Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā ursuss

Labdien,Aivar!

Gribētu zināt,kā var atšķirt,kad karpa zālēs slēpjas,sildās vai tā ir barošanās vieta.Zinu vienu dīķi, divas reizes mēģināju ķert,barojot ar boilām,bet bez rezultātiem.Dīķis diezgan aizaudzis,pārsvarā ar peldošajā zālēm un ūdensrozēm,principā visu laiku redzamas vismaz divas desmitnieču muguriņas ūdensrozēs,baroju blakus (nelielos brīvos pleķīšos),bijuši tikai daži pik pik,domāju,ka mazās zivis.Baidos,ka svins ar boilu iegrimst dūņās par dziļu.Varbūt arī par maz laika,savvaļas karpas-jāpieradina?Naktī lec svecītēs dīķa vidū,bet tur pa zāļainu.Varbūt varat ieteikt kādu taktiku?

Atbild Aivars Rudzinskis

vasarā karpai zālēs ir daudz, ko darīt, tai skaitā arī ko ēst. izmānīt to no zālēm ārā tādos gadījumos ir ļoti sarežģīti. daudzi makšķernieki vispār atsakās no tādas copes.

konkrētajai situācijai tā uzreiz pareizo atbildi nepateikšu. pirmkārt, vajadzētu saprast to gultni - dūņās iekšā slīcināt boilu var, bet jārēkinās, kas karpai to atrast tiešām ir grūtāk (bet ne neiespējami). lai noliktu ēsmu virs dūņām, lieto peldošās boilas. vēl prātīgāk būtu starp zālēm atrast brīvus laukumiņus ar cietu segumu - bieži vien karpas pašas tādus izvedo rokoties pa dūņām un meklējot ēdienu tās iztīra pusmetru-metru lielus pleķīšus ar smilšainu vai akmeņainu dibenu. tās tad būtu vislabākās vietas.

otrs, - es nemāku pateikt, vai ir bijusi pietiekoši pareiza iebarošana, ēsma, gaidīšanas laiks utt. vienīgais, ko varu teikt, ka pie fiksētā svina sistēmas pik pik mazā zivs uztaisīt nevar. visbiežāk tādas copes, sevišķi zālēs, būs no nepareizas pavadiņas, resp. āķis kārtīgi neiecērtas un karpa no tā atbrīvojas. vai arī svins par vieglu. makšķerējot tik sarežģītos apstākļos ir jābūt pilnībā pārliecinātam par pavadiņas un sistēmas efektivitāti, kas pārbaudīta praksē un darbojas. otrs iemesls, kādēļ mēdz būt pik pik ir tad, ja kada zivs aizķer auklu. jebkurā gadījumā makšķerējot zālēs ir rūpigi jāizdomā, kā auklu pēc iespējas noslēpt no karpas, jo noslīcināt to ir grūti. varbūt es liktu flurokarbona auklu un arī pavadiņu, sevišķi dienas laikā un seklumā, kur viss ir redzams kā uz delnas. un savvaļas karpa nav nekāda muļķe...

pēdējais - nevajag baidīties pat no ļoti aizaugušām vietām, sevišķi, ja pie rokas ir laiva. protams, ne jau katru, tomēr lielāko daļu copju var realizēt pastīvējoties ar zivi cauri pat visbiezākajām zālēm. labi noderēs pītā aukla par pamatauklu. visbeidzot, ja viņai tik ļoti patīk sauļoties, tad barojas tā vairāk naktī, kad šances noķert to no zālēm ir lielākas. tikai jābūt pilnīgi gatavam uz izvadīšanu. Lai veicas!

Atbildēts: 11.marts 2009, 14:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar! Ja ir angļu vai itāļu valodas zināšanas, tad nepieciešamo informāciju par karpu copi Po upē var meklēt šajā saitā + papildus info noteikti var iegūt sazinoties ar abiem Itāļu karpu speciem. http://www.ilfiume.net/aboutus.php

Atbild Aivars Rudzinskis

nu redz kā.

Atbildēts: 10.marts 2009, 23:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā murena

Labdien!

Taisos braukt makšķerēt uz Po upi Itālija, bet nezinu,kur ievākt informāciju par licencēm un makšķerēšanas vietām.Varbūt Jums ir kāda informācija?

Uģis

Atbild Aivars Rudzinskis

zinu tikai to, ka Po atšķiras ar īpašu informācijas vakuumu. tāpēc tur reti, kas dodas neskatoties uz lielu zivju pārbagātību. katrā ziņā nedrīkst braukt uz dullo un cerēt uz vietas kaut ko sarunāt. vismaz bez itāļu valodas. ja izdodas ko noskaidrot, neturi sveci zem pūra!

Atbildēts: 10.marts 2009, 20:25 | Komentēt | Adrese atbildei

es velos pajautat ar ko vis labak iebarot vasara karpas un karusas

Atbild Aivars Rudzinskis

par karūsām nezinu, bet par karpām iepriekšējos jautājumos ir runāts daudz un plaši, palasies tos, un, protams, arī žurnālus.

Atbildēts: 9.marts 2009, 19:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kasis113

Sveiks ! Droši vien jau kautkur esi to minējis bet nevaru atrast ! Jautājiens sekojoš cik garu pavadiņu jasien nu + - ??? es sienu 30 cm un 25 cm ! makšķerēju gan ar grimstošām gan peldošām boilām ?

Atbild Aivars Rudzinskis

jo īsāka pavadiņa, jo drošāk karpa aizķeras. Tavējās varētu būt par garu, pat 10-15 cm mēdz būt ok. garākas lietot tikai tad, ja svins iegrimst dūņās.

Atbildēts: 9.marts 2009, 19:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mariz84

Sveiki!

Makšķerējot lietoju Flying Back Leads(Fox ražotos),bet ir viena problēma-dažreiz metot tas sviniņs aiziet pāri šoklīdera mezglam un velkot vēlāk makšķeri ārā,tas atduras pie mezglu un paliek.Ir naktī pat gadijies ietīt to Flying Back Lead līdz spolei.

Varbūt ir kādi varianti kā izvairītos no tā?

Atbild Aivars Rudzinskis

vai nu sien mezglu resnāku vai meklē svinu ar mazāku caurumu. var arī uzsiet vēl vienu mezglu kaut kur šoklīdera vidū, tas atturēs svinu noslīdēt pārāk tālu, kur jēga no tā kļūst mazāka.

Atbildēts: 9.marts 2009, 19:15 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā jozefs

Čau, Aivar. Kur dabūt kaņepes vairumā .Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu, es tās vairumā nelietoju.

Atbildēts: 7.marts 2009, 16:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā heino

Labvakar!

Saprotot ka jautaju makskeresanas ekspertam nevis juristam uz atbildi gan daudz nepretendeju!

Jautajums butu sads:

kadus makskerikus Latvija drikst lietot?Vai kur ir atrodams to apraksts ,ar ko atskiras teiksim spinings no makskeres ar spoli.Vai pavasara spiningosanas lieguma laika drikst izmantot ar spoli aprikotu makskeri un bombardu ar maksligo esmu uz aka?

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

līdz šim man nav izdevies satikt makšķernieku, kas neatšķirtu spiningu no makšķeres ar spoli. būsi pirmais? pavasarī plēsīgās zivis nārsto un tādēļ tās nedrīkst ķert. varbūt ar mākslīgo ēsmu plāno ķert karpas?

Atbildēts: 5.marts 2009, 02:48 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā KerioCarp

Labdiens Aivar. Es vēlējos uzzināt par ehalota un GPS savienotību ar datoru. Man ir iegātāts Humminbird Matrix47 3D system ehalots. Ir arī Humminbird GPS 16 antēna. Bet lai vienlaicīgi pieslēgtu GPS antēnu un datoru pie ehalota man nav skaidrs kā tas ir iespējams jo vainu var pieslēgt GPS antēnu vai datoru.

Gribējās uzzināt kāda veida savienojums un kur var iegādāties lai varētu pieslēgt vienlaicīgi gan GPS antēnu un portatīvo datoru?

Otrs jautājums vai programma DrDepth ir jāpērk vai ir iespējaa kā sarunāt, iegādāties kopiju no tevis. Jo cik es esmu sapratis tā nav no lētākajām sastāvdaļām šajā visā aprīkojumā.

Ar cieņu Kaspars.

Atbild Aivars Rudzinskis

matrixam jāpiepērk pāreja no comporta uz usb, to iesprauž datora usb portā. gps arī pievieno pie datora otra usb porta, instalējot nepieciešamos draiverus. Dr.Depth saņem atsevišķi signālu no eholota un signālu no gps un sazīmē karti. par softu zvani.

Atbildēts: 3.marts 2009, 16:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā guntars131174

Vai karūsas ķeras ziemas laikā -ar kādām metodēm?

Atbild Aivars Rudzinskis

palasot jaunākās Copes Lietas - zemledus sacensībās karūsas ķērušās uz to pašu, ko pārējās ziemas zivteles.

Atbildēts: 1.marts 2009, 15:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager