Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Skaties_daba

Sveiks!

Gadījās tā, ka pagājušogad tika nopirkts mazlietots St. Croix Legend Elite 6'6'' 1/8 - 3/8 Oz. par ļoti draudzīgu cenu priekš tā kāta, jāsaka uzreiz ka kāts ļoti patīk, līdz galam gan vēl viņu neesmu atkodis, bet jūtība ir izcila, kā Tu šo kātu izmantotu asaru/zandartu copei?

Copes vietas - pārsvarā Lielupe un ezeri līdz 4m dziļumam.

Šogad gribu uzlikt citu spoli(bija man Stradic C14 1000), krietni par mazu likās maniem svariem, pārsvarā džigoju ar 7-12 gramiem, plus šogad gribu iepirkt pāris japāņu mazos asaru voblerīšus.

Spoli gribu kādu no Daiwas. Un te ir daudz neskaidrību.

1) Kādu spoli Tu ieteiktu - es sliecos uz Luvias, budžetu krietni lielāku nevarēšu pavilkt.

2) Latvijas interneta veikalos atradu no 270 - 390 eiro cenu diapazonā, skaidrības nekādas kāpēc tā, kā var noteikt tā ir domāta Eiropas tirgum vai japāņu un kur ir atšķirība?

3) Cik saprotu pēc tiem cipariem un burtiem kas seko aiz spoles var pateikt arī kurā gada modelis tā spole ir - vai ir kāda mājas lapa kur var atrast skaidrojumu tam?

4) Tā kā gribētos tomēr japāņu tirgum domāto (nezinu gan kāpēc, bet gribās :) tad jautājums kurš būtu optimālais izmērs 7-12 g, ja pēc Shimano ņemtu, tad gribētos 2000 izmēru.

5) Cik liela nozīme šajā gadījumā būtu Max Drag 2 vai 3īs kilo, jo tur vienam modelīm ir izvēles, tikai mainās spoles svars uz augšu nedaudz.

6) Pītā aukla - kādu Tu izmanto vieglajam džigam, dzīslu skaits un diametrs? Copēju ar 0.6, it kā gribās 0.4 vai 0.5, bet tai pat laikā vai nav labāk paņemt 0.6 un 8 dzīslu auklu? Auklai galā tāpat sienu apmēram metru flurkarbona. Budžets auklai ap 40 e.

7) Vai vari ieteikt kādu ārzemju mājas lapu, kur par draudzīgākiem cipariem var nopirkt šo spoli un auklu?

Paldies jau iepriekš

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Faktiski šo spiningu es laikam izmantotu vieglajam džigam, tiesa gan man patīk garāki spiningi šai disciplīnai! Par spolēm. 1) Ja runa ir tikai par vieglo džigu var palikt pie Luvias. Modelis - 2506 vai 2506H ar ātro pārnesumu. 2) Starp Eiropas un JDM spolēm atšķirība ir dažādās modeļu sērijās, kā arī konkrētos izmēros. Ja runājam par Luvias, tad Eiropas un JDM variants tīri tehniski ne ar ko neatšķiras, bet atšķiras piedāvātie izmēri. Eiropas variantam nav 2004 izmērs, kas ir populārs mikrodžigam. 2506 izmērs ir tikai ātrais - 2506H. 3) Ir vietas kur tiek norādīts kuras paaudzes modelis ir konkrētā spole. Piemēram, Luvias gadījumā ja ieraugi 15 New Luvias, tad ir skaidrs ka tas ir pēdējais modelis. Bet drošāk ir skatīties kaut vai tīri vizuāli un pēc tehniskiem parametriem. Vizuāli 15 Luvias atšķiras no iepriekšējā 12 Luvias. 4) Par izmēru. Kā jau rakstīju manā skatījumā optimāls ir 2506 izmērs. Luvias ir projektēts priekš JDM tirgus. Vienīgā atšķirība, vai pasūtīsi to no Japānas, vai pirksi te pat no Daiwa distributora, ir izmēru klāsts. Tavā gadījumā 2506 faktiski ir abās vietās. Protams, pasūtot no Japānas, būs vairāk hieroglifu uz kastītes :) 5) Max drag uz vieglo džigu pilnīgi pietiks 3 kg. Ir jāsaprot ka šis raksturlielums nenorāda cik lielu zivi vari izvilkt ar šo spoli. Šis lielums norāda tikai cik smagu svaru spole var pavilkt, ja bremze ir pievilkta maksimāli ciet. Bet vienmēr tak vēl spinings amortizē, nevelc tak ar cietu bremzi laukā zivi! Ar Luvias 2004 modeli esmu pievarējis arī līdaku pāri pa 4 kg :) Tikai atceries, ka Luvias faktiski ir vieglo spoļu sērija. Viņas nav domātas tvičam ar lieliem vobleriem, strādāt ar smago džigu utt. 6) Pīto es izmantoju 8-dzīslu, PE 0.6 pēc japāņiem. Iepriekšējā sezonā lietoju gan Sunline PE EGI ULT, kas ir 4-dzīslu un Sunline Super PE 8 Braid 8-dzīslu modeli. Faktiski man džigā labāk patīk 8-dzīslu auklas. Daudz labāka jutība, aukla ir apaļāka un slidenāka, sanāk tālāki metieni. Tiesa bez pavadas ir kā ir, jo 8-dzīslenes nav sevišķi izturīgas pret berzi. 7)Japāņu interneta veikali ir daudz un dikti. Bet cenas ir jāskatās. Vari meklēt gan plat.co.jp, jpangler.com, bass.co.jp

Atbildēts: 22.marts 2016, 17:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Juveris

Ko iesaki no foreļu rotiņiem un vobleriem, 7gr uz augšu.Tas ,lai var normāli aizmest. Kur tos var iegūt ?

Atbild Mārtiņš Babris

Jāsaka ka 7 grami uz forelēm ir ļoti daudz. Es pamatā strādāju ar 2-3 gramu rotiem. Vobleri arī kādi 3.5 grami smagi. Smagāki nav nepieciešami! Un nav nekādas problēmas ar metiena attālumu, galvenokārt tāpēc, ka mūsu upes pārsvarā ir mazas, nemaz nav nepieciešami tāli metieni. No rotiem varu ieteikt Pontoon 21 Ball Concept, Synchrony, Latviešu gatavotos Agat Mario. Vobleri - ir ļoti daudz labi vobleri, Japāņu izstrādāti, tiesa cena viņiem galīgi nav demokrātiska. Tai pat laikā lieliski strādā Pontoon 21 Crack Jack, Cheerful, Alter Idem.

Atbildēts: 18.marts 2016, 09:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 4undra

Sveiks:)

Jautājums par spolēm! Nevaru izšķirties starp šīm spolēm- 1)mitchell MAG-PRO EXTREME 200. 2)Shimano STRADIC C 3000 HG FK. 3)Shimano RARENIUM CI4+ 3000 SFB, vairāk takā sliecos uz stradic! spole vajadzīga priekš light jig.Auklu izmantoju 08 pēc japāņiem.Vai varbūt ir kāda cita

ko varat ieteikt?:)

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Jautājums, kas priekš Tevis ir light džigs? :) Man, džigs no kādiem 6/7 - 10/11 gramiem :) Šadai amplitūdai 3000 izmēra spoles manuprāt ir bik par lielu. Labāk derēs 2500 klasiskais izmērs, ar seklo kaseti, piemēram, tas pats Stradic STC2500HGFK. Vai arī ņemt vieglāko Rarenium CI4+ 2500, vienīgais šai spolei Eiropas variantā nav seklā kasete.

Atbildēts: 18.marts 2016, 09:21 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā dzhams

Sveiks... šogad mērķa zivs sapals... līdz ar to papildinu kastītes ar voblerīšiem, cik esmu ievērojis sapalus arī esi paganījis, tad jautājums top 3 vai "must have" mānekļi no tavas pieredzes???

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Jā, sapalus patīk man ķert. Tiesa gan šobrīd sanāk to retāk darīt :) TOP 3 laikām būs tāds visnotaļ klasisks. un nekas pārsteidzošs. Noteikti Jackall Chubby SSR, vai parastais Chubby. Šobrīd ir pieejami šiem vobleriem jauni interesanti krāsojumi. Nākošais ir Zip Baits Hickory. Arī dažādas modifikācijās, lielisks kranks. Un Smith Camion. Gan Magnum SR, SSR versijas. Jau divas sezonas gribu sākt ķert sapalus ar daažādām kukaiņu imitācijām, zinu ka kaimiņzemēs to praktizē veiksmīgi. Varbūt šogad :)

Atbildēts: 17.marts 2016, 09:39 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā lapmezh

Sveiks, savā blogā rakstiji par ukraiņu veidotiem kātiem, bet vairs nevaru atrast, kā viņu sauc? Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Tie varētu būt Favorite spiningi

Atbildēts: 13.marts 2016, 11:59 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā harlamovs

Sveiks.Vai foreles šobrīd var doties ķert Kurzemēs upēs.Zivs varētu būt aktīva un ķerties,tur kur viņa ir protams.Vai nav par agru?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Par Kurzemes upēm nemācēšu teikt, bet zinu ka pa dažām Vidzemes upēm jau pa lēnam var sākt staigāt. Foreļu aktivitāte vēl nav augsta, principā vēl nedaudz vajadzētu pagaidīt, bet kāpēc nedoties dabā, vienkārši vērot un baudīt upi? :)

Atbildēts: 13.marts 2016, 11:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pienef

Sveiks!

Vēlējos jautāt par rapala twitch vobleriem. Ko Tu ieteiktu priekš lielupes? Es domāju zāļu kantīm seklumā ņemt x rap un max rap, dziļākā vietā deep jointed husky. Kuras sērijas rapalai ir tvičam?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, No Rapalas man vislabāk tvičojas ar Max Rap. Turklāt ar lielajiem izmēriem 15 un 17 cm garajiem. X-Rap arī lieliski strādā. Turklāt deep versija ir laba dziļākām kantīm. Jaunais Shadow Rap izskatās perspektīvs, bet mēģināts vēl nav :)

Atbildēts: 11.marts 2016, 20:42 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā atvari

Sveiks. Noskatījos Tavus video par copi Vangažos. Gribas pašam pamēģināt, bet iegooglejot neatradu informāciju par atrašanos vietu un cenām. Vai Lūdzu nevarētu padalīties ar informāciju?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Visu informāciju vari uzzināt no Vangažu dīķa saimnieka Jura. Telefonu nosūtīšu vēstulē :)

Atbildēts: 11.marts 2016, 15:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vobleris12

Sveiks!

Gribētos iegādāties spoli spiningam aptuveni līdz 50€.Ko tu ieteiktu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Es ieteiktu pielikt vēl nedaudz naudiņas un nopirkt Shimano Nexave.

Atbildēts: 11.marts 2016, 13:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RobisTA

Sveiks!

Esmu kāta meklējumos ar kur var tvičot lielos dziļos voblerus, tādus kā Deps Balisong Longbill 26gr. 130mm, darba dziļums līdz 3,5m. Ļoti forši būtu, ja ar to kātu varētu arī džigot.

Ko tu varētu ieteikt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Džiga un tviča tehnikas atšķiras. Ir ļoti maz tādi spiningi, kas vienlīdz labi ir spējīgi strādāt abās tehnikās. Par konkrētiem modeļiem ir grūti ko teikt jo nav zināms budžets. Viens no variantiem ir Graphiteleader Aspro GAPS-702MH, ar testu līdz 33 gramiem. Ļoti labs spinings, ir spējīgs izstrādāt arī šo Balisong 4 metru dziļumā. Ir vēl šādā pašā izpidījumā Dodger DGS-702MH, ar testu līdz 35 gramiem, bet viņam ir extra fast akcija, kas man liekas par asu. Džigam šie abi modeļi ir par īsu.

Atbildēts: 11.marts 2016, 13:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager