Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā coperis14

Es jau tikai jūsu viedokli gribēju dzirdēt:) un jūsu pieredzi šaja upe

Atbild Mārtiņš Babris

Pamatā notekti ir jāmeklē dažādas kantes, plaukti, dziļuma izmaiņas. Šajās vietās plēsoņas mīl atrasties. Attiecīgi arī noteikti zandarts būs atrodams. Un tad jau džigs, drop šots vai vobleri ar attiecīgo iegrimi.

Atbildēts: 27.februāris 2015, 11:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā coperis14

Pastāsti par Ventu kur labāk to Zandartu meklēt,kaa jums pašam patīk Venta vai ir viegli to izprast?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Zini, es Ventu galīgi nepārzinu. Ventā esmu copējis cienu reizi, un tad arī kopā ar vietējiem, tā ka nemācēšu Tev pateikt kā izprast šo upi. Forumā noteikti būs kāds Ventas matadors :)

Atbildēts: 26.februāris 2015, 18:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā artig

Sveiks,tā kā nāk jaunā sezona,un vajadzīga spole,gribu lūgt Jūsu padomu,ir divi varianti-Shimano Raranium 300sfb jaunais modelis vai Daiwa Luvias 2506h,izmantošana paredzēta klasiskajam džigam,vieglā un vidējā līnījā,otvodnojam,griesti teiksim 18.gramu!es te pārskatīju arī ebay,tur cenas ļoti pievilcīgas,rakstīts,ka no Japānas,jaunas,cik droši ir sūtīt,vai nesanāk iegrābties,teiksim Luvias 2506h maksā 222$ plus piegāde,vai var ticēt?Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Es tā rupji negribētu salīdzināt abas šīs spoles. Nosacīti pēc raksturlielumiem viņas ir līdzīgas. Bet manuprāt Luvias ir tādu nepilnu klasi augstāka. Šajā spolē ir izmantotas daudz un dažādas tehnoloģiskas fīčas. Pats Luvias lietoju jau sen, sāku ar iepriekšējās paaudzes modeļiem. Neko sliktu nevaru teikt par viņām, kalpo lieliski. Ja runājam tieši par 2506H modeli, tad es šī izmēra spoles lietoju priekš vieglā džiga - tas nozīmē 10-12 grami ir maksimālā augša. Protams, tas nenozīmē, ka džigot nevari ar lielākiem svariem. Džigojot uz spoli nav tik liela slodze, līdz ar ko arī šo Luvias var izmantot džigam līdz gramiem 18. Vienīgais pievērs uzmanību, ka viņai ir ātrāks pārnesums. Tvičam šī lieta ir ļoti laba, džigam - nedaudz jāpiešaujās. Ja dīgosi ar klasisko trepi, atceries ka šī spole ietīs vairāk auklas, ar vienu roktura apgriezienu, līdz ar to trepe veidosies nedaudz savādāka.

Rarenium man ir vēl joprojām, pirmās paaudzes modelis. Pa retam viņu lietoju bet vairs ne tik aktīvi. Pricipā man viņš kalpoja džigam, līdz gramiem 15 ar viņu džigoju.

eBay. No turienes ir droši sūtīt. Tikai pirmkārt jāizvēlas no kāda pārdevēja pirkt, respektīvi jāskatās pēc viņa novērtējuma, un pēc tā cik daudz preces viņš ir pārdevis. Par cenu, atceries ka šai cenai noteikti klāt ir jārēķina PVN, un ja prece ir dārgāka par 150 EUR arī muitas nodoklis. Šos nodokļus pierēķinās, tad kad prece būs jau Latvijā, muita. Ir tāda lapa - www.muitaspaligs.lv tur ievadot cenu, pareizo valūtu, smuki tiek izrēķināts cik maksās prece ar visiem nodokļiem. Protams, cenas nav precīzas uz centu, bet lielākoties sakrīt.

Atbildēts: 26.februāris 2015, 14:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kalnzz

Sveiks. Vai Certate 2508PE labi draudzējas ar twicha kātu RZS702M. Jeb varbūt spole vairāk džiga tehnikai?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Pašam ir RZS-702M, un pašam ir Certate 2508PE. Lietoju šos abus kopā, bet tiesa ar šo komplektu smagākas mailes par 17 gramiem nelietoju. Ja ir vēlme tvičot arī big minnow, principā vari ņemt arī Certate 2510PE-H, kas ir nedaudz lielāka, turklāt ar ātro pārnesumu, kas ir pluss. Certate ir lieliska spēka spole!

Atbildēts: 23.februāris 2015, 17:00 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā JanKa_K

Sveiks. Esi saskāries ar kādu kastinga kātu +\- 240m 50-100g ātru. Vai dzirdēts, redzēts. Pirmais un testam.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Tieši ar tādu testu, tik garu kastinga kātu pats neesmu copējis, un arī tādu neesmu testējis. Cik saprotu mērķis ir džerks. Noteikti jāskatās uz St.Croix Legend Tournament Musky sērijas spiningus. Tur ir daudz modeļi, kuriem ir atbilstoši testi un garumi. Pēc šīs saites vari apskatīties: http://stcroixrods.com/products/freshwater/legend-tournament-walleye-musky/

Atbildēts: 22.februāris 2015, 11:10 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Lauritio

Ja nav noslēpums kurš no jums ekspertiem ir vis tuvāk Liepājai ..varbūt mēs ar gribētu piedalīties sacensībās noteikti ka pa pēdējām vietām... bet tas nesautrauc...mums nav super kāti bet sausā mēs ar krastā nebraucam...esam isācēji....

Atbild Mārtiņš Babris

Nu noslēpums tas nav, bet es tiešām nezinu kurš eksperts ir tuvāk Liepājai :) Liepājas pusē copē daudzi copmaņi :) Par sacensību daļu - super kāti nenozīmē, ka būsi pirmajās vietās. Ir daudz dažādi faktori, galvenokārt, reāls darbs, lai tiktu godalgās!

Atbildēts: 22.februāris 2015, 10:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Jah

Sveiks! Man pavisam prozaisks jautājums - vai tagad kādā veikalā Rīgā tirgo Kosadaka voblerus?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Jā, tirgo. Sargofish.eu ir oficiālo izplatītāju interneta veikals. Tur vari apskatīties modeļus un pasūtīt. Ja ir vēlme braukt uz vietas skatīties un nopirkt, tad viņu veikals ir uz Strēlnieku ielas, nepieejot Dzirnavu ielai. Vislabāk uzzvanīt, pateiks precīzas koordinātas.

Atbildēts: 21.februāris 2015, 22:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā celms

Sveiks, vai zini kaut ko par DAIWA Luvias 2510PE-H ? Derētu tvičam? Pēc parametriem pietiekami spēcīga izskatās, bet nezinu kā dzīvē, cena vilina.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Principā Luvias sērija ir vairāk pozicionēta kā vieglās klases spoles. 2510PE-H drags ir 7 kg, bet tomēr es laikam viņu neņemtu tvičam. Tomēr vairāk viņa man asociējas ar džigu. Lai gan no otras puses, jautājums, kādus mānekļus tvičosi, cik smagus?

Atbildēts: 21.februāris 2015, 21:30 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā andreiko

Mārtiņ, ir ļoti patīkami lasīt tavas profesionāļa atbildes gan vidēja, gan iesācēja copmaņa dvēsles kliedzieniem. Raksturošu:Labi, precīzi un labskanīgi. Tikai šāde (vai šaize) dažos faktoros. Bļin, kur to visu lai atrok (tas par kādu pusi no tevis ieteiktajiem vobleriem un arī kātiem)? Pac jau kaut kā ar tevis piesviesto ideju tiktu galā, bet ko la dara onka no Pus Apes, Pa Jelgavas vai Trešdaļpampāļiem, Ceturtdaļdobeles? Kuram internets nesēž kuprī un kurš brauc uz Rīgu retak, nekā nigeram uzplaukst ZS? Zinu, ka vismaz trešā daļa no tevis piesauktajiem vobleriem ir retāki par snova barsiem Latgales tīrumos vai vobiem šajos veikalos...

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Lielos vilcienos runājot - šobrīd ne maz tik traka situācija nav. Daudzus gadus atpakaļ, kad sāku nopietni pētīt un arī lietot dažādus mānekļus no Japānas, bija liela problēma, gan ar viņu dabūšanu, gan ar kaut kādu papildus literatūru, kur varētu smelties informāciju. Nācās pašam daudz ko uzzināt un izzināt. Kas patiesībā bija ļoti labi, un nāca tikai par labu. Nu jau šobrīd varu teikt ka Latvijā uz vietas var dabūt ļoti plašu klāstu ar dažādiem izstrādājumiem, no Japānas. Protams, ir lietas, ko dabūt nevar, un tās neved tīri vai pieprasījuma un cenas dēļ. Šīs lietas vairāk pērk tādi copmaņi, nu kuriem tīri praktiski viņas ir vajadzīgas, vai arī var atļauties vairāk. Principā pietiek ar vienu, maksimāli diviem veikaliem, kuros ir plašs sortiments. Viens tāds noteikti ir Profi Tackle, Skaistkalnes ielā, otrs interneta veikals, jig.lv, kur var iegādāties Bait Breath ēdamās gumijas, un ne tikai. Protams, jāsaprot ka šīs lietas lēti nemaksā, līdz ar to ne visi veikali viņas tirgo, un ne visos viņas var atrast!

Atbildēts: 21.februāris 2015, 21:27 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Rinalds

Sveiks,Meistar!Kāda ir Jūsu pieredze tvičiņā ar monoauklām?Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Principā ar monofilajām auklām netvičo. BET, arī šeit ir izņēmumi. Tvičoju es ar mono auklu, principā divos gadījumos - ķerot foreles, un ķerot asarus. Protams, maksimāli lielākie vobleri, kurus es lieku ir ap 6 cm. Foreļu copē visbiežāk sanāk tvičot mazās mailes. Asaru gadījumā, jā, bieži sanāk izmantot voblerus, kaut vai Rigge 56 no Zip Baits, un animēt šo tvičojot. Kā zināms asarim ne vienmēr patīk pītā aukla, bieži vien labāki rezultāti ir ķerot ar fluorokarbonu vai mono. Tad nu nākas tvičot ar mono auklu, vai pīto, kurai fluorokarbona pavada.

Atbildēts: 21.februāris 2015, 21:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager