Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā roriro

sveiki.pagājušo sezon ķerot karpas,praktiski visas copes beidzās ar izvilktu zivi,bet šogad sāku izmantot vieglāku svinu ap 60g(iepriekš 80gr) un pavadiņu sienu nedaudz īsāku ap 15cm(iepriekš ap 20cm) un sāku just,ka daudz zivis pēc pieciršanas noraujas,(pat īsti nedabūnu pavilkt)izmantoju tikai pavadiņu materiālu,kas ir ar pārklājumu.āķi longshenk 6 izmērs,izmantoju boilas 14 un 20mm,bet zivis noraujas uz abu izmēru boilām.kas varētu būt pie vainas?

pavadiņu saīsināju tāpēc,ka vairāki ir ieteikuši samazināt tā garumu,jo tad labāk zivs uzķeras.vai tiešām svins pie vainas?

cik lielu āķi izmantot optimālāk 14mm boilām,nedaudz samazināt?

vēl viens variants pie kā domāju,varbūt nelikt uz āķa gumijiņu,kas itkā neļauj boilai aptīties ap āķi,bet izmantot āķus ar īsāku kātu un bez gumijiņas,ar ko jūs ieteiktu sākt?

Atbild Aivars Rudzinskis

viennozīmīgi svins par mazu. makšķerējot ar fiksēto svinu mazākus par 100g izmanto tikai makšķerējot dūņās, kad negribas, lai tas pārāk dziļi iegrimst. dažreiz arī izmanto mazus svinus pie ļoti aktīvas copes, ja negribas zivis biedēt, bet tas jau ir ļoti ekskluzīvs gadījums. piekarot pavadiņu, kurai piesiets svins, aiz āķa pret pirkstu, āķim no svina svara vajadzētu durties (sāpīgi) iekšā. pretējā gadījumā āķis švaki ieduras lūpā un ir nogājieni. ar pieciršanu tur nekas nebūs glābts.

īsāka pavadiņa patiešām nodrošina biežākas copes, jo karpai ir mazāk cerību paspēt āķi izspļaut, bet pašpieciršanās arī notiek švakāk. jo īsāka pavadiņa, jo arī vajadzētu lielāku svinu. sanāk, ka esi izdarījis visu iespējamo, lai nogājienu būtu pēc iespējas daudz :)

vēl būtiski ir arī, kādu svinu lieto. ja tas ir in-line, kuram svars koncentrējas tajā vietā, kur piestiprinās pavadiņa, tad pietiek ar mazāku svinu. savukārt piekārtam svinam, svars koncentrējas otrā galā. ja vēl tas ir apaļš vai vēl sliktāk - garens (tālmetiena), tad copes brīdī svins pagriežas un tikai pēc tam sāk strādāt pilns tā svars - iznāk tāda kā copes amortizācija un āķa ieciršanās ir vēl švakāka. tādeļ tālmetiena svinus vajag izmantot tikai tad, kad tas ir ļoti nepieciešams un arī tad vissmagākos iespējamos.

tomēr nevajadzētu aizrauties arī ar pārāk lieliem sviniem, jo tad izvadīšanas laikā tie var izkratīt āķi ārā. lietojot ļoti smagus svinus (laivojot vai straumē) jālieto nost-metošie klipši.

Atbildēts: 20.maijs 2009, 00:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā richis

Labdien. Pagājušo gadu uzsāku copēt karpas uz boilām, viss strāda labi, bet gribās pamēģināt dažādas garšas boilas. Veikalā mazākais ko pārdod ir 400g un tad maksā kādus 6ls maiss. Man reāli vaig kādas 5-10 boilas, kur lai nopērk dažādas boilas pa saujai no katras "šķirnes" ? Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

pa saujai no katras šķirnes neviens vairs nepārdod un labi vien ir, jo tikko izpakotas tās tomēr sāk bojāties. varu ieteikt mēģināt ar pop-upiem, tos pārdod mazās bundžiņās un ar tiem kāreiz var eksperimentēt gan liekot kopā ar grimstošo gan atsevišķi. otrs variants - rullēt pašam, ja jau nu tik ļoti gribas eksperimentēt.

Atbildēts: 19.maijs 2009, 15:25 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā pickers

vai var izmantot barotavu matu sistēmai?ja var,tad labāk stāvošo vai slīdošo?un nosauc lūdzu kādas pāris ejošākās sāļās boilas!

Atbild Aivars Rudzinskis

var un to pasākumu angliski sauc "method". es nezinu, kas ir tevā izpratnē sāļās, varbūt no Dynamite baits derēs Squid& Octopus, Spicy Shrimp & Prawn.

Atbildēts: 18.maijs 2009, 23:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raichus

Uz ko labaak nokert karpas????

Atbild Aivars Rudzinskis

uz to, kas viņām tajā brīdī vislabāk garšo.

Atbildēts: 18.maijs 2009, 02:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kirmis

sakiet kungs-vai kaņepes pirms vārīšanas var apliet ar vērdošu ūdeni,nevis aukstu,lai process būtu ātrāks,vai ...???

Atbild Aivars Rudzinskis

protams.

Atbildēts: 18.maijs 2009, 02:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā djkrott

sveiki,uz karpām esmu makšķerēt tikai šogad pārsvara uz pludiņmakšķeriar ēsmu kukurūzu vai rupmaizi ar medus piedevu.bet man ir problēma ar izvilkšanu,pamatauklai izmantoju 0.3 mm auklu,bet problema ir ar pavadinjām,sākumā izmantoju citas krāsas žilkas pavadinju 0.3 mm bet katra tresa sarauj pavadinju,saku likt 0,22 pīto pavadinju bet tad nav ne copes,var sedēt visu dienu bez copes kas varetu but par vainu(un kāda izmera āķi butu ieteicamāki??

Atbild Aivars Rudzinskis

auklas un pavadiņas rauj nevis zivis, bet makšķernieki. nezinu, cik lieli tie kukaiņi tur ķeras, bet ar 0,3 mm pie pareizas izvadīšanas vajadzētu arī piecpadsmitnieci varēt izcelt. iespējams, ka problēma ir mezglos - nepareizi sasieti tie trūkst ļoti labi. karpu makšķerei vajadzētu būt sasietai tik stingri, lai ar rokām nevar pārraut. pamēģini gudrākus mezglus. vai vēl labāk - iztiec bez pavadiņas - jo mazāk mezglu, jo labāk.

Atbildēts: 18.maijs 2009, 02:05 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā arnjuha

Visu cieņu meistaram!!! Sveiks Aivar!!!! Naktī uz pirmo maiju noķēru 7,8 kg karpu. Svēršana notika pēc aptuveni 12 stundām. Cik varēja būt karpas patiesais svars?

Atbild Aivars Rudzinskis

apsveicu. pārsimts gramu pazaudēja.

Atbildēts: 18.maijs 2009, 02:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki.vai varat pateikt kādu variantu,kā sagatavot kaņepju sēklas iebarošanai,ja tās nav rūpnieciski apstrādātas. kāds variants ,kā jūs pats tās gatavojat?

Atbild Aivars Rudzinskis

mērcē un vāra, kamēr sāk līst laukā balti galiņi.

Atbildēts: 13.maijs 2009, 21:02 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā alisdz

Sveicināts Aivar!!!

Sakarā ar to baribas miksēšanu.Mans domu gājiens bija tāds-Es pagājušo vasar ķēru ar paštaisītām Tutti Frutti boilām un zinu kas samnieks ķēra uz kartupeli ar medus piedevu un šogad ir ķēris uz boilām kas adgādina ceptus cepumus kas pēc manām domām dotajā momentā būtu nepareizi.

Pats domāju pamēģināt Trigga Ice boilas,bet lai karpa atrāk aprastu ar jauno Trigga Ice garšu barībā pievienot jau zināmu tai garšu medus peletes un Trigga Ice peletes.

Ja nebūtu tālu jābrauc varētu jau laicīgi iebarot vietu un nebūtu jālauzu galva kā viņas piemānīt.

Atbild Aivars Rudzinskis

es tā arī nesapratu, kāds sakars tavām paštaisītajām boilām ar medus peletēm. anyway, ne jau smarža ir tas vienīgais, kas raksturo barību. pat dažādu ražotāju boilas ar tutti-frutti smaržu ir totāli atšķirīgas lietas, kur nu vēl tavas paštaisītās un kaut kas vēl tur. bez tam, ja šobrīd gribas kaut ko uzreiz noķert, es neietektu aizrauties ar barošanu - trigga ice boila un pva maisiņš ar trigga ice pellets, varbūt tam visam klāt mazliet trigga ice bait soak un uz priekšu. ja nu nenormāli sirds turas pie medus vai tutti frutti, tad labāk izpūt to virsū savai āķa boilai, kaut vai tam pašam trigga ice - būsi pārsteigts par rezultātu. vai arī liec pusīti trigga ice un pusīti medus boilas. bet iebarošanā es tevis minēto kokteili netaisītu - nekas ātrāks no tā nesanāks.

P.S.un velti tu par tiem cepumiem tā...

Atbildēts: 13.maijs 2009, 21:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mirtins

Neesmu karpu makšķernieks, bet šad tad sanāk paniekoties ar dīķu karpiņām. Plānoju apmeklēt vienu dīķi, kur grunts ir dūņas, jeb ļoti viegli gaisīgi dubļi. Vietām biezāki, vietām plānāki. Tagad domāju, ko lai dara ar barību. Nezinot vai konkrētajā vietā dubļu kārta ir plāna vai bieza, es to varu iegremdēt dubļos. Vai man mēģināt taisīt irdenāku barību? Vai kukurūzai ir tendence nogrimt dubļos. Vai ir vērts mēģināt taisīt puspeldošu ēsmu, ja galvenokārt copēju ar kukurūzu un mušu kāpuriem un likt to uz grunts, vai arī tomēr ja makšķerēju ar pludu, nelikt ēsmu uz grunts bet turēt piepaceltu? Saprotu, ka nopietnam karpiniekam šādā māžošanas nešķiet piedienīga,bet ja nu tomēr :D

Atbild Aivars Rudzinskis

3 varianti. 1. visrezultatīvākais - meklēt vietas ar cietu dibenu. kaut vai metru no krasta, kaut vai kaut kur starp zālēm un barot un ķert tur. jāapzinās, ka karpai gribēsies ēst to, kas ir uz āķa tur, kur tā parasti barojas. 2. ļoti iespējams, ka karpa spēj atrast barību tajā putrā. mute tai darbojas kā putekļusūcējs un izfiltrē ēdamo no visādiem mēsliem ārā, rakties pa dūņām barības meklējumos tai patīk, tādēļ ir iespējams, ka pat iegrimušu ēsmu tā atradīs. 3. peldoša barība un ēsma. vai nu pa virsu peldoša vai pusūdenī. sākot ar pāris centimetriem virs šī dūņu vai dubļu slāņa un beidzot ar pēdu zem ūdens virsmas - kaut ko garšīgu un interesantu tā paņems. šādos gadījumos iebarošanai izmanto kaut ko ļoti lēni grimstošu, parasti ļoti birstošu un arī pašķidrinātu ar kaut ko biezu, piem, kondensēto pienu, un baro regulāri un mazām porcijām veidojot ūdenī tādu kā barības stabu. tomēr visinteresantāk būs klusā un mierīgā stūrītī sašaut peldošu barību (baltmaizi vai vislabāk nopirkt peldošas granulas) un skatīties, kā pamazām sīkās zivtiņas pazudīs un parādīsies karpas. tad, vienam no kumosiņiem pievieno āķi un plikā auklā - aizzziet!

Atbildēts: 13.maijs 2009, 20:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager