Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā jerk

Sveiks, Aivar!

klausot tavam profesionāļa padomam, par to vajag sākt experimentēt ar viena ražotāja boilām, radās jautājums kuras tās varētu būt?

ceru uz aprīļa vidu- beigām stradāt ar Triga Ice ( kuras paredzētas aukstam ūdenim). uz ko orientēties tālāk?

P.S. paldies par padomu.

nevēlos mētāties

Atbild Aivars Rudzinskis

trigga ice patiešām ir laba boila, turklāt ne tikai aukstam ūdenim. lieto to nepārtraukti un arī vasarā būsi apmierināts.

Atbildēts: 2.marts 2008, 22:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

SVEIKI VAI JUS ZINAT KADU FIRMU KURA PARDOD KARPU BARIBU VISMAZ5KG PAKAS UN PAR SAPRATIGU CENU (LIIDZ 10LS)

PALDIES

Atbild Aivars Rudzinskis

labāk nopērc puskilogramu labu boilu nekā 5 kg mēslu. tu pats daudz ēd ēdienus, kas maksā zem 2 ls kilogramā? karpa nav cūka. visi šie lētie mēsli tikai piesārņo ūdeņus un pēc tiem neviena karpa tuvumā neturas. ja nu tev ļoti vajag to kvantumu par mazu naudu, nopērc kukurūzu kādā dzirnavniekā, noplaucē vai pavāri, lai uzbriest un strādā ar to. vari pievienot kādu atraktoru vai aromatizatoru, tikai uz šiem gan netaupi, tad jau labāk neko nelikt klāt. 3-5 dienas pastāvējusi un ieskābusi/ierūgusi kukurūza ir vēl labāka, to neaiztiks brekši un citas sīkās zivis. to var izmantot iebarošanai un uz āķa vai mata. tikai nebaro pārāk daudz, kukurūza lēni pārstrādājas vēderā un karpas var ātri piebaroties un aiziet pačučēt.

Atbildēts: 20.februāris 2008, 17:21 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar!

Kādas auklas īsti tiek izmantotas par pavadiņām karpu copē. Respektīvi, kā pamatauklu uz spoles tinu aptuveni 0,30 mm monofīlo (šoklīderi Latvijas apstākļos neizmantošu), bet pavadiņas pārsvarā cik esmu pētījis karpu filmās ir no pītās auklas. Vai kā pavadiņu var izmantot jebkuru pīto auklu? Jo tajās karpu filmās viņi izmanto kaut kādas tādas pītās auklas, kurām tiek noņemts virsējais slānis, ja es pareizi saprotu. Kādu auklu kā pavadiņu tu ieteiktu izmantot un aptuveni cik resnu?

Otra lieta ir par mezglu līmēšanu. Vai mezglu līmēšanai var izmantot jebkuru superlīmi? Vai nav tā, ka nespeciālās līmes saēd auklu un līdz ar to ir viegli noraut? Liels paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

par pavadiņām rakstīju vienā no iepriekšējiem jautājumiem, izlasi un tad jautā, ja ir kāds konkrētāks jautājums. iesākumam latvijas apstākļos vislabāk būtu kombinētā Mantis no Kryston, tur iepakojumā ir visa instrukcija, kā lietot. kamēr neesi kļuvis par karpu izvadīšanas supermeistaru, ņem 25lb izmēru.

Atbildēts: 15.februāris 2008, 17:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RaimondsT

Labdien. Pāris jautājumi par barībām. Ja piebarojam ar paštaisītu mixi, kas sastāv no boilām, granulām, kaņepēm, tīģerriekstiem un citiem gardumiem, vai nav tā, ka pievienojot kādu aromatizētāju vai eļļu, tie nomāc šo dabīgo produktu apetelīgo smaržu un viss ieguldījums kaņepēs utt. ir veltīgs?

Un vēl par kukurūzu. Kāda pieredze ir ar speciālo gatavo ārzemju kukurūzu bundžās, kas ir lielgraudaināka un cietāka? Man liekas, ka karpas labprātāk mielojas ar parasto saldo, bet tad protams ir mocības ar to, ka sīkās raudiņas utt. sagādā problēmas. Vai lielajām karpām ir kāda atšķirība gaumē? Es šeit domāju nevis piebarošanu, bet spraušanu uz mata. Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

rēķinies, ka arī boilās un granulās jau ir aromatizētāji, iespējams, arī eļas, tādēļ pārspīlēt ar sastāvdaļām un papildus piejaukumiem šajā gadījumā diez vai vajadzētu. protams, ka jāsaprot, kā tas viss mikss kopā smaržos. ja es kaut ko arī liktu klāt, tad tikai to pašu, kas jau ir boilās, lai vairāk radinātu pie šo konkrēto boilu aromāta. jādomā arī, cik lielu ūdens daudzumu gribi piesmaržināt. piemēram straumē jārēķinās, ka smarža tiek aiznesta prom un veidojas smaržīgs celiņš, pa kuru karpas vieglāk var atrast barību. savukārt stāvošā ūdenī, piebarojot vietu, kur karpas pašas mēdz baroties (kas būtu vispareizāk) aromatizatori noteikti būtu lieki.

saldā ir papildināta ar saldinātāju, bundžās tā nav toties vari pats tās ar kaut ko piesūcināt un paeksperimentēt. tas, ka tā ir lielāka un cietāka, prtams, ir pluss - tā drošāk turas uz mata. izmantojot kukurūzu uz mata lielajām karpām parasti liek vairākus (2-5) graudus, turklāt pēdējo liek mākslīgo peldošo kukurūzu - tad tas viss stāv glītā stabiņā un ir vieglāk pamanēms. šādu kombinacju raudiņas noteikti nespēs nograuzt.

Atbildēts: 15.februāris 2008, 17:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā sem_kotuk

Labdien. Es gribeju jautat kads exolots ir labakais. Kadi parametri prasit veikala. Vaj jus izmantojat exolotu.

Atbild Aivars Rudzinskis

es saprotu, ka jautājums ir par karpu makšķerēšanu. ja tā, tad svarīgi, lai eholots uzrāda gultnes struktūru (greyline funkcija) - vai dibens ir ciets (akmeņains), smilšains vai dūņains. galvenais, kas jāsaprot, vai gribi portatīvo, kuru var vienkārši pieskrūvēt pie jebkuras laivas (izņemot gumijas) vai arī stacionāro, kurš būs uz tavas personīgās laivas. stacionārie parasti ir ar vairāk funkcijāmn un, iespējams, precīzāki. man pašam ir stacionārais Humminbird Martrix 47 3D, tas ir trīsdimensiju eholots ar sešiem stariem un tas attelo gultni trīs dimensijās, kas ļauj daudz ātrāk atrast nelīdzenumus, bedres, uzkalniņus utml un vienlaicīgi pētīt samēra plašu teritoriju apkārt laivai. tas gan ir dārgs aparāts. parastais eholots rāda dziļumu tikai zem laivas. tomēr jebkurš no šiem augstak minētajiem darbojas no laivas. ir arī iemetamie eholoti smartcast, kurus ar makšķeri iemet (ne tālāk par 45m) un krastā uz ekrāna redz gultni. tas arī ir ļoti labs risinājums.

Atbildēts: 12.februāris 2008, 12:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar!

Gribēju pajautāt, kādu aukulu (monofīlo vai pīto) labāk likt virsū uz spoles, kura tiks izmantota raķetes iemetieniem, un cik resnu un kādu auklu tu ieteiktu izmantot. Vai arī raķetes iemetieniem lieto šoklīderus?Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, jāsaprot, ka raķete ir tizlāka lidotāja par normālu svinu, tādēļ, lai to iemestu tik pat tālu vajag tievāku auklu. vienīgā auklas funkcija ir ietīt raķeti atpakaļ, tādēļ vislabāk ir pītā aukla un jo tievāka jo labāk (saprāta robežās). ļoti svarīgi, lai pītā aukla nepiņķerētos, tai ir niķis aizķerties aiz gredzeniem un tādā gadījumā raķete lido ļoti tālu, tikai atpakaļ vairs nenāk. tāpec pīto auklu vajag tādu cietu, tipa fireline - tā man nekad nav aizķērusies. 0,12-0,15mm būs ok.

šoklīderis šajā gadījumā ir obligāts, savādāk norausi raķeti pie pirmā iemetiena. man vislabāk patīk monofilais šajā gadījumā - tipa 0,4-0,5mm vai arī fox koniskais. monofilais tādēļ, ka tam ir mazāk tendence kaut kur aizķerties aiz gredzeniem vai spoles. intensīvi spodojot visu laiku jāuzmanās, lai aukla kaut kur nesaķeras. saprotams, ka vajag satīt pilnu spoli, tomēr nedaudz mazāk nekā tu tītu parastai makšķerei, lai nenobrūk neparedzētā brīdī.

Atbildēts: 11.februāris 2008, 12:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā airis

Cik loti ietekmee copi tas vai es izmantoju piito pavadinu vai mono? Vai vispar ar mono var uzsiet bezmezgla mezglu? Vai tas, ko es domaju ar mono ir caurspidiga pita?

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu, ko tu domā ar mono, bet parasti tā ir vai nu parastā monofilā makšķeraukla vai arī flurokarbona makšķeraukla, kas zem ūdens ir vēl mazāk redzama. ir arī vēl speciāli monofilo pavadiņu materiāli, kas ir vēl cietāki.

karpu makšķerēšanā izmanto gan vienu gan otru. pītās pavadiņas galvenā priekšrocība - karpa to mazāk sajūt, kad paņēmusi boilu. otrkārt, tā ļauj boilai ār āķi mutē apgriezties ar āķi uz leju, kas nodrošina drošu aizciršanos. mīnusi - pītā pavadiņa biežāk sapinas iemetiena brīdī. tāpat nav arī īsti skaidrs, kā tā piezemēsies uz gultnes - vai nestāvēs " kaudzītē" ap svinu. svarīgi tomēr, lai tā gulētu kaut cik taisni.

monofilās pavadiņas (stiff rig) parasti lieto gadījumos, kad karpas ir ļoti uzmanīgas un satrenējušās veikli izspļaut boilu pirms vēl āķis ir ieķēries. tādā gadījumā cieta pavadiņa var karpu piemānīt - tā papildus sabiedē karpu un tā uzsāk strauju mukšanu PIRMS ir paspējusi izspļaut boilu, kā rezultātā āķis ieķeras. cietā pavadiņa nepinas, ir mazāk redzama, guļ uz gultnes taisni, tomēr parasti ar to āķa aizķeršanās ir mazāk droša. bezmezgla mezglu var siet, bet var arī atsevišķi piesiet monofilo pavadiņu pie āķa un boilu nostiprināt ar atsevišķu tievas pītās auklas matu. vai arī ar gredzentiņu - boilu piestiprināšanas veidu ir daudz, bezmezgla mezgls ar cilpu galā ir tiekai viens no tiem.

pēdējā laikā visplašāk tiek lietotas kombinētās pavadiņas. tās lielākā daļa ir cieta, bet pēdējie 1-2 cm - mīksta pītā aukla. šādu pavadiņu iegūst savienojot cieto flurokarbona vai monofilo auklu ar pīto caur gredzentiņu vai mezglu. lai arī tas ir darbietilpīgs process, rezultāts ir ļoti labs, jo tiek apvienoti abu variantu plusi. otrs kombinētās pavadiņas variants- pavadiņas ar cietu "izolāciiju" piemēram " Snake-skin" vai Korda Hybrid un citas. tur uz iepakojuma viss skaisti sazīmēts, kā siet.

Atbildēts: 8.februāris 2008, 11:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ri4i20

Labdien!es tik gribu prasit no kura datuma ir aizliegts braukt ar laivu-no 15.marta?

Atbild Aivars Rudzinskis

precīzi nezinu, bet domājams, ka no ledus nokušanas.

Atbildēts: 7.februāris 2008, 18:25 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā briedis

Labdien! Cik garai pavadiņai ir jābūt lai karpu makščerētu uz grunts makščeres? Un lai karpu makščerētu uz kartupeļa kartupelim ir jābūt vārītam?

Atbild Aivars Rudzinskis

parasti pavadiņu taisa 15-25 cm. kartupeli, protams, vāra.

Atbildēts: 7.februāris 2008, 00:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andijs5

sveiks Aivar

šogad tāda švaka ziema ,tad laikam karpas būs ātrāk aktīvas un varēs ķert ?varbūt tas nav no svara ?

Atbild Aivars Rudzinskis

ziema nemaz nav švaka, brauc ķert karpas kaut tūlīt! bet aktivitāte galvenokārt atkarīga no ūdens temperatūras - kad tā celsies, celsies arī aktivitāte. ja nebūs bieza ledus, ūdens uzsils ātrāk.

Atbildēts: 5.februāris 2008, 23:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager