Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā svensons1

Sveiks, man viens jautājums. Ko lai izdara lai man neķertos mazās zivtiņas kad gaidu lielās karpas? Uzlikt lielāku āķi (kādu izmēru)? Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

es tā īsti nesaprotu, kas domāts ar mazajām zivtiņām? mazās karpas vai mazās baltās zivis? un uz ko tu ķer?

Atbildēts: 20.oktobris 2008, 20:53 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā RedBull

Sveik, Aivar!

Peec tavaam domaam karpas jau ir aizgaajushas uz dziljumu vai vel joprojam uzturas seklaakaas vietaas?

Un kaa tu domaa cik ilgi vel turpinaasies karpu sezona?

Atbild Aivars Rudzinskis

nu nav tā, ka tikai dziļumā tagad karpas meklējamas, tās turpina aktīvi baroties, tādēļ jāmeklē tur, kur tās atrod kaut ko ēdamu. ķert karpas var kamēr uzsals ledus.

Atbildēts: 20.oktobris 2008, 20:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar!

Pievēršoties karpu copei arvien nopietnāk, esmu nobriedis labu apavu un apģērba iegādei. Zinu, ka gan Fox, Korda, Trakker, Daiwa utt... piedāvā apģērbu copei, bet gribu iegādāties kaut ko patiešām labu. Varbūt tu vari ieteikt kādas konkrētas vietas kur Latvijā var meklēt vispiemērotākos apavus un apģērbus. Varbūt vari ieteikt konkrētus ražotājus, kuru produkciju ir vērts pētīt. Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja tā godīgi, tad neesmu nekāds baigais apģērbu speciālists, man pašam ir Hodgeman tērps, kas ir mīksts, nerada troksni, nelaiž lietu un ir nokalpojis jau apaļus 10 gadus. es domāju, Salmo un citos veikalos ar apģērbu piedāvājumu viss ir kārtībā, Karpu firmu apģērbi ir tādi paši, kā pārējie, tikai tas, ka zīmols virsū un cena augsta. tā kā izvēlies, kurš tev mīļāks. vinā no pēdējām Copes Lietām bija Normunda Grabovska gabals par apģērbiem, tur bija gana loģikas iekšā.

Atbildēts: 19.oktobris 2008, 16:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā carpix

Labdien! Ir radusies interese par NASH firmas produkciju. Varbūt Jums ir nācies saskarties ar NASH? Būšu pateicīgs par info. Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Kevin Nash ir ļoti augstas raudzes profesionālis karpu makšķerēšanā un arī ar viņa vārdu ražotās boilas un citi produkti ir viennozīmīgi augstas kvalitātes. Tā kā lieto droši!

Atbildēts: 18.oktobris 2008, 22:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Monvids

Sveiks, Aivar! Grib ēju padalīties ar Tevi savu 2 pedējo cpju iespaidos. Kā tu ieteici, biju ar čomu 2 reizes uz nakti.

Cope nr. 1. Iebarojam 10 kg (kukurūza + gatavā barība karpām) sēdējām 2 dienas, arī pa nakti, nebija nevienas copes. Boilas stāveja dazādas - nutrabaits, richworts, dinamit baits. Ezers, kura copēju, ir pārsvarā ar cietu dibenu 70% ezera sastāv no līdzenuma 3 m dzilumā, ir arī ieplaka, 400 m garumā un 20m platumā, eholote rāda, ka zivis tur ir. Vispār ezera ir daudz laipas un makšķernieki pie šīm laipām bieži kaisa daudz barības, taču mēs sēdējām nomaļā vietā, kur neviens neko nav pārbarojis, taču sekmju nebija.

Cope nr. 2 Pirmo dienu un nakti pavadījām turpat, iebarošana tāda pati, taču atkal nebija neviena pieskariena, pat brekši neinteresejās. Otrā dienā aizbraucām uz ieplaku, par kuru es minēju iepriekš, taču arī tur nebija neviena pīkstiena.

Atbild Aivars Rudzinskis

nu šī ir tipiska situācija dīķiem un ezeriem ar intensīvu apmakšķerēšanu no laipām. pāris dienās izvilināt karpu no vietas, kur tās nekad neviens nav barojis, ir ļoti sarežģīti. lieta tā, ka šādos ūdeņos karpas pamazām atsakās no dabiskās barības un pāriet tikai uz to, ko maksķernieki pie laipām saber. līdz ar to tās arī nemeklē barību nekur citur, kā tikai šajās vietās. vismaz man pašam ir izveidojies tāds iespaids, jo agrāk arī esmu nonācis līdzīgās situācijās. principā man nepatīk braukt uz tādām vietām. iespējams, tur tiešām dzīvo kāda desmitniece vai ielāka kopā ar lielu baru mazo karpu, uz kurām orientējas pārējie makšķernieki, pieļauju, ka tieši šī desmitniece tevi interesē, ja jau negribi sēdēt uz iebarotās laipas.

manuprāt, var izvēlēties vienu no diviem variantiem, kas balstās uz domu, ka tā lielā karpa arī ēd to pašu ko mazās, tikai kaut kā uzmanīgāk

1. tradicionālais - baro tajā pašā vietā nevis divas dienas, bet divas nedēļas, tikai ar vienu boilu cerībā, ka lielā karpa ar laiku to tomēr atradīs, pamēģinās un sapratīs, ka tas ir kaut kas vērtīgāks par to, ko ber iekšā pārējie makšķernieki. tad uz to pašu boilu arī ķer.

2. makšķerē kaut kur laipu tuvumā, kur pārējie makšķernieki baro, tomēr nedaudz nostāk, jo lielajai karpai nepatīk burzma un tā drīzāk turēsies nedaudz nostāk no mazo karpiņu bara, kas rij kombikorma kalnus, un tā uzlasīs to, kas tur būs palicis pāri, rūpīgi sekojot, vai nav kaut kāds āķis piesiets. šajā gadījumā es arī pamēģinātu to pašu barību, ko lieto pārējie makšķernieki, tikai paturētu kādu diennakti to ezera ūdenī, pirms likt uz āķa, lai karpai tā izskatās pastāvējusi un līdz ar to drošāka.

Atbildēts: 18.oktobris 2008, 02:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alisdz

Sveicināts!!!

Tu vienmēr uzsver ,ka ir jāizmanto kvalitatīvas boilas.

Cik kvalitatīvas ir mazāk pazīstamāko firmu boilas un tās kuras tirgo veikalos 2-4 santīmi gabalā?

Kas ir Trigga boilās?

Ko nozīmē scopex?

Ko tu domā par KG1 boilām.

Atbild Aivars Rudzinskis

ar boilu kvalitāti ir tāpat, kā ar ēdiena kvalitāti. var ēst hotdogus uz ielas, bulciņas vai arī svaigus salātus, dārzeņus, augļus vai tamlīdzīgi. kā jau esmu skaidrojis, ir tā sauktās high attract boilas, kuras varētu salīdzināt ar konfektēm - tāpat, kā cilvēki, arī karpas uz tām uzķeras, turklāt arī tad, kad ēst nemaz negribas. high attract boilas galvenā pazīme ir spēcīga smarža, spilgta krāsa. kas ir pārējais sastāvs -to mēs nespējam just, jo smarža nomāc to signālu, kas nāk no pārējām boilas sastāvdaļām. tomēr karpa to jūt un spēj atšķirt, vai tas ir kaut kas ēdams un vērtīgs, vai ne. turklāt jārēķinās, ka karpas tāpat kā cilvēki - ir gudrāki un dumjāki eksemplāri. piemēram, Radutā jau ceturtajās sacensībās lielākā izvilktā zivs - 23kg, ir viena un tā pati. tajā pat laikā ir skaidrs, ka vēl lielāku zivju tur nav mazums, vienkārši šī ir ievērojami dumjāka, ja tik bieži uzķeras. dumjāku karpu var noķert ar sliktāku boilu un arī sliktāku aprīkojumu, gudrākai vajag nopietnāku pieeju. pa lielam runājot- jo lielka karpa, jo gudrāka un pieredzējušāka tā ir, izņemot atsevišķus indivīdus...

tad lūk, lai noķertu lielāku un gudrāku karpu, vajag to kaut kā piemānīt. jo viņa to smaržīgo boilu noteikti atradīs, bet mutē neņems, jo tā viņai saistās ar briesmām. gudra karpa, iespējams, to rūpīgi izpētīs, kā tā kustas, ja tai pakustina ūdeni apkārt un arī vai tā nav kaut kur piesieta. lai gudru karpu piemānītu ar barības palīdzību (jo padarīt āķi un pavadiņu pilnīgi neredzamu mēs vienkārši nevaram) ir jāpiestrādā ar barības boilām. tās ir tādas boilas, kas ir vērtīga barības viela, tā karpai ne tikai patīk pēc smaržas, bet arī labi garšo, ātri sagremojas un spēj apmierināt visas vajadzības pēc pārtikas, vitamīniem un citām svarīgām barības komponentēm. līdz ar to karpa tādas boilas var ēst un ēst stundām, dienām un mēnešiem. ilgstoši barojoties ar šādu barību, karpa pamazām zaudē modrību un kļūst arvien negausīgāka, kas dod mums cerību, ka tā nepamanīs pavadiņu. otrs iemesls, kad karpa strauji zaudē modrību, ir tad, ja tā vairs nav viena, bet apkārt parādās reāla konkurence - vairākas karpas vienuviet barojoties cīnās savā starpā par barību un tādā veidā daudz drošāk uzķeras.

lai izgatavotu kvalitatīvu boilu (gan barības, gan augstas atraktivitātes), ir jāiegulda daudz naudas dažādu sastāvdaļu sakomplektēšanai un arī pareizās receptes testēšanai. lielie ražotāji to dara nepārtraukti, par mazākajiem nav tik lielas pārliecības. tomēr vienmēr ir iespēja recepti kaut kā pilnībā vai daļēji nospiest. tomēr labas boilas ražošanā ir jāizmanto krietni dārgākas sastāvdaļas, kas padara pašu boilu dārgāku. atcerēsimies arī, ka boilu ražošana ir liels bizness, kur tāpat ir svarīgi gan ražošanas apjomi, gan pašizmaksa, gan cena, gan marketinga izmaksas. tāpat arī pastāv milzums krāpnieku, kas izmanto lielo pieprasījumu un cenšas nopelnīt uz tā rēķina, ka cilvēks bez zivs palīdzības diez ko nav spējīgs noteikt produkta kvalitāti. tā kā secinājumus izdari pats.

kas attiecas uz tirdzniecību pa gabaliem, tas nu ir pilnīgs sviests, kaut vai tādēļ, ka nav zināms, cik ilgi tādā atvērtā veidā boilas ir dzīvojušas un pa cik smirdīgām un sapīpētām rokām izgājušas. anglijā neviens boilas pa gabaliem nepārdod un nepērk, un specializētajos karpu makšķerēšanas veikalos Latvijā arī ne. boilu tirdznecība pa gabaliem ir taisnais ceļš uz frāzi "boilas pie mums nestrādā". paldies dievam, lielākā daļa veikalnieku no šādas tirdzniecības pamazām atsakās.

Trigga ir vienīgā Nutrabaits boila, kurai ražotājs recepti tur pilnīgā noslēpumā. pārējām nutrabaits boilām ir daudz maz izskaidrots, kas tur ir iekšā un no tā var bieži izdarīt kaut kādus secinājumus. tomēr arī šeit ražotājs pasaka priekšā, ka tā tomēr vairāk ir barības boila un savus labākos rezultātus dod ilgtermiņā, kaut gan neiztrūkst arī gadījumi, kad karpas uzķeras uz Triggu pusstundu pēc copes sākuma. tāpat netiek slēpts, ka tā ir vairāk vasaras boila un aukstam ūdenim ir radīta Trigga Ice.

Scopex un KG1 ir Richworth izdomāti nosaukumi. Richworth nevienai savai boilai neatklāj sastāvu kā arī nedod kaut cik skaidras norādes to lietošanai. tomēr abas šīs boilas ir labas un nes labus rezultātus gan īstermiņā gan ilgtermiņā. īstas skaidrības, kad un kādos apstākļos tās lietot, gan man nav.

Atbildēts: 18.oktobris 2008, 02:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Boila

Sveiki,

Vai lietojot sniegavīra kombināciju vajag likt stopariņu uz mata aiz boilām, lai ilgi nostāvot ūdenī boila nenoslīd līdz āķim?

Atbild Aivars Rudzinskis

ieliec burkā un pārbaudi, slīd vai ne. ļoti atkarīgs no boilas. ir ļaudis, kas tur stopu liek arī makšķerējot ar vienu boilu.

Atbildēts: 14.oktobris 2008, 20:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā skyline

Sveiks, vēlos zināt kā pareizi makšķerēt ar boilām. Kā tās uzlik?

Atbild Aivars Rudzinskis

aizej uz veikalu, piem. Karpu Nams, Baložu ielā 1, tev visu parādis uz pirkstiem.

Atbildēts: 13.oktobris 2008, 18:43 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Boila

Sveiki!

Daži jautājumi:

1.Kādas garšas boilas šajā aukstajā laikā karpai vajadzētu piedāvāt?

2. Uz dipa rasktīts, lai boilu patur 1-2 stundas pirms likšanas uz mata, bet kas notiek ja tur dienu vai mēnesi,gadu?

3.Kā pareizi ēsmu ievest ar laivu, lai kaut kas nesapiņķerējas? Makšķere paliek krastā vai ņem līdzi laivā? Ved pa vienai vai divām?

4. Vai iebarot vajag vairāk vai mazāk salīdzinot ar vasaru? Vasarā baroju ~2kg boilas pa dienu.

Atbild Aivars Rudzinskis

1. palasies manas iepriekšējās atbildes. tavā situācijā es barotu ar to pašu, ko vasarā, ja esi konstanti bēris daudz maz vienu un to pašu.

2. iesūcas vairāk un līdz ar to arī ilgāk izdala smaržu ūdenī. turklāt dips ir arī konservējošs, resp. boila nesabojāsies. nesen noķēru skaistu karpu uz boilu, kas bija dzīvojusi paštaisītā dipā 3 gadus.

3. kātu ņem laivā, jo tas ļauj braukāt turpu šurpu un izvēlēties vietu. un tas ļauj atpakaļceļā braucot pilnīgi taisni arī saglabāt taisnu auklu. ja brauksi ar līkumiem, tā arī aukla stāvēs, lielā attālumā tā nespēj iztaisnoties pat cieši novilkta. iemešanas brīdī ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo pavadiņai ir tendence sapiņķerēties. es personīgi ņemu auklu rokā un svinu lēni nolaižu lejā, laižot auklu caur pirkstiem. pie reizes uzsitu ar svinu pa dibenu, lai zinātu, ciets vai ne. tādā veidā var arī nedaudz pārvietot svinu pārceļot to tur, kur labāk patīk. arī gultnes reljefu tā pareizāk noteikt un nolikt tieši uz kants vai kā savādāk. drošības labad noderēs PVA puta uz āķa. tad, kad makšķere ir ielaista, uzmet pāris sauju boilu, granulu vai citas barības, bet tas gan vairāk atkarīgs no iebarošanas taktikas. atpakaļbraucot spoles lociņu taisa vaļā, nekādā gadījumā nelieto beiraneru, jo tas savērps auklu. ka saproti, vest divus kātus vienlaicīgi ir pilnīgs neprāts. katrā ziņā, pirms kāp laivā visu rūpīgi pārdomā un saplāno, pasākums'nav no vienkāršājiem, sevišķi, ja esi viens un pūš vējš.

4. karpas šobrīd aktīvi barojas gatavojoties ziemai un ir gatavas apēst ļoti daudz. 2kg barības, manuprāt, dienas laikā var notiesāt viena desmitniece. a ko, ja tur apakšā viņu ir vairāk? tas gan ļoti lielā mērā ir atkarīgs no barības kvalitātes - jo labāk sagremojas boila, jo ātrāk gribas vēl un var vairāk apēst. tādēļ labas kvalitātes barību, lai cik tas nebūtu jocīgi, vajag vairāk, toties dadz lielākas iespējas noķert vairāk zivju, turklāt noteikti lielākas.

Atbildēts: 13.oktobris 2008, 18:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā svensons1

Sveiks, vēlētos zināt kas garšo karpām un ko varētu nopirkt jebkurā pārtikas veikalā?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Aivars Rudzinskis

makaroni, grūbas, konservēta kukurūza utml.

mīklas no dažādiem miltiem, olām. un ja to mīklu saveļ bumbiņās un uzvāra, sanāk boilas. pie mīklas var pielikt klāt sāli, kādus asumus, piem. chilli. vai arī svaigas vai saldētas zemenes vai kādus citus augļus vai ogas. mīklas kvalittāti uzlabos piena pulveris. un daudz kas vēl veikalā ir atrodams garšīgs - arī cietās desas un gaļas izstrādājumi var būt liekami uz āķa vai mata.

Atbildēts: 11.oktobris 2008, 23:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager