Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā karpa

Sveiks. Mani interese viss par soklideriem.Ar kadu mezglu stiprina utt.

Atbild Aivars Rudzinskis

šoklīderis ir resnāka aukla, 25-45lb, parasti pītā, kuru izmanto 2 gadījumos - lai novērstu pamatauklas pārtrūkšanu pie iemetiena makšķerējot ar smagākiem sviniem vai tāliem iemetieniem vai arī makšķerējot vietās, kur ir risks pārrīvēt auklu pret asiem akmeņiem, gliemjiem, kokiem izvadīšanas laikā. parasti to liek 2 reizes garāku par kātu. savieno ar pamatauklu ar speciālu mezglu, kas pēc iespējas neķeras aiz gredzeniem iemetiena laikā. šeit to mezglu nevaru parādīt, paprasi veikalā! vislabākie ir kryston ražotie, tie ir superizturīgi un arī ūdenī maz redzami. vēl ir monofilās auklas koniskie šoklīderi, kas uz augšu paliek tievāki. tomēr šoklīderis noteikti ietekmē copi (negatīvi) tādēļ to lieto tikai tad, kad tas patiešām ir nepieciešams.

Atbildēts: 2.februāris 2008, 00:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bosik

Inventaars ir iegaadaats...varbuut gan ne pats labaakais bet nu ir. Ir ar neliela pieredze uz taam karpaam...tik laikam gan ne paaraak veixmiiga..:)...taa saciit jaasaka...iemest to makshkjeri uudenii maaku..:) Intreseetu vairaak taisni taa taktika uz iebaroshanu...vietas izveeli...utt.

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, būs siltāks, padod ziņu. līdz tam laikam izveido savu profilu.

Atbildēts: 28.janvāris 2008, 15:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bosik

Vai ir kaada iespeeja vasaraa pieteikties uz pieredzes apmainju...vai preciizaak uz skolnieka statusu? Esmu makshkjernieks ar tiiri lielu staazhu...bet nu taas karpu lietas uz boilaam nau tik vienkaarshas!

Atbild Aivars Rudzinskis

pieteikties vienmēr var. jāskatās, kā būs ar laiku. tomēr pirms tam vajadzētu apgūt vismaz tik daudz, cik rakstīts šeit un žurnālā, kā arī tikt pie kaut kāda inventāra.

Atbildēts: 28.janvāris 2008, 10:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar!

Kā jau rakstīju iepriekš, tad biju nolēmis pirkt Fox Warrior Elite kātus, bet te uzradās paziņa, kurš šobrīd atrodas Anglijā un piedāvāja man iegādāties uz akciju trīs TF Gear X-Series karpu kātus pa Ls 200. Par šiem kātiem pats gandrīz neko nezinu izņemot to, ka viņus prezentē (reklamē) slavenais karpinieks Matt Hayes. Ko tu saki par šiem kātiem? Vai ir vērts uz viņu pusi skatīties, vai labāk palikt pie Fox'a? Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

mēs šogad ģimenē nolēmām - jāatmet! skriet pakaļ visādām akcijām un atlaidēm. pērc to, ko tev vajag nevis to, ko var dabūt itkā pa lēto. es nemaz nezinu, kas ir TF Gear, piedod par nekompetenci.

Atbildēts: 23.janvāris 2008, 23:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar!

Esmu nolēmis iegādāties jaunus karpu kātus, bet netieku gudrs, cik garus un kāda testa kātus pirkt. Doma ar tiem kātiem ir makšķerēt arī ārzemēs. Citi saka, ka nav jēgas pirkt garākus par 3,60m un cietākus par 2,75lb., savukārt citi saka, ka jāņem vismaz ar testu 3lb. Lūdzu lūdzu apgaismo mani. Liels paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

būtu palasījies manas atbildes iepriekš. garāku par 12 pēdām (3,60) vajag tad, ja augumā esi virs 1.80, savādāk nav jēgas. tests norāda, cik smagus svinus varēsi mest, rupji runājot 3 lb nozīmē 3 oz svinu, kaut gan parasti met nedaudz smagākus. tomēr ar 2,5 kātu 5oz svinu nevajadzētu vicināt - salauzīsi kātu vai arī neko tālu neaizmetīsi. cietākus kātus vajadzētu makšķerēšanai upēs, kur noteikti vajag vismaz 4oz svinus. parasti, jo dārgāks kāts, jo lielāku svinu var mēģināt uzkabināt, piemēram, es ar century SP 3,5 lb varu arī 10oz svinu iemest no visa spēka. ar warrior gan tāds joks cauri neies. toties ar mīkstāku kātu būsi precizāks tuvajā distancē. universālu kātu visām dzīves situācijām nemēdz būt, bet warrior ir laba izvēle, man pašam otrs komplekts ir warrior 2,75 lb kāti un ir pilnīgi ok.

Atbildēts: 23.janvāris 2008, 00:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar vēlreiz!

Ir baigā vēlme uz jauno sezonu iegādāties 3 Fox Warrior Elite karpu kātus. Varbūt tu zini kādu labu ārzemju interneta veikalu, kurā varētu iegādāties šos kātus un kuri sūta uz Latviju, jo Latvijā tomēr baigi dārgi prasa par šiem kātiem. Vai vispār ir prātīgi pasūtīt kātus interneta veikalā, jo baidos, ka transportēšanas laikā ar tiem var kaut kas notikt. Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

anglijā ir daudz interneta veikalu un visi tie vienlīdz labi sūta uz Latviju, piemēram www.tacklebox.co.uk tomēr sūtīšanas izmaksas ir samērā lielas,turklāt tās uzzināsi tikai veicot apmaksu. īpaši augstas tās sanāks smagām un lielām precēm. līdz ar to varbūt atmaksājas pirkt tikai īpaši dārgas un ekskluzīvas preces vai arī sīkumus. turklāt problēmas sāksies, ja kātiem gadīsies kāds defekts. apmainīt jau apmainīs, bet sūtīšana būs jāapmaksā pašam.t ādēļ vai nu pērc šeit vai brauc pakaļ, pie reizes angliju apskatīsi...

Atbildēts: 23.janvāris 2008, 00:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RaimondsT

Par sviniem. Vai ir kādi pamatprincipi, kad būtu jālieto fiksētais, kad viegli fiksētais un kad slīdošais svins.

Cik saprotu, tad pie fiksētā svina notiek pašpieciršanās un ar to tas ir labs. Tajā pašā laikā ārzemju "kapitālistu" safilmētajās filmās rāda, ka šajā gadījumā karpa grozot galvu ar fiksētā svina palīdzību var izmest ārā āķi. Vai ir kāda teorija šajā sakarā, vai ari darbojas princips, ka vienam patīk māte un citam meita.

Atbild Aivars Rudzinskis

par māti un meitu neko nezinu, bet sakara ar to maz. angļu filmas jāskatās caur milzīgo makšķernieku spiediena filtru, kāds tur pastāv. zivis ir ķertas desmitiem reižu un šajā laikā daudz ko iemācījušās, tai skaitā pacelt boilu, pārbaudīt, vai tai piesiets svins un tikai tad kustēties. tieši kustība ir tā, kas nodrošina pašpieciršanos. ja karpa nenobīstas no sajūtas, ka ir āķis un svins, tad fiksētais svins tiešām nenostrādā. pie mums nekā tāda nav, karpas ķeras pirmo reizi mūžā (cerams, ne pēdējo) un fiksētais svins savu funkciju pilda labi. savukārt'tajos ūdeņos var mēģināt slīdošos un drusciņ slīdošos svinus, lai ar šo problēmu cīnītos. vēl viens risinājums un pēdējais modes kliedziens- Trigga link - pavadiņa, kas staipās kā gumija.

otrs faktors, kas jāņem vērā, ka karpa tiešām var mēģināt izkratīt āķi jau pēc pieciršānās. pēc manas pieredzes tas notiek vai nu nepietiekoši asa āķa dēļ, vai pārāk smaga svina dēļ. laivojot un makšķerējot ļoti lielā attālumā vai arī makšķerējot ļoti lielā straumē un lietojot 6Oz un smagākus svinus tiešām iestājas nogājieni - karpa izvadīšanas laikā, parasti pirmajās sekundēs atbrīvojas no āķa. risinājums - nost krītošie svini. tas ir klipsis, kas pēc pašpieciršanās pazaudē svinu un izvadīšana notiek bez tā. galvenais ieguvums it tas, ka karpa nāk daudz seklāk un ir daudz mazākas iespējas tai iazķerties zalēs, kokos vai iedurties zemūdens kantē. makšķerējot sacensībās mēs lietojam tikai tādus, līdzi ņemot pat līdz 300 svieniem.

Atbildēts: 16.janvāris 2008, 11:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ruris

..jā,par spolēm..gribēju jautāt,vai Tu pats izmanto spoles ar baitrunner'u,vai nē..jo angļi pārsvarā izmanto bez...Es pats esu "uzmetis aci" Shimano Big Baitrunner spolēm..vai Tev ir bijusi kāda saskarsme ar šīm spolēm..?

Atbild Aivars Rudzinskis

Big Baitrunner Long Cast ir lieliska klasiska karpu spole. starp citu, varu notirgot 2 Daiwa sportsmatic baitrunner spoles no tās pašas kategorijas. vairs nelietoju baitrunner, bet tas ir tikai gaumes jautājums - es nelietoju arī spoles bremzi, bet bremzēju ar pirkstu. tādēl man ir shimano power aero - ar vienu kustību to var aizgriezt ciet pie iemetiena un griežas tā vienkārši ideāli. ja jāietin 3 kāti pa 300metriem - tas ir svarīgi. maksā gan šīs nenormāli... baitrunner spolei pēc iemetiena jāveic 2 darbības - jāregulē bremze un jāslēdz baitrunners, parastajai viena - tikai jāatbrīvo bremze. ne vien reiz vien ir gadījies vienu no tām 2 operācijām aizmirst, pietiek ar puspudeli alus siltā laikā. pazaudēt kātu nav gadījies, bet karpu gan neatbrīvotās bremzes dēļ. savukārt, ja vēl neproti brīvi apieties ar bremzi izvadīšanas laikā, tai skaitā naktī tikko pamodies, tad baitrunners ir neaizstājams.

Atbildēts: 16.janvāris 2008, 03:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zivsaivis

Sveiks Aivar.Šodien copējot raudas,cerot uz kādu breksi,turot ēsmu-3motilīšus+baltie,uz grunts,dīķa dziļākajā vietā,pieņemu ka tur varētu ziemot karpas ,izdevās līdz āliņģim pievilkt karpiņu!!! ap 700gr.Neveiksmīgs satvēriens un karpiņa tu tū.Vislaik esmu domājis ka karpas ziemā noķert nevar.

Izrādās ka tā nav.Tāpēc nākamais brauciens būs gaidīt karpu copi:),kā teikt, man āķis lūpā.Jautājums,ar ko karpas ziemā iebarot,lai rosinātu tās uz kādu darbību,atdzīvinātu nedaudz.Un ko varētu izmantot kā ēsmu.Ķiploku aromāts der?Šoreiz biju sajaucis tautas klases barību:)-kukurūzas putraimus,rapšu spraukumus,tumšo rīvmaizi,un mazliet salmo universālo.Karpai laikam patika,ja reiz tur rakājās.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

forši. karpas neguļ, tās vienkārši barojas ļoti ļoti maz. tādēļ pirmkārt - iebarošanai jābūt ļoti minimālai, jākoncentrējas uz karpas atrašanu un ļoti pacietīgi jāgaida brīdis, kad tai sagribēsies ēst. visdziļākā vieta ir laba izvēle. noteikti nevajadzētu lietot eļļas (izņemot lašu eļļu) - tās cietē gan ūdenī, gan kuņģī un neko neveicina. aromatizatorus var izvēlēties dažādus, arī ķiploku, bet vēlams, lai tie būtu uz spirta bāzes (EA) - pārējie ūdenī neizplatīsies.

Atbildēts: 15.janvāris 2008, 20:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis.ru

Labdien Meistar.

Esmu nobriedis makšķeru statīvam, gribējās padoma kura konstrukcija ir labāk sevi parādījusi.

Ar čertām taisnām kājām vai tām kuras kā trīsstūris?

Atbild Aivars Rudzinskis

jautājums, kam tev tas statīvs vajadzīgs. Fox Sky pod ir ideāls, ja gribas ķert ekstrēmos apstākļos - straume, stiprs vējš utml. tam ir slīpas kājas un tas nodrošina lielāku stabilitāti pret apgāšanos, kātus var pacelt ļoti augstu, kas svarīgi makšķerējot straumē. mazie podiņi ir kompaktāki, arī lētāki. saliec virsū izvēlētajam modelim vienā pusē makšķeres un pamēģini apgāzt, tad arī redzēsi. nav nekā muļķīgāka, kā apgāzies pods (no vēja vai aizķeroties) un salauzti kāti.

Atbildēts: 15.janvāris 2008, 20:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager