Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā kencis

labdien!gribetu zinat jusu viedokli,esmu iesacejs un perku bojlas veikala,,jo pats vell nesmu sapratis ka rullet bojlas,,bojlas perku nutrabait,bet soreiz nebija veikala izdomaju nopirkt traper bojlas,,ko jus par šim bojlam varetu pateikt??

Atbild Aivars Rudzinskis

Vajadzēja tomēr pameklēt veikalu, kurā ir nutrabaits.

Atbildēts: 10.jūlijs 2015, 00:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lidaka08

Vseicināts meistar! Kä Jūs domājat, vai karpas ir devušās nārstot?

Atbild Aivars Rudzinskis

Dažādās vietās viņas to dara dažādos laikos.

Atbildēts: 6.jūlijs 2015, 00:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā murks

Labdien!Nesen esmu pievērsies karpu makšķerēšanai,draugi uzdāvināja divus karpu kātus,gribētu dzirdēt Jūsu vērtējuma.

PELZER V 12 PLUS 3,25lb 3,9m divdaļīgs,SPRO FLASHBACK CARP 2,34lb 3,6m divdaļīgs.Lielāko karpu 8,4kg esmu izvilcis ar SRAUMES ražoto 6m teleskopu,ražots ap1970 gadu,lietoju CROKODIL CARP 0,3mm auklu.Manā inventārā ir arī JUXON 3,6m 3lb kāts,bet lidz 100m nevelk,bet mani apmierina.

Atbild Aivars Rudzinskis

izvilkt karpu, jebkura izmēra, varēsi ar jebkuru kātu, par to neuztraucies. jāuztraucas par iespēju salauzt kātu metienā. tādēļ ar tādiem kātiem jo īpaši jāizvairās no straujiem paātrinājumiem metiena brīdī, metiena tehnikai jābūt pēc iespējas plūdenai, ar visu ķermeni. un, protams, nedrīkst kātu pārslogot ar svinu (plus pva, ja tādus lieto).

Atbildēts: 27.jūnijs 2015, 15:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā skudraskuu

Sveiks....

Saki vai ķiploka aromāts šajā brīdī vēl ir aktuāls?

Atbild Aivars Rudzinskis

noteikti var mēģināt.

Atbildēts: 5.jūnijs 2015, 11:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mirtins

Man ir jautājums par karpu smaržas un garšas īpatnībām. Es ķeru ar Method feeder, kas atšķiras no modernās karpu makšķerēšanas gan ar taktiku, gan izvadīšanu u.c. Un tikai nepilnu otro sezonu. Parasti strādāju ar diviem kātiem, no kuriem viens ir ar saldu barību, otrs uz dzīvnieku bāzes. Jautājums par otro - man nav pieredzes strādāt ar piemēram, hallibut pelets un tamlīdzīgiem aromātiem siltā ūdenī. Rudenī, pavasarī strādā labi, bet kā ir ar vasaru. Piemēram pašlaik, vai ir vērts tos ekspluatēt vai nē? Vai tomēr arī otru barības punktu taisīt uz saldās barības, variējot ar aromātiem? Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpas, atšķirībā no mums cilvēkiem, nedala smaržas saldās un zivīgās. Tādu iedalījumu ir izdarījuši cilvēki tādēl, ka tas ir ļoti vienkāršs un katram saprotams. patiesībā ar karpas izpratni par smaržām tādam iedalījumam nav nekāda sakara. vēl jo vairāk tādam iedalījumam nav nekāda sakara ar ūdens temperatūru un sezonu. daudz būtiskāki faktori ir, piemēram, kā kura sastāvdaļa ūdenī izplatās (ātrāk, lēnāk) un, protams, daudzi citi. Ja minam halibut peletes (paltuss gan ir zivs nevis dzīvnieks), tad tās ir ļoti ļoti bagātas ar eļļu, kas izplatās jo labāk jo siltāks ir ūdens. savukārt aukstā ūdenī tās patiesībā strādā daudz švakāk. Tāpat tāda ēļļaina bariba aukstā ūdenī ir grūtāk sagremojama, resp. karpa daudz mazāk apēd un daudz ātrāk pieēdas. savukārt siltā ūdenī karpa var ēst halibut peletes ļoti lielos apjomos. jā,un tās ļoti garšo samiem! Un, halibut (pelešu gadījumā) nekādā gadījumā nav uzskatāms par aromātu. aromāti ir ķīmiskas vai bioloģiskas izcelsmes piedevas, ko pievieno barībai smaržas radīšanai, lai ēsmu atšķirtu no citām un arī papildus pievilinātu zivis. vienā vārdā atbildot - makšķerniekam ir 2 iespējas - eksperimentēt ar visu pieejamo barību klāstu un mēģināt atrast, kas kurā brīdī labāk strādā un šādu pieredzi likt aiz auss vai arī otrs variants - ļoti rūpīgi iedziļināties barības sastāvā un uz tā pamata tad mēģināt prognozēt, kas tagad strādās un kas mazāk.

Atbildēts: 4.jūnijs 2015, 12:44 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā janis1533

Sveicināts

Ir tāda vieta kur nav ne jausmas kā noķert karpu.neliels ezeriņš kura dziļums nepārsniedz 1,8m un šī dziļuma lielāko daļu sedz uz grunts guļošā dūņu sega.esu izmēğinājis visu kas man ir ienācis prātā.kāds ir variants lai boila vai kāda cita veida ēsma nenogrimtu tajas dūņās.neēsu profesionālis,tapēc nāku pie tevis ar šādu jautājumu..

Paldies.......

Atbild Aivars Rudzinskis

profesionālis te nav neviens, pīpējam, domājam, mācamies. Zigrigs ir visvienkāršākais un drošākais veids tādā situācijā. dziļums nav liels, līdz ar to būs samērā vienkārši atrast pareizo dziļumu. otrkārt, tagad ir gana piemērots laiks pamēģināt copi no ūdens virsmas. par abām šīm metodēm gana daudz esmu rakstījis žurnālā. treškārt, ja tur ir karpas, tad dūņas nav 100% visur un 100% vienādā biezumā. paņem snorkelēšanas masku un papeldi, panirsti, paskaties. visbeidzot, tas, ka boila iegrimst dūņās vēl nenozīmē, ka karpa to nevar atrast - rokoties un meklējot barību tā atradīs arī tavu boilu. Ilgis ezers Lietuvā ir tipisks piemērs tāda veida copei, tikai karpu koncentrācija tur tāda iespaidīgāka.

Atbildēts: 3.jūnijs 2015, 13:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mario1234

labdien!

setdien biju karpās, zivs staiga, redzams kā lēkā.un viss notiek tur kur baroju.darīju tā, ka baroju bieži pa mazām porcijām, bet nevienu nenoķēru.Visādas boilas izmēģināju, kas bij.Arī kobinācijas ar pop up.kas varētu būt par iemeslu.

Atbild Aivars Rudzinskis

piedod, bet var būt ļoti daudz dažādu iemeslu, es nevaru atbildēt neredzot vietu, tavas makšķeres, montāžas, laika apstākļus utt. skaties pats uz visu ar kritisku aci, lasi un meklē informāciju, mēģini vēl kaut ko mainīt un tad jau pamazām arī atradīsi savas kļūdas.

Atbildēts: 26.maijs 2015, 12:46 | Komentēt | Adrese atbildei

Sveiks!

Cik ilgi un kaa jaavaara kukuruuza priekss iebarossanas un vai kaadas piedevas jaaliek klaat?

Atbild Aivars Rudzinskis

http://www.total-fishing.com/features/how-prepare-maize vispār jau katram sava recepte - citi mērcē diennakti pirms vārīšanas, citi vāra ilgāk, citi mazāk. jo ilgāk kukurūza būs ūdenī, jo vairāk tā kļus mīkstāka. jo mīkstāka tā būs, jo baltajām zivīm interesantāka. ir arī ieteikums pēc vārīšanas atstāt to ūdenī dienu vai divas, lai sāk ieskābt - sāksies sadalīšanās process un karpām tāda būs vieglāk sagremojama un tās varēs apēst vairāk. kas attiecas uz klāt likšanu, tad bez jau minētā CSL var likt klāt aromatizatorus, saldinātājus, krāsvielas.

Atbildēts: 25.maijs 2015, 11:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mario1234

Doma nopirkt fox wariors s. Kādas atsauksmes par šo kātu!

Atbild Aivars Rudzinskis

nu te jau ir ntie komentāri - visi, kas ir sākuši ar to, ir apmierināti.

Atbildēts: 22.maijs 2015, 22:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā UpInSmoke

Sveiks Aivar.

Kā tur īsti ir ar montāžu 360 rig, tam griezulim kurš ir uz āķa ir jābūt horizontāli uz grunts, vai tomēr jāceļas kopā ar āķi uz augšu?

Atbild Aivars Rudzinskis

ja griezulis gulēs, tad viņš karpas ņēmiena brīdī nenostrādās. griezuļa uzdevums ir pagriezt āķi ar boilu pareizā virzienā neatkarīgi no tā, no kuras puses karpa ēsmu ņem. resp. boila mutē iet pirmā un āķis pēc tam. no šejienes arī montāžas nosaukums. tieši tādēļ griezulim jāstāv maksimāli vertikāli. atzīmēšu arī, ka nekāds papildus svins te arī nav paredzēts - boilas celtrspējai ir jābūt tieši tik lielai, lai paceltu āķi un daļēji griezuli, bet ne vairāk. ja boila ceļ to sistēmu gaisā, tad jāņem mazāka boila. nekādā gadījumā nevajag sākt boilu apgraizīt - tā piesūksies ar ūdeni, celtspēja samazināsies un griezulis nogulsies. ja nav citu variantu, var boilā iespraust svina stieples gabaliņu.

Atbildēts: 20.maijs 2015, 22:41 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager