Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā klapkalnciem

Sveiks! Zinu, ka esi aizrāvies ar foreļu copi dīķos, līdz ar to varbūt vari ieteikt ar ko sākt pamēģināt? Kātu un spoli gan jau izmantošu kādu no esošajiem vieglajiem rīkiem, bet jautājums par auklu un mānekļiem, kā arī pats būtiskākais, kur Kurzemes un Rīgas apkaimē to var darīt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Auklu vajag vai nu pīto, kurai sien klāt fluorokarbona pavadiņu vai arī neilonu jeb monofilo. Pēdējais noteikti būs lētāks, bet metiena attālums nebūs tik tāls. Ja pīto tad var arī 0.4 PE pēc japāņiem, ja monofilo, tad 3-4lb. Iesaku pirkt labu neilonu, jo tas būtiski atšķiras ar savu mīkstumu, starp citām auklām. Mānekļus ļoti labi var iepirkt Salmo veikalos. Viņiem ir Lucky John sērijas šūpi, kas ir ļoti labi, tikai noteikti ir jāsaktās āķus, tie ātri vien lūzt un ir diezgan sliktas kvalitātes. Par pašiem dīķiem. Par Kurzemes pusi nemāku teikt, bet Ķegumā ir Valdemāra dīķi, vēl ir Vangažos, netālu no Rīgas dīķi. Tur var sportot un arī ņemt zivi uz mājām.

Atbildēts: 19.marts 2019, 09:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Dandzis

Sveiks. Meklēju strauta foreļu spoli. Cenu diapazons +-60 €. Sobrīd variants Shimano Sahara 2000. Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Spole ir laba, izmērs arī. Es gan ņemtu HG versiju, jeb ar ātro pārnesumu. Straumē ir labi, kad var ātrāk savākt auklu, vai kontrolēt mānekli

Atbildēts: 18.marts 2019, 10:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā tomciks11

Sveiks ekspert!

Vai vari pateikt kur dabūt 1.2mm monofilo auklu , kuru varētu izmantot ka pavadu?

Vai arī kads resnums būtu labkāk līdaku copei?(lielas gumijas uttt)

Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Es reti kad izmantoju fluorokarbonu līdaku pavadām. Bet kad izmantoju lieku 0.8-0.9mm. Šo es sūtu no eBay. Pamatā tomēr lietoju sienamā titāna pavadas.

Atbildēts: 18.marts 2019, 10:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā riino

Sveiks. Daudz jautājumu, kādus kātus izvēlēties dažādām spiningošanas tehnikām,uz kuriem Tu dod savus ieteikumus. Tie noteikti palīdz mums izvēlēties sev piemēroto. Kāpēc nekad, vai gandrīz nekad neiesaki Favorite neo breez.

Vai šim modelim tavuprāt ir šaura specializācija, nav pārāk veiksmīgs utt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Neiesaku viena vienkārša iemesla dēļ - ar Neo Breeze esmu copējis tikai vienu reizi. Attiecīgi es negribu ieteikt to par ko neesmu pārliecināts. Tīri pēc "papīriem" Neo Breeze ir veidota džiga tehnikai. Salīdzinoši nesen sērija tika atjaunota. Blankas ir labas, jutīgas, ar labu furnitūru. Cerams šogad sanāks vairāk laika veltīt Neo Breeze.

Atbildēts: 15.marts 2019, 20:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marcus32011

Sveiks Mārtiņ intresē favorit kāti ap plus mīnus 100 eiro katrs.

Mikro jigam,

Parastam jigam un dropshotam,

Un tad vēl tāds universāls vobleriem, bleķis rotinam. Es viņa kādai nezinu neko par šiem kātiem.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Mikrodžigs Blue Bird, ņemtu BB-762L-T ar testu 1.5-8 grami, un pilno jeb tubular spici. Varēsi gan ar mikrodžigu darboties, gan voblerus, rotiņus darbināt. Džigs/drops Cobalt CBL-902MH. Kāts ar labu blanku, varēsi džigot dropot uz nebēdu. Metiena distance ir laba, piecirst zandartu arī var no sirds. Tests līdz 35 grami būs labs arī dropam ar lileākiem mānekļiem. Universālāks varētu būt X1 762M, ar ko varēsi tvičot, lietot rotus, bleķus.

Atbildēts: 15.marts 2019, 13:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā skutans

Vesals !

Vai vari ieteikt kādus modeļus smalkajiem -5gr tests kātiem, aukla PE 0.2-0.3, mikro rotiņi, murmuļi utt. Garāku par 7 pēdām negribētu un vēlams "asu" ,viendaļīgu, cik nu tas iespējams. Paldies un Ne asakas !

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Mūžīgais jautājums ir budžets :) Man šādām vajadzībām ir Evergreen Poseidon 70S. Solids, bet ļoti ass un sauss. Ar viņu pat var ar mazajiem vobleriem darboties. Bet nu cena nav ļoti humāna :)

Atbildēts: 15.marts 2019, 11:14 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā upeupe

Labdien! Varbūt būs mazliet neierasts jautājums. Jūs kā zivju, tajā skaitā arī lašveidīgo draugs, ziniet, ka Latvijā ar lašupēm iet visādi. Lai uzlabotu nārsta un migrācijas vietas, Latvijā un arī pasaulē tiek veidoti projekti. Latvijā tādi bijuši Noriņā, Raķupē un citās upēs. Kāds ir Jūsu viedoklis par šiem projektiem? Vai Jūs tos atbalstāt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Teikšu kā ir, ļoti smalki neesmu iediļinājies šajos projektos, bet zinu par to esamību. Protams, es tos atbalstu. It sevišķi paskatoties, cik daudz copmaņu ir pievērsušies lašu copei, kāda slodze ir uz upēm. Skaidrs ka lašveidīgās zivis tā ir viena no mūsu upju bagātībām. Mēs nedrīkstam to iznīdēt. Attiecīgi ja cilvēks var palīdzēt, kādēļ to nedarīt. No savas puses gribētos vairāk informācijas par šādiem projektiem, iespējām piedalīties tajos.

Atbildēts: 15.marts 2019, 10:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā onkyo

Sveiks!

Ir radusies dilemma par pareizā kāta izvēli vidēji smagam džigam, dropam un lašveidīgo trenkāšanai no krasta (uzskaitījums pēc prioritātēm).

Ar kuru no sekojošiem rīkiem esi ķēris un ko vari par tiem pateikt:

1. ES90MHF2;

2. ZenaQ Snipe S86XX;

3. Evergreen Squidlaw 84MH.

Paldies jau iepriekš par izsmeļošo atbildi.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Esmu darbojies ar S86XX un Squidlaw. Zenaq liels pluss ir augsta jutība, tāls metiens. Principā 86-tais ir tīri džigam un dropam. Dropam man patīk ka kāts ļauj izspēlēt mānekli. Kad paņem rokās Snipe, tad liekas ka viņš ir ļoti ciets, ar stingru blanku. Bet pie noslodzes viss mainās. Protams, var labi piecirst zivi, un jauda atļauj to vilkt laukā. Testa diapazons ir kaut kur +5 grami norādītajam. Principā var pārslogot, bet baigi uzmanīgi. Laši - kolēģis šogad darbojās ar 86 tieši lasim. Principā pilnīgi ok, metieni ir labi, jauda ir. Tīri kā pamata kātu lasim, es gan izvēlētos ko citu, bet ja meklē universāli, tad ir pat ļoti labi. Squidlaw 84MH labi zināms. Krievi darbojas pat ar 90gr, bet es liku līdz 70gr svarus. Džigs un drops lieliski. Jutība ir ļoti laba, var ideāli piecirst. Tīri sajūtu ziņā Squidlaw ir savādāka tipāža blanka, plānāka. Es negribētu teikt ka Squidlaw jutības ziņā ir pārāks par Snipe, vienkārši sajūtas ir savādākas. Cik zinu tad arī ir cilvēki, kuri lasim izmanto šo, bet pašam nav nācies, nevarēšu komentēt.

Atbildēts: 14.marts 2019, 11:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Oktobris

Sveiks, Mārtiņ!

Meklēju vieglās vai vidēji-vieglās klases kātu tālmetieniem, spiningošanai no krasta straumē (piemēram: Gauja, Salaca, Aiviekste).

Ko saki par Yamaga Blanks Battle Whip BW-86MLX?

Ko Tu varētu ieteikt testa diapazonā līdz 15-18gr.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Jā, Yamaga spiningi man ļoti patīk. Metiena attālums tiem ir tiešām labs. 86MLX būs labs. Tīri garums + pati blanka, ļaus tālu žvidzināt mānekļus. Mērķis ir konkrēta zivs, sapals?

Atbildēts: 14.marts 2019, 09:07 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā muks199

Sveiks

Kuru no šīm spole ieteiktu

FAVORITE SAPPHIRE 2500

DAIWA CROSSFIRE 3000

Shimano SEDONA C3000 FI

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Visas trīs ir salīdzinoši līdzīgas, laikam paliktu pie Sedona, tīri dēļ gaitas. Bet, manuprāt, es nedaudz pieliktu un paņemtu jau Daiwa LT koncepta spoli, piemēram, jauno Ninja LT. Spole ir ļoti svarīga inventāra daļa, un būtu jācenšas pirkt maksimāli dārgu, kvalitatīvu spoli. Tas noteikti atmaksāsies ilgtermiņā.

Atbildēts: 12.marts 2019, 08:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager