Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā CAT

Sveiks. Gribētu pajautāt padomu. Kadu testu kātam skatīties priekš asara copes?? Vieta, Lielupe pie jūrmalas. Strādātu džigā un drop shot. Aukla 0.6 .. kādu svaru likt džigam? Maneklis 2.5collas lidz 4 collām.??

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es skatītos kātu līdz 12-14 gramiem testā, teiksim X1 802L vai Skyline SKYA-762ML

Atbildēts: 21.septembris 2020, 10:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fishing1

Sveiks.Vēlos iegādāties jaunu spoli lašu copei.Ko varētu ieteikt no budžeta klases? Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es lašiem lietoju 4000. izmēra spoli. Tomēr zivs ir spēcīga, bieži vien nākas arī tikt galā ar dažādiem zemūdens ķērājiem, tā ka jaudīgāka spole nenāks par ļaunu. Manā skatījumā Shimano Sahara vai Daiwa Ninja LT ir tas ar ko būtu jāsāk.

Atbildēts: 18.septembris 2020, 14:56 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā docis.

Sveiks, ko vari komentēt par salikumu - favorite sky line SKYA-762M + daiwa lexa 3000 lt (jutība, komfortablais svars džigam, iespējamā pārslodze, optimālais auklas izmērs)!

Pamatā darbošos džigā, pa retam twič, upes Lielupe, Daugava! Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Skyline ir laba blanka tieši džigam. Jutīga Toray blanka, ar labu furnitūru. Augšējo testu var pārslogot pa 5-7 gramiem, bet arī prātīgi. Turklāt ir vēl jāņem vērā straume un pats māneklis, cik aktīva tam spēle. Jauda pietiek. Es uzskatu ka M jaudas kāti ir visuniversālākie. Es ņemtu PE 1 pēc japāņiem. Bet vēl es ieteiktu padomāt par 762MH versiju, kura jau ir jaudīgāka ar lielāku testu. Bieži vien upēs vajag lietot smagākus mānekļus, lielākus svarus, attiecīgi nedaudz jaudīgāks kātiņš nenāk par ļaunu.

Atbildēts: 18.septembris 2020, 14:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gatis34

Sveiks, meistar!!

Man tāds budžeta kompletiņš top.

Esmu iegādājies Shimano spoli CATANA 4000 FD. Esmu noskatījis spininga kātu SHIMANO CATANA EX 270 H 20-50gr. Un gribu ar to mētāt tādu mānekli kā vobleri Rapala X-Rap Otus 17, 40gr.un varbūt kādas lielās gumijas.

Ko Jūs sakāt, būs ok.?

Pašam patīk tādi garāki kāti, tāpēc īsākus nevisai gribu.

Un tad vēl aukla- mono 0.30 vai pītā 0.16 ???

Paldies, jau iepriekš!!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Garuma ziņā nedomāju ka būs problēmas. Akcijas ziņā, cik atceros, tad Catana ir stipri mīksta. Es izvēlētos spiningu ar lielāku jaudu un cietāku blanku. Tiesa piecirst tāpat vajadzēs no sirds, jebkurā gadījumā. Aukla - tikai pītā, es teiktu ka diametrs sākot ar 0.28-0.30 mm. Auklām jābūt resnām, jo vajadzēs ļoti jaudīgi piecirst.

Atbildēts: 17.septembris 2020, 10:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā K._brizga

Labdien!

Kur tu ieteiktu braukt uz līdakām ar spiningu un ne pārāk tālu no Rīgas.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ķīšezers ir lieliska vieta, kur ķert līdakas. Tāpat seklais Babītes ezers. Abi Baltezeri. Rīgas tuvumā ir daudz ūdeņi, zivis visur peld :)

Atbildēts: 14.septembris 2020, 08:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā renshteins

Sveiks

gribēju piemēklēt multu svartzonker black series pro kātam 30-130g vidēji lielām gumijām !Skatos vairāk uz shimano slx xt vai dc, kuru izvēlēties labāk?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ja no SLX tad noteikti XT versiju. DC ar digitālajām bremzēm ir laba, bet lielākiem mānekļiem XT būs izturīgāks, ar dziļāku kaseti.

Atbildēts: 14.septembris 2020, 08:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Niklavs03

Sveiks! Šogad uzgāju vienu ļoti devīgu foreļupi. Bet lieta tāda ,ka līdakas šajā mazajā upītē ir 2x vairāk kā foreles. 5km posmā esmu noķēris apmēram 40 līdakas un 20 foreles. Bet lieta tāda ,ka nevienā līdaka kuru esmu noķēris ir mēra, visas pārsvarā ir ap 30cm. Un esmu dzirdējis ka šādas līdakas foreļupēs tos mazos forelēnus vienkārši izēd. Un esmu dzirdējis ,ka citi cilvēki kuri foreļupē noķer šīs mazās līdaciņas vienkārši uzreiz nosit. Un tādēļ esmu nonācis līdz jautājumam cik pareizi ir šādi darīt un vai vispār šādi darīt vai laist mazās līdaciņas vaļā.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Jā, tā mēdz būt, ka vietās kur upe paliek ar nedaudz lēnāku tecējumu un dziļāka, līdakas sāk dzīvot, diezgan lielos skaitos. Kopumā strauta forele ir agresīva zivs. Es nevaru teikt ka līdaka būtu tas lielākais ļaunums foreļupē, jo tomēr foreles vairāk izvēlas straujas vietas, straumi. Lielās strautenes vairāk lēnākās vietās mīt, bet tām jau līdakas neko nenodara. Jā, būtu labi ja mazās līdakas vispār nemitinātos foreļupēs, bet to pašiem ietekmēt nav tik vienkārši. Turklāt mums ir jāvadās arī pēc Makšķerēšanas noteikumiem :)

Atbildēts: 8.septembris 2020, 08:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eerks

Sveiks Mārtiņ,

Skatos, ka esi iecienījis vairāk Shimano produkciju. Varbūt ir viedoklis.

Ir sanācis darboties ar spoli SHIMANO TWIN POWER FD 2500SHG ?

Doma kārtīgi sagatavoties uz otro strauta foreļu sezonu. Nu ļoti iepatikās, ka laikam palikšu par "wild troutist". Bet, ja arī nav nācies darboties, tad kādi, Tavuprāt, būtu plusi un mīnusi šai spolei? Forelēm tā vispār būtu piemērota?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Tā viennozīmīgi nevar teikt ka lietoju tikai Shimano, vispār agrāk pamatā biju Daiwa fans :) Bet laiki mainās, un ražotāji, izlaižot jaunos modeļus, liek nedaudz pārskatīt izvēles :) Ar jauno Twin Power esmu darbojies, bet ne ar 2500SHG. Kopumā varu teikt ka ļoti laba spole, ļoti viegla un samtaina gaita, jaudīgs aparāts. Var šo lietot upes forelēm, bet es neesmu drošs ka tai zivij vajag tik jaudīgu spoli. Es tomēr skatītos kaut ko nedaudz vieglāku, teiksim jauno Luvias LT. Ja tomēr gribi Twinu, tad jā, 2500. izmērs, seklā kasete un ātrāks pārnesums, ir pareiza izvēle.

Atbildēts: 8.septembris 2020, 08:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā neasakas11

Sveiks, Mārtiņ!

Ar makšķerēšanu esmu sācis nodarboties salīdzinoši nesen un šī ir tikai mana otrā sezona. Esošais spininga komplekts sastāv no Shimano Catana 2500 RB spoles un Atemi Carboflex kāta (2.40m, 5-28g, MH) un jau ilgāku laiku plānoju jauna spininga nokomplektēšanu.

Vēlējos lūgt Tavu padomu (budžetā līdz 150€ (kāts + spole)). Galvenokārt paredzēts spiningot no laivas, bet šad tad arī no krasta. Attiecībā uz izvēlēto tehniku/veidu patīk džigs, twitch, kā arī šad tad iemest kādu rotiņu. Ideālā gadījumā būtu maximāli universāls kāts un spole, bet ja nav tādas iespējas, tad varētu ieteikt kādu kātu ar extra fast vai fast akciju, lai to varētu sakombinēt ar esošo spoli priekš džiga un kādu 3500/4000 spoli kuru apvienot ar esošo kātu priekš twitch (ceru, ka saprati)

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Viens no variantiem būtu Favorite X1 762M vai 762MH. Principā ar šo spiningu var darboties dažādās tehnikās, blanka tam ir laba, jutīga. Spoli var ņemt Shimano Sahara 3000. izmēru. Ar 2.40m garu kātu būs nedaudz grūti tvičot, turklāt MH jaudas, es pieņemu ka tas būs pat labāks džigam. Attiecīgi vari pie šī kāta likt Sahara spoli 3000. izmēru. Tvičam spoli es arī ņemtu 3000. izmēru, kaut ko nedaudz labāku par Catana. Tā spole neizturēs ilgi ja aktīvi tvičosi.

Atbildēts: 8.septembris 2020, 08:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā stonedrider

Labdien,

kādu laiku copēju ar universālo spiningu Favorite Laguna un sāku saprast, ka kāts ir "ne zivs ne gaļa". Džigam pa mikstu, vobleriem pa cietu. Kādu nedārgu katu vari ieteikt darbam ar vobleriem?(mērķvieta Babīte, Ķišezers), merķzivs - līdaka.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es teiktu ka X1. Tam ir savādāka blanka, un plašs modeļu klāsts, attiecīgi var piemeklēt sev vajadzīgo. Babītei es laikam ņemtu 762MH ar testu līdz 28 gramiem, vai 802MH ar testu līdz 35 gramiem. Ar 762 tvičot varēs labi, turklāt varēs arī izvilkt zivi no zālēm droši.

Atbildēts: 2.septembris 2020, 12:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager