Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā jeeska

Sveiks.

Biju savā vietā Salacā-zem ramatas ietekas. Nebija ko mājās darīt, tāpēc aizbraucu. sajaucu visu ko atradu plauktā-traper plaudis,kaut kādu ļoti "smirdīgu" barību-māja vēl tagad smaržo:-)pēc parfīmijas, bet smaržīgas, kaut kādu jaunu brīnumu LV ražotu cukura pakā un NG(laikam) sapals ālants-rezūltāts-Ūdens vēl ļoti liels, nācās 10g pludu uzlikt, straumē vienalga īsti nepamakšķerēsi. sākām mest uz pretējo krastu aiz kaut kāda svētakmeņa.:-) Iebaroju....2 raudas (maziņas noķēru),taisijos jau šo barību uz veikalu aiznest lai pārdevēja bērnus baro:-)(joks) barība beidzās...paņēmu otru pusi un piejaucām lielo breksi,sāka pat kaut kas ķerties-7breksēni.

Jautājums

Barību sajaukums-Salmo Lielais breksis, Vimba, sapals....būs labs salikums/ Varbūt vēl kaut ko klāt vajag piejaukt(bez tārpiem). Parasti jaucu zemi klāt( pēc tavām receptēm-man nestrādā), šajā reizē baroju tīru.

Par tām barībām-ir kaut kādas cukura pakās, ražotas Lv-līnim, parasta un ar ķiploku aromātu. Esi kaut ko dzirdējis, lētas:-)

Un tagad uzbrauciens, bet ne Tev.

mēneša laikā vienā makšķernieku veikalā (Valm), diviem draugiem pārdeva spoles, nekaunēšos teikt.....iesmērēja, cilvēki-viens kas varbūt nesaprot tik daudz no tā inventāra (spole 30Ls), otrs biezāks un tam varbūt po (11Ls). Abi čekus nesavāca. Runa ir par preču kvalitāti. Šie ir tikai divi gadijumi, kur pats pārliecinājos par brāķa preci, bet atsauksmes ik pa laikam ienāk, diemžēl:-(.

Atbild Normunds Grabovskis

Zinot Salacu droši var jaukt Lielo breksi ar sapalu, ālantu, breksi vai kādu no raudām, vimba ir nedaudz specifiskāka barība, it kā jau brekšuks to ēd, ja ir iepirkta, tad vari jaukt klāt un nekas slikts nenotiks. Zeme pie barības strādā, sevišķi jau uz breksi, tīra barība iziet stipri vairāk, tāpēc tīri no ekanomijas nolūkiem vien barību vajag iejaukt ar zemi 1\1, tad viss būs ok.

Man tie LV barību ražotāji piedāvāja tirdzniecībai savas barības, es atteicos, jo ļoti labi zinu, cik maksā uztaisīt daudz maz labu barību, liekot tajā kvalitatīvus komponentus, pietam šie ražotāji bija tik augstās domās par savu preci, ka mēs vienkārši nesapratāmies, jo es savā vienkāršībā to nosaucu par biznesa produktu, nevis pareizi veidotu barību. Iespējams, ka šis produkts kaut kur kādreiz arī nostrādā, nestrīdos, tomēr personīgi es to neuztveru kā pilnvērtīgu barību

Kas attiecās uz spolēm un veikaliem, ja esi sācis runāt, tad jau sauc veikalniekus vārdā, vai arī nemaz neturpini šo tēmu, anonīmi uzbraucieni nekad neko labu nedod, savulaik, kad dzīvoju Valmierā, nevienam nekad neko nesmērēju, bet tik un tā reizŗem sanāca pārpratumi, tāpēc vien, ka veikalnieks jau nezin ko ražotājs ir ielicis tajā spolē vai kātā, veikalnieks pērk preci vadoties no katalogiem un uz bildēm un aprakstos jau visiem viss ir ok, ja produkts ir normālas firmas, tad vienmēr pastāv iespēja brāķētu produktu samainīt, jo neapzināti brāķi gadās visur, pat mašņu partijas atsauc..., ja produkts ir velns viņu zina no kurienes, tad gan ...., 'pietam mūsdienās čeki ir jāglabā noteikti, pirkuma čems ir VIENĪGAIS pierādījums, ka pirkums ir veikts

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā amatieris007

Labdien māster!

Ļoti gribētos uzzināt nedaudz sīkāk par brekšu copi ezerā. Konkrētāk: plānoju makšķerēt ar grunteni un makšķeri arī pa nakti, kādu labāk likt pludu? cik smagu? vai svariņus labāk likt vairākus vai - jo mazāk , jo labāk un vai svariņu labāk likt stacionāru vai slīdošu? cik resnai un garai vajadzētu būt pavadiņai? Kā labāk ieteiktu piesiet pavadiņu-vienkārši sasienot kopā vai var starp pavadiņu un pamatauklu izmantot to griezēju? Un kādu barību piebarošanai labāk ieteiktu breksim?

Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

principā tā ir tēma manam rakstam šī mēneša CL, īsumā varu nokomentēt tā, pludam jābūt tik lielam, lai tu varētu aizmest līdz copes vietai arī stiprā pretvējā, pietam ne tilkai aizmest, bet arī noturēt uz vietas, svini labāk 2-3, lielais pamatsvins un mazais kontrolsviniņš, pavadiņa pludiņmakšķerei ezerā 0.14-0.16mm, garums jāskatās, principā 25-40 cm, ēsma jāliek uz grunts, tāliem iemetieniem griezulis ir labāk kā cilpa cilpā. Barības ..., ilgstošai vietas iebarošanai jebkurš kombikorms (gatavās barības vienkārši sanāk padārgi, tiesa var to jaukt ar zemi 1\5, galvenais, lai zivis tusē ''sajā vietā), makšķerēšanai Salmo breksis vai lielais breksis tīri vai, ja vajag tumšāku barību, piejaukt klāt melno raudu vai universālo

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janis3352

Sveiks!

Pastāsti lūdzu kur Valmieras apkārtnē varētu doties Līņu medības!

Atbild Normunds Grabovskis

sākot no pilsētas dīķiem centrā, Burtniekā ir ļoooti daudz līņu, tikai tur iepriekš jāgatavo copes vieta, Rubenē arī līņu ir daudz, tiešām daudz, tikai tur tagad ir maksas cope, ir labas vietas Trikātā un praktiski jebkurā ezerā ir kāds līņu stūris, tikai daudzviet pašam nedaudz jāpastrādā vietu gatavojot

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā meziniex

Labdien. lasīju ka līņiem pie barības var pievienot koriandru. cik daudz uz kg barības var likt (domāju veikalā nopērkamo samalt)lai nesabojātu to. Jem varbūt jāmeklē copes bodēs gatavu pievienošanai.

Saprotu ka Salmo un Sensa barībām to nevajag,bet ja šis barības nevar dabūt tad kaukā gribas pastiprināt citas barības. pēdējā reizē veikalā dabonama bij tikai lietuviešu ražojuma ATEMI līņu-karūsu barība.

Atbild Normunds Grabovskis

līnim patīk arī ķiploks, balderjānis un citi dabā sastopami aromāti, pats koriandru kādreiz pirku pārtikas veikalos un tad malu, tagad pērku copes veikalos Sensas malto koriandru 700 gramu pakās, tas pamatīgi atvieglo dzīvi.

Koriandrs var sastādīt līdz pat 10 % no barības masas, pats parasti lieku ap 70-100 gramiem uz kilogramu barības

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kaarlizz

Normund, vai SALMO veikalos ir kaut kas no DropShota? Piemēram, gumijas un ofset āķi? Konkrēti mani interesē veikals Juglā.

Atbild Normunds Grabovskis

Salmo veikalos ir visi sīkumi šim makšķerēšanas veidam, gan speciālie svini, gan gumijas, gan āķi, ja kaut kur kaut kas ir papirkts, tad nupat ienāca otrs sūtījums, kur būs vēl daudz dažādu gumijas zivtiņu, dropšota laiks ir sācies, arī pats gribu kādu brīdi izrauties ašukus pakacināt

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Flakais

Sveiks! Jautājums iz vēsture. Ja atmiņa neviļ, kad bija man gadi 9 vai 10, paņēma mani līdz uz īstu brekšu copi. Process sekojošs-ierodamies uz copes vietu pievakarē, iesēžamies laivā un apbraukājam kāds 3 vietas-iebarojam. Tie bija vēl labie vecie laiki (80-tie gadi), kad veikalu plauktos izvēle iebarojamām barībām līdzinājās 0 (tas ir mans secinājums, jo īpaši par copes niansēm neinteresējos, galvenais, lai bija kāts un tārpiņš āķa galā) un viss tika sagatavots no standarta veikala produktiem un ko kurš vēl dabūja. Cik atceros par iebarojamo izmantoja ZIRŅUS (dzeltenos), tie tika novārīti un sapildīti tukšās cukura pakās (labais vecais Jelgavas cukurs). Pakas aizvērtas un tad izveidoti caurumi. Ja pareizi sapratu procesu, tad tas izskatījās tā-pakas nogremdē iebarojamās vietās, pa nakti tās izšķīst, izveidojot barošanās vietu, ļoti koncentrētu. Agri no rīta pati cope-un rezultāts lielisks. Visās vietās tika izvilkti smuki brekši (uz āķa naktstārpi, to atceros, jo tas arī ietilpa sagatvošanās procesā, kad pa nakti, ar luktura palīdzību gāja vaļā to "medības"). Tad jautājums sekojošs-vai šī iebarošanas metode ir arhaiska (varbūt kādu mācību no tā var izlobīt) un vai nostrādā zirņi kā iebarojamais? Saprotot kādās tagad ir alternatīvas, tavs vērtējums, jo pateicoties šādiem bērnības momentiem, laikam esmu kļuvis par copmani un kā zinām viss jaunais ir labi aizmirsts vecais!! Paldies jau iepriekš! Ne asakas! :)

Atbild Normunds Grabovskis

pirmkārt jau arī tev jāpiekrīt, ka atmiņā paliek tās labākās copes reizes, gan jau bija arī slikta cope un rezultāti, tikai tas pamazām ir piemirsies, jo vienmēr laba cope vienkārši nemēdz būt

par iepriekšējo iebarošanu, zirņi, grūbas, kombikormsu.t.t., tas viss der lai jau iepriekš piesietu brekšus vienā vietā, vienkārši viss vārītais, sevišķi jau zirņi, rūgst ļoti ātri, ja zivju tuvumā ir daudz, tad barojums tiek izēsts,(zirņi sāk rūgt zivju vēderos, zivis palaiž purkšķi un mēs redzam kur viņas uzturās:)), tāpēc arī tiek gatavotas gatavās barības, ka tās nerūgst, to sastāvā ir daudz dažādu lietu, lai tad, kad zivis negrib vienu, tās var atrast ko citu ēdamu. Ja gribi iepriekš iebarot vietu, tad ņem jebkuru kombikormu, ber vai šauj ar kaķeni to ūdenī un viss būs ok, breksi var piesiet vienai vietai, vai viņš nākošā dienā gribēs ķerties ir cits jautājums, bet nu pienākt pie barības viņš pienāks.

Tikai jāatcerās vienu, iepriekš barot var un pat vajag, vari tur bērt iekšā da jebko, galvenais, lai copes vieta nav pārāk apmakšķerēta un zivis nav pieradinātas pie kādas citas, labākas barības, tad tavi zirņi nenostrādās kā cerēts, ja vieta nav bieži apmakšķerēta, tad viss ok

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā meziniex

Labdien.

Gribēju zināt domas par lietuviešu ražoto barību ATEMI? Un vel vai Ilzika ezerā uz Kuldīgas un Liepājas rajona robežas ir brekši vai nav?

Atbild Normunds Grabovskis

par Atemi barībām neko daudz pateikt nevaru, jo esmu baudījis tikai vienu barību, toties pazīstu šo barību ražotāju un zinu citas viņa ražotās barības, nekas īpašs, bet makšķerēt var, ja blakus nav veču ar stiprākām barībām, tad zivis nāks un ēdīs, galvenais barību pareizi sagatavot un pasniegt

Par tevis minēto ezeru nezinu neko, pat nezināju, ka ir tāds ezers

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 13:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martins111

Sveiks!

Tākā esmu par fīderi tākā iesācējs kāds kāts būtu man vispemērotākais!

Atbild Normunds Grabovskis

lai saprastu kas ir kas tev pietiks ar Salmo Taifun sērijas fīderīti, tur ir vairāki modeļi, cenas zem un ap 20 latiem, tie ir stiklašķiedras kāti, nebūt ne slikti, vienkārši nedaudz smagāki par grafīta kātiem, ņem kātu 3,6-3,9m garu un būsi apmierināts, varēsi ar šo kātu ķert arī uz dzīvo, braukt vējenēs uz jūru un fīderēt brekšus ezerā

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 12:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Pongo

Sveiks Meistar :)

Kapēc uz fīdera kāta ir tests līdz 120 gramiem, bet divas spicītes ar testu: 85 grami un 56 grami!?

kā tad var ķert, piemēram, ar 100 gramiem, ja jau tests uz kāta ir 120 grami!?

Paldies par atbildi :)

Atbild Normunds Grabovskis

vienkāršākais variants ir nopirkt cietāku spici, pērkot diemžēl ne visi fīderi ir nokomplektēti ar visu cietību spicēm, ir protams dārgie modeļi, kam nāk līdzi 5-7 un pat 9 spices, bet tiem kātiem jau cena ir 150-200 un vairāk latu, es tādus pat nesūtu uz veikaliem, spice sastāda ļoti lielu kāta cenas daļu, sevišķi grafīta spices, tāpēc ražotāji komplektē vidējās klases kātus ar vidējas celtspējas spicēm, dodot iespēju copmaņiem pašiem "apģērbt" savus kātus, tā pat kā ar mašīnām, nopērc bāzes komplektāciju un tad pieliec to, šo un cena izaug gandrīs uz pusi no sākotnējās

Atbildēts: 15.jūnijs 2010, 12:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jm12

Sveiks, meistar!

Varbūt jautājums ne par tēmu, bet tomēr..

Vai nevarētu ieteikt kādu ezeru Limbažu rajonā, kur varētu aizbraukt ar teltīm uz pāris dienām un pacopēt?

Jau iepriekš, paldies:)

Atbild Normunds Grabovskis

vienīgais, kas nāk prātā ir Augstrozes Lielezers, tur ir labas pļavas pie ezera, no krasta gan cope ir vairāk tākā uz brekšukiem, bet ar laivu var ļoti labi asarus, zandartus un dūčus palasīt

Atbildēts: 4.jūnijs 2010, 15:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager