Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā matiss811

sveiks ko man darit diki loti nenormali pacelies udens limenis karusas necope ko tu iesaki pladies

Atbild Aivars Rudzinskis

nav ne jausmas, varbūt pagaidi, kamēr nokritīs?

Atbildēts: 31.marts 2009, 01:40 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā davens12

no kādas mīklas taisa boilas?

Atbild Aivars Rudzinskis

hm, no boilu mīklas. ir tūkstošiem recepšu. galvenais - mīklas pamatā ir olas un ne piles ūdens, tad dažādi milti, barības piedevas, eļļas, atraktori, aromatizatori, krāsvielas. es neieteiktu sākt ar šo nodarboties kamēr nav daudz maz apgūta cope ar gatavām boilām, kas nopērkamas veikalā.

Atbildēts: 26.marts 2009, 21:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Stalis

Sveiki! Pats nodarbojos ar karpu makšķerēšanu jau gadus 5 un esmu izgājis visam cauri. Bet šo rudeni mums pastāstijā kāds cilvēks par meža ezeru, kur āgrāk zinatnisku iemeslu dēļ laistas iekšā karpas (laiks jau pagājis cik sapratu gadi 20). Ezers ļoti duņains un cik sapratu tas arī bija tas apstāklis kapēc laida iekšā šīs zivis, lai izpētītu vai viņas spēj dzīvot tik milzīgā dūņu peļķē. Bet nu stāsts tāds, ka mans kolēģis aizbrauc, jo dzirdējis par ļoti lielām mammām. Aizbraucam 2dienas izmēģinājām tiešām daudz (atdzīšos katrs ar 4kātiem, itkā pārkāpts likums, bet nu to biju gatavs arī samaksāt, ja būtu) Vispār nulle mums abiem. Atnāk ap pulksten 6 vecīts sēž nekas, samaina vietu atkal nekas. Un tad skatos, tomēr atradis un cīņā pamatīga, pieskrienam palidzēt, dabujam laukā 11 ar kapeikām. (Paši nosvērām) vecitim jautājam, cik jamaksā lai viņš palaistu atpakaļ, viņš saka, ka zivis nēd un tās ķer tīri prieks pēc nu tas mūs iepriecē. Makšķerēja viņš ar labu Abu spininga kātu un spoli nepateikšu kādu un slidošais pludiņš aķis bija vispār mistika, kaut kas no PSRS laikiem ļoti liels. Galā Milzīgs naktstārps. Un vecīts mācēja stāstīt, ka viņš ejot staigajot var noķer tiešām labus eksemplārus. Lielāka, ko viņš ir noķēris esot +- 15niece. Man jautājums pēc šī stāsta, vai tiešām tā varētu būt, ka Karpām šajā duņainajā vietā, labāk iet pie sirds steiks nevis maize? Un negribētu tev publiski visiem pateikt šo vietu, bet varbūt varu uz pavasara copi uzaicināt tevi, jo nu tā ir kaut kāda mistika, mēs esam izmēģinājuši visu, bet onkulitis normāli velk, bet pāriet uz bernību pludiņu nu tiešām nevēlos, bet kustoņi tur atkal ir milzonīgi

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, visvairāk mani satriec atziņa, ka esat izmēģinājuši pilnīgi visu. karpu makšķerešana ir joma, kurā pilņīgi visu nav iespējams izmēģināt visas dzīves laikā, kur nu vēl piecos gados vai pāris dienās. vismaz par sevi es nu noteikti neteikšu, ka esmu izmēģinājis pilnīgi visu, pat ne tuvu tam. spriežot pēc onkas uzvedības, viņš ļoti labi zināja vietas, ne jau nu uz dullo kaut kur iemeta. ja tu ķer vienā ezerā padsmit gadus, tad tu zini vietas līdz centimetram, kurās ķeras un kurās ne. tādēļ, ka jebkurā ūdenī ir vietas, kur karpas uzturas un vietas, kur tās ne ar kādu barošanu nepienāks.

kas attiecas uz jautājumu pludiņš vai gruntene, tad šādos apstākļos, kur, iespējams, dūņas ir metru dziļas, svins un boila iegrimst tajās tik dziļi, ka visčaklākā karpa neaizraksies. ja saki, ka esi izmēģinājis visu, vai esi 100% pārliecināts, ka tava ēsma vispār bija karpai sasniedzama? vai varbūt sameklējāt ar markeri vai eholotu cietas gultnes pleķīšus, uz kuriem karpas nāk baroties? iebarojāt tos un atstājāt mierā uz pāris dienām, tad vēl iebarojāt un pēc nedēļas sākāt ķert, ēsmu noliekot precīzi iebarotajā vietā? kaut gan ir tādi ezeri, kur dūņas ir tik škidras un tik biezas, ka pat ar markeri nenotieksi. tādās reizēs palīdz tikai peldēšana un niršana, lai izpētītu gultni. mēģinājāt? domāju, ka ne. bet vecītis, lai arī varbūt nav peldējis, viņam laika daudz, var iemest te un tur un agri vai vēlu uztrāpīs uz tādu punktiņu, kur ķeras. un viena pēc otras. otrs variants - varbūt viņa tārps dzīvo virs dūņām un ir karpai sasniedzams. tur tad arī tev jānoliek sava peldošā boila, kaut vai tas būtu divus metrus no iegrimušā svina. tautā to sauc par Zig-rig. mēģinājāt?

kas attiecas uz ēsmu - trekns naktstārps vienmēr ir ķēris karpas, sevišķi rudenī un pavasarī. klasiskās karpu makšķerēšanas piekritēji to nelieto, jo uzmauktu uz āķa karpa to ierij tik dziļi, ka atlaist un atbrīvot to var būt problemātiski. sacensībās dzīvās ēsmas vispār ir aizliegtas, un ne jau tādēļ, ka uz tām neķertos. var naktstārpu mēģināt uz mata uzvērt, bet tas arī ir stipri komplicēti, jo viņš, maita, ir garš un resns. tomēr ar pareizu vietas izvēli, iebarošanu un pacietību, laba boila vienalga dos labāku rezultātu nekā naktstārps. tapēc nemet plinti krūmos, kustini smadzenes un mēģini būt viltīgāks par karpu. un nekad nesaki, ka esi izmēģinājis visu! lai veicas.

Atbildēts: 26.marts 2009, 18:00 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā mariz84

Sveiki!

Jautājums par āķiem.Ar ko atšķiras,Fox ražotie, Barbed un Barbless āķi?

Atbild Aivars Rudzinskis

barbless ir bez atskabargas, pilnīgi bez atskabargas. mazāka trauma zivij, bet ir iespējas, ka tik stingri neturēsies. barbed ir ar atskabargu, kas karpu āķiem ir maza, saukta ari par microbarbed. āķus ar lielām atskabargām karpu makšķerēšanā parasti nelieto.

Atbildēts: 26.marts 2009, 09:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā davens12

Kas ir boila?

Atbild Aivars Rudzinskis

boila ir mīklas bumbiņa, kas vārīta ūdenī un tādēļ kļuvusi cieta, to mazās zivis nevar nograuzt vai nosūkāt.

Atbildēts: 25.marts 2009, 23:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dzonitoo

Sveiks Aivar!Kad ledus būs nokusis un visi ceļi vaļā,kāda veida barības un boilas lietot aukstā ūdenī?Tās''smirdīgās''ar zivju eļļu,vai augļu?Paldies iepriekš par atbildi.

Atbild Aivars Rudzinskis

paldies par jautājumu, bet es uz šo esmu jau atbildējis reizes desmit, palasiet, pirms rakstiet!

Atbildēts: 25.marts 2009, 23:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā muris2

Aivar esesmu jaun zens kur aizraujas ar karpu kersanu,Bet ta nopietni saku karpas ket pagaizgad kad pirmo reizi pats izwilku karpu, Taja wieta kur mes keram linus mes tirijam grunti un barojam arsamaltiem graudiem kuriem bija piejauktas wanilij smarzas.

Tad wienreiz sanaca ta kad ar draugu agri no rita dewamies kert linus bet da diwaini atri wiens panema un izradijas kad ari taja diki ir lielas karpa par kuram newins nezinaja taja rita es pirmo rsizi cinijos ar karpu kura swera 2,800 Kg.

Bet ka labak karpu kert uz grunts makskeri wai uz pludinu??

Un cik lielus akus winam wajag jo es tad sedeju uz mazako trijzuburiti ko man ieteica unkuls?

Atbild Aivars Rudzinskis

redzu, ka daudz maz esi iemācijies rakstīt, tagad vēl jāiemācās lasīt! lasi manas iepriekšējās atbildes, lasi žurnālu copes lietas un pamazām kļūsi gudrāks. un vēl - ja tev izdevās noķert, kapēc tu gribi kaut ko mainīt?

Atbildēts: 25.marts 2009, 23:31 | 8 komentāri | Adrese atbildei
Jautā kaspars_skr

Sveiks ekspert. laiku atpakaļ viens copmanis centās iestāstīt, ka vietējās nozīmes dīķi stundas laikā noķēris 2 karpas, katra aptuveni uz 2 kg svara, kā ēsma izmantota parastā rupjmaize saviļāta bumbiņā. tas varētu tā būt?

Atbild Aivars Rudzinskis

kapēc gan ne?

Atbildēts: 25.marts 2009, 23:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jorku

Par to marķiera auklu biju domājis 20lb pīto t.i 0,16mm.jeb vajag vēl tievāku.Spoli domāju ar baitranneru ērtāk darboties.Varbūt kaut ko no Shimano.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja shimano, tad Shimano Power Aero 10000 XTA, vai arī fantastisko Shimano Aero Technium 1200 XTB. tur baitrunner mehānisms ir priekšā un ar to patiešām ir ērti darboties. var arī ņemt Baitrunner Long Cast, ja gribas ar klasisko mehānismu, tā gan ir smagāka. auklu noteikti var tievāku, nekādas slodzes jau uz tā pasākuma nav. tikai šoklīderis noderēs, vislabāk monofilais koniskais, tas arī labāk slīdēs caur markera sistēmu un nepiņķerēsies zem ūdens.

Atbildēts: 25.marts 2009, 14:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Rob4iks

Sveiki Aivar! Es jms vēlētos pajautāt, kur un kā vasarā jāmeklē karpas un ja jūs zinat, tad kādā laikā viņas ir vislabāk makšķerēt. Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

makšķerēsanai vislabākais laiks ir tad, kad nav jābūt darbā. kā vislabāk meklēt? nu uzkāp kokā un skaties, kur kādu ieraudzīsi. polarizētās brilles un binoklis. un pacietība. tas nav joks, tā dara praktiski visi profesionālie makšķernieki, pavadot stundām un pat dienām meklējot savas sapņu karpas, un tikai tad, kad ieraudzījuši, iekārtojas uz copi. karpas var rdzēt ūdenī, bet visvienkāršāk tās pamanīt tad, kad tās lec ārā no ūdens vai izgriežas. tas, savukārt, vislabāk novērojams klusos vakaros, naktīs un agri no rīta, kaut gan arī dienas laikā tās mēdz tā darīt. tur, kur karpa redzēta, arī jācenšas ķert. protams, gultnes izpēte un viss pārējais arī, bet šis noteikti ir vislabākais veidz, kā sākt. arī raksturīgās burbuļu virtenes, kaut gan tās bieži jauc ar citu zivju izlaistajiem burbuļiem.

Atbildēts: 24.marts 2009, 22:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager