Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā lukinsarturs

Sveiks. Kādu spoli ieteiktu team salmo tsti9 1.5-12g spiningam? Esmu noskatījis shimano stradic FK 2500. Būs laba vai ir kas labāks šajā cenu kategorijā priekš konkrētā spininga?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Jaunais Stradic būs laba izvēle. Spole ir visnotaļ laba, ar daudzām tehnoloģiskām fīčam. No Daiwa analogs būtu Caldia 2508H modelis.

Atbildēts: 16.novembris 2015, 14:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Juveris

Mārtiņ, saki kāpēc darbojoties ar multplikatoru Shimano Scorpion un izmantojot auklu Varivas Avani sea bass 1,2 viss ir lieliski, bet ar Sunline Momentum 4-4 pilnīgi neforši- cilpas ? Vai multiplikators atbalsta hibrīda auklas ?

Atbild Mārtiņš Babris

Tieši hibrīdauklas neesmu licis uz multa. Iespējams šīm auklām vajag savādākus bremzes regulējumus. Tikpat iespējams, ka multam šī pītā nepatīk. Ir man zināmi daži fluorokarbona modeļi, kas met cilpas, pat ja labi noregulētas bremzes. Ar citām fļurkām nav ne problēmas. Pašam uz viena multa arī ir Avani 1.2 - bez problēmām!

Atbildēts: 9.novembris 2015, 15:00 | 15 komentāri | Adrese atbildei
Jautā andzs90

Sveiks, kādu spoli tu ieteiktu priekš :

Salmo spinings Team Salmo Vantage 6-18g. (viendaļ.) TSVA-701F, lai būtu ērti spiningot? Pārsvarā darbojos ar džigu un nedaudz ar mazajiem vobleriem līdz 11cm. Parasti makšķerēju pa ezeriem, bet ir doma mēģināt arī Daugavu. Varbūt vari ieteikt kādu citu līdzvērtīgu kātu, iespējams labāku?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Principā derēs spole 2500 izmēra. Konkrētu modeli jau jāskatās pēc budžeta. Noteikti ka laba izvēle būs Daiwa Freams 2508 modelis, vai Eiropas 2500. Ja ko lētāku tad Shimano Exage ir visnotaļ labs.

Atbildēts: 4.novembris 2015, 13:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zincc

Labrīt meistar. Es izdomājis, ka jāsāk apgūt Lielupes dzīles. Poņas nav par to kādus parametrus instrumentiem izvēlēties, lai sāktu apgūt džigu. :) ir kādi ieteikumi kāta testa, auklas ziņā ?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Lai kaut ko ieteiktu tomēr vajag nedaudz precizēt lietas. Pirmkārt ar kādiem svariem taisies džigot? Kāds ir budžets inventāram? Idejiski vajadzētu skatīties uz spiningu sākot no 7'6'' garuma jeb 2.29 m. Spiningam ir jābūt labai blankai, jutīgai. Vēlams lai akcija būtu extra fast. Vismaz priekš džiga man patīk tieši extra fast. Tests ir atkarīgs no dziļumiem, vietām kur copēsi, bet dziļākām vietām vajadzētu izvēlēties jaudīgāku spiningu ar testu līdz 28 gramiem. Aukla noteikti pītā, ja rocība atļauj tad 8-dzīslu. Šīm auklām ir pavisam cita jutība, kā arī labāks metiena attālums sanāk.

Atbildēts: 4.novembris 2015, 13:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fishfinder

Sveiki,

Vēl joprojām taustos ap tvīča kāta iegādi, skatos uz Croix vairāk.

Tāpēc jautājums ir par kāta izvēli, ja plānotie vobleri ir sākot ar Megabass Oneten 110 līdz OSP Rudra.

Vai manis noskatītie kāti tiks galā ar Rudru, t.i., LXS70MF2; LES70MF2; LES76MF2. Kuru no šiem ieteiktu? Pats vairāk sliecos uz šo - LES76MF2?!

Varbūt kādu "japāni" vari ieteikt un nokomentēt kāpēc?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Ar jeņķu kātiem es diezgan maz izvēlos copēt. Man pašam sirdij tuvāki ir japāņu izstrādājumi - tie ir daudz smalkāki, labāk nostrādāti, un sajūtu līmenī man patīk labāk. Bet tas ir tikai mans viedoklis. Par Tevis minētajiem LES76MF2 tvičam būs par garu. Lai arī ar gariem spiņiem var tvičot, bet tomēr ērtāki ir īsākie varianti. Extreme LXS70MF2 un LES70MF2 der vobleriem līdz 120 mm garumam. Idejiski tests šiem ir 18 grami, turklāt St.Croix kātiem var pieļaut nelielu pārslodzi. Big minnow, Rudra tajā skaitā, tomēr šie būs nedaudz par švaku - nespēs viņi izstrādāt šo vobleri. Turklāt Rudra nav tā prasīgākā pret spini - Deps Balisong ir stipri vien grūtāk raustāms. Principā šiem vobleriem ideāli būtu spinings ar augšējo testu līdz uncei jeb 28 gramiem. Ja atmetam jeņķus, tad man pēdējais, kas ir iekritis sirdī ir Graphiteleader Aspro GAPS-702MH. Spinis ar lielisku blanku, augšējo testu 33 grami, tai pat laikā sver viņš nedaudz virs 100 gramiem. Tīrais prieks copēt. No St.Croix, tās pašas Extreme sērijas es skatītos uz LXS70MHF2.

Atbildēts: 2.novembris 2015, 21:35 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā vildboy

Sveiks!

Kā tu zivīm pasniegtu Lunkerhunt river worm tārpu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, River worm es izmantoju pamatā foreļu ķeršanai. Tārpu āķēju pa vidu, wacky stilā, un animēju ar smalku raustīšanu. Nedrīkst aizmirst par pauzēm.

Atbildēts: 27.oktobris 2015, 20:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andriits

Sveiki! Shimano Technium FD vai Daiwa Freams ko ietiktu? ;)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Esmu Daiwa spoļu piekritējs līdz ar ko teikšu ka Freams. Šai spolei ir gan mag sealed slēgtie gultņi, gan laba bremzes sistēma, atvieglinātais rotors, un daudzas citas lietas. Technium šajā kategorijā īsti netiek līdzi...

Atbildēts: 5.oktobris 2015, 21:53 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā holmz

Sveiks Mārtiņ,

Kāda izmēra spoli ieteiktu Daugavai ka ritigu darba un speka spoli, ja copeju ar 0.06 vai 0.08 auklām? Man ir 2500 Rareniums Ci4+ bet viņš pa daugavu ar smagiem gramiem ir iedevis nelielu lufti + jau nacas auklas gulni nomainit pie lociņa. Galigi neliekas taa ka smagā džiga spole, be tnu patikami viegla viņa ir gan ar manu Favorite Recepotr kātiņu. Abbu Garcia Orra SX30 kas it ka liekas darba spole ir jau ka smilšpapirs pec 3 remontiem un divām sezonām aiz muguras..

Skatos tapēc uz Daiwa Certate vai pat kaut ko labāku. Ko domā, vai vajag ņemt to 3000šo spoli vai pietiks ar 2500? Kaut kādas domas jau man ir pašam un no dažiem copes brāļiem, bet gribas vēl kāda neitrāla experta viedokli. Copeju ļoti bieži un tautas klases spoles to slodzi netur, tapec vajag labu mantu P.s Pagaidam uz lašiem neeju :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Ja domā tieši par Certate tad es ieteiktu vai nu 2510R-PE modeli, kuram ir 2500 korpuss, bet pats rotors ir no 3000 izmēra spoles. Vai arī, lai pilnīgi droši būtu tad 3012 izmēra.

Atbildēts: 5.oktobris 2015, 21:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Alex_T

Sveiki! Kur šosezon amatieris no krasta var izvilkt līdaku? Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Līdaku var izvilkt daudzās vietās, galvenais noteikums - atrasties pie ūdeņiem un copēt, eksperimentēt! Atrodi tuvāko ūdenskrātuvi savai dzīvesvietai un sāk ķert, meklēt vietas!

Atbildēts: 1.oktobris 2015, 14:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā suupys

Sveiki Mārtiņ!

Izklāst lūdzu raksturlielumus, kurus Tu izvēlētos zemprofila multiplikātora spolei (bremze, auklas uztīšanas pārnesums uc.) - spoles plānotajs darbs ir twitch ar mānekļiem svarā no 20-30g un ik pa reizej livebait'i ar svaru 25-40g.

Un vaj vari pastāstīt par multiplikatoru izmēriem!?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Prieks ka pēdējā laikā copmaņi ir aktivizējušies uz multu tēmu :) Šobrīd savā blogā veidoju nedaudz sīkāku rakstu, kurā apskatīšu šos un vēl virkni jautājumus, saistītus ar multiem. Bet īsā versija varētu būt šāda.

Big minnow ir tikai viens no copes stiliem, kam multi ir ļoti piemēroti. Kā jau minēju vienā atbildē cilvēkam, multi ir jāpērk salīdzinoši dārgi. Tādiem multiem nav problēmas ne ar bremzēm, ne auklas uztīšanu un citām lietām. Runājot par bremzēm, multiem ir divu veidu - parastāka centrbēdzes un jau sarežģītāka magnētiskā. Ir arī multi ar abām bremzēm bet tādi nav daudz. Centrbēdzes bremze ir salīdzinoši vienkāršākas konstrukcijas, bet lētiem multiem šī bremze dēļ neprecīzas regulēšanas, bieži vien slikti strādā un metiena attālums sanāk nekāds. Magnētiskā bremze manuprāt ir daudz labāka. Šīs bremzes pārsvarā lieto dārgākos multu modeļos. Šādu bremzi var ļoti precīzi noregulēt, līdz ar ko ar katru mānekli ir iespējams sasniegt maksimālu metiena attālumu. Multa pārnesumi. Kā var redzēt tad mutli pārsvarā tiek piedāvāti ar trīs dažādiem pārnesumiem - viens ir 6.xx otrs 7.xx trešais 8.xx. Ir arī modeļi ar 9.xx pārnesumiem, bet tie ir izņēmumi. Ja skatāmies uz tviču tad es viennozīmīgi izvēlos multus ar 8.xx pārnesumu. Galvenā priekšrocība - brīvās auklas ātra savākšana. Tvičojot pēc rāvieniem un metiena šāda aukla veidojas, tas ir fakts. Līdz ar ko ir svarīgi ātri šo auklu savākt. Tikpat šāds pārnesums ir svarīgs upēs, vietās kur ir straume. Idejiski minimālais pārnesums būtu 7.xx. Ja skatāmies no izturības viedokļa, mutli ir izturīgas spoles. Ir atsevišķi modeļi, kas ir domāti finesse tehnikai, bet lielākā daļa ir gana jaudīgi gan big minnow raustīšanai gan svimbeitiem. Modeļi. Abu Garcia Revo sērija ir laba. Šajā sērijā ir daudz modeļi, dažādās cenu grupās. No Daiwa noteikti varu ietiekt jauno Zillion 1516SHL vai T3. No Shimano Exsence.

Atbildēts: 30.septembris 2015, 10:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager