Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā zzxxccvv

Sveiks.Meklēju sezonai kātu,tādu universālāku,ļoti maziem mānekļiem-rotiņiem,vobleriem,dažreiz gumijām,svarā vidēji ap 2-4gr.Plus gribu,lai ir rezerve 1-2kg zivju izvadīšanai. Sāku pētīt un salīdzināt Salmo Tiogas sērijas kātus un piemēram,Favorit Balnce BLC-662UL.Tioga cik noprotu tomēr ir paredzēta džigam vairāk.Varbūt Tev ir viedoklis,un esi taustījis.Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Par Tiogu man ir grūti ko komentēt, jo neesmu mēģinājis daudzus šīs sērijas modeļus. Attiecīgi neko nevaru minēt. Par Balance. Faktiski Tavām vajadzībām es vairāk sliektos uz BLC-702L. Pirmkārt nedaudz garāks spinings, tai pat laikā labs garums tvičam. Akcija ir moderate fast, ir ir laba tvičam, un ar rotiem un mazām gumijām arī varēsi strādāt. Turklāt blanka piedos zināmu priekšrocību, lai varētu tikt galā ar 1-2 kg lomiem :)

Atbildēts: 1.marts 2016, 17:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā harlamovs

Sveiks,Mārtiņ!

Doma ir par Tiogas TSTI4-732MF kātu.Cope ar 1,5-4 gramu mānekļiem,rotiņi,vobleri,gumijas.Doma par alatām,forelēm.Bet gribās vilkšanas jaudas rezervi,jo var gadīties sapali pāri 1kg,līdakas.Kāds Tavs vērtējums.Vieglākas klases laikam nav jēga un niknāku arī laikam nevajag.Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Principā es teiktu ka šis varētu derēt gan sapaliem gan forelēm. No foreļu viedokļa man liekas ka spinings ir par garu. Ņemot vērā foreļupes gabarītus, es teiktu ka 7' ir pats maksimums. Pašam būs grūti ložņāt pa krastiem. Akcija ir fast, tas nozīmē, ka vajadzēs iepraktizēties strādāt ar bremzi, bet tā nav liela problēma. Sapalam lieka jauda neskādēs, kaut arī es izmantoju spini līdz 12 gramiem.

Atbildēts: 29.februāris 2016, 18:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Progress2016

Sveiks,

Mekleju katu jaunai sezonai prieks dropshota. Merkis zandarts. Daugava 6-15m. Tests ap 10-15g. Cena +/- 200 Eur. Varbut varetu ko ieteikt ? Pagaidam esmu apstajies pie crazy fish - perfect jig, 2,40m, tests 7-28g, bet mulsina, ka zemaka robeza ir 7 un lidz pat 28g, liekas, ka varetu but baigais bomis. Varbut tev ir kads komentars ? Gribas feinu katinu, ja naksies piemaksat, esmu gatavs :D

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Pirmkārt drops 6-15 metros prasa diezgan smagu svinu. Faktiski šādos dziļumos es ķeru ar 15-20 gramu svinu, bet kad ir straume, kas nav retums, pat ar 30 un 35 gramu. Tā ka šajā gadījumā Perfect Jig būs labs gan pēc testa, gan pēc savas blankas. Turklāt varēsi viņu izmantot arī kā džiga kātu - blanka un akcija to pieļauj!

Atbildēts: 29.februāris 2016, 18:10 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā pienef

Sveiks!

Ir tāda lieta,ka ir lieks kātiņš.. GAD Gancho 2.13 m 4-16 tests - var viņu lietot tvičam ar mailēm līdz 15 grami - varēs izraustīt?. Kāts ir GAN702MLF

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Principā šis ir medium light jaudas kāts. Es teiktu ka ar viņu var labi strādāt ar 90, 100 un 110 mm mailēm. Tiesa pie pēdējām ir jāskatās, jo dīpus iespējams šis spinings pietiekami labi neizspēlēs.

Atbildēts: 25.februāris 2016, 20:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā plakanais

Labdien! Meklēju sev kātu foreļu makšķerēšanai! Pagaidām skatos uz fine tail FTS 662 L, kātiņš patīk bet liekas pa rupju nedaudz 2-10 g. No stream serijas ir arī 1-8 grami , bet garums 5'4'' , varētu būt pa īsu. Ko vēl varētu ieteikt no kātiem apmēram finetail cenu kategorijā..

Un cik maksā Belezze Corentia ? Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Principā manā skatījumā foreļu kātam būtu jābūt regular fast, noteikti ne asam, izteiktam fast. Idejiski augšējais tests var būt līdz kādiem 7 gramiem. 5'4'' ir nedaudz par īsu. Man principā mūsu upēs patīk 6'6'' vai 6'0'' garums. No Finetail vari skatīties area category FTA-662UL. Par cenām negribu rakstīt, jo nezinu precīzi cik Correntia maksā Latvijā. Kādu gadu atpakaļ biju vienu manījis, cena bija stipri virs 300 EUR

Atbildēts: 25.februāris 2016, 20:47 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā celms

Čau!

Vai esi lietojis Daiwa Sokkou Knot Tool, kādas atsauksmes. Pats lietoju PE #0.3 un PE #0.6 - #1.2

auklas, tiks galā?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Jā, ik pa laikam lietoju šo instrumentu. Ērti lietojams, ātri var piesiet pavadas. Ja runājam par pašu mezglu, viņš ir labs, bet ne tik labs kā burkāns. Burkāns stipri labāk slīd cauri spininga gredzeniem. Izturība mezglam ir laba. Kad ir vajadzība ļoti ātri piesiet pavadu var izmantot. Es neesmu lietojis šo rīku lai sietu resnas auklas. Maksimāli esmu sējis 0.6 PE

Atbildēts: 25.februāris 2016, 20:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Trio

Sveiks,

Biju pirms neilga laika rakstījis par Luvias 2508pe-h izvēli priekš St. Croix LXS70LF2. Jūs toreiz rakstījāt, ka tā kā spole ir ātro pārnesumu, tad ļoti laba tvīčam. Vai šis 5.6 pārnesums var traucēt džigot, džiga spēlei?

Kā iepriekš biju rakstījis, tad domāju džigot 4-9 gr, kā arī vobleriem 4-9 gr.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Es neteiktu kā ātrais pārnesums traucētu džiga spēlei. Problēma ir tāda ka bieži vien prasās ļoti lēna mānekļa animācija, it sevišķi uz pasīvu plēsoņu. Tai pat laikā kad iemanīsies strādāt ar šo spoli, nedaudz mazāk griezīsi rokturi, līdz ar ko mazāk auklu ietīs. Tai pat laikā džigojot straumē, upē, ātrā spole var palīdzēt tikt galā ar auklu. Ātrās spoles nav sliktas, tikai bik jāpiešaujas lietošanā :)

Atbildēts: 23.februāris 2016, 11:20 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Juveris

Saki lūdzu, ko iesaki uz forelēm ? Varbūt fluorokarbons, kādu ražotāju un izmēru pēc Japāņu ? Priekš SHIMANO METANIUM DC 2015.

Vai varbūt var izmantot džiga auklu 2,0 ?

Atbild Mārtiņš Babris

Foreļu ķeršana ar multu ir interesanta tēma. Cik esmu runājis tad pie mums, nav sevišķi izplatīta parādība. Bet nu iestrādes ir, un zinu cilvēkus, kas pat būvē speciāli vieglos kastinga kātus šim foreļu ķeršanas veidam. Piebildīšu, ka Japānā šāda foreļu ķeršana ir gana populārā, un viņu upes ir gana līdzīgas konfigurācijas kā mūsējās.

Pirmkārt Metanium mults neder forelēm. Foreles ķer ar ļoti viegliem mānekļiem, līdz ar ko multam ir jābūt smalkam, tādam, kas paredzēts viegliem mānekļiem. No Shimano mazākais ko var lietot ir Aldebaran BFS vai no Daiwa T3 Air.

Auklas faktiski native jeb savvaļas forelēm ir divas - neilons (monofils) vai fluorokarbons. Faktiski es ieteiktu lietot plānu fluorokarbonu - 3 līdz 4 lb maksimāli. Džiga aukla PE 2 pilnīgi noteikti nav domāta forelēm, un par tās izmantošanu var aizmirst!

Atbildēts: 22.februāris 2016, 13:17 | 6 komentāri | Adrese atbildei
Jautā pienef

Sveiks!

Pārsvarā,ķerot asarus un zandi ar džigu, neizmantoju pavadu vispār un abi ķeras. Vai lietojot fluokarbona pavadu mani rezultāti uzlabotos, vai tam navtik noteicoša loma?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Fluorokarbons ir domāts ne tikai rezultāta uzlabošanai. Viens no svarīgākajiem mērķiem ir aizsargāt plāno pīto auklu no dažādiem akmeņiem, asiem gliemežvākiem utt. Jo plānās pītās salīdzinoši ātri bojājās, noberžas. Fluorokarbons ir stipri vien izturīgāks pret berzi.

Ir situācijas, kad lietojot fluorokarbona pavadas asaris ņem daudz drošāk. Bieži vien tas ir tajos brīžos kad strīpainais ir kaprīzs. Tad var siet 0.14 mm fluorokarbonu pītajai galā. Kad zivs ir aktīva fļurka nav obligāta. Es, piemēram, daudz lietoju arī tievās flexonit pavadas, kā arī uz zandartu klasisko stīgu.

Atbildēts: 22.februāris 2016, 13:10 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā andzs90

Sveiks! Vai vari pateikt kāda ir atšķirība starp Daiwa Freams 2500 un Freams 2508 spolēm?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Freams 2500 ir domāts Eiropas tigum. Tā ir klasiskā 2500 izmēra spole, ar dziļo auklas kaseti. 2508 ir jau japāņu tirgum domātais izmērs. Faktiski vienīgā atšķirība ir seklā auklas kasete 2508 modelim!

Atbildēts: 22.februāris 2016, 13:07 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager