Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā saldenieks

Sveicināts,ko darīt,ja nav iespējas(finansiālas) operēt ar boilām,kas vēl varētu karpas iekārdināt un piesaistīt..un vai vēts mēģināt seklos,zālainos līčos ar tā saucamo burbuli?? Paldies par atbildi..

Atbild Aivars Rudzinskis

ar burbuli mēģināt var, tikai klusu un pratīgi.

par boilu iespējām. nu, nav tā, ka obligāti jātērē ļoti daudz naudas, lai kaut ko noķertu. un nav tā, ka obligāti jāsaber kilogramiem boilu ūdenī, lai parādītos copes. ja ir laiks un novērošanas spējas, kā arī tur, kur karpas nav pārlieku izlepušas (kā tas ir VISUR Latvijā) pilnīgi mierīgi var darboties ar vienu bundžiņu peldošo boilu. tā tev maksās zem 5 latiem un pietiks veselai vasarai. izvēlies kādu no spilgtajām augstas atraktivtātes peldošajām boilām, piem Nutrabiats Pineapple & N-Buturic vai arī kādu no Frank Warwick kolekcijas spilgtā dzeltenā, rozā vai baltā krāsā, ap 15mm diametrā un uz priekšu! viena boila uz āķa, atsvariņš tā, lai boila pāris centimetrus no grunts un bez kādas iebarošanas ķersies. sevišķi dienas laikā. regulāri maini vietu vai meklē, kur karpas parādās izlecot un tur arī ķer! jo īpaši seklos zālainos līčos.

protams, var barot arī ar lētākām barībām, piemēram, dobeles kombikormu, likt uz mata kukurūzu, utt. bet man personīgi pirmā pieeja patīk daudz labāk.

Atbildēts: 24.marts 2009, 22:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jorku

Sveiks Aivar!

Kāda būtu labākā spole marķiera kātam Century M1 ekstrēmi tālai distancei auklu lietošu Berklay Whiplash Pro 30 lb.

Atbild Aivars Rudzinskis

vai es drīkstu saprast, priekš kam marķiera kātam tik briesmīgi resna aukla? ar tādu jau simtnieku samu var izvilkt, piesienot džipam aizmugurē. katrā ziņā daudz lielāku attālumu sasniegsi, izvēloties pašu tievāko pīto. tas nu tā.

ja nu gribas vis vis vislabāko spoli - nu, Daiwa Basiair, sapnis, ne spole. super tāli metieni, super viegla, kas marķiera kātam nav mazsvarīgi, superviegli tīt utt. maksās ap 500 paundiem. starp citu, mārciņa ir tik ļoti lejā, ka preces no anglijas vairs nemaz tik dārgas nešķiet.

Atbildēts: 24.marts 2009, 22:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā sandris.4

sveiki es gribētu uzdot jums jautājumu, es pirms aptuveni 2 gadiem savā dīķītī ielaidu 2 līdakas. Kas tagat ir savairojušās taka nelabi metas, vai jūs varētu pateikt kā labāk viņas varētu izķert ārā visas? sākumā bija smuki man savairojušās karpas, līņi, brekši un karūsas dīķis ir neliels aptuveni garumā 20 platumā 25

jau iepriekš paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, ja visas, tad tikai ar elektrību.... vai arī roc jaunu dīķi. ja nopietni, tad dīķi var nolaist un liekās zivis izlasīt laukā. var mēģināt ar tīklu nosmelt.

Atbildēts: 23.marts 2009, 17:47 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā BLADE54

Sveiks Aivar sāku lēnām gatavoties karpu sezonai un tapēc radās jautājums.Makšķerēju ar pludiņmakšķeri,bet iepriekš nebiju izmēģinājis boilas tapēc gribēju zināt ja lietošu pop up boilas ar 8gr. svina vai boila necels to augšā?Jau iepriekš paldies par atbildi un lai veiksmīgi sākas jaunā sezona...

Atbild Aivars Rudzinskis

peldošo boilu celtspēja ir dažāda, svina lielums jāpieskaņo boilas celtspejai.

Atbildēts: 23.marts 2009, 17:46 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā juons76

Cik ilgi boilas bez mainīšanas var stāvēt copes vietā? Kā bez iepeldēšanas noteikt dūņu biezumu?

Atbild Aivars Rudzinskis

boilas ūdenī pamazām zaudē savu aromātu buķeti, bet pārtikas vērtību tās īpaši nezaudē. tādēļ karpas ēdīs arī nedēļu nostāvējušu boilu. dažas gudras karpas vispār cenšās ēst tikai tādas pastāvējušas boilas, jo tām ir pārliecība, ka šīs boilas ir drošas. tādēļ līdzīgos gadījumos makšķernieki (es arī) var noturēt boilu ūdenī bez pārmešanas pat 48 stundas. protams, ir jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka viss ir maksimālā kārtībā - iemests ir pareizajā vietā, pavadiņa guļ normāli, nekas nav sapiņķerējies utt. reti, kuram nervi var izturēt nepārmest tik ilgu laiku, bet bieži tas atmaksājas. piem. Francijā sacensībās man visas trīs karpas bija uz vismaz 24 stundu nostāvējušām makšķerēm (trigga). citos apstākļos, kad boilas atraktivitāte ir ļoti no svara, piem. Volgā, labus rezultātus dod boilas atjaunošana ik pēc pusstundas. pa lielam - makšķerējot uz augstas atraktivitātes boilām (kā visbiežāk Latvijā tiek darīts) tās būtu jāmaina samērā bieži, ķerot uz barības boilām var gaidīt daudz ilgāk (un arī cerēt uz lielāku zivi).

Atbildēts: 18.marts 2009, 19:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ushpelis

Sveiks Aivar! Man ir jautājums, kad sākas karpu copes sezona? Respektīvi, kad tās var aktīvi sākt ķert? paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

mūsu gadījumā vienīgais, kas traucē ķert, ir ledus. kad tā vairs nebūs, varēs sākt mēģināt.

Atbildēts: 18.marts 2009, 19:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kungs

Sveiks Aivar! Lūdzu vēlreiz par auklām, Tavas domas par FOX= Soft steel carp line, Como soft steel; Kryston= Krystonite super mono, Snyde; Korda= Adrena line, kuru labāk izvēlēties? Firmai Kryston ir smēres auklām= Granite juice un Greased lighting, kam tās domātas un vai ir vērts izmantot. Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmās divas atšķiras ar krāsu, kurai praktiski ir ļoti maz nozīmes, gan jau pats izdomāsi, kādu labāk. tās ir klasiskas monofilās auklas, nekādu problēmu tajās neredzu. esmu dzirdējis, ka tās pie kritiskas slodzes izstiepjas un nenāk atpakaļ, bet pašam nekas tāds nav gadījies. krystonite atšķiras ar to, ka ir mazāk redzama ūdenī (kas arī nav diez ko būtiski, kamēr nemakšķerē baigi dzidros ūdeņos) un ir smagāka un labāk grimst, kas ir svarīgi makšķerējot ar noslīcinātām auklām. tieši šī iemesla dēļ es to lietoju, kaut arī tai ir nedaudz zemāka izturība. snyde neesmu lietojis, bet esmu redzējis cilvēkus viebjamies par to. par korda neko nezinu. bet pa lielam, visas normālas monofilās auklas ir praktiski vienādas. ja interesē to izturība un atbilstība tekstiem uz iepakojuma, tad reku tabula: http://www.tacklebox.co.uk/line_tests.htm

vēl varētu analizēt, kura labāk lido, bet tas nu ir vēl nosacītāk. galvenais, lai nav veca un lai pilna spole. labāk lētāku biežāk mainīt nekā nopirkt dārgu un mocīt līdz pārtrūkšanai. visbeidzot, galvenais parametrs tomēr ir auklas resnums, kas ietekmē gan metiena distanci, gan izvadīšanas iespējas. ne velti tabula sākas ar 8lb - ar to pilnīgi pietiek, lai dabūtu ārā jebkuru latvijas karpu, ja nav zāles un koki.

Atbildēts: 16.marts 2009, 17:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andrejssk

čau kas man būtu jāņem vēra ja es braucu karpas ķert

kāda labākā barība kādi āķi kāds pudiņš un makšķeri

Atbild Aivars Rudzinskis

lasi vien, dārgais, žurnālu un iepriekšējās atbildes, tur daudz, kas sarakstīts.

Atbildēts: 16.marts 2009, 10:20 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā kasis113

Sveiks man te vēlviens jautājiens, Richworth boilas SCOPEX kas ir šo boilu sastāvā ? vai tās ir saldās vai zivīgās ? izmeklējos vārdnīcā pa tukšo, gribu papildināt krājums un iepirkt bet nevaru saprast .

Paldies .

Atbild Aivars Rudzinskis

vispār jau boilu sadalījums saldās un zivīgās ir briesmīgi nosacīts. no zivju bāzes miksa taisīta boila ar ananasu aromātu ir kāda?

un tādas specifiskās boilas, kā scopex, trigga, 3D, monster pursuit un tamlīdzīgas vispār nav ne tādas ne tādas. un to receptes ražotāji tur absolūtā noslēpumā. to nosaukumi ir vienkārši nosaukumi un vārdnīca nepalīdzēs. vienīgais, ko varu ieteikt, ir pagaršot vismaz kaut kādai sajēgai.

Atbildēts: 12.marts 2009, 11:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā automeistars

Sveicināti.Mani interesē,kā tiek pagatavoti tīģer rieksti makšķerēšanai un iebarošanai ?Jo tie ir sažuvuši un cieti ,kā zirņi !

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu, kādēļ tie ir sažuvuši, bet arī slapji tie ir cieti. lai liktu uz mata, tajos urbj caurumu ar speciālu uzbīti. iebarošanai tos var sasmalcināt.

Atbildēts: 12.marts 2009, 11:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager