Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā koki

Sveicinats Martinj! Man viens jautajums. Kā lai izmanto dziggalvas svara no 2 līdz 4 grami. Īsti dziļumos virs 3 metri

lloti ilgi grimst un jutība arī nekāda. Parasti Ķīšezera lietoju 5 gramigo volframa dziggalvu. Vai arī voblerus līdz 5 grami.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Dziļumos virs trim metriem es parasti lietoju 5 gramu volframa galvas. Mazākas, kā jau minēji, lēni grimst un nav īsti racionāli izmantot. Bet ir reizes kad asaris tieši ņem uz lēno grimšanu, turklāt ir reizes kad svina galvas ir tieši labākas par volframa.

Atbildēts: 1.septembris 2015, 23:19 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā lllauris38

Sveiks!Gribēju zināt Tavu viedokli par DAIWA EXCELER EXS902MLFS-AD JIGGER 2,7m 5-25g modeli!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Neko konkrētu nevarēšu pateikt. Gadus atpakaļ es lietoju Exceler spini ar 5-25 gramu testu priekš vieglā tviča. Spinis man tīri labi patika.

Atbildēts: 26.augusts 2015, 13:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Indioz

Sveicināti, man ir jautājums par Rapala BX walking minnow (http://rapala.fishing/products/bx-waking-minnow), saprotu ka tas ir topwater voblets, bet vai tas pieklājīgi darbojas arī drusciņ dziļākās vietāk kā 20-30cm. Līdz kādam dziļumam to var daudz maz rezultatīvi izmantot?

Principa jautājuma būtība ir par to vai topwater mānekļus var irmantot piemēram 1m vai lielākā dziļumā saglabājot to rezultativitāti?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Ar virsmeniekiem, jeb topvoteriem principā tiek strādāts tikai pa ūdens virsmu. Šiem mānkļiem nav iegrimes, jo viņi atrodas vai nu līdz ar ūdens līmeni, vai pat ķermenis atrodas nedaudz virs tā. Šeit ir drīzāk jāapskata jautājums no kāda dziļuma topvoteri ir spējīgi pacelt plēsoņu? Pēc savas pieredzes varu teikt, ja līdaka ir aktīva, tad viņa var pacelties apmēram par metru, lai sagrābtu pie ūdens virsmas esošu mānekli. Bet tas notiek ne vienmēr. Ja līdakas ir pasīvas, bieži vien tīri ar topvoteriem izbraukt nevarēs. Konkrētais minnovs ir wakebaits, jeb māneklis, kuram ir jāsatracina plēsoņa. Ar savu kūļāšanos pa pašu ūdens virsmu viņš piesaista līdakas uzmanību un izprovocē uz uzbrukumu. No wakebaitiem man vislabāk strādā HMKL K-0.

Atbildēts: 26.augusts 2015, 13:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā itaalis

Sveiks kolēği!

Tēma sekojoša-enkurs un enkurošanās copes vietā.

Klīst baumas, ka izvēlētajā copes vietā ir jāizmet enkurs, un jāļauj vējam laivu nonest kādus metrus desmit, lai laiva atrastos pec iespējas tālāk no enkura! Vai arī vnk nolaist enkuru un sākt strādāt. Vai pastāv iespēja, ka palielākos asarus enkura nolaišana var aizbiedēt?

Kā tur īsti ir, kā notiek enkurošanās asaru medību laikā?

Situācija tāda, braucam pa ezeru, skatamies ehelotē, ieeaugam perspektīvu kanti... A ko tālāk, kā pareizi nostāties jaunatrastajā vietā? Logjiski ka metiena attālumā, bet kā ir pareizi to darīt? Saprotu ka komforts ir darīt visu pa vējam, bet varbut ir kādas nianses.

Jau iepriekš paldies par izsmaļošo atbildi ;)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Atvaino Tavs jautājums man bija paslīdējis garām, tāpēc novēlota atbilde.

Pamatā ja skatāmies tieši uz copi perspektīvā vietā, kas ir, piemēram, kante, tad pamatā ir divas lietas ko var mēģināt. Vai nu ekuroties tā lai mānekli sanāk vilkt pa kanti uz augšu, vai arī otrādi - no augstākā punkta uz dziļāko, zemāko. Bieži vien arī nostrādā džigojot vai velkot mānekli tieši pa kanti. Enkuroties noteikti vajag pirms potenciālās ķeršanas vietas, metiena attālumā. Kad zivs ir lokalizēta, piemēram, tas pats asaris, enkura vietu var mainīt, pietuvoties, lai nevajadzētu izdarīt tālus metienus un nelietderīgi tērētu laiku. Vējš ir svarīgs faktors, un skaidrs ka gan komfortablāk gan labāk ir izdarīt metienus pa vējam. Bet bieži vien nākas izkāpt no savas komforta zonas :) Tāpat arī enkurošanās vieta ir jāizvēlas atkarībā no lietojamajiem mānekļiem. Piemēram, ja ķeram ar krankiem, tad bieži vien daudz labāki rezultāti ir velkot mānekli uz seklumu, no dziļākās vietas.

Atbildēts: 18.augusts 2015, 15:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Keeeksss

Sveiks Meistar! Kā iesācējs vēlos uzzināt pieredzējuša spiningotāja viedokli :) Spiningoju pārsvarā seklajos ezeros tados kā Babīte utt. Nomoka mani jautājums par vobleriem, suspend vai floating. Ar ko labāk satracināt zivi tagad vasaras vidū, ar ko rudenī? Kad tomer labāk izvēlēties suspend un kad foloating? Kad skaļāku vobleri kad klusāku?

Un vēl intrese tavs vobleru top 8 priekš seklajiem ezeriem. (No dārgā gala tur piemēram Megabass, Jackall, Zipbaits utt.)

Iepriekš pateicos )

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Seklie ezeri ir ļoti interesanta štelle. Pats jau daudzus gadus esmu piesējies šiem ezeriem un cītīgi viņus trenēju :) Babīte man noteikti ir TOPa augšgalā. Skaidrs ka vieni no rezultatīvākajiem mānekļiem Babītē ir vobleri. Protams, negribu noliegt ne bleķus, ne gumijas. Pēc maniem novērojumiem, labāk tomēr strādā suspenderi. It sevišķi tas izpaužas laikā, kad līdakas nav aktīvas. Suspeders pavada daudz vairāk laika konkrētā dziļumā, kas Babītē ir ap kādiem 30-50 cm maksimāli. Peldošie, un to variācijas, strādā, bet uz viņiem man vismaz labāki rezultāti ir rudenī, kad ūdens ir vēss, un līdaka sāk baroties. Šādā laikā bieži vien strādā arī ātri peldošie jeb hi-float vobleri. Par skaļumu, jeb precīzāk par to kādus voblerus izvēlēties - ar vai bez skaņas, nav viennozīmīgas atbildes. Esmu eksperimentējis ne tikai Babītē ar šo lietu. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad, piemēra, labi zināmā Rudra nestrādā, bet Rudra Spec-2, kas ir tas pats vobleris, tikai bez skaņas lodītēm, strādā vienkārši lieliski. Tāpat līdzīgi ir bijis ar krankiem - bieži vien klusie ir labāk strādājuši. Babītē, izteikti seklos zāļu līčos, pļavās, bieži vien klusie nostrādā labāk par skaļajiem. Tai pat laikā ir reizes, kad skaņa papildus pievilina plēsoņu. Vobleru TOP. Ar to, vismaz man, nekad nav bijis viegli. Ir milzīgi kalni ar dažādiem mānekļiem, un bieži vien vieni labi strādā konkrētā laikā, citi citos laikos. Mēģināšu ieteikt dažus modeļus, klasificējot. Poperi: Megabass Pop-X, Baby Pop-X No pēdējiem labi sevi pierāda Evergreen Combat Popper Bambino Jackson Boil Call Jackall Boil Trigger Deps Pulsecod Valki: Megabass Dog-X, un dažādas tā modifikācijas Quick Walker, Speed Slider, Jr. Coayu Zenith Carol un Z-Claw Tsunekichi Huss Penn DUO Realis Pencil Megabass X-Pod Krouleri, prop baiti: Tsunekichi Huss Bugg Imakatsu Lot BT-100 Megabass Prop Darter 80 un 110 Megabass Scream-X Minnow: O.S.P Bent Minnow 109 un 130 izmērs Jackall Magallon un Tiny Magallon Megabass FX-9 Pontoon21 Agarron un Shallow First Megabass Lates un Do-rum 120 Kranki: Jackall Cherry 0-footer un 1-footer IMA Roumba Yo Zuri Hardcore Crank type 0 Šis ir teiksim īss saraksts ar mānekļiem, bet iesākumā derēs :)

Atbildēts: 31.jūlijs 2015, 16:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Jautājums - kā atlasīt lielāku asari no mazo bara un kā ezerā atrast lielāku asaru barus? Ezers vidēji 4-7 m dziļš, lielākoties dūņas apakšā, bet ir vietas ar gliemežiem un akmeņiem kur uzturas lieli bari ar mazajiem asariem un viņus vaktē pa kādai līdakai. Ezeram ir vairākas salas, izmēģinājām salu kantes, atradām perspektīvas vietas, bet ņem tikai mazie asari un vairumā. Katrā vietā ar lielu pierunāšanu var vienu cepamu izvilināt. Ir arī zandarti, kā tos varētu meklēt?

Mēģinājām džigojot mainīt gumijas no mazām uz lielām, pastrādājām drusku ar kranku un rotiņu, kranks klusēja, uz mazā rotiņa ņem kā traki mazie. Uz ratliņa pieteicās mēra līdaka un divi mazi asari.

Atbild Mārtiņš Babris

Lielie asari ir gudri :) Pēc saviem novērojumiem varu teikt divas lietas - pirmā, lielie bieži vien lokalizējas atsevišķi no vidējā un mazā izmēra asaru bariem, otrā - ja lielais ir kopējā barā tad bieži vien viņš ņem ļoti piesardzīgi; pirmie tiek vilkti mazākie. Pamatā ja konkrēti tēmē uz lielajiem, tad nākas regulāri piestrādāt pie konkrētas ūdenstilpnes, lokalizēt konkrētas vietas, asaru uzturēšanās točkas. Iesaku mēģināt šādās vietās piestrādāt ar tviču. Bieži vien uz mailēm lielie reaģē pozitīvi.

Atbildēts: 31.jūlijs 2015, 15:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andreiko

Sveiki, Mārtiņ! Neliels jautājums par dropšotu. Kādas cietības un akcijas kāts vislabāk der dropšotam - extra fast, fast vai kaut kas speciāls? Un kāds garums dropiņam vislabākais ir copei no krasta (Gaujā)? Esmu redzējis dažādus variantus te lietojam - no 210 līdz 274 cm (starp citu, ar garo viens mans čoms ķer vislabāk, un viņš lieto Salmo Dropšota kātu).

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Principā dropam ir svarīgs kāds ir spinings. Pirmkārt jāpiezīmē, ka ir daudzi ražotāji (Daiwa, Shimano), kas ražo speciālas spiningu sērijas dropam. Garuma ziņā ir divu veidu spiningi - īsāki un garāki. Pēdējie garumā ir no 2.4 līdz par 2.7 metriem, un viņi paredzēti dropam nosacītā distancē. Ja ķeram ar dropu "zem laivas", tad izvēlamies īsākus modeļus. Ļoti svarīgi lai spiningam ir jutīga spicīte, pēc tās varēs pateikt vai ir cope vai nav. Tikpat svarīga ir jauda - spiningam ir jābūt pietiekami jaudīgam, lai pie zandarta copes, spētu zivi piecirst, un vēl kopā ar svinu izvilkt laukā. Es dropam lietoju medium jeb vidējās jaudas spiningus. Svins parasti dropam tiek lietots pietiekami smags, it sevišķi upē, straumē, un lai izkustinātu visu sistēmu vajag jaudīgu spiningu. Der arī pievērst uzmanību uz tādām lietām, kā roktura garums un spininga svars. Ja rokturis būs salīdzinoši īss, būs daudz ērtāk ķert, jo kā zināms dropam visa animācija notiek ar spininga palīdzību. Kas attiecas uz svaru, tad ja spinings ir vieglāks, veidots no labāka oglekļa, viņam palielinās jutība, daudz labāk varēs just copes. Akcijas ziņā es lietoju fast jeb ātros spiningus, bet ir paziņas kas strādā tikai ar extra fast. Es domāju ka akcijas ziņā te ir vairāk katram pašam jāizvēlas. Ja skatās uz spiningiem no Japāņiem, tad ļoti labi dropam der Tip run sērijas spiningi.

Atbildēts: 27.jūlijs 2015, 18:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā stroms_21

Kādu taktikuJūs ieteiktu makšķerēšanai mazā dīķī?

Zivis tur pārsvarā ir karūsas un līņi.

Atbild Mārtiņš Babris

Diemžēl es līņus neķeru, tāpēc šo jautājumu labāk uzdot kādam zinošākam ekspertam!

Atbildēts: 27.jūlijs 2015, 18:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā yasha

Sveiks! Vai ir viedoklis par Shimano Exage sērijas kātiem? Interesē tāds pussmagais universālis, piemēram, 240cm, ar 10-30 g testu.

Tāpat nevaru saprast, kura spole labāka - Sedona vai Aernos XT..

ps šobrīs eboat.lv labs piedāvājums:)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Diemžēl neesmu copējis ar Exage spiningiem.

No šīm abām spolēm esmu copējis ar Aernos XT. Tīri normāla vidējā segmenta spole, nekādus brīnumus no viņas nevar gaidīt, bet savu pamatdarbu viņa veiks.

Atbildēts: 23.jūlijs 2015, 12:20 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā BorissTK

Sveks. Esmu iesacejs un Neko ipashi gudru nezinu par spiningoshanu,bet lieta tada,ka 3 nedelas man noraujas lidakas,maneklis ir gumihas zivs baLTS ar sarkanu,divzubura pretzalu aakis! Jutu sitienus,atslabinu spoli lai pavelk,un kad piecertu,pec 3-4sekundem noraujas,uz citam krasam nenem,tikai uz baltu ar sarkanu muguru. Cooeju Ridelju rzirnavas! Lidakas uz 20cm keras,bet lielakas laiz valja manekli. Pa 3 nedelam 13 gab noravas,un 5 20cm dabuju,kuras laizhu valja. Kada kluda mana riciba? Ceru sapratat manu jautajumu. Paldies jau ieprieks.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Ja izmanto pretzāļu āķi, divžuburi, tad bieži vien ir tukšās copes, vai arī līdaka noraujas. Es ietektu pēc sitiena līdaku piecirst un diezgan strauji vilkt viņu ārā, lai nedabon zivs trakot :) Katrā ziņā izmantojot pretzāļniekus ir jārēķinās ar tukšām copēm.

Atbildēts: 13.jūlijs 2015, 11:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager