Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā toms004

Sveiks es nēsmu nekāds ''spečuks''. Bet meiģinu par tādu kļūt, tāpēc gribu zināt ar ko ir vērts iebarot karpas, lai vienas dienas laikā var gūt ievērības cienīgu lomu?

Atbild Aivars Rudzinskis

varbūt pateiksi, kā vienas dienas laikā kļūt par miljonāru?

Atbildēts: 16.jūlijs 2007, 17:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā podzins

labdien!

varbūt varētu ieteikt kaadu montāžu ar peldošiem mušu kāpuriem... zinu vienu ar kordas klipsi, bet man liekas ka taa ir diezgan rupja un vai karpa nebaidās no tik rupjām montāžām...

Atbild Aivars Rudzinskis

kordas klipsis, manuprāt, ir labākais, kas ir izdomāts, vajag tikai to pareizi lietot. kāpurus uz tā ver veselu baru, cik vien var sabāzt tā, lai veidojas tāds liels kamols - tad pati montāža vispār nav redzama. tad arī nebūs aizdomas par rupjību.

Atbildēts: 16.jūlijs 2007, 17:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks

Kāda tad īsti jēga no tiem signalizatoru statīviem?

Vai velkot ārā zivi makšķeres vienkārši nesapiņķerē kopā?

Un cik maksā vidējas kvalitātes statīvs?

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

var lietot gan statīvu, gan mietiņus, tas ir vairāk gaumes jautājums. uz statīva viss ir kompaktāk un, galvenais, to var nolikt tur, kur mietiņu neiespraudīsi - uz laipas, betona, akmeņaina krasta utml. elektronisko signalizatoru un vizuālo signalizatoru, piem, svingeri var pieskrūvēt gan pie statīva, gan pie pareizajiem mietiņiem - vītnes visur parasti ir vienādas. galu beigās elektronisko signalizatoru var pietīt pie parastā koka zara mietiņa ar izolentu, kā darīja mans kolēģis, kad statīvu aizmirsa mājās. cope bija lieliska...

velkot ārā zivi vienmēr ir risks sapiņķerēt auklas. tas, pirmkārt, ir meistarības jautājums. dzīvi atvieglos backlead vai aizmugures svins, kuru pēc iemetiena uzāķē uz auklas un iemet krasta tuvumā, tādā veidā noslīcinot auklu pie gultnes. otrs variants ir uzreiz pēc copes nolaist atlikušo kātu galus ūdenī. tad parasti zivi izdodas dabūt auklām pāri. taču vislabāk, ja pārinieks var izvilkt ārā traucējošās makšķeres.

ja makšķerēsi ezeros, pietiks ar nelielu statīvu par 30-80 latiem. fox sky pod maksā jau ap 250, bet ar to var makšķeres salikt gandrīz stāvus, kas ir svarīgi makšķerējot straumē vai ja tuvumā ir zāles. galvenais, lai tas ir pietiekoši stabils un neapgāztos vējā, nebūtu pārāk smags un masīvs, jo viss jau pašam jāstaipa. jāizdomā arī, uz cik makšķerēm vajag - mēdz būt uz 2, 3 vai 4.

Atbildēts: 10.jūlijs 2007, 00:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks

Liekot barību PVA maisiņā tai klāt var likt udeni, atraktoru vai jāliek kas cits speciāls?

Atbild Aivars Rudzinskis

ūdeni, protams, ka ne, maisiņš izšķīdīs jau pirms iemetiena. tāpat nevajadzētu likt slapjas lietas, piem. vārītu kukurūzu vai kaņepes. toties var likt jebkuras eļļas, atraktorus un barības piedevas, tajos visos nav ūdens. arī birstošās barības liekot maisā tās liek sausas. eļļu lietošana, turklāt, palēnina maisiņa šķīšanu.

Atbildēts: 9.jūlijs 2007, 23:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Cik tad īsti garām ir jābūt tām boilu pavadiņām? Vai makšķerējot ar boilu ir vērts ķēpāties ar barotavām?

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

jo īsāka pavadiņa, jo drošāk, ka karpa aizcirtīsies. tāpēc optimāls izmērs ir 15-20cm. garākas ir jāapsver gadījumā, ja svins iegrimst dūņās un var ieraut boilu līdz.

barotava ir gaumes jautājums, saukts modernajā valodā par feeder. ir cilvēki, kas tās veiksmīgi lieto, jo tām ir savas priekšrocības. tomēr lielāko daļu plusu var aizstāt izmantojot šķīstošo pva auklu, maisiņus, zeķes - tur var sabērt to pašu, ko barotavā, ar dažiem izņēmumiem.

Atbildēts: 9.jūlijs 2007, 11:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks

Cik resnai vajadzētu būt pītajai auklai?

Kāpēc daudzi makšķernieki uzskata kad tā ir sliktāka nekā monofīlā? kā labāk nostiprināt barotavu uz auklas?

Cik bieži būtu jāmaina pītā un monofīlā aukla?

Liels paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

auklas izturību, ko vajadzētu lietot, aptuveni nosaka reizinot kāta testu (lb) ar pieci. piem, ja ir 3lb kāts, tad vajadzētu 15lb auklu. 15 lb būs apmēram 6-7kg, tas tā vidēji. pītā aukla ir labāka karpu makšķerniekam tādēļ, ka:

1. labāk reģistrē copi sevišķi lielā attālumā

2. var lietot tievāku, kas dod tālāku iemetienu

3. izvadot zivi var just katru tās kustību

3. ilgāk kalpo - noteikti vairākas sezonas, monofilo vajadzētu mainīt katru gadu.

mīnusi:

1. cena, sevišķi, ja ir 3-4 spoles ar 300m uz katras

2. prasa augstāku izvadīšanas tehniku, jo neamortizē rāvienus.

3. straumē raus svinu nost no vietas

makšķernieku vidū šis vairāk ir gaumes jautājums, kā arī vietas un apstākļu. sevišķi makšķerējot vietās, kur daudz ķērāju un izvadīšana ir jāforsē, bezpītās auklas neiztikt.

barotavas ir daudz un dažādas un stiprinās līdzīgi kā svini, galvenais, lai iemetienā nesapiņķerējas.

Atbildēts: 9.jūlijs 2007, 11:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsb

Vai labi var redzet copi makšķerējot uz boilām bez signaliztoriem?Tiko esmu to darit un uzreiz negribas visu sikumos sapirkt kamēr vēl īsti to neprotu!Un kādas boilas tagad butu rezultatīvas?Paldies jau iepriekš!

Atbild Aivars Rudzinskis

elektroniskais signalizators ir vajadzīgs, lai copi dzirdētu. redzēšanai tas tāpat diez ko nelīdz.... novieto kātu uz 2 mietiņiem, auklā starp spoli un pirmo gredzenu iekarini kādu atsvariņu, kaut vai koka zariņu un skaties uz viņu cik tīk, piecērt pie jebkuras nopietnas kustības uz augšu vai leju.

kādas boilas - tas ir mūžīgais jautājums, ko ar garantiju neviens nepateiks. galvenais - sākumā izvēies vienas un ar tām arī strādā, nemētājies. 'ja gribas eksperimentēt, tad dari to ar vietu vai ko citu.

Atbildēts: 9.jūlijs 2007, 11:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kaza

sveiki esmu iegadajies karpu spoli bet nezinu kam vajadziga dubulta bremzu sistema vart kaut ka palidzet .

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, baitrunner tipa spolēm ir divas bremzes, priekšējā un bairunner aizmugurējā. priekšējo noregulē zivs izvadīšanai atbilstoši auklas izturībai, makšķerēšanas apstākļiem utt. kā parasti. savukārt, aizmugurējo lieto tā: pēc iemetiena novietu katu uz mietiņiem vai statīva un ieslēdz aizmugurējo bremzi. spolei parādās zināma brīvagaita. tad, kad ir cope, karpa var brīvi tīt auklu ārā no spoles un kāts paliks savā vietā, pretējāgadījumā pat trijniece var iebilkt kātu ūdenī. kad esam pamanījuši copi un paņēmuši kātu rokās, ar rokturi taisam 1-2 apgriezienus un otrā bremze aizlec ciet un sāk darboties priekšejā normālā režīmā. glavenais, kas vienmēr jāatceras, ka piecērtot ir jātaisa šī apgriezieni, savādāk var uzdzīt "bārdu". ceru, ka saprati.

Atbildēts: 9.jūlijs 2007, 11:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks. Kādu atraktoru labāk lietor ja karpas iebaro uz vienu dienu? Man ir elektriskais zvans ar kociņu, vai un kā pie tā var pielikt swingeri? Cik maksā normāls swingeris? Vai pie barības likt klāt ķiploku, jo ir dzirdēts ka tas pievilina lielās.

Atbild Aivars Rudzinskis

viena diena ir katastrofāli īss laiks karpu makšķerēšanai, sevišķi, ja gribas izvilkt ko vairāk par pāris kilogramu tuziku. labak 2-3 dienas iepriekš iebarot un tad braukt makšķerēt. no atraktoriem vasarā parasti izvēlas saldās augļu garšas - zemeņu, tutti-frutti utml. jautājums - kur to atraktoru taisies likt? ķiploks ir labs atraktors visos gadalaikos, sevišķi aukstā ūdeni, bet arī tagad to var droši lietot. svingeris maksā no 5 līdz 25 latiem, pēdējais ir ar visādām lampiņām, kas nav sevišķi nepieciešams. tad, kad nopirksi svingeri, pats sapratīsi, kā to piestirina zem elektroniskā signalizatora vai arī paskaties Karpu Lietās kādu bildīti.

Atbildēts: 28.jūnijs 2007, 23:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Patriks78

Pats esmu ķēris karpas dažādi,uz slieku,kukurūzu utt...

Jautājums-Kā tad tur īsti ir ar tām boilām,cik viņas ir efektīvas un kā pareizi viņas ir jāuzāķē???

PALDIES

ne asakas

Atbild Aivars Rudzinskis

labas boilas ir gana efektīvas, sevišķi, ja tās izmanto arī iebarošanai. atšķirībā no sliekām un kukurūzas, makšķerējot ar boilām ir garantija, ka sīkās zivis ēsmu neapgrauzīs un makšķeri lieki neraustīs. labas boilas sava sastāva dēļ karpai ir daudz vērtīgāka barība nekā sliekas vai kukurūza tādēļ tā parasti dod priekšroku boilai.

kā pareizi sasiet pavadiņu un āķim izgatavot matu, uz kura uzver boilu, vislabāk parādīs kādā veikalā, piem. Karpu Nams Baložu ielā 1.

Atbildēts: 28.jūnijs 2007, 23:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager