Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā JurisMAD

Sveiks Mārtiņ!

Dzīvoju un strādāju Dānijā, netālu no dzīvesvietas atrodas ezers aptuvenais dziļums 1-2 m, dotajā momentā ūdens ir ļoti duļķains. Pārsvarā strādāju ar gumijas mānekļiem, bet rezultāts nav diez ko iepriecinoš. Duļķainā ūdenī labāk izmantot spilgtās vai tomēr dabīgās grāsas?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ja ūdens ir duļķains, es lietotu spilgtus, vai spožu krāsojumu mānekļus. Tādus zivs labāk redzēs, duļķainā ūdenī. Noteikti var mēģināt voblerus, ar tviča tehniku, kuri rada lielāku kairinājumu, vibrācijas. Attiecīgi var izprovocēt plēsoņu. Neaizmirstam par rotiņiem, ar kuriem arī var labi pierunāt līdaku!

Atbildēts: 22.septembris 2021, 09:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Lipucis

Sveiks!

Vari lūdzu palīdzēt ar izvēli spolei priekš foreļu copes Latvijas upēs. Izmantoju UL kātus ar testu līdz 1-5/7 gr., salīdzinoši īsi kāti līdz 1.9-1.8m. Mānekļus - pārsvarā rotiņus līdz 1.5 izmēram. Pa retam voblerus un šūpiņus.

Manuprāt, izmērs spolei būtu optimāli 2000, ar seklo kaseti, pārnesums pa vidu ~5.0:1, maksimāli viegla. Izvēle krīt uz DAIWA CALDIA LT, SHIMANO CARDIFF CI4. Vēl domāju par DAIWA LUVIAS, DAIWA AIRITY LT, SHIMANO VANQUISH, šīs spoles attiecīgi kvalitatīvākas, bet citā cenu kategorijā. Lūdzu iesaki kādu vidusceļu, varbūt ir kāds modelis, ko neesmu pieminējis, bet ir labs price/performance.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Viens no parametriem, uz kuriem es skatītos noteikti ir pārnesums. Par cik cope upē nozīmē straumi, tad es parasti izvēlos ātrāka pārnesuma spoles. Vieglāk ir savākt lieko auklu, kontrolēt mānekli. Protams, arī ar 5.0:1 to var darīt, bet man kaut kā ērtāk liekas ātrāks pārnesums. Nosacīti Tevis nosauktās spoles var dalīt divās cenu grupās. Attiecīgi no pirmās tiešām varētu būt Caldia LT, es gan dodu priekšroku ne tik mazām spolēm, un izmantoju 2500. izmēru. Bet varētu būt runa par FC 2000S-H vai FC 2500S. Šīs abas gan ir domātas Japānas tirgum, un Eiropā tiek piedāvāti nedaudz savādāki modeļi 2000S - bez ātrā pārnesuma un smalkajām bremzēm, un 2500 tikai ar dziļo kaseti. No Shimano es ņemtu Vanford. Pats šo sezonu pa upēm ar Vanford staigāju, ļoti patīk. C2000SHG, ja patīk mazāka izmēra, vai arī C2500HG. Man pašam patīk pēdējais. No dārgākas cenu kategorijas ir Vanquish C2500SHG modelis vai C2000S. No Daiwa - jā, Luvias FC 2000S vai FC 2500S. Abas ir Japānas tirgum paredzētas, un ir pieejamas arī ar XH pārnesumu. Vēl ir Japānā Luvias Airity (nejaukt ar Airity, kurš ir Eiropas tirgum! Tās ir divas dažādas spoles), kurš faktiski ir šī brīža Exist, bez pāris gultņiem. Modeļi arī FC 2000S-H vai 2500S. Ja runājam par vidusceļu, es paliktu pie Vanford.

Atbildēts: 22.septembris 2021, 09:10 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā asaris7

Sveiks!

Varbūt vari ieteikt spiningu priekš jig un dropshot copei no krasta? Doma vairāk pa Rīgas ūdeņiem priekš zandarta. Budžets -170eur.

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Uzmet aci uz Creed CRD 842MH, ar testu līdz 32 gramiem. Vēl ir Perfect Jig šobrīd laba cena, CFPJ-88-MH-T modelis lieliski derēs. Zetrix Avalanche 862M vai 882MH arī kā variants.

Atbildēts: 22.septembris 2021, 08:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DSV

Vai vari ieteikt kātu Mjigam,tieši ar testu 0.5-7,8,9 g.Problēma tā ,ka garo kātu ir maz.Īsie neinteresē.

Jābūt ir sākot ar 2.40m.

TENRYU LUNAKIA MAGNAM LKM82M- neražo,nevar dabūt vairs.

SPORTEX - NEOWAVE ULR - 270CM 0,8-9G- šaubas par roktura kvalitāti(kādam ir redzēts?)

Major Craft K.G.Lights KGL-T802AJI-neražo,nevar dabūt vairs.(līdz 5 g ir ,lietoju,mazliet prasās garāku).

Tad ko,būtu kas ko palaidu garām?

Līdz 500 Eu

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Jā, šobrīd šādu testu un garumu kāti nav sastopami tik daudz. Tas kam vari uzmest aci ir Ares Lester Yumezuku B Type T 710T, 2.39m garumā līdz 8 gramiem. Ir arī solid versija Dreams DRYSZ-710S. No dārgajām sērijām uzmet aci uz Graphiteleader Super Finezza Esagonale. Vairāk gan nekas galvā nenāk :)

Atbildēts: 20.septembris 2021, 08:57 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā maris77

Sveiks!

Varbūt vari īsumā pastāstīt par spoļu pārnesumiem.

Kādām tehnikām vairāk ir piemērots:

6,0/1 vs 5,3/1 ?

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es teiktu ka virs 5.x:1, varētu skaitīt kā ātru pārnesumu, kurš ir labs tvičam, copei straumē. Ērti tas ir tajā ziņā, ka daudz ērtāk ietīt auklu, nav nepieciešams tik daudz griezt spoles rokturi. Pārnesumi zem 5.x:1 tiek uzskatīti par lēniem, bet jaudīgiem. Galvenajam pārim zobi ir lielāki, attiecīgi dod papildus izturību mezglam. Reālajā dzīvē, es teiktu, ka šai lietai ir liela nozīme pieradumam. Teiksim foreļu copē upēs es lietoju tikai ātrās spoles, jo tā ir daudz ērtāk darboties. No laivas džigam man ir gan ātrās, gan klasiskā pārnesuma spoles.

Atbildēts: 20.septembris 2021, 08:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dadyboy

kāda būtu atšķirība,neskaitot cenu

Shimano Twin Power XD C 3000 XG - New 2021

Shimano Twin Power XD C 3000 HG - New 2021

Coil Shimano Twin Power SW-A

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks XG un HG ir pārnesums spolei, kur XG ir vis ātrākais, HG zemāks. Šajā gadījumā 6.4 un 5.8:1. Ja runājam ko izvēlēties, tad copējot straumē, upēs vai tvičojot man patīk izvēlēties ātrāku pārnesumu. Tiesa šīm versijām zobrati ir smalkāki, bieži vien spoles "gaita" ir nedaudz smagāka. Twin Power SW ir jūras copei domāta spole, ar savādākām bremzēm, tehnoloģijām, kā arī savādāku, daudz lielāku izmēru piedāvājumu.

Atbildēts: 17.septembris 2021, 09:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā biged

Sveiks, kāts džigam līdz gramiem 14, ar domu par asari no laivas, cenai nav nozīmes, ko ieteiksi meistar?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ja nav nozīme cenai, es skatītos uz Tict Sram EXR-82T, vai Evergreen Poseidon PSSS-84T. Vēl ir opcija Poseidon PSSS-78T, bet jāņem vērā ka šis ir ass kāts, var asarim lūpu plēst, attiecīgi ir jāiemanās ar bremzi darboties.

Atbildēts: 16.septembris 2021, 14:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Berjoza

Sveiks,

Pagājušogad sāku pieversties lašu/taimiņu copei, sāku ar parastu 2,40 kātu, catana spoli, tagad doma nopirkt kaut ko mazliet nopietnāku.

Vēlētos nokomplektēt tādu pirmo lašu/taimiņu komplektu? Budžets 250-300eur

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es teiktu ka uzmet aci Major Craft New Crostage CRX-962ML modelim. Laba blanka, tests ir atbilstošs. Spoli es ņemtu jauno Ultegra 4000. izmēru.

Atbildēts: 16.septembris 2021, 14:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā asaris7

Sveiks!

Meklēju sev jaunu spoli priekš krasta copes jigam un dropam. Svari būs sākot no 15g-40g. Kādu spoli un kādā izmērā ieteiktu? Budžets - 150eur

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es tomēr ņemtu 4000. izmēra spoli. Lai gan, ņemot vērā ka runa ir par džigu un dropu C3000. izmērs arī derētu. Te drīzāk būtu jālaiko spole kopā ar spiningu, lai saprastu kurš izmērs labāk der. No modeļiem - jaunā Ultegra lieliski derēs!

Atbildēts: 14.septembris 2021, 17:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā runers

Labdien! Kādu multiplikatoru vari ieteikt mailēm 10- 20gr. Cerēju, ka varēšu izmantot Tranx 301, bet tā spole tik vieglus mānekļus nevar tālu aizmest. Kāts atbilstošs 10-30. Varbūt daru kaut ko nepareizi? Ar džerka kātu un džerkiem viss ir ideāli.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Es domāju ka te var nedaudz situāciju uzlabot ar bremžu sistēmas regulāciju. Tiesa 10 gramu mailes, jau ir nedaudz par vieglu Tranx. Var mēģināt Curado DC ar digitālo bremžu sistēmu, kura atļauj mest arī vieglākus mānekļus.

Atbildēts: 14.septembris 2021, 08:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager