Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Meisters

Sveiki,

Iepriekšējā sezonā, iesāku braukāt uz seklajiem lagūnas tipa ezeriem, un uzsākot šo sezonu, ir radušies vairāki jautājumi-

1. Kādā dziļumā poperis ir efektīvs? Darbojoties pa Enguri man lieliski viņi strādāja, ezera pavisam seklajā galā, bet vai ar poperi var pacelt līdaku teiksim no 1-1.5 m dziļuma?

2. Pārsvarā lietoju top-water tipa manekļus, varbūt varat ieteikt, vēl kādu tipu, kas mēdz būt efektīvs? Doma bija mazos jerkus (-25g) pamēģināt šogad.

3. Kāda būtu pareizākā zivju meklēšanas taktika šādos ūdeņos? Kam pievērst uzmanību?

It kā nespiningoju pirmo gadu, taču pirmo reizi ierodoties šāda tipa ūdenskrātuvē, secināju, ka priekš manis, tā ir pavisam jauna pieredze un jaunas emocijas, tāpēc arī esmu nolēmis, šādiem ūdeņiem, šogad pievērsties vairāk un nopietnāk...

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki,

Poperis, kā arī valks, pamatā ir domāts seklām vietām. Bet esmu bieži novērojis ka poperis ir spējīgs pacelt līdaku, arī no 1 metra un pat nedaudz dziļākām vietām. Šeit arī ir ļoti svarīgs kāds noskaņojums ir plēsoņai - citreiz kad zivs ir aktīva, ar virsmeniekiem var strādāt stipri dziļākās vietās. Cits jautājums vai to vajag darīt, jo man liekas ka te efektīvāki ir mailes vobleri, ar seklo iegrimi.

Pamatā ja runājam par seklajiem ezeriem, tad, viena mānekļu grupa ir dažādi vobleri - poperi, valki, krouleri, minnow, kranki utt. otra grupa ir gumijas, kas ļoti labi strādā, komplektā ar offset āķi. Protams, arī vecos labos rotiņus un bleķus neviens nav atcēlis. Kas attiecas uz džerkiem, strādā viņi seklos, un ne tik seklos ezeros. Džerkoju ar dažāda lieluma mānekļiem. Mini džerkus var mierīgi izraustīt ar tviča kātu, atbilsotša testa. Lieliski strādā Strike Pro Baby Buster, mazie džerki.

Jā, zivs ir jāatrod šādos ezeros. Protams, vienota recepte te nav. Katrā ziņā jāsaprot tas, ka seklos ezeros līdaka pamatā sēdēs zem lēpēm, lēpju laukos, vai piemēram pie pašas meldru malas. Bieži var novērot tādu kā zivju pulcēšanos vienā vietā - ir vietas kur līdakas ir daudz, bet burtiski blakus līcī, vispār nevienas copes. Vēl no svara ir ūdens līmeņa svārstības, vēja virziens. Principā, lai būtu saprašana, kas notiek, vajag pēc iespējas vairāk laika pavadīt konkrētā ezerā, pētot to, meklējot dažādas interesantas vietas.

Atbildēts: 6.jūnijs 2014, 12:31 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Mr.Wolf

Sveiks meistar.Ceru ka esi bijis Zebrus ezera, jo jautajums bus saistits tieshi par to ezeru.

Ja esi tur keris lidakas vai zandartus, pastasti par savu pieredzi.

kur man tagat meklet zandartus? Zales vai dziluma? Vai vinjs kert uz vobleriem vai dzigiem?

Kur man isti lietot poperu? Vai vinu lietot pie zalem?

Paldies jau ieprieksh par atbildi.

Ne asakas.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Zebrus ezerā esmu bijis. Vairāk gan tur esmu ķēris līdakas, bet arī uz zandartiem esmu braucis. Šobrīd zandartam nārsts ir tikko beidzies, līdz ar ko zivs sāk palikt aktīva. Es viņus meklētu uz dziļumu kantīm, vietās kur ir akmeņaina gultne. Pamatā tomēr strādātu ar džigu, tai pat laikā noteikti mēģinātu krankus ar dziļu iegrimi, arī dīp mailes. Protams, attiecīgās vietas, jāizvēlas vobleri ar attiecīgu iegrimi. Poperis ir izteikts virsmas māneklis. Es viņu lietoju gar zāļu, lēpeņu malām, dažādos lēpeņu logos. Principā poperis ir vislabākais pašos pirmajos vasaras mēnešos, kad līdaka vēl uzturās zālēs, un ir aktīva. Ne asakas!

Atbildēts: 1.jūnijs 2014, 17:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bakja

Sveiks Māster,klau ko jūs ieteiktu spinigojot gaujā, pilnīgam iesācējam ,zinot tos kokus, kas ir apakšā:)

uz ,ko labāk ķert ,vobleri ,vai poperi lietot ,un kādu tieši ,kaut ko no lētā gala varbūt varat ieteikt :) kas peld pa virsu tikai vai kam iegrime ir no 20 cm - 50 cm ,kādu izvēleties ...

Doma ķert vairāk ,līdaku un meženi....!!!!

Un kā ir pareizi, ir auklu siet , ja es gribu meženi ķert, pie voblera vai popera , pa taisno pie voblera var siet vai nē ? jo cik zinu ,pavadiņu nav tas labakais uz meženi,tos griezuļus vajag kaut kur likt ,ko jūs ieteiktu ????

Un gaujā uz ko jūs sapalu ieteiktu ķert ???

Un kā tīt spoli atri vai lēni ,velkot vobleri vai rotiņu ...

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Gaujā neesmu biežs viesis, līdz ar to pilnīgi precīzi nevaru ko ieteikt. Principā ja zini konkrētās vietas dziļumu, zini arī ka apakšā ir dažādi nogrimuši koki, vai citi šķēršļi, vari ķert ar vobleriem, kuriem ir nedaudz seklāka iegrime. Droši vari mēģināt Kosadaka ION sēriju, kas ir pietiekami labi strādājoši. Vēl no Kosadaka, ir tāda sērija Volt un Mascot. Ja ir diezgan sekls, tad var strādāt jau ar vobleriem, kuri peld tuvu ūdens virsmai - Kosadaka Cord, vai Costa, piemēram. Meženēm var izmantot sekli grimstošos krank manekļus, poperus arī valkus. Pavadu meženēm nevajag, bet nav jau teikts ka līdaka nepagrābs Tavu vobleri. Griezuli īsti nevajag, bet karabīni gan, lai atvieglotu mānekļu maiņu. Iesaku izvēlēties labas kvalitātes karabīnes, jo bieži šīs te mazās lietiņas dēļ zaudējam mānekļus.

Sapals ir cita opera. Sapalus parasti ķer uz seklās iegrimes krankiem. Ja sapalus ķeram no krasta, tad prasās samērā garš kāts, ar vieglu testu, lai var tālu iemest vieglu mānekli.

Kā tīt spoli? Dažādi. Vajag eksperimentēt. Ja galā ir kranks, tad nevajag īpaši ātri vilkt, ja minnow vobleris, tad variējam. Ar rotiņu arī pēc sajūtām.

Atbildēts: 28.maijs 2014, 10:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā SAW

Sveiks!

Vēlos tev pajautāt tev kādu ieteikumu par to kādā secībā sākt pārbaudīt mānekļus kuri atiecīgajā dienā/vietā strādā, ķerot līdakas?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Ja ir vieta, kur es agrāk neesmu ķeris, un vienīgais ko zinu ir dziļums, reljefs pēc eholotes, tad pirmos es laižu darbā voblerus. Sākumā var ar krankiem meģināt paņemt aktīvo zivi - asari, līdaku. Pēc tam var mēģināt tviču ar minnow vobleriem. Ja līdakas neatsaucās, tad lieku lietā gumijas, dažādos izmēros, krāsās. Ja grunts atļauj, un gribi ķert asari, zandaru, tad var džigot. Katrā ziņā šī nav tāda viennozīmīga lieta, domāju ka katram copmanim ir sava pieeja pie tā!

Atbildēts: 28.maijs 2014, 10:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 19daniels99

Man ir mušiņmakšķerēšānas kāts un gribu spiningot līdakas.

vai kāts ir piemērots šādai spiningošanai?

Atbild Mārtiņš Babris

Pats ar mušiņmakšķerēšanu nenodarbojos, bet zinu ka ar šādiem kātiem ķer līdakas, tikai šim kātam ir jāatbilst konkrētai klasei. Vairāk par šo uzjautā ekspertu sadaļā Robertam!

Atbildēts: 27.maijs 2014, 20:26 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā KlaavsK

Kā arī gribētu dzirdēt tavas domas par Salmo Elite JIG MASTER 2-12gr un salīdzinot piemēram ar kādu citu džiga kātiņu ar 2-20 gr. testu. Atšķiras tikai tas, ka ar otro minēto varēs izspēlēt lielākus gramus? Būs atšķirība, ja ar pirmo kātu dancinās teiksim 3gr. džigu un ar otro tāpat? Un, tavuprāt, labāk ir pirkt tieši 2-12 vai 2-20 gr. testa kātu? Es īsti neesmu izpratis vēl šo lietu..Cerams, ka saprati manu jautājumu, paldies! :)

Atbild Mārtiņš Babris

Domas ir grūti izteikt par kātu kuru neesmu lietojis. Pēc nosaukuma - kāts domāts džigam, tests - paredzēts vieglajam džigam. Bet tas ir tā ļoti triviāli, kamēr nav viņš ar roku izkratīts neko vairāk nevaru komentēt. Testu atšķirība nozīmē ne tikai to ka varēs mest ar smagāku, vai vieglāku mānekli, bet arī kopumā kāds ir kāts. Pirmais ir light/medium light klases kāts, otrais jau medium light/medium klases. Attiecīgi pirmais būs vieglāks, labāk paredzēts mazākiem svariem. Otrais testa diapazons jau dod iespēju mest smagākus mānekļus, kā arī kāts nosacīti paliek universālāks, nedaudz cietāks, ātrāks. Bet tas tā no teorijas. Kā jau minēju šo kātu neesmu rokās turējis!

Atbildēts: 26.maijs 2014, 22:33 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā copespro

Sveiks!

Vai tu nevarētu ieteikt kādu labu spininga kātu cenā līdz 40euro.

Un attiecīgi šim kātam spolīti.

Testu kaut kur no ~5-25gr. un ne īsāku par 2,1m un ne garāku par 2,5m.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Nu šajā budžetā varētu iekļauties Salmo Elite Jig 20 kāts, 2.20 m garumā, 2-20 gramu testā. Principā džiga pamatvajadzības nosedz. Spolīte? Nu teiksim Shimano Catana 2500FC vai 3000SFC.

Atbildēts: 26.maijs 2014, 22:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KlaavsK

Sveiks, Mārtiņ. Doma Jūnija vidū aizlaist uz kādu no šiem ezeriem - Saukas ezers, Usmas ezers, Rāznas ezers, Ineša ezers. Varbūt vari ieteikt, kurš varbūt ir ne labāks, bet zivīgāks tieši jūnija mēnesī? Doma vairāk asari uz džigu patramdīt un kādu līdaku ietvičot! :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, No šiem minētajiem, esmu bijis divos - Usmas un Rāznas ezerā. Principā man vairāk patīk Usma. Ļoti interesants ezers. Ir gan smuki asari, gan zandarti. Jāmeklē zivīgās kantes, jāstrādā ar džigu un mikrodžigu. Aizbrauc uz šo ezeru, patiks!

Atbildēts: 26.maijs 2014, 22:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā murmulis13

Sveicināts, par līdaku spiningošanu.

Kādās vietās viņas šādā karstā laikā pārsvarā uzturas?

Un kādi māneklīši būtu piemērotāki samērā tumšai ūdenstilpnei?

Ar cieņu: murmulis

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Liela daļa līdaku vēl joprojām uzturas zālēs, lēpēs, samērā tuvu krastam. Tai pat laikā, ir līdakas, kuras jau ieņēmušas vietas uz kantēm, dziļuma maiņām. Kad laiks ir apmācies, es pirmos darbinu gaišākas krāsas mānekļus. Kad atkal ir saulains, tumšākas. Bet ne vienmēr šī sakarība nostrādā! Bieži vien ir jāmeklē līdakas apetītei atbilstošs māneklis, krāsa vai animācija, un bieži tam nav nekāda sakara ar konkrētiem laikapstākļiem vai gaismas daudzumu.

Atbildēts: 26.maijs 2014, 22:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā edijsk777

Sveiki.gribu trešdien braukt uz burtnieku ezeru makšķerēt ar spiningu.intresē kkas sīkāk.laivu noma utt.esmu no liepājas tapēc negribētos aizbraukt tukšā.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Burtnieks ir lieliska vieta kur makšķerēt. Laivu bāzes ir gana daudz, populārākās - Saulītes, Ezerpriedes, Vecate. Iemet šos nosaukumus google.lv un tur izmetīs telefonus. Obligāti ir jāpērk diennakts licence, ko var izdarīt šajās bāzēs. Par pašu līdaku ķeršanu, nu te jau nav viss tik vienkārši. Šobrīd vēl gana daudz līdakas ir zālēs, tik jāmāk tikt pie viņām :)

Atbildēts: 26.maijs 2014, 22:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager