Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā toms004

Vai karpu naizbiedēs tas ka es sēdēšu kokā? Daudzi lieto iebarošanai un arī liek uz āķa kombikormu, vai tas ir labāks par kukurūzu?

Atbild Aivars Rudzinskis

ja nevilksi saraknu jaku, nebļaustīsies un nevicināsies ar rokām, tad nebiedēs.

kombikorms, jeb granulas, karpenieku valodā saukt par pelets ir labs iebarošanai un var to likt uz mata, tikai jārēķinās, ka tas lēnām izšķist un ilgi to turēt nevar. abas ēsmas ir savā ziņā labas, tomēr gan vienu gan otru var iekārot sīkās zivis, atšķirībā no cietajām boilām.

Atbildēts: 28.jūnijs 2007, 23:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Ar ko labāk iebarot karpas, pilnīgi nezināmā vietā? ar ko tās labāk ķert? Ja es zinu tikai to ka tur karpas ir lielas un negrib ķerties.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja karpas ir lielas un negrib ķerties (kā tas notieks 100% vienmēr) vajag tomēr mēģināt tās sameklēt sākumā - klusā vakarā vai rīta stundā paskatīties, vai kur neparādās lieli burbuļi vai nelec ārā pašas. var uzkāpt kokā, paņemt polarizējošas brilles vai binokli un pāris stundas papētīt. gan jau kāda parādīsies. tad to vietu vajadzētu papētīt mazliet smalkāk - atrast uz gultnes kādu nelīdzenumu, varbūttuvumā ir kādi čakārņi vai zāles, kurās tai šajā laikā ļoti patīk slēpties. iebarot - 3 dienas ar boilām un ceturtajā brauc makšķerēt - tas ir absolūts standarts, kas neapgūtos ūdeņos strādā gandrīz vienmēr, ja vien tā ziivs tur apakšā ir. var papildināt boilas ar kaņepēm, granulām vai vēl kaut ko. ja zivju nav nenormāli daudz, pietiks ar kādu kilogramu dienā. un ķert uz tām pašām, ar ko iebarosi.

Atbildēts: 27.jūnijs 2007, 14:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks vai dīķī kurā parasti makšķerē ap 25-30 copmaņu. Karpiņas vienkārši ir pārbarotas jo veči tikai barību met un met var dabūt kādu normālu karpu? Vai vispār ir vērts noņemties ar boilām?

Atbild Aivars Rudzinskis

viegli nebūs, tomēr labas boilas ir daudz kvalitatīvāka barība par šo 25 puišu lietotajām putrām, tādēļ agri vai vēlu karpas pārslēgsies uz tavējo pusi. tomēr tas nav pāris stundu jautājums. otrkārt, uz labas boilas karpa var paņemt arī pilnīgi bez iebarošanas. Pamēģini, piem. Cream Cojouser vai BFM Salmon Caviarr &Black pepper no Nutrabaits.

Atbildēts: 27.jūnijs 2007, 14:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

Nu karpam ir 10 kg un 3 -- 5 kg!!

maitas necOOpee.. pat!!

1 reizz bija karpa norava vissu manj... :)

aa kada dziluma parasti vinas uzturas?

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, tad vajag darīt visu tieši tā, kā tai reizē, kad norāvās, tikai neļaut norauties. ne jau zivis plēš auklas, lauž kātus un liec āķus, bet gan makšķernieki. karpas šobrīd var būt jebkurā dziļumā, tomēr tās pamatā ņem uz grunts turētu ēsmu.

Atbildēts: 22.jūnijs 2007, 01:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

sveiki.. man ir laukos dikis ar liniem un karpam un paris foreles...

intrasantii .. es velku linus foreles ara .. a karpas vispar pat necopee...??

kaPeee ta??

kO man dariit? kaa copet? kadu dziilumu (dika dzilums 2,50 m ) luudzuu paliddzat .

Atbild Aivars Rudzinskis

ja necopē, tad laikam negrib. kaut kas nepatīk viņām, tādēļ kaut kas ir jāmaina. nezinot ne vietu, ne zivju izmērus un koncentrāciju ir grūti atbildēt ko vairāk.

Atbildēts: 20.jūnijs 2007, 23:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klavinsh87

kāds ir lielākais svars karpai pasaulē!!!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

38kg ir oficiālais pasaules rekords

Atbildēts: 16.jūnijs 2007, 01:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mazulis

Labdien!

Kādas ir atsauksmes par kaķīša ezeru, nu Ķirsona dīķi?

Atbild Aivars Rudzinskis

Par dīķi to gan nevajadzētu saukt. ezers skaists un arī labas karpas tur ir. grūtības ir ar gultnes reljefu - tas lielākoties ir pilnīgi līdzens, nav kur tā aizķerties. tomēr mazliet pabarojot, pie zivīm var tikt. par lielākām nezinu, bet desmitnieces tur ir vilktas un atpakaļ laistas. manuprāt viņas var meklēt līčos, kad nav pārāk karsts, bet siltās vasaras dienās ir vērts meklēt pazemes avotus - tur ietek vēsāks ūdens un tuvumā varētu būt zivis. Fakts arī, ka tur ir vietas, kas tiek ļoti regulāri piebarotas, kur zivis koncentrējas vairāk, tikai diez, kā pie tām vietām tikt klāt. ļoti noderēs laiva, līdz labākajām vietām var būt patālu, ievedot un iebarojot ar laivu rezultāts varētu būt labāks.

Atbildēts: 5.jūnijs 2007, 04:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis3000

Kada resnuma auklu vislabaak izmantot karpu makšķerēšanai? Un vai kraasai ir noziime?

Atbild Aivars Rudzinskis

0,28-0,45 monofilā. ja tuvumā nav bīstamu ķērāju, piecpadsmitnieci bez lieka stresa var izvilkt ar 0,3 auklu, prātīgi darbojoties ar kātu un bremzi. jārēķinās arī, ka tievāku auklu var tālāk un precīzāk iemest. krāsai, manuprāt, nav īpašas nozīmes - tā drīzāk ir gaumes lieta. ir gadījies ķert arī un spilgti dzeltenu pīto auklu... vairāk par auklām un citām makšķeres sastāvdaļām - pēdējā Karpu Lietu numurā.

Atbildēts: 4.jūnijs 2007, 00:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mazulis

Sveiki! Vai varētu ietiekt kādu KARPU dīķi?

Patiešām KARPU dīķi!

Vēlams Rīgas raj.

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

šis, bez šaubām, ir vissarežģītākais jautājums. sevišķi Rīgas rajonā. Droši var braukt uz Ādažiem, t.s. Simsona dīķi - karpas tur tiešām ir visādu izmēru - no mazām līdz 18kg. pats esmu vilcis vairākas līdz 9kg. darba dienās var braukt uz Vitkopiem, Limbažu rajonā ir Pāles ūdenskrātuve, kur arī ir laba lielo karpu koncentrācija. Labas karpas ir Kornetu ezerā pie Igaunijas robežas uz Pleskavas šosejas, bet tur būs problēmas ar izvilkšanu. visbeidzot Daugava - vajag pastaigāt gar krrastu un parunāt ar vietējiem makšķerniekiem - tādus briesmu stāstus saklausīsies! Lielu karpu tur tiešām netrūkst! vēl ir Lubāns, Mordangas ezers, Venta visbeidzot - zivis Latvijā ir, vajag aktīvi meklēt. it sevišķi tagad, kad tās aktīvi nārsto, vai vismaz cenšas, tās var agros rītos un vakaros bieži redzēt.

Atbildēts: 1.jūnijs 2007, 20:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis3000

Sveiki, Pirms pāris gadiem kādā piemājas dīķī tika ielaistas karpas, pēdējā karpa, kas tika noķerta uz makšķeres bija ap 5kg. Vairak nav izdevies dabūt tās uz āķa. Naktī ar kabatas batereju spīdinot ir redzēti brangi eksemplāri. Dīķā grunts ir ļoti dūņaina, vasarā tas aizaug ne pa jokam, ir tikai dazas vietas gar krastu, kur iemest makšķeri, barības tām ar tur ir pietiekami. Tādēļ ludzu Jums padomu. Kā dābūt tās zivis uz āķa? Ar ko labāk piebarot, kādu barību un ēsmu izmantot?

Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, dūņas nemēdz būt vienmērīgas, vajadzētu pameklēt vietas, kur tās ir seklākas vai pat vispār nav- tādas vietas karpas noteikti apmeklē. arī pameklējot tipiskos karpu burbuļus, varētu noteikt vietas, kur tās barojas. lai makšērētu dūņās, labāk lietot pop-up ēsmas - vai nu pop-up boilas, vai jebkuru citu ēsmu, kurai uz mata blakus uzvērt kaut vai korķa gabaliņu. nelielāattālumā no āķa uz pavadiņas nostiprina mazu atsvariņu, rēķinoties ar to, ka ja tas iegrimst dūņās, ēsmai vienalga būtu jāpeld nedaudz virs dūņām, tādēļ svarīgi ir zināt dūņu dziļumu attiecīgā vietā. pavadiņas garumu arī nāksies pagarināt, jo svins iegrims dūņās un tas nedrīkst sev līdzi ievilkt ēsmu.

var arī makšķerēt ar grimstošo ēsmu, cerībā, ka karpa to izraks (jo tai arasti patīk rakties un meklēt). šajāgadījumā vajadzētu lietot ēsmu ar palielinātu atraktoru daudzumu, lai tā intensīvi smaržotu. jārēķinās, ka dūņas ātri noēd jebkuru smaržu, tādēļ nākas bieži pārmest.

cits variants - lietot t.s. zig-rig - tā ir pavadiņa ar peldošo ēsmu, kura nav atsvarota ar mazo svariņu, bet gan iet vertikāli augšā no svina. šādas pavadiņas garums var būt pat līdz pašai ūdens virsai - tādas lieto karstā laikā un zālēs, kad karpas galīgi negrib baroties dziļumā. par zig-rig lietošanu pastāstīšu Karpu Lietu jūlija numurā.

par iebarošanu - ja ir aizdomas, ka ir ļoti daudz dabiskās ēsmas un ūdens nav diez ko liels, ar iebarošanu nevajadzētu pārspīlēt - drīzāk viens neliels PVA maisiņš pie āķa intereses izraisīšanai, bet var arī bez tā iztikt. nevajag baidīties, ka karpas nepaņems boilu, jo it kā tās to nepazīst - ir bijis daudz gadījumu, kas apliecina pretējo - labas boilas strādā arī bez iebarošanas. var izvēlēties, piemēram, Nutrabaits Cream Cajouser šādiem apstākļiem - viena no visuniversālākajām un efektīvākajām boilām, ko nācies lietot.

Lai veicas un zino par rezultātiem! ja galīgi nesanāk - varam aizbraukt paskatīties.

Atbildēts: 29.maijs 2007, 16:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager