2016, 10:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā microsoft26

Sveiki.. gribeju pajautat kadus maneklus likt diki uz lidakas un asariem. Ir kadi unversali.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tāda lietā kā universāls māneklis nepastāv :) Konkrētai vietai, apstākļiem ir jāpiemeklē savs māneklis, bez tā nekādi! Vari sākt strādāt tieši ar dažādiem silikona mānekļiem, džiga tehnikā. Vai arī izmantot veco labo rotiņu, kas joprojām labi ķer plēsoņas!

Atbildēts: 22.marts 2016, 17:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Tarakans

Sveicināts!

Esmu spoles pirkšanas meklējumos tikkot nopirktajam spiningam (tests 7-35 gr) un vēlējos pajautāt Tev ieteikumu. It kā jau biju izdomājis, ka ņemšu Shimano Exage 2500FD, bet tad pamanīju, ka daži ļoti labi atsaucoties par Spro spolēm, precīzāk Hypalite un Red Arc. Salīdzinot, ka viņas esot nenokaujamas un par galvas tiesu labākas par tādas pašas cenas kategorijas Shimano (no vienas puses skaidrs - maksā tomēr par burtiem un uzrakstiem labu daļu). Vai vari pakomentēt kā speciālists un īsti pateikt, kura tad no šīm trim ir labākā un vai tiešām tiek pārmaksāts šajā cenu kategorijā par uzrakstu uz spoles? Vai aprakstīt plusus un mīnusus. Varbūt ir kādi citi ieteikumi spolei cenas robežās līdz ~120 eiro?

Paldies jau iepriekš :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Par SPRO spolēm esmu tikai lasījis komentārus forumos. Pašam nav tādas bijušas lietošanā, tāpēc neņemos salīdzināt ar jebkādām citām spolēm. Kategorijā līdz 120 EUR, var izvēlēties starp Shimano Exage, Daiwa Freams un Legalis. Ja man būtu jāizvēlas ņemtu laikam Freams, tīri dēļ manuprāt tehnoloģiskā pārākuma. Spolei ir virkne tehnoloģijas, kas ir izmantotas dārgākos Daiwa modeļos. Pats esmu ar Freams strādājis, un iebildumi nav radušies.

Atbildēts: 22.marts 2016, 17:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pnkainais

Sveiks,

Daiwa - Shimano/ 2000 - ????

Ar vārdu sakot, pēc Tavas pieredzes - kā atšķiras DAIWA un SHIMANO spoļu izmēri?

Vai ir tā, ka -domājam SHIMANO 2500, saprotam DAIWA 2000, vai domājam DAIWA 2500,domājam SHIMANO 3000?

pALDIES

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Pirmkārt Eiropas un JDM tirgum domātiem modeļiem mēdz atšķirties tieši pieejamie izmēri katram konkrētam tirgum. Gan Shimano, gan Daiwa 2500 izmērs ir gandrīz vienādi. Atšķirība ir auklas kasetēs, ietilpībā. JDM tirgum no Daiwa ir gan 2506, 2508 un 2510 izmērs. Faktiski korpusi spolēm vienādi 2500-tie, bet auklas kasetes dažādas. Pēdējie divi cipari norāda uz pītās auklas izmēru, pēc japāņu klasifikācijas, kurš būtu rekomendējams. Piemēram, 2506 - 0.6 PE, 2508 - 0.8 PE. Lielākoties Eiropas tirgum ir apgriezti krietni daudz izmēri. Eiropai pamatā piedāvā spoles ar klasiskajām auklas kasetēm, dziļajām - 2500, 3000 utt. Tiesa pēdējos gados arī mums domātajos ražotāju katalogus atsevišķiem modeļiem parādās gan seklās auklas kasetes, gan kompaktie izmēri, kas tiek apzīmēti ar burtu C.

Atbildēts: 22.marts 2016, 17:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager