Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Jah

Sveiks! Es vācu ekspertu viedokļus, gribēju pajautāt arī Tavu.

Iedomājies - ezers kā appludināta grava. Dziļš, līdz 20 - 25 metriem, reljefa gandrīz nekāda (nogrimusi laiva skaitījās baigais pampaks). Nav pat lāga krasta kants. Ezera dibena kritums visi 45 grādi, vietām pat vairāk. Dzīvo līdakas un asari, ir nostāsti par zandartiem. Vārdu sakot, kā Tu domā, līdz kādam dziļumam ir vērts meklēt zivis?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Interesants ezers, lieli dziļumi un ja ir kā saki, maz pieturas punktu plēsoņām. Skaidrs ka pamatā zivs noteikti atradīsies pie katrām mazākajām reljefa izmaiņām. Nezinu vai esi braukājis ar eholotu pa šo ezeru, bet domāju ka noteikti ir jābūt kādām mazām reljefa izmaiņām. Par konkrēto zivju uzturēšanos dziļumu grūti teikt. Ir daudz faktori, kas ietekmē zivs atrašanās vietu, viens no tiem ūdens temperatūra. Pamatā noteikti vajadzētu atrast mailīšu vietas, attiecīgi vietas kur plēsoņas dodas baroties. Un gan jau ka gultnē ir kādi nogrimuši akmeņi, vai citas slēptuves.

Atbildēts: 29.jūnijs 2015, 14:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā blackbird

Sveiki Mārtiņ,

Jautājums par 2004 izmēra Daiwa budžeta klases spolēm, ko plānoju likt uz MJ kāta un paredzēta 0.6 vai 0.4 auklai pēc japāņiem. Nevaru saprast, kura būtu piemērotāka Daiwa Exceler vai Freams? Pie kam Freams it kā par kapeiku labāks modelis, bet svars lielāks nekā Exceler. Kāda ir Tava pieredze kā Daiwa ekspertam, un varbūt ir vēl kāda alternatīva tajā cenu kategorijā? Jau iepriekš paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Uzreiz jāsaka ka manā spoļu arsenālā ir tikai un vienīgi Daiwa spoles :)

Principā Exceler un Freams ir gana līdzīgas. Ja skatās uz visu sortimentu ko var iegādāties no Japānas, tad manuprāt modelis, ar ko vajadzētu sākt ir tieši Freams. Kā zināms šogad iznāca atjauninātā versija Freams spolei, un šobrīd šajā spolē jau ir daudzas lietas, kas dārgākās sērijās. Kaut vai Magsealed slēgtā sistēma, Air rotor atvieglinātais rotors, ABS II auklas kasete utt. Exceler daudzas no šīm lietām nav. Runājot par svaru. Protams, ir svarīgi lai spinis ar spoli veidotu labu balansu. Tai pat laikā šobrīd mikroba kāti paliek ar vien vieglāki, un nu jau ir spiningi ar svaru robežās no 65-70 grami. Līdz ar ko man, piemēram, patīk kad ir nedaudz smagāka spole, kas balansu pārvirza uz spininga aizmuguri. Bet protams, nevajag pārspīlēt :)

Atbildēts: 29.jūnijs 2015, 14:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā MartaPaula

Labdien! Es spiningot sāku pavisam nesen. Lieta tāda,ka tuvākais dīķis mums ir diezgan duļķains un ar ūdenszālēm pilns. Ar kāda veida āķiem un mānekļiem ir vislabāk ķert līdakas un asarus? :) Man pašlaik ir ķērušās tādas kilogramīgas līdakas un plaukstas izmēra asari :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Ja ir daudz ūdenszāles, tad lieti noderēs mānekļi ar offset āķiem. Ar šādiem āķiem aprīkots māneklis, daudz labāk tiks cauri zālēm, un spēs sakārdināt zālēs esošo līdaku. Principā ar offsetu var ķert gan līdakas gan asarus, tikai izvēloties piemērota izmēra mānekļus. Krāsu ziņā es izvēlētos kaut ko nedaudz spilgtāku, kaut gan arī dabiskie toņi varētu strādāt pietiekami labi.

Atbildēts: 29.jūnijs 2015, 14:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā o_mednieks

Sveiki,

Vai ir nācies saskarties ar problēmam Zip Bait vobleriem? Nesen iegādājos Orbit 90 sp. Magnēts stāv tikai degungalā. Vai pastāv iespēja viņu piedābūt strādāt vai jānes uz veikalu mainīt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Ar Zip Baits vobleriem ķeru bieži un daudz. Šiem vobleriem iekšpusē atrodas speciāla, patentēta magnētiskā sistēma, kas palielina metiena attālumu, kā arī piešķir voblerim spēli. Siastēma saucas MZ-19. Ar Orbit viss ir kārtībā. Šim magnētam sākuma stāvoklī ir jāstāv tuvāk voblera galvas daļas. Metiena brīdī magnēts pārvietosies uz astes daļu, radot impulsu, tādējādi māneklis tālāk lidos. Kad vobleris iekritīs ūdenī, šis māneklis atkal aizslīdēs uz mānekļa galvas daļau. Nedomāju ka tur ir kāds brāķis. Vari pamēģināt paņemt mānekli rokā, un veikt asu rāvienu, magnētam pie šīs kustības vajadzētu izkustēties.

Atbildēts: 26.jūnijs 2015, 10:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cerijs

Sveiki martin.Priekš zandartiem kādu testu mikrodžigam vajag un spolei ja cope lielupe.Dziļums apmeram lidz 4 metri .Un kadu auklu tu ieteiktu uz visu apmeram lidz 200(€)budžetam.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Pamatā es lietoju spiningu ar augšējo testu līdz 14 gramiem. Tas nav mikrodžiga spinings, bet gan vieglā džiga. Zandartam ir vajadzīgs savā veidā jaudīgs spinings, ar jaudas rezervi. Spinings kuram ir extra fast akcija, kurš ir salīdzinoši ass. Tas vajadzīgs pirmkārt, lai varētu labi piecirst zandartu, un otrkārt lai varētu zivi izvilkt no pietiekami liela dziļuma. Auklu es lietoju 8 dzīslu pīto auklu, bet pilnīgi pietiek izmantot 4 dzīslu, ar viņu būs mazāk problēmas. Izmērs 0.6 pēc Japāņiem. Spole principā der klasiskā 2500 spole, galvenais lai viņa labi klāj auklu. Kas attiecas par konkrētiem modeļiem un budžetu. Nu noteikti vieni būs Team Salmo Tioga sērijas spiningi, ar attiecīgu testu. Auklu var izvēlēties Varivas High Grade 0.6. No spolēm vari ņemt Shimano Nexave 3000 SRC modeli, ar seklo auklas kaseti.

Atbildēts: 20.jūnijs 2015, 22:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā grincca

Sveiks.

Vēlējos uzjautāt kādu spininga kātu tu ieteiktu Burtnieka ezerā lielākoties izmāntoju gumijus zivtiņas, vēlos iegādāties jaunu kātu bet nesaprotu kurš varētu būt piemērotāks :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Pirmkārt jāsaprot budžets. Otrkārt gumijas zivtiņas kā lietosi? Pa zālēm vilksi vai džigosi uz kantēm? Es izmantoju Burtniekā salīdzinoši jaudīgu spini, tieši copei pa zālēm, ar testu 5-28 grami, medium ar fast akciju. Copei uz zandartu lietoju extra fast akcijas spini ar testu līdz 4-18 grami.

Atbildēts: 20.jūnijs 2015, 22:19 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Mpuzulis

Sveiki meistar!!!

Cik maksimali smagu galvu ar edamgumiju varu izmantot dzigam,Blue Bird 2,04m test 1-7 gr? Es domaju ka ar 7 gr bus viss ok,vai ne? Aluksnes ezera,dzilums 5-8m,zandarts...

Liels paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Pirmkārt cik lielu ēdamo gumiju plāno likt klāt ausainei? Jo pati gumija arī kaut ko sver. Piemēram, 7 grami + teiksim 3 collu gumija, šis Blue Bird nevarēs izstrādāt un aizmest. 7 grami un 2 collas - vēl kaut cik. Optimāli būtu 5 grami + 2 vai 2.5 collu gumijas.

Atbildēts: 18.jūnijs 2015, 20:09 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Asarnieks

Sveiks meistar! Varat sastādīt top 10 asaru gumiju sarakstu, kas nav ēdamgumijas. Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Mode diktē savu :) un es principā šobrīd ļoti reti kad copēju ar parastām, jeb ne-ēdamām gumijām. Lielākā daļa no silikona izstrādājumiem ir ēdamie, ar atraktantiem, līdz ar ko arī manās kastēs dominē šādi mānekļi. No parastām gumijām varu teikt ka ļoti labi strādā Mann's mazie tvisterīši, vibroastes, bet principā šie arī laikam būs vienīgie neēdamie mānekļi silikona mānekļu kastēs.

Atbildēts: 17.jūnijs 2015, 14:24 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā coperis14

Sveiks. Kādas atsauksmes parYAMATOYO RESIN SHELLER PE 150m 0.4pēc japāņu klasifikācijas 6,5lbs

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Ar šo Yamatoyo auklu neesmu strādājis īsti komentēt nevaru. Man patika PE Flash aukla 0.6 PE izpildījumā. Labs diegs, salīdzinoši gluds.

Atbildēts: 15.jūnijs 2015, 15:13 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā esjauneko

Sveiks!

Šobrīd darbojos ar Salmo Elite Jig 20 kātu. Ir vēlme iegādāties jau kādu labāku kātu. 85% no copes ir džigs, svari no 5-6 līdz 12-14grami, atlikušos 15% veido dropšots un rotiņi. Noskatīti sekojoši kāti - Team Salmo Tioga TSTI2-752F, 3.5-22 grami, CRAZY FISH Aspen Stake AS692LT 6'9"(2.10m), 3-15g, CRAZY FISH Aspen Stake AS722MLT 7'2"(2.20m), 5-21g, FAVORITE Blue Bird 732MS-S, 2.21m, 4-14g. Kuru no šiem kātiem Tu ieteiktu ņemot vērā to, ka gribētu pārsvarā džigot, bet labprāt pa reizei pamētāt kādu rotiņu un/vai dropshot?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Blue Bird konkrētais modelis atkrīt, jo viņš ir ar solid spici, līdz ar ko rotiņus un dropu vari aizmirst. No nosauktajiem par Tioga nevaru komentēt. Es izvēlētos Aspen Stake 722MLT. Pirmkārt man patīk viņa garums. Blanka ir laba, turklāt viņš ir ML - medium light. Tai pat laikā jāsaprot ka 5-14 grami ir gana liels diapazons, kuru es nosedzu ar diviem spiningiem. 692LT arī ir labs, tikai stipri īsāks. Katrā ziņā noteikti pirms pirkuma vajag aiziet uz veikalu pataustīt, kas ir kas :)

Atbildēts: 15.jūnijs 2015, 15:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager