Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā jerk

Sveiks!

Kāda ir tava pieredze karpu copē publiskajos karpu dīķos?

Es saprotu, ka tu neniekojies ar tādiem, bet mēģinājis ganjau esi?

paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

tiešām, īpaši neaizraujos. simsona dīķis pie ādažiem ir viens no nedaudziem, kas būtu ievēribas vērts - tur pietiekošā koncentrācijā ir karpas normālos izmēros un arī publikas nav pārāk daudz, jo makšķerēšana ir padārga. galvenais, ar ko tādās vietās ir jārēķinās, ka iebaroto barību čakli nolasīs mazās karpiņas, vēlies to vai nē.

Atbildēts: 14.janvāris 2008, 13:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jerk

Sveiks, Aivar!

Paldies par ieteikumu apmeklēt Karpu namu! Iebraucu, daudzkas kļuva skaidrs, ļoti laba apkalpošana.

Varbūt, varētu ieteikt kādu konkrētu un labu karpu copes vietu pirmajai karpu copes sezonai? Kāda boila tur strādā?

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Piedod, ar šādu informāciju diez vai kāds dalīsies... tas, ko varu ietiekt pavasarim - meklē tur, kur ūdens sasilst visātrāk - Latvijas dienvidos nevis ziemeļos, ezeros nevis upēs un mazos un seklos nevis lielos un dziļos. boilas izvēlies aukstam ūdenim piemērotākās - piem. Trigga Ice vai tās, kas apzīmētas ar EA.

Atbildēts: 14.janvāris 2008, 12:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

kaa var to boilu uzlikt uz taa mata un tur nostiprinat un kas tas mats tads ir kaa man veikalaa prasiit vai matu

es skatos video bet vienalga nesaprotu kaa boilu tur nostiprinat

kas butu labaks karpam upes bedre kur ir apm 6m dzils un 10m plats kadas boilas un uz ko vai ja karpa nezinas kas ir boila to nems TUR KARPAS IR KAUTKUR 3-7KG un katru gadu noker vairakas ir arii stasti ka aiziet ''vaļkarpas'' bet taam sausmigajam es ipasi neticu bet varbut vaidzetu

ka tas boilas pardod vel vai ir mazaki iepakojumiun vai tur ir ieksa dazadas garsas

a ko tu sdaki par tadu lietu pagaisgad ielaida mazas karpasdiki vai nakosvasar tas kilogramigas ir verts kert

ja nav gruti ludzu atbildi

LIELS PALDIES

Atbild Aivars Rudzinskis

varbūt tomēr aizej līdz veikalam? un palasi copes lietas, karpu lietas! un nebaidies no šausmīgajām!

Atbildēts: 14.janvāris 2008, 10:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā delins

Sveicināts Jaunajā gadā!!!! Varbūt ir iespēja iegūt vairāk informāciju par Lietuvas ezeru Iļģis,krievijas saitos gan nedaudz ir,bet diezgan švaki!!

Atbild Aivars Rudzinskis

Tā īsti nesaprotu, kādu informāciju vēlies iegūt? ezera saimnieks Renaldas +37068786929, pie viņa var pieteikties, ja vēlies braukt. ja ir konkrēti jautājumi - raksti!

Atbildēts: 14.janvāris 2008, 10:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alisdz

Sveicināts Aivar!!!

Esmu daudz lasījis par tīģer riekstiņiem jeb zemes mandelēm ārzemju saitos.Tie esot ļoti efektīvi pat sliktos karpu ķeršanas apstākļos.

Kā tīģer riekstiņi darbojās mūsu ūdenskrātuvēs?

Vai tos var iegādāties vārītus vai svaigus "karpu namā"?

Atbild Aivars Rudzinskis

man nav pieredzes likt tīģerriekstus uz mata Latvijā, jo tas ir diezgan piņķerīgs process. esmu tos izmantojis iebarošanai un rezultāti ir bijuši. volgā uz tiem ķērās labi. briti patiešām labi atsaucas un daudzās britu ūdenskrātuvēs tie ir pat aizliegti to augstās efektivitātes dēļ. tā kā mēģini droši. Karpu namā var iegādāties tīģerriekstu gatavus lietošanai iepakojumos (bundžās) un dažādos izmēros no Dynamite Baits. atvērtā veidā gan tos ilgi nevar glabāt, visa bundža jāizmanto vienā makšķerēšanas reizē. lai riekstu dabūtu uz mata, tajā ir jāurbj caurums vai arī tas jānostiprina ar gumiju.

Atbildēts: 9.janvāris 2008, 22:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RaimondsT

Sveiki un laimīgu jauno gadu!

Tā kā esmu kļuvis par no „karpu ķeršanas atkarīgo” tikai kopš pagājušā gada augusta mēneša, man ir pāris jautājumi par nākošo manā dzīvē pirmo karpu pavasari. Vispār savu karpu sezonu beidzu stulbi ātri oktobra otrā pusē, kad man kā iesācējam kāds „austrumu gudrais” iestāstīja, ka karpas aizgājušas gulēt, un es no bēdām sāku diezgan sekmīgi mācīties velcēt līdakas.

Ja man rudenī, kad palika vēss ūdens, kādā noteiktā ūdenstilpnē ļoti jauki veicās ar Nutrabaits Pink Pepper Pluss (iebarošana un ēsma), tad vai varu sagaidīt arī, ka vēsajā pavasara ūdenī būs līdzīga uzvedība, vai arī pavasarī darbojas citi „fizikas likumi”?

Vai ir kādi viltīgi ieteikumi bez „baitrun” kā gruntenei noteikt copes brīdi sēžot laivā vietās, kur netiek klāt no krasta? Liekas, ka visa veida pīkstuļi šajā gadījumā atkrīt.

„Karpu copē” kāds īsts specs, ja nemaldos tad kāds Aivars R., klāstīja iebarošanas tehniku un teica, ka „zeķē” miksē boilas ar granulām un citām lietām. Vai šajā gadījumā sasmalcinātas boilas nedublē granulas un vai tās nav pievienotas tikai pēc principa „jo vairāk jo labāk”, vai arī tur ir kāds izskaidrojums.

Un vēl – varētu kāda žurnālā rakstiņu par karpu uzvedību agrā pavasarī pēc ledus noiešanas (līdzīgi kā bija par rudens copi), jo kad iznāks pirmais „Karpu Copes” numurs, tad jau būs laiks garām.

Noteikti šie jautājumi varēja pagaidīt dažus mēnešus, bet vai tad nevar ziemā pasapņot?

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Par pasapņošanu - Copes Lietas kā reiz ir domātas, lai lietderīgi aizpildītu laiku starp makšķerēšanas reizēm...

likumi notiekti ir citi, turklāt šeit ir grūti smelties pieredzi no kaut kādiem britiem vai frančiem, jo viņi jau nemaz nezin, kas ir ledus. tādēļ nākas paļauties uz savu necilo pieredzi. pirmās karpas gan man, gan citiem nepacietīgajiem parādās aprīļa otrā pusē. teorētiski jāmeklē tur, kur vissiltākais ūdens. vislabāk to darīt ar termometru (un galvu, protams). zem 8 grādiem ūdenī nevajadzētu bāzties, ja vien neesi pilnīgs manjaks. tomēr man ir gadījušās pavasara karpas arī no dziļām vietām. rudenī karpas aktīvi barojas, jo gatavojas ziemai, pavasarī itkā tām būtu aktīvi jāgatavojas vasarai (nārstam), bet kurā brīdi tas īsti notiek, ir grūti prognozēt. dienas var gadīties ļoti atšķirīgas.

pavasarī nav zāļu un tas daudz ko maina - var ķert tur, kur vasarā vairs nevarēs.

attiecībā uz barību izvēli gan principi ir ļoti līdzīgi, jo galvenais ir un paliek barības kvalitāte, kā arī tās komponentu (atraktoru utt.) šķīšana ūdenī, kas pa tiešo ir atkarīga no temperatūras. varbūt ar daudzumiem vajadzētu mazāk.

galvenā atšķirība starp boilām un granulām, maltā vai nemaltā veidā ir tā, ka granulas ir taisītas uz ūdens bāzes un tādēļ lēnām šķīst ūdenī, daudz intensīvāk izplatot smaržu. tomēr to darbības laiks ir ierobežots, jo tās vienkārši izšķīst. tādēļ lieto dažādu izmēru granulas, jo tām iznāk dažāds izšķīšanas laiks. savukārt boilas nešķīst un paliek tādas kā ir, tikai pamazām zaudē aromatizatorus. maltā vai smalcinātā veidā process noteikti noris intensīvāk un ātrāk. maltas boilas piesaista mazās zivis, kas dažreiz ir labi.

makšķerēšana no laivas ir viena no manām mīļākajām, pēdējā laikā gan diez ko nesanāk, tur vajag vietu, kur copes ir samērā biežas, citādi nomirt var no garlaicības. pa lielam, ar fiksēto svinu nevajadzētu būt problēmām ar copes pamanīšanu - kad kātu velk prom, tad zivs ir galā. galvenais, lai neaizvelk pavisam. ja nu karpa nāk pretī - seko auklas stāvoklim un pamanīsi. uz slīdošo svinu ir savādāk, tur jājūt katrs pieskāriens un jāmauc pa zobiem uzreiz. to var atļauties tikai gadījumā, ja izdodas stingri nofiksēt laivu ar 2 enkuriem, lai tā nešūpojas, nostiept auklas un vērot kāta spicītes, tā mēs darījām volgā lielā strumē. darbojas perfekti. tikai prātīgi ar tām enkuru šņorēm, karpai patīk ap tām aptīties, tādēļ kausēšanu labāk veikt kamēr karpa ir prom no laivas. var arī piesieties pie kāda ūdenī iekrituša koka. savukārt pīkstuļi ir domāti gadījumam, ja nesēdi pie kātiem, bet guli - laivas gadījumā diez vai tas izdosies.

Par karpu uzvedību pavasarī bija aprīļa copes lietās, ja pareizi atceros.

Atbildēts: 8.janvāris 2008, 14:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

SVEIKI vai juus luudzu vareetu pastastit kas tas boilas tadas ir es arii ja saprastu veeleetos ar tadam pacopeet cik tadas maksaa

vai jus esat copejis vasku diki ja jaa ko sakat par to iesakiet ludzu vel kadu vietu kurzeme kur ir iespejams kert karpas ari man (galigam nejegam par karpam)

kadus pludinus akus auklu izmantot ja jus iesakat kadu diki tad ludzu pasakiet ar ko tur labak copet pec jusu domam

(es vasara ari velos pacopet karpas un linus arpus ventspils rajona ziemeliem

LIELS PALDIES

Atbild Aivars Rudzinskis

boilas ir vārītas mīklas bumbiņas, kuras ir tik cietas, ka citas zivis tās praktiski nevar paņemt, tādēļ samērā droši ir tas, ka uz tām ķeras tikai karpas (arī brekši, līņi). boias sastāv no mīklas, kuras pamatā ir olas un dažādi milti, aromatizatori, atraktori utt. vislabāk sākt ar gatavām boilām, kuras var iegādāties veikalā. tās maksā aptuveni 10ls kilogramā. makšķerējot karpas ar boilām un arī citām ēsmām labāk izmantot gruntsmakšķeri vai vairākas, pludiņmakšķere ir vairāk piemērota mazo karpiņu dzenāšanai. šeit mēs runājam par normālām karpām, kas sākas no vismaz 3-5 kg.

vasku dīķī neesmu bijis.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 22:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

ludzu atbildiet uz manu jautajumu

kadas sastavdalas jaizmanto boilu gatavosanai un kaa taas jataisa un vai tas kad ir gatavas jaliek uz aka vai zem taa un ja zem tad kaa to tur nostiprinat ludzu sikak pastastiet par to gatavosanu

liels paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

boilas ir tik cietas, ka uz āķa tās neliek, bet gan piestiprina ar tā saucamo mata sistēmu. iesākumā vajadzētu mēģināt ķert uz gatavām boilām, kuras pārdod veikalos, pēc tam sākt domāt par paštaisītām. vislabāk apmeklēt kādu veikalu, piem " karpu nams" baložu ielā, tur gan boilas var iegādāties, gan iemācīties uzsiet pavadiņas.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 22:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsb

Nākošgad vēlos iegādāties karpu kātu!Kāds iesācējam būtu labāks un par kādām naudiņām viņi vispār ir? Jau iepriekš paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

viennozīmīgi vislabākā izvēle būs Fox Warrior XT, maksās ap 60-70 latiem, nevienai citai firmai nav labu kātu tik zemā cenu kategorijā. Normāli kāti sākas no 100 latiem. Parametrus (testu un garumu) jaizvēlas atbilstoši Tavai specifikai, ja neplāno neko ekstrēmu, ņem 12 pēdu kātu ar 2,75 lb testu. šis kāts ļoti labi met arī ar iesācēja rokām un piedod neprecizitātes.

Atbildēts: 20.novembris 2007, 14:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!!

ir dzirdēts ka karpas ķeras ziemā vai tas tā ir, vai arī tas vienārši ir nelaimes gadījums karpa???

paldies!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

nav tā, ka karpas ziemā guļ, tās vienkārši daudz mazāk barojas un daudz mazāk kustas, tādēļ tās atrast un noķert ir daudz sarežģītāk. ir karpu makšķernieki, kas uzskata par savu tradīciju 1.janvārī doties uz ledus - vinnētājs ir tas, kurš atklāj sezonu. tomēr jēdziens "ziema" ir samērā nosacīts, ja tāda, kā pagājušogad, kad nav ledus, tad noteikti ķert var, tomēr tas galīgi nav vienkārši. no ledus apakšas ķert ir vēl grūtāk. pats esmu ķēris Latvijā, kad jau snieg sniegs, bet ledus vēl nav izveidojies.

Atbildēts: 14.novembris 2007, 22:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager