Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā jugla3232

Sveicināti! Man ir jautājums,kā pareizi pagatavot kaņepes karpām.

Atbild Aivars Rudzinskis

katram jau savi knifi, bet nu pamatā - mērcēt diennakti, tad vārīt.

Atbildēts: 22.maijs 2019, 14:22 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

Sveiks!

Esmu iesācējs karpu makšķerēšanā.

Pagājušajā vasarā pamēģināju uz boilām, iepatikās un arī labāk veicās.

Gribas atklāt sezonu un aizbraukt uz Baļoti.

Nav īpaši lielas iespējas ļoti ilgi makšķerēt un iepriekš iebarot. Plānoju no rīta līdz vakaram (5iem-20iem).

Vēlējos jautāt, kā vislabāk izvēlēties vietu, kur barot? Vai ir vērts tērēt naudu priekš Deeper start (tīri lai saprastu, kas apakšā un kur zivs uzturas)?

Pats kā iesācējs nemāku tālumā precīzi iemest un iebarot, vai tāpēc labāk izvēlēties tuvāku distanci un barot/mest tur vienā vietā, precīzāk?

Vai no rīta atbraucot iebarot tikai ar boilām vai arī ar sauso barību/kukurūzu/kaņepēm?

Ko vēl ieteiktu šādai dienas copei?

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Dienas cope, kas ilgst vien dažas stundas, pasaulē ir visnotaļ ierasta lieta. nav tā, ka karpu copei obligāti jābūt trīsdienniekam. Anglijā, piemēram, ir daudz ezeru un dīķu, kur cope pa nakti nemaz nav atļauta. līdz ar to ir jāpiedomā, kā tikt pie zivs ātri, bez ilgstošām sesijām. skaidrs, ka svarīgi ir atrast potenciālu vietu, kur karpas regulāri barojas. eholots, protams, ir variants, bet baļotē var arī, piemŗam, laivu noīrēt un ar vienkāršu auklā iesietu svinu iztaustīt dibenu. Tā tev tas priekšstats par grunti daudz labāk veidosies. un arī marķieri neviens nav atcēlis. Lai nu kā, Baļotē nekādu īpašu grunts reljefa izmaiņu nav, ezers kā bļoda un neko īpaši interesantu tajā eholotē tāpat neieraudzīsi. karpu tur ir daudz un plusmīnus normāla metiena attālumā tās tusē pa visu teritoriju. Cita lieta, ir vērts padomāt, kur ir siltāks ūdens, uz kuru pusi vējš to pūš. Pameklēt kādu siltāku līci nevis sēsties uz dullo vai kur ērtāk piebraukt. par attālumiem runājot - nekad nevajag censties makšķerēt ar domu jo tālāk jo labāk. karpai ir pilnīgi vienalga, cik labs vai slikt metējs tu esi, viņai interesē tevis piedāvātā boila. tālmetiens mēdz būt būtisks sacensībās, kad komandas stāv viena otrai tuvu un ar savu klātbūtni vienkārši aizdzen zivis prom. individuālā vienas dienas copē tā nav. tieši otrādi, tev var ķerties pie pašām kājās, tuvējo niedru malā, ja būsi kluss un nedauzīsis ar kājām zemi. par iebarošanu - pavasarī vispār nevajag daudz iebarot, tavā gadījumā es vispār aprobežos ar galada tenisa bumbas izmēra PVA maisiņu ar peletēm pie āķa un viss. un reizi pusstundā pārmest, dažādās vietās un dažādos dziļumos. ja visu dienu spīd saule, ūdens piekrastē vēl vairāk iesilst, to ņem vērā. karpas vakarā nebūs tur, kur bija no rīta un otrādi.

Atbildēts: 13.maijs 2019, 23:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā levap

Sveiki.Esmu iesacejs karpu makskeresana(si ir 2 sezona).Radusies vairaki jautajumi.

1.Vai lv portalos ir kads karpu forums?

2.Latvija ir pasvaki ar veikaliem,kur var iegadaties karpulietas.daudz maz var copesnama.Kur tu ieteiktu iepirkt internetveikalos?Varbut no anglijas vai vel kadu citu?

3.Vai esi lietojis(meginajis) LT Reinmar produkciju?

4.Veletos iegadaties 2 katus+spoles,ko tu ieteiktu.No sobrid esosajiem man ir Prologic kats plus okuma spole, un otrs polu konger ar china spoli.

Paldies.Jautajumi vel daudz bet nevisu uzreiz tak jautat.

Atbild Aivars Rudzinskis

1. ir www.copeslietas.lv 2. kas vainas Copes Namam? visu, kas nav uz vietas, caur viņiem arī var pasūtīt. Ļoti daudzi tā dara. tas ir vienkāŗsi un ērti. Turklāt pēc tam daudz vienkāršāk būs arī ar garantijām un servisu. 3. Kāta izvēle ir ļoti individuāla, atkarīga no daudziem parametriem un arī budžeta. neko par tevi nezinot, es nevaru arī neko ieteikt.

Atbildēts: 13.maijs 2019, 10:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks.

Ir kādi pamata ieteikumi mazam 3ha dīķim ar nenormāli lielu zivju blīvumu un vēl lielāku presingu, kur rezervācijas 2 3 mēnešus uz priekšu? Karpas visi ķer 20+, tāpat arī 15+ amūrus, 30kg+ samus utt. Plānots braukt nedēļā pēc Jāņiem. Gribas labas bildes un atvilkties visai vasarai :))

Barot nenormālos kvantumus, vai tieši pretēji, iebarot pāris saujas, bet augstāko kvalitāti? Kā ar graudaugiem? Kā ar āķiem, pavadām tādās vietās?

Runa ir par dīķi dažus km no Nemūnas, kādus 400 no Rīgas. Uz D burta dīķa nosaukums, blakus pilsētai uz P. Gan jau zināsi. Precīzs nosaukums, lai paliek starp mums.

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, pirmkārt, vajadzētu mazliet atmest domu par "atvilkties". Tādas domas mēdz apgriezties otrādi un nerezultēties. uznāks vēl slikts laiks, kā mēdz ap jāņiem notikt un var viss apstāties. vai nārsts kautkāds. vai vēlkautkas. Tas, ko gribu pateikt, ka tad, kad brauc uz galveno copi mūžā, ir jābūt gatavam pēc iespējas vairākiem scenārijiem. ja tev jau mēnesi iepriekš būs izstrādāta taktika, var sanākt aplauziens. Laika apstākļi nav vienīgais faktors. piemēram, svarīgi būs, kas atrodas un ko dara cilvēki no tevis pa labi vai pa kreisi. ja viņi baigi baro, var gadīties, ka atvelk zivis pie sevis. vai otrādi. un tā tālāk. sektori gan jau arī nav vienādi. Ja par barības kvalitāti, tad tādā braucienā uz to taupīt nevajadzētu nevienā versijā - ne tad, ja plāno barot maz, ne tad, ja plāno daudz. Redz, zemākas kvalitātes barības galvenais rezultāts ir tāds, ka karpa to apēd, bet pārstrādā daudz ilgāk. līdz ar to tu viņu pabaro un viņa aiziet gulēt. savukārt, labu barību viņa apēd un pēc brīža grib ēst vēl, jo barība sagremojas ātri. līdz ar to arī ķeras. tādēļ nekvalitatīvu barību izmantot nevajag nekad - labāk mazāk, ja nevar atļauties, nekā sliktu. Barot daudz vai maz un cik bieži - to nu es tev te tagad nepateikšu vis. visticamāk jau, ka būs jābaro. un nevis daudz vai maz, bet gan regulāri. pēc katras copes. izvilki zivi, piebaroji. tas attiecas arī uz nakti - izvlki, nepaslinko pabarot. ja neķeras - tātad ar barošanu kaut kas nav bijis labi (varbūt). Vai ar sistēmu. Vai arī sams pienācis... Par sistēmām arī neko konkrētu nepateikšu. jāskatās, kā ķeras. ja neķeras, tad ir jāmaina. pie liela makšķernieku presinga pavadiņas maiņa noteikti var palīdzēt. bet tieši kāda - to nu gan nepatiekšu. Vienīgais ko noteikti vajag nolemt - vai centīsies darīt tāpat kā kaimiņi vai tieši pretēji. Abi ir labi, bet mētāties starp vienu un otru ne visai.

Atbildēts: 10.maijs 2019, 14:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Berjoza

Sveiks Meistar,

Pagājušo gad pievērsos karpu makšķerēšanai, tā kā lieta aizrāva, esmu nolēmis pievērsties mazliet nopietnāk. Radies jautājums par līderiem(leaders). Kā iesācējam labāk iegātāties tās silikona trubiņas vai līderi nelikt vispār? Vēl esmu lasījis, ka līderī izmanto to saucamo svina auklu. Kuru līderi labāk izvēlēties?

Otrs jautājums ir par pavadiņu matereālu. Visu laiku izmantoju gatavās pavadiņas, bet nu vēlētos siet pats. Lasīju, ka daudzi visparastāko pavadiņu sien no flurokarbona, vai iesācējam labāk palikt pie parastās pītās vai kādu no kombinētajiem matereāliem?

Atbild Aivars Rudzinskis

Līderi vajag obligāti. pirmkārt, tas pasargā karpu izvadīšanas laikā,ar pliku auklu to ir iespējams saskrāpēt. otrkārt, līderis palīdz pret sistēmas sapiņķerēšanos metienā. treškārt, līderis parasti tiek izvēlēts smagāks, lai labāk piespiestos zemei salīdzinājumā ar pliku auklu. Sākumā noteikti izvēlies svina auklu. ir gatavi svina auklas (leadcore) līderi ar cilpām abos galos -tas būs prātīgāk, jo cilpas veidot pašam jau ir komplicēti. ja nenorausi, līderu pāŗis kalpos visu vasaru. Parastas pītas auklas pavadiņa ļoti piņķerēsies metienā. pliks fluorkarbons der tikai atsevišķos specifiskos gadījumos. savukārt no kombinētās pavadiņas materiāla varēsi pamazām iemācīties veidot dažādas pavadiņu versijas un visas tās būs pietiekoši universālas, lai derētu lielai daļai dzīves gadījumu, tādēļ nopērc spolīti labas kombinētās pavdiņas no zināmas firmas (fox, korda, gardner utml) un iemācies ar to strādāt. ar vienu spolīti pietiks vairāk nekā vienai sezonai. un izvēlies kādu universālāku krāsu, piemēram brūnu.

Atbildēts: 7.maijs 2019, 20:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā auab

Sveiks!

Jautājums par atraktoriem iebarošanai. Kas tavuprāt būtu universālālākais lai piesaistītu zivi pēc iespējas ātrāk. Nav iespējas aizbraukt un iebarot pirms tam, plānā ģimenes atpūta, bet zināms ka tur ir karpas, tāpēc gribētos pacensties kādu izmānīt :)

Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

ja uz to varētu atbildēt, nebūtu interersanti. tomēr, šobrīd nemaz nav tas labākais laiks ilgstošai barošanai. tieši otrādi, nevajag daudz barot, bet regulāri pārmetot pārbaudīt pēc iespējas dažādas vietas, dažādus dziļumus - karpa var būt jebkur. tomēr vislielākā cerība ir tur, kur vējš sapūš ieksā siltu ūdeni. tas nozīme, ka vējš pūš sejā un ģimenei un šašlikam tas var likties neomulīgi...

Atbildēts: 7.maijs 2019, 20:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Jancux

Sveiks meistar! Gribu pajautāt, kādu auklu labāk izvēlēties? Mono vai pīto, jo viedokļi ir dažādi. Pagājušo gadu bija daudz nogrieztas pavadas un sistēmas, kas varētu būt pie vainas? Izmantoju 0.15-0.2 pīto, vai tas varētu būt iemesls? Un kādu izmēru un tipa āķus ieteiktu izmantot?

Atbild Aivars Rudzinskis

Pīto auklu par pamatauklu karpu makšķerēšanā izmanto reti. Pārsvarā gadījumos, kad jāmakšķerē vietās, kur ir daudz zāļu. un es domāju - ļoti daudz, tā ka viss posms starp makšķernieku un makšķerēšanas vietu ir aizaudzis. Tad noder pītās auklas spēja griezt zāles. Vēl pīto auklu izmanto pieredzējušāki kungi adrenalīna uzsišanai - izvadīšana ar pīto auklu ir cita pasaule. Toties, ja jādabū zivs krastā ar pēc iespējas lielāku varbūtību, tad izvēlies monofilo auklu. 0.34-0.36mm būtu optimāls izmērs sākumam. Pavadiņām un līderiem izmanto speciālos karpu materiālus, tie ir piemērotāki tiem smagajiem apstākļiem, kādos jāstrādā. Tomēr izvēloties monofilo par pamatauklu, prasības pret sistēmas sastāvdaļām samazinās, jo monofilā amortizē zivs rāvienus. Tieši tā, nekas pārgriezts Tev tur nav, visticāmāk vienkārši pārrauts - tieši amortizācijas trūkuma dēļ. Kad vēl nebija pieejami speciālie karpu materiāli, ar šo bēdu tika slimots daudz:)

Atbildēts: 4.maijs 2019, 11:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cupix

Sveiks Aivar!

Brīvdienās plāns izsēdēt pāris karpiņas uz monstriem tēmēts nav. Tādas 1-3kg .

Vidējais dziļums: 3-3.5 m. Gultne nedaudz dūņaina/dūņaina.

Labāk iebarot 1 makšķeri pie zāļu maliņas un otru tālāk vai abas +- vienu viet?

Vari ieteikt konkrēti ar ko iebarot / +- proporciju / ko labāk likt tagad uz āķi ( kukurūza/ tārpus vai baltos) .

Boilas ļoti sveša tēma.

Atbild Aivars Rudzinskis

pavasarī karpas daudz ceļo apkārt, tādēļ tās ir jāmeklē, ar sēdēšanu vienā vietā var palikt tukšā. tādēļ jāmēģina pēc iespējas dažādas un pēc iespējas vairāk vietas. svarīgākais - virzīties tur, kur siltāks ūdens. jā, un nezinu, kas domāts ar zāļu maliņu, jo zāļu pašu jau vēl tā īsti nav.

Atbildēts: 2.maijs 2019, 10:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KristapsT

Sveiks ka pareizi ķert karpas ja cope uz pludiņu?

Atbild Aivars Rudzinskis

karpas uz pludiņu mūsdienās makšķerē arvien retāk. acīmredzamākais iemesls ir tāds, ka karpas (ja vien tās nav tikko dīķī ielaistas kilogemnieces) neķeras ik pa 10 minūtēm. tādēļ ilgu laiku vērot pludiņu un gaidīt copi ir mazjēdzīgi, gruntsmakšķere ar kaut kādu signalizatoru, vismaz auklā iekārtu zvaniņu ir daudz efektīvāka. ir, protams, vēl daudz citu iemeslu, kādēl pludiņmakšķere nav īstais ierocis karpām.

Atbildēts: 2.maijs 2019, 10:07 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Pie reizes varat nedaudz paturpināt par to izkliedēto barošanu? Aptuvenais barošanas laukuma izmērs (protams, atkarīgs no situācijas, bet tā tīri teorētiski..)? Tikai boila, vai der arī pa vidu 3 kukurūzas graudi un 3 peletes uz kvadrātmetru?

Piemēram, barot gar pretējā krasta niedrēm un sakritušajiem zariem 50m garu, 5m platu joslu ar 248 boilām un atlikušajām 2 pielikt sistēmu? :)

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, ar domu, ka karpa nevis ēd, stāvot uz vietas, bet gan atrodas nepārtrauktā kustībā, laiku pa laika uzlasot tās boilas, kas ir krietni iegaršojušās un tādēļ neko citu nemaz negribas. karpa, kas atrodas kustībā, daudz mazāk pievērš uzmanību tādām detaļām kā pavadiņa un āķis. n'tās rezes esam redzējuši video, kā karpa ilgstoši uz vietas barojoties māk apēst visu barību izņemot to, kas uz mata. tā tas notiek līdz brīdim, kad parādās konkurence - ja pie viena galda ir vairākas karpas, tās sāk sacensties savā starpā un uzmanība pazūd. tomēr ko darīt, ka tuvumā nav otras karpas? ja ir viena divdesmitniece uz hektāru? tad strādā taktika ar izkliedēto barošanu.

Atbildēts: 29.aprīlis 2019, 23:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager