Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā was

Sveiks! Gribēju uzjautāt par Shimano Sienna spoli. Kādas ir Jūsu domas par viņu? Apsveru tās iegādi (varbūt varat ieteikt citu variantu līdz +/- 35 eur). Kā arī, priekš līdaku copes labāk ņemt 3000 vai 4000 izmēru?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Priekš budžeta klases normāla spole. Plusi ka var ieskrūvēt rokturi, pa tiešo galvenajā pārī. Tas dos papildus izturību. Ja ķeram līdakas ar tviču pamatā, es ņemtu lielāku 4000. izmēru. Ja runa ir par džigu, silikona mānekļiem, šūpiem un rotiem, tad drīzāk 3000. izmēru.

Atbildēts: 26.aprīlis 2021, 10:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā feinaiss

Sveiks. Interesē spinings un spole priekš lidakam un asari. Pats iesācejs . Negribas baigo mēslu nopirkt . Un ne baigo kosmosu. Makskerēšana no krasta. Interesē prieks lidakas un asarim. Varat Man kadu komplektu ieteikt? Ka arī auklas izmēru. Un par pavadām . Paldiea

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Būtu labi zināt budžetu, jo katram izpratne nedaudz atšķiras, par lietu vērtību. Tā uz ātro, uzmet aci uz X1 802M ar testu 7-21 grams, un spole - Shimano Sedona C3000 izmēra. Auklu es laikam ņemtu PE 1 pēc japāņiem. Pavadiņas - titāna, tās būs vislabākās!

Atbildēts: 26.aprīlis 2021, 09:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Sveiks!

Vai vari ieteikt, kur meklēt papildus svina atsvarus, kurus iesprauž māneklī?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tā saucamās naglas ir Salmo veikalos, Lucky John zīmolam, gan arī citos lielākos veikalos. Ir vēl svina variācijas ar atsperi, kuras var ieskrūvēt māneklī, lai vienmērīgi noslogotu. Tiesa ja domā darboties pa zālēm, man naglu veida atsvari labāk patīk.

Atbildēts: 22.aprīlis 2021, 10:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Petrusjans

Labdien!

Gribētu uzzināt eksperta viedokli par 13 Fishing spolēm. Vai ir mēģināts darboties ar, piemēram, 13 Fishing Creed GT 3000 vai līdzīgām? Gribētu izmēģināt šī ražotāja spoles. Pats īsti lāgā nemāku salīdzināt 13 Fishing ar, piemēram, Shimano vai Daiwa, tādējādi, īsti nezinu, ko sagaidīt no 13 Fishing spolēm.

Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Ar 13 fishing esmu darbojies tikai ziemā, ar vibiem. Par multiem un spiningiem nemāku teikt. Labu laiku atpakaļ EFTTEX izstādē biju skatījies tās spoles, bet neesmu iedziļinājies līdz galam. Lai gan man jāsaka, ka pēc savas pieredzes varu ieteikt labāk izvēlēties kādu modeli no lielajiem ražotājiem - Shimano vai Daiwa. Tomēr šie ir ļoti veci zīmoli, ar milzīgu pieredzi, un viņu konstruktīvās nianses un tehnoloģijas, diez vai kāds cits zīmols spēs atkārtot.

Atbildēts: 21.aprīlis 2021, 13:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gunarsb

Sveiki! Mazliet aizrāvos ar makšķerēšanas mānekļa taisīšanu priekš līdakām. Ir sekojošs jautājums - peldošā mānekļa svars ir 45 grami, kas ir 10 cm garš - vai nav par daudz? Ūdenī ir nobalansēts, ka minimāli peld stāvošā režīmā, bet vai tie 45 grami ir nozīmīgi līdakas kampiena gadījumā?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Nedomāju ka svars ir nozīmīgs. Tiesa gan 45 gramu māneklis un tikai 10 cm nav diez ko proporcionāli. Es teiktu ka svarīgi ir pati animācija, kā māneklis uzvedas ūdenī, kā kustās, kādas vibrācijas rada. Tas tieši liek plēsoņai uzbrukt!

Atbildēts: 21.aprīlis 2021, 13:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GoneFishing

Sveiks, kāda ir atšķirība starp Stradik FK un Stradic CI4+ (tagad gan cik saprotu vanford)? Kam kura vairāk ir piemērota. Meklēju budžeta spēka spoli, skatos uz Daiwa lexa, bet 4000 izmērs ar ātro pārnesumu, napatīk. Vai ir kas vēl apskates vērts 200 eur robežās 4000 izmēram? Mērķis ir spiningam universiāla dragājama spole ar 1.5 auklu no lašiem-līdz samiem...

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Šobrīd aktuālā paaudze Stradic ir FL. Un jā CI4+ ir pārtapis par Vanford. Ja vairāk skatāmies uz spēka spoli, tad Stradic FL. Viņam ir gan savādāks korpuss, gan rotors. Lexa ir laba spole, tieši spēka ziņā. Grūti teikt kura būs izturīgāka, bet man jau nedaudz vairāk liekas ka Lexa, tīri dēļ alumīnija korpusa, un galvenā pāra.

Atbildēts: 21.aprīlis 2021, 13:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gincchs

Sveiks meistar! Kautkad biju jautājis par spoli, laiks tagad par spiningu. Gribu sev līdakām un zandartiem nopirkt spiningu, bet ne dārgu. Mērķa vietas : Pļaviņas, Rušons un pa rudeni dziļie ezeri.

Dropšots arī tiek plānots. Patīk gari spiningi, ko teiktu par RYOBI ZAUBER 7-28 2.70? Maksimums līdz 60-70 eiro gribu sev šīm zivīm spiningu.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Zauber neesmu lietojis, bet pieņemu ka savā testā šis ir ok. Visticamāk vajadzēs sava veida universālu spiningu, ar ko varēs izmantot dažādas tehnikas. Noteikti var uzmest aci Lucky John klāstam, Favorite X1.

Atbildēts: 21.aprīlis 2021, 13:09 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā CAT

Sveiks.. Vai varat kko pastastit par Favorite Impulse 732l-s kātu bez TZ? Testā 2-10g. Doma priekš asara ķeršanas uz 2-2.5 collām... Ir tās naudas vērts? Copēs vairak no laivas... Vai tomēr lētāku Blue bird apskatīt..? Paldies..

Ar cieņu... CAT..

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Kopumā labs spinings mikro un vieglajam džigam. Abas versijas atšķiras tikai ar Torzie gredzeniem. Blankas ir identiskas. Solid jeb ielīmētās spices ir ļoti labas tieši mazu mānekļu animācijai. Ja salīdzina ar Blue Bird, tad Impulse noteikti ir labāka blanka, ir vērts piemaksāt!

Atbildēts: 16.aprīlis 2021, 14:32 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Kasparss12

Labdien

Iepriekš arī viens prasīja par spiningiem kuru testi ir no 2-20 gr. Jūs teicāt ka Yamaga Blanks BlueCurrentⅢ 82 ir labs spinings. Vai ar viņu var arī kādu vobleru uzmest pārsvarā ar džigu ir doma strādāt. Cik ļoti šo kātu var noslogot cik zinu ka Japāņu kātiem nepatīk ka pārāk noslogo. Kāds ir Jūsu viedoklis ir vērts uz tādu kātu skatīties vai nē. Baigi ir grūti pa upi staigāt ar diviem kātiem ar šo tu vari ar mazākiem mānekļiem darbotie un ja vajag lielāku var droši uzlikt.

Jautājums arī ir ar to sūtīšanu no Japānas cik tas ir droši un kādu laiku prasa uz Lv atnāk. Varbūt ir kāds cilvēks kurš sūta no Japānas kātus ar kuru var sakontekteties. Cerams ka domu sapratāt.

Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Džigam Yamaga man patīk. Par vobleriem un tviču, es teiktu tā, ka ja tas ir domāts reizēm, respektīvi pie vajadzības, tad jā. Manā skatījumā Yamaga blankas ir veidotas tā, lai mānekļi labi lidotu, būtu laba jutība. Tīri tvičam es viņas neredzu, turklāt arī garums šim spiningam ir visnotaļ garš. Par sūtīšanu. Ja pērk no zināmiem veikaliem tad tas ir droši. Piegāde, šobrīd notiek tikai ar kurjer pasta palīdzību (DHL, FedEx). Principā ja maksā caur PayPal sistēmu, tad tas viss ir gana droši. Tranzīta periods ir kaut kur 7 darba dienas, bet ar visu pandēmijas štelli var nedaudz nobīdīties. Es gan ieteiktu sazināties arī ar Lietuvas veikalu, links zemāk. Cenas ietaupījums nebūs liels, toties ātri tiksi pie kārotā spininga! http://parduotuve.spiningavimas.lt/yamaga-blanks/spiningas-yamaga-blanks-blue-current-iii-blc-82

Atbildēts: 15.aprīlis 2021, 14:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā epantalons

Sveiciens.

Jautājums, kas man allaž nav licis mieru. Galvenokārt, runāju par līdākām. Ezeros un upēs, copējot no laivas, ierasti priekšroku dodu gumijām, pēdējā laikā īpaši iecienījis esmu "Keitech" gumijas. Tad, nu, jautājums, kas mani joprojām nodarbina - pieņemot, ka ezers ir, piemēram, 3m - 4m dziļš, kā izvēlēties pareizo dziļumu, kādā ēdamgumiju tēmēt (gremdēt). Skaidrs, ka līdaka (arī asari) var dzīvoties pusūdenī / augstāk / zemāk. Bet daudz ir skatīti video un pats arī esmu mēģinājis mēnekli sēdināt uz grunts, pauzēt, ietīt un atkal sādināt uz grunts. Vai, ņemot vērām, līdakas anatomisko uzbūvi - acu novietojumu, kuras paredzētas, lai upuri uzlūkotu no apakšas, nav kļūdaini mānekli laist pa pašu dibenu? Šajā kontekstā - vai mānekļa izsvarošana nevis ar, piemēram, džiggalvu (čeburašku), bet pašā māneklī spraužamajiem sviniem, tādējādi to izsvarojot, piemēram, lai tas grimst, nevis vienmēr ar galvu uz leju, bet ar visu ķermeni vienmērīgi, varētu būt kāds ieguvums?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Noteikti šajā izvēlē daudz palīdzēs eholote. Ar eholotes palīdzību mēs varēsim atrast baltās zivis, to barus. Attiecīgi tā ir plēsoņu barības bāze. Vēl eholote palīdzēs saprast reljefu, līdz ar to būs skaidrs kā konkrētā vietā rīkoties. Pamatā, ja džigojam, tad ir pieņemts mest mānekli uz seklumu un vilkt uz dziļumu. Iemesls tam ir ka plēsoņa uzglūn un uzbrūk barībai, kura "krīt" no augšas. Bet noteikti vajag izmēģināt arī mānekļa vilkšanu gar kanti, vai arī džigošanu no dzuļuma uz seklumu. Par pašu džigošanu. Māneklis rada vibrāciju ūdenī, kā arī piesaista plēsoņas uzmanību. Svarīgi būtu atrast pareizo džiggalvas vai ausaines svaru. Piemēram, zandartam patīk, kad māneklis ilgāk planē, lēnāk kustās. Attiecīgi zandartam es izmantoju vieglākus svarus. Līdakai tas nav tik kritiski. Asarim vairāk patīk agresīvāka animācija. Par Tavu domu ar mānekļa izsvarošanu ar volframa vai svina naglām - jā šī tēma strādā, bet pamatā ne ļoti dziļās vietās. It sevišķi sezonas sākumā, kad līdaka atrodas vēl krasta zonā, šādu mānekļu izmantošana ir rezultatīva. Bieži vien zivs reaģē uz kritienu, mānekļa grimšanu.

Atbildēts: 15.aprīlis 2021, 14:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager