Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā esteem

Sveiks. Drošības pēc gribu pajautāt jautājumu par lašiem. Cik izlasot noteikumus sapratu, ka lašus var mēģināt noķert no 01.01.2015., tāpēc vēlos pamēģināt paspiningot. Man jautājums ir tieši par Gauju, vai Gaujā varu spiningot pēc 01.01.2015. un ja noķeru nevaru paturēt lomā? Bet paturēt lomā var tikai Daugavā līdz Rīgas HES, Buļļupe?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, pēc noteikumiem, punkta 31.2 no 1. oktobra līdz 31. decembrim ir aizliegts makšķerēt Gaujas baseina upēs (Amata, Brasla, Lenčupe, Līgatne, Rauna, Salaca). Pēc tam var copēt, tikai zivs ir jāatlaiž.

Atbildēts: 31.decembris 2014, 16:24 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā andreiko

Nu tad ar aizejošo un uzkāpjošo! Paldies, Mārtiņ, ka šajā portālā uzradies, jo spiningošanas sīkumi nedod mieru daudzām dvēselēm. Ar vobleriem šancēju tikai dažas reizes gadā (5-7, jo pats dzīvoju Gaujas lejtecē, te nekāds vobleris bedrē nešancē, straume par niknu), bet kāda laba kaudzīte to mērkaķu ir iepirkusies, turklāt lieta interesē, un tik vienkārši neapstāšos. Jautājums vienkāršs kā pieckapieka- tviča kāts pussmagajiem vobiem (nu no 16 -25g). Turklāt negribas traki tērēties (man te pa ziemas sezonu tāpat jāskrāj Milo fīderim priekš karpukiem un dažas spoles iz japāņmātes zemes jāatsūtina). Pakausi kasu Lamiglas virzienā, pametu aci otrā ekseļbasa virzienā, nu cena ir tas, kas mani visvairāk apmierina, jautājums ir par kvalitāti. Ko saki amīšu virzienā? Un otrs piedāvājums man bija no VitālijaM, viņš ir majora piekritējs un saka MJ basa kāti ļoti labi ģeld tvičam un testa cipariem var droši atmest ar ķepu.

Atbild Mārtiņš Babris

Laimīgu Jauno gadu! Attiecībā par Lamiglas varu teiks sekojošo. Pašam ir un lietoju Excel, tā teikt pirmo laidienu. Man ir 6'6'' ar testu līdz 17 gramiem. Blanka viņam ir laba, turklāt man ļoti patīk tas ka šis spinis ir viendaļīgs - manuprāt šī ir svarīga lieta. 17 grami nav maksimālais tests. Atkarībā no paša voblera var strādāt arī ar 20 gramu mānekļiem. Principā kā jau jeņķu kātiem - pārslogot var, bet tomēr jāskatās cik daudz. Excel II ir jau ar uzlabotu blanku. Viņa ir veidota ar plānākām sieniņām, līdz ar ko spinis paliek nedaudz ne tik bomīgs. Arī furnitūra ir Fuji, kas ir pierastāka mums, salīdzinot ar Excel izmantoto. Vēl noteikti varētu varētu ieteikt veco labo St.Croix Avid - pārbaudīta vērtība. Vari viņu nopirkt un nomainīt teiksim gredzenus vai rokturus, lai pataisītu spini vieglāku, jutīgāku. Principā ja plāno strādāt arī ar big minnow pāri pa 20 grami, tad te arī vajadzētu skatīties spini M vai MH klases, jo savādāk švaki būs ar pavilkšanu. Major Craft ir labi spiņi. Daudzas basu sērijas viņiem ir labas. Kaut vat Volkey, vecais labais Rizer vai jaunais Dodger.

Atbildēts: 31.decembris 2014, 14:22 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā coperis14

Sveiks,kādas atsaukmes par savage gear light range rod

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Nekādas. No Savage gear lietoju tikai džerkus un vēl pāris mānekļus. Par spiningu programmu neko nevarēšu pateikt.

Atbildēts: 31.decembris 2014, 13:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Rozish

Sveiki, sen nopirku okuma st4000 bet izskatījas kā 3000 izmers, sito spoli der izmantot velcei? vobleris 20 cm - 25cm. ja ne kam sito spole domats? :) paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki, Neizplūstot detaļās domāju ka šo spoli var izmantot velcei.

Atbildēts: 30.decembris 2014, 14:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā badapiicka

Sveiks!

Kā īsti ir ar tām polarizācijas brillēm? Skatījos jūtubā, bet netiku skaidrībā, kā atšķirt fufeli no puslīdz normālām, pelēkas, dzeltenas, brūnas... Vai par kādiem 15 eināriem var nopirkt kautko sajēdzīgu? Uz kādām skatīties?

Ā, vēl tāds moments- es nēsāju optiskās brilles aptuveni mīnus 4~5, kā tas viss iet kopā? Jeb nekā un ar divām acenēm uz pieres teijāteris vien sanāks?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Jā, šis īstenībā ir interesants jautājums. Pirmkārt, arī man ir brilles, lai gan mazs mīnuss, bet tomēr. No polarizējošām brillēm, krāsu ziņā, esmu dažādas mēģinājis. Šobrīd mana izvēle ir apstājusies pie brūnām (vairāk uz gaišo pusi) un gaiši pelēkām. Abām šīm lēcām ir pietiekami laba redzamība, gan kad spīd saule, gan kad ir nomācies. Jautājums par cenu, ir tieši pakārtots kvalitātei. Principā pēc savas pieredzes varu teikt ka lētākās brilles kuras ir vērts pirkt, ir Poļu Solano. Citus lētos zīmolus neredzu jēgas pirkt. Pašam ir gan Solano, gan jeņķu Oakley, kuras ir stipri kvalitatīvākas. Par optiskajām brillēm. Ir iespējams iegādāties optiskās polarizējošās lēcas. Lēti tas nebūs bet iespēja ir. Es pats kad braucu ar brillēm uz copi, lietoju clip-on polarizējošās brilles. Principā viņas stiprinās uz cepures naga un nolokās priekšā. Ir viņām daudzi trūkumi, kaut vai tas ka no sāniem spīd gaisma iekšā, un nav viņas tās labākās kvalitātes. Bet principā savu uzdevumu pilda. Par to kā pārbaudīt vai tiešām polarizējošās lēcas tādas ir, jo bieži gadās iegrābties vienkārši uzrakstā. Viens veids ir caur acenēm paskatīties uz mobilā telefona ekrānu. Viņš paliks tāds nedaudz violetā/sarkanīgā nokrāsā. Vēl var izmantot to bildīti, ko parasti liek klāt briļļu stendiem. Un vēl var uzlikt brilles, paņemt otras polarizējošās, un tās otras nolikt 90 grādu leņķī, attiecībā pret tām, kas ir uzvilktas. Sanāk ka skatāmies cauri divām lēcām. Ja caur brillēm nekas nav redzams, vai arī ļoti minimāli, tad viņas ir ar polarizējošām lēcām. Principā šo visu var atrast YouTube, tur būs uzskatāmāk!

Atbildēts: 30.decembris 2014, 00:26 | 6 komentāri | Adrese atbildei
Jautā jenots13

Sveiks,ko labāk būtu izvēlēties kā universālu spininga modeli līdakām no MC Rizer sērijas.Es domāju starp RZS-792M un RZS-702M modeļiem.Otrais vairāk tiek pozicionēts,kā tviča kāts.

Cope notiks no laivas,gan ar vobleriem,gan gumijām.

Un kā ir ar apakšējo testu vai tiešām būs normāli iemest tos 6-8 gr.? Un kā ir ar tādu vobleru kā rigge 90,vai Orbit 80 izspēli? Nebūs šie kāti pārāk bomīgi?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Rizer sērijas spiningus izmantoju tikai un vienīgi tvičam. Pašam personīgi ir divi RZS-702M un RZS-702L. Pirmo izmantoju mailēm sākot ar 100-110 mm garumu, respektīvi tās kurām svars ir pāri 10 gramiem. 702L izmantoju mazajām 65-90 mm mailēm. Principā joprojām uzskatu ka Rizer ir ļoti laba tviča kātu sērija. Tomēr 702M spinis īsti līdz galam nav domāts vieglajām mailēm. Iztvičot viņas protams, var, bet metiens sanāk švakāks. Šis spining ir tāds nedaudz bomīgs. 792M manā īpašumā nav bijis, bet esmu pāris copes viņu lietojis. Es teiktu ka šis spinis ir universāls. Ar viņu var tvičot, izmantot dažādas pavadiņu sistēmas. Pilnīgi pieļauju ka arī džigam viņš der.

Atbildēts: 29.decembris 2014, 21:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Orange

Sveiks,

Jautājums par GRAPHITELEADER TIRO EX spiningiem. Varbūt Jūs varētu nokomentēt abus šīs sērijas kātiņus, t.i., 1-12 un 4-22.

Jautājums ir par to kā ar šiem kātiem ir strādāt ar norādītajiem apakšējiem testiem? Vai ar 1-12 testa kātu ir ejams uz zandartu? Vai 4-22 testa kātu var strādāt ar 4-7 gr apakšējo testu, kā arī LJ Basaru izraustīt?

Šie kāti ir manā budžetā un pēc tehniskiem parametriem pietiekami universāli.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Tiro ir ļoti laba sērija. Pats joprojām lietoju Tiro, tiesa Japāņu variantu. Bet Tiro EX nemaz nav slikts, blanka ir laba, furnitūra arī. Paši kāti vairāk vai mazāk ir domāti kā universālie. Vai ar viņu var džigot zandartu? Ar 1-12 īsti nē. Manā uztverē viņš ir nedaudz par mīkstu, zandartam es parasti ņemu asākus. Tvičs, jā, arī mazās mailes varēsi raustīt, bet es drīzāk teiktu ka robežās sākot ar 7-8 gramiem. Pavisam mazajām drīzāk būs vajadzīgs cits spinis. Man pašam ir Tiro GOTS-762M. Es viņu izmantoju dažādām pavadiņu sistēmām, klasiskajām gumijām, šūpiņiem utt.

Atbildēts: 29.decembris 2014, 21:01 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Meisters

Sveiks, ziemassvētku dāvanas veidolā manā īpašumā nonāca Shimano Twinpower 1500 CI-4 RA spolīte. Bet esmu nedaudz samulsis, jo spole man nepieciešama twicham ar mazajām mailēm, svarā līdz 10gr un mazajiem virsminiekiem. Pie iegādes pārdevējs esot apgalvojis, ka tas ir tas ko vajag, bet šodien rokoties pa netu, sapratu ka spole domāta pavisam kam citam... Vēlējos noskaidrot Jūsu domas- vai es šo splīti nenaukaušu twichojot? Un varbūt labāk meklēt kādas iespējas spoli samainīt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Principā tvičam, arī mazajiem mānekļiem, es ņemu 2500 izmēra spoli, ar seklo kaseti. Es neteiktu ka ar šo nevarētu tvičot, vai ka viņu nokausi. Tīri pēc izmēriem man liekas ka viņa būs par mazu. CI14 ir labas spoles, bet sevišķi lieliem mānekļiem it īpaši uz tviču es viņas neieteiktu. Domāju ka droši vari pamēģināt patvičot un tad jau sapratīsi vai der vai nē.

Atbildēts: 26.decembris 2014, 22:01 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā lildainix22

Sveiks! Kādu pavadiņu labāk likt velcējot garu vai īsu? Un kādi mānekļi labāk strāda šādā laikā kādu krāsu vari ieteikt gan velcējot gan mētājot šajā laikā?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Tieši cik garu pavadu uz velci likt es nevarēšu ieteikt. Ķerot ar spiningu es lietoju 20 cm garas pavadas. Krāsu ieteikt nevaru, un šaubos vai kāds to varēs ieteikt. Tā nav tāda lieta, kas der visos gadījumos un visur. Pamatā krāsu var izvēlēties pēc laikapstākļiem, ūdens dzidruma. Der arī klasiskā formula - ja ūdens ir duļķains tad liekam spilgtākas krāsas, ja dzidrs - dabīgākus toņus.

Atbildēts: 25.decembris 2014, 22:00 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā andis47

Sveiks.Vai stīgai,ko lieto kā pavadu tvičojot,neesi mēģinājis galā likt karabīni?Varbūt tas var paildzināt stīgas mūžu un paātrināt mānekļa nomaiņu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Principā jo mazāk visādu savienojumu elementu jo labāk. Es nelieku ne karabīnes ne ko citu papildus - nav nekāda vajadzība. Stīgas mūžu tas nekādi nepalielinās. Mānekļu maiņa neprasa nekādu piepūli - kad iepraktizējas mānekļus var ļoti ātri nomainīt. Turklāt stīga ir tā pavada, kas vismazāk ietekmē voblera spēli, līdz ar ko nekādu papildus elementu!

Atbildēts: 23.decembris 2014, 11:24 | 7 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager