Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā asarists

Sveiks!

Paldies par iepriekšējo atbildi multu jautājumā, bet tagad pie lietas. Nākamgad plānoju nopietnāk pievērsties forelēm, tādēļ skatos brienambikses. Līdz šim esmu lietojis vai nu zābakus līdz jostai, vai neoprēna brienamos, un tagad meklēju elpojošu materiāla. Izlasīju Tavu aprīļa CL aprakstu par šo tēmu, un šobrīd no veikalu piedāvājuma esmu manījis Norfin Whitewater, DAIWA D-VEC neoprene, Rapalas Chest waders un Scierra Kenai vai Helmsdale. Vai kādus no šiem esi sastapis un vari ieteikt? Vai arī ir kādi citi tajā pašā cenu kategorijā, respektīvi, 100e un mazliet virs?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ir man bijusi pieredze ar Rapala biksēm. Jāsaka ka viņas ir plānas, vieglas, vidēji elpojošas. Viss atkarīgs cik daudz un cik intensīvi bradāsi pa upi. Man agrāk šīs cenu kategorijas brienamie izturēja knapi sezonu, jo vīles sāka nākt vaļā. Par Norfin ir dzirdētas diezgan labas atsauksmes, tiesa arī šiem vīles ir vājā vieta. Katram, protams, ir jāizdara izvēle no savas patikšanas, vai budžeta, bet es tomēr izvēlos dārgus brienamos, kuri man sniedz gan krietni lielāku komfortu, gan arī kalpo ilgāk. Lai gan zinu, ka daudzi pērk tieši šādas cenu kategorijas brienamos, un katru gadu maina tos.

Atbildēts: 4.janvāris 2021, 10:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Lazdas_kats

Sveiks, Mārtiņ!

Esmu iegādājies pirmo mikrodžiga kātu White bird 732UL-S 1-7g.

Vai Ninja LT būs ok? Un kāda izmēra spoli un auklu iesaki?

Paldies!

Un lai Tev izdevies Jaunais 2021.gads!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Jā, priekš pirmā mikrodžiga kāta būs visnotaļ ok. Ninja LT ir laba izvēle. Izvmērs, pēc izjūtām, vai 2000. vai 2500. Man jau kaut kā vairāk patīk 2500. izmērs. Ne asakas 2021-ajā!

Atbildēts: 4.janvāris 2021, 10:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gousts

Sveiks!

Vai vari ieteikt kādu tviča spiningu testā 7-21g priekšs 110 un 130 vobleriem? Cena ap 200e

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Viens variants ir Skyline 702M, kuram var nedaudz testu pārsniegt. Zetrix Exilon EXS-702MH vērts apskatīt

Atbildēts: 29.decembris 2020, 12:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janexi

Sveiks!

Gribu Tavas domas par sim divam spolem: Daiva Ninja (jauna) un Daiwa Freems 2500 A . Saprotu ka jauna Ninja ir tehniski attistijusies, bet vai ir panakts vecais labais Freems?:) Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Labs jautājums! Droši vien ka izvēlētos atkarībā no tehnikas, kam pielietošu šo spoli. Ninja LT ir vieglāka, ar Tought Digigear jauno pāri, ATD bremzēm, longcast auklas kaseti. Toties Freams A ir alumīnija korpuss Hardbodyz, Magsealed aizsardzība pret mitrumu. Ja būtu vajadzīgs spole lielākiem svariem, lielākām slodzēm, laikam es ņemtu Freams A.

Atbildēts: 29.decembris 2020, 12:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Girts12345

Sveiki Martiņ.Veletos uzzinat pec ka Tu vadies izveloties manekla krasu kerot lidaku,zandartu?Piemeram, saule, apmacies,pavasaris,rudens!Šie apstākļi ietekme manekļa krasas izveli?Varbut ir kadi pamatnoteikumi manekļa krasas izvelei?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Kopumā es izmantoju divu veidu vai tipu krāsas - spilgtās vai tumšās, dabīgās. Ja runājam par zandartu, tad tur pamatā izvēlos klasisko šartrēzes krāsu, piena balto, vai UV violeto. Vispār zandartam UV krāsojumi iet pie sirds. Tādu vienu konkrētu algoritmu krāsu izvēlē es neizmantoju. Skaidrs ka spilgtās krāsas būs pamatā aktīvai zivij, tādai, kas barojas, grib uzbrukt. Šādas arī tumšā laikā pamatā izmantoju. Kad plēsoņa ir pasīvs, bieži nostrādā tieši dabīgie, tumšākie toņi. Kopumā gan šeit nav vienotas vadlīnijas, vismaz man tā šķiet, jo katram copmanim tomēr ir sava izpratne par lietu kārtību!

Atbildēts: 29.decembris 2020, 12:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Lidacins

Sveiks. Vēlos nokomplektēt savu pirmo BB komplektu priekš lielajãm gumijãm.Esu noskatījis kãtu Savage Gear MPP2 8*6 150.gr ar multu Abu maxx toro 51.Kã šis komplekts ies kopã? Bik uztrauc maxx toro svars 350.g vai nebūs nogurdinoši rokãm. Un kã vinš tiek galã ar iemetieniem.bãrdãm?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Komplekts man izskatās labs. Mults - jā, ir smags. Pēc pieredzes varu teikt, ka ja komplekta svars ir liels, tad visu dienu mētājot intensīvi mānekļus, pleci un mugura jūt slodzi. Ja ir iespēja budžetu palielināt, tad būtu opcijas vieglākiem multiem. Iemetiena attālums, būs labs jebkurā gadījumā, jo mānekļi smagi. Par bārdām, te jau jautājums cik pats labi māki darboties ar multu, cik labi noregulēsi bremzes.

Atbildēts: 29.decembris 2020, 12:27 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā showtime

Sveiks! Vēl viens jautājums par citu tēmu, šoreiz par brienambiksēm :) Kādu laiku atpakaļ iegādājos veideru un zābaku komplektu un viss tur apmierina, taču bradājot zābakos savācas diezgan daudz smiltis. Liekas, ka mazliet par daudz. Un nu jau var vērot, ka tas sāk ietekmēt neoprēna zeķes šuves. Protams, pastrādāšu ar līmi, bet gribētos arī kaut kā mazināt smilšu iekļūšanu un liekas, ka tās iekļūst tieši pa caurumiņiem zābakos, kur paredzēts iztecēt ūdenim, jo zābaki pēc garuma der precīzi, bet sānos nav baigi cieši.

Aprīļa CL numurā tev bija raksts, kurā minēji, ka pa virsu veideru neoprēna zeķei var vilkt vēl vienu neoprēna zeķi. Kādu tieši tu ieteiktu? Salmo piedāvā lētāko variantu, kas laikam primāri paredzēts gumijas zābīšiem - vai tas būs ok? Vai vajag tomēr variantu, ko var pieāķēt pie zābaku šņorēm? Jo maniem veideriem nekas tur neāķējas, vienīgi ir cieša gumija pāri zābakam. Vēl dzirdēju variantu, ka velkot pa virsu otro neoprēna zeķi būs grūti, spiedīs pirkstus un nekas labs tur nebūšot, ka var labāk vilkt pa virsu parasto zeķi. Tagad nevaru izlemt, kā labāk darīt un ceru, ka varēsi kaut ko ieteikt :) Paldies jau iepriekš un priecīgus svētkus!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Priecīgus svētkus! Jā, ir šāda problēma. Smiltis gana ātri sabeidz brienamo zeķi, un rezultāts nav labs. Rakstā es biju domājis speciālus neoprēna aizsargus, kurus uzliek pa virsu zeķei un zābakam, attiecīgi aizsedzot savienojuma vietu. Re kur links, ar bildi būs vieglāk vizualizēt. Diemžēl nezinu ko Salmo tirgo, neesmu redzējis šos. https://www.eboat.lv/lv/simms_lv/zekes/grants-sargi-simms-gravel-guards

Atbildēts: 28.decembris 2020, 15:22 | 7 komentāri | Adrese atbildei
Jautā NormundsK

Sveiks! Doma iegādāties jaunu spiningu, gribas tādu universālu kātu gan džigam gan twičam, un pāris reizes gadā arī kādu pumpaino zivi noķert!

Domāju par faworite skyline 842mh vai nu 762m, bet varbūt, ka ir kas universālāks par šo kātu???

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Man jau liekas, ka te kaut kādas vēlmes būs jāmet nost. Tvičam daudz ērtāks ir īsāks spinings, teiksim līdz 2.3m. Lasim atkal prasās noteikti garš, no 2.70m uz augšu. Ja iesi pa mazajām upēm, tad gan īsāks, kaut kur 2.13-2.15m. Džigam atkal prasās nedaudz asāks, vismaz pēc manas pieredzes. Attiecīgi varētu vēl savilkt kopā lašus ar džiga tēmu, teiksim 2.50m garu spiningu, ar augšējo testu 28-30 grami. Skyline ir labs, it sevišķi džiga tēmai. Ļoti jutīgs, lieliskas metiena īpašības, kas ir svarīgi darbojoties no krasta. Lasim faktiski arī derēs. Ar 762M var mierīgi tvičot, arī džigot, bet ar lasi būs pašvaki, jo par īsu spinings.

Atbildēts: 28.decembris 2020, 15:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andreiko

Hepīgu kristmu, Mārtiņ! Nepieciešams mazs padomiņš. Esmu aizrunājis jaunu palms jūras kātiņu, domāju to pamēģināt uz lašveidīgajiem. Garums -3,14 un tests 15 -50 (Shoregun Foss 103 mh). Kādu spoli šim pieviņķelēt klāt? Man prātā ieskrēja Shimano Ultegra 4000, Daiwa Fuego LT 4000, Daiwa BG 4000 un Daiwa BG Magsealed 4000. Kurš labāks, it sevišķi, ja pamēģina pasvaidīt arī pigšadus juniorus ne- lašu laikā?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks! Par BG baigi neko nemācēšu komentēt, jo pats neesmu lietojis. Bet domu gājiens pareizs, 4000. izmēra spole, vēlams pēc iespējas izturīgāka. Kā jau minēji no Shimano Ultegra, no Daiwa - ja ir iespēja paskaties uz Lexa

Atbildēts: 28.decembris 2020, 15:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jansdzens

Sveiks! Domājot par jauno lašu sezonu nevaru saprast ko izmantot - titānu pavadu vai fluorkarbonu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tikai fluorokarbonu. Pavadas nozīme šoreiz ir pasargāt auklu no akmeņiem, abrazīva, smiltīm utt. Kad ķer lašus, bieži sanāk darboties gar pašu grunti, attiecīgi pītā aukla stipri berzējas.

Atbildēts: 28.decembris 2020, 15:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager