Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Freud

Sveiks!

Esmu totāls spiningošanas iesācējs. Ir problēma: ātrās akcijas kāts 2.45m, ar testu līdz 35g; titāna pavadiņa 20cm, mētāju mazo 80 jerkbaitu 23g. 20-30 % gadījumu jerkbaita aizmugurējais āķis aizķeras aiz pavadas un tas nenotiek metiena brīdī, bet spēles laikā - pārbaudīju pie laivas, dažreiz notiek tas pats. Ar 110 vobleriem viss ir ok, tādas problēmas nav. Kļūda tehnikā vai pavada par īsu/tievu vai arī kāts nav piemērots?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pavadas vispār es lietoju stipri garākas, minimāli 30 cm. Kas attiecas uz aizķeršanos, te domāju varētu būt vainīga arī tehnika. Pieņemu ka māneklis pēc rāvieniem aizķer pavadu, un rezultāts ir šāds.

Atbildēts: 9.jūnijs 2020, 10:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ssup

Daiwa 16 Certate 2510R PE-H. Līdz kādiem gramiem (svars+māneklis) Tu šo spoli izmantotu džiga tehnikai?

Cenšos saprast vai būs vajadzība meklēt jaudīgāku spoli.

Veselībā.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Ja runa ir tikai par džigu, tad kaut kur līdz 25 gramiem jābūt ok. Ja kaut kas smagāks, es ņemtu lielāku izmēru, kā arī citu modeli :)

Atbildēts: 9.jūnijs 2020, 10:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kriid

Sveiks! Vēlējos lūgt varbūt kādu ieteikumu priekš iesācēja budžeta kāta (saprotu, ka ar tādiem neņemies, bet nu..). Budžets +/-50eur.

Lielākoties spiningošu ezeros no krasta un pa retam no laivas, galvenokārt rotiņi un gumijas..

Cik noprotu butu jāskatās kāts ap 2.40 garumu un testu ap 7-20 vai ko tādu, jo mānekļi galvenokart 10-15g

Varbut kautko vari ieteikt?

Liels paldies jau iepriekš! :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Jā, 2.40m jeb 8` pēdas garš spinings būtu optimāls. Paskaties X1 802M ar testu līdz 21 gramam, un pieļaujamu nelielu pārslodzi. Ar šo varēsi gan džigot, gan lietot parastās gumijas, voblerus. Salīdzinoši universāls spinings.

Atbildēts: 9.jūnijs 2020, 10:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fishfinder

Labdien!

Jautājums par dropšotu. Neesmu strādājis šādā tehnikā tāpēc ir pāris jautājumi, jo ir doma pamēģināt ezeros:

1. Fļuriks 16lb ir pietiekošs vai pirkt dažāda izmēra?

2. Kāda izmēra āķus un kura ražotāja iesaki?

3. Varbūt vari ieteikt kura ražotāja gumijas pirkt, savu TOP 5? Kurām krāsām pievērst uzmanību?

4. Svini, uz kādiem gramiem skatīties?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki 1. Es lietoju 0.33mm fluorokarbonu. Izmantoju Seaguar InvizX. Ja dropoju ar viegliem svariem tad nedaudz samazinu fluorokarbona diametru uz 0.28mm, bet īstenībā tas nav kritiski. 2. Pamatā es lietoju VMC, Gran Wacky Master Monster vai Decoy Big Bite Worm 20 āķus. Izmēri atkarībā no mānekļa 2/0, 3/0 lielajiem lieku arī 4/0 un 5/0. 3. Mānekļi. Laikam jau visvairāk izmantoju Lunker City Fin-S Fish, Fox Rage Fork tail, Berkley Flex Vamper, kā arī mūsu pašu Oshelures mānekļus. 4. Svinu grami ir atkarīgi gan no vietas, gan arī paša zandarta. Es izmantoju no 8 gramiem līdz kādiem 40 gramiem. Amplitūda ir plaša, bet tas viss atkarīgs no konkrētās vietas un zivs noskaņojuma. Bieži vien, kad zivs ir pasīva, prasās pēc daudz vieglākiem svariem, lēna dropa, šūpošanas. Bet bieži, rudeņos, kad zandarts ir ļoti aktīvs, lieku lielus svarus. Turklāt arī straume upē bieži veic korekcijas.

Atbildēts: 4.jūnijs 2020, 15:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mazais69

Sveiks!

1.Lieta tāda,ka tvičam 90-110 mailēm izmantoju Daiwa Legalis LT spoli 3000 izmērā. Pēc pāris intensīvām copēm parādījās brīvkustība pārvadā. Ar Abu Garcia Black max tā nebija, tik tā veiksmīgi noslīka. Vai Fuego būs izturīgāks un vai ņemt lielāka izmēra.

2. Mults Abu silver max vai orra būtu vairāk piemērots vobleriem130+ un gumijām 17-20 cm, vai izmantot to pašu Shimno SLX.

3. Vai pārdošanā ir parādījies Favorite X1 kastinga kāti? Internetā nekādi nevaru atrast.

Beigās daudz to jautājumu sanāca.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Man grūti teikt vai Fuego LT būs izturīgāks, jo principā abas spoles ir ar LT konceptu, un Fuego ir par vienu gultni vairāk. Galvenais pāris ir identisks. Dīvaini ka šī brīvkustība parādās tvičojot mazās mailes. Parasti tieši 120-130+ mm mailes ir tās, kuras nokauj spoles. Par multiem. Abi divi derēs. Jāsaka ka SLX man ļoti patīk. Lielisks mults, par savu cenu. Tiesa ieteiktu ņemt SLX XT versiju. Nē, kastinga X1 vēl nav. Visticamāk ka ātrāk par nākošo sezonu nesagaidīsim.

Atbildēts: 4.jūnijs 2020, 15:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Houston

Sveiks, esmu iesācējs spiningošanā un jau kādu laiku netieku gudrs ar vienu problēmu. Spiningojot ar rotiņiem bieži pinās aukla. Aukla ir pītā, 8 dzīslas, 0.12. It kā ilgāk par 15 min nemētāju no vietas rotiņus, nomainu uz šūpiņu vai džigu un tad tikai atkārtoti lieku rotiņus. Izmantoju pavadas ar griezuli.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pirmkārt bieži vien griezuļi, ko lieto pavadām, ir diezgan slikti, un lai arī viņi tur ir, reāli savu funkciju nepilda. Otra lieta, spole. Bieži vien tas ka spolei ir slikts auklas uztinēj rullītis, noved pie tā, ka aukla netiek atvērpta un tā pinas. Vēl jautājums ir par auklu, jo aukla ja ir baigi cieta, kādas arī mēs būs 8-dzīslu auklas, no lētā gala, vērpjas vairāk. Ieteiktu saprast par spoli, vai tur viss ir kārtībā, vēl var domāt par dubultiem griezuļiem.

Atbildēts: 3.jūnijs 2020, 11:12 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā ResnaisJanka

Sveiks, Mārtiņ!

Vajadzīga Tava palīdzība. Meklēju spoli microjigam un esmu iesprūdis uz daiwas modeļiem. Respektīvi: daiwa ninja lt , regal lt un legalis lt. Izmērs varētu būt uz 2500.

Ninja un Regal būtībā liekas līdzīgas tik regal ielikti tie 9gultņi, vai tas ir tā verts? Kāds ir Tavs viedoklis par šiem modeļiem un kuru ratio Tu ieteiktu labāk izvēleties 5,3:1 vai 6,2:1, zinu ko tas nozīmē, bet vai tas ko ietekmē pāšā spolē un vai vajag?

Iepriekš paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Regal ir vieglāka spole, jo korpuss tai ir no DS5 kompozīta. Gultņu daudzums neko neizsaka, ja šie gultņi ir slikti un zemas kvalitātes. Regal gadījumā nevarēšu komentēt, jo pats šo spoli neesmu lietojis. Izmērs ja, 2500. ir pilnīgi ok. Par pārnesumu, es neteiktu ka tas spēlē lielu lomu. Te drīzāk ir jautājums, kā pats esi pieradis, vai pieradīsi. Bieži mikrodžigam prasās pēc lēnākas animācijas, attiecīgi varbūt pat 5.3 būs labāks.

Atbildēts: 2.jūnijs 2020, 08:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā showtime

Sveiks, jautājums par foreļu ķeršanu gan upēs, gan dīķos. Cik garu fluorocarbona pavadu vajadzētu likt un ar kādu mezglu savienot ar pīto? Vai burkāns labi turēsies uz maziem diamereiem?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ja lietoju fluorokarbona auklu, tad parasti savienoju ar FG mezglu. Tas ir ļoti izturīgs un kompakts. Bet arī vecais, labais burkāns man tur, un nav bijušas problēmas. Garuma ziņā, vismaz metru es sienu

Atbildēts: 1.jūnijs 2020, 14:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Karuusis

Sveicināts! Man te tāds iesācēja jautājums micro jig tēmā. Šogad nokomplektēju savu pirmo vieglo kātiņu priekš asariem. Pasākums ļoti interesants, un pirmās zivis jau ar dabūtas. Bet man rodas jautājums kādā tehnikā labāk apmētāt vietas, kur nav diez ko tīra grunts. Ezeros, kur copēju pārsvarā ir diezgan zāļaina un dūņaina grunts. Klasiskajā džiga tehnikā laikam īsti pareizi nebūtu tādās vietās darboties. Vai būtu vērts mēģināt siet atvadas vai dropšota sistēmu zāļainai gruntij? Vai tomēr zāļainai gruntij tikai rotiņš un džigošanai jāmeklē puslīdz cieta grunts?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Noteikti var mēģināt dropšotu, arī atvada palīdzēs. Vēl var mēģināt tokio rig. Te īsti nevar būt runa par džigu, klasiskā izpausmē, drīzāk šādu sistēmu lietojums nesīs rezultātu. Noteikti jāmēģina džigot virs zālēm, respektīvi māneklis ies viļņveidīgi virs zāļu paklāja.

Atbildēts: 1.jūnijs 2020, 11:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā onkyo

Sveiks, Mārtiņ!

Sen neesmu Tev neko vaicājis, domāju, ka ar steigu tas jālabo :)

Tātad, gribu pievērsties 110 - 130mm vobleru tvičošanai ~90% un varbūt kādas lielākas gumijas vienmērīgai ietīšanai. Doma ir izmēģināt kastingu. Kāts varētu būt kaut kas no Elite vai Tournament sērijas ar jaudu MH un Shimano vai Daiwas spole. Ko vari ieteikt kā alternatīvo nosauktajiem kātiem (vismaz 2 japāņi) un kādu spoli no plašā multiplikatoru klāsta? Spole 2-3 simtu robežās.

Paldies un ne asakas!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Viss atkarīgs no budžeta, bet teiksim tas varētu būt Aspro GAPC-772MH vai GAPC-792H. Es gan vairāk sliektos uz 772MH, lai arī tas, manā skatījumā, būs par īsu gumijām. Gumijām vajag stipri garākus kātus, virs 2.40m, tīri dēļ tā, lai varētu labi piecirst zivi. Ar īsākiem kātiem sanāk diezgan čābīgi ar pieciršanu... Tvičam atkal baigi garos es parasti neņemu. Ja budžets ir lielāks tad var skatīties jau uz Zenaq, ar rokām veidotajiem kātiem, Spirado Blackar sēriju B4 un B5 modelis. Spole - Shimano Bantam ir superīgs mults, uz to tad arī iespringtu.

Atbildēts: 1.jūnijs 2020, 11:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager