Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Voldins

Sveiks Normund Man tads jautajums kadu eholotu var izmantot ziema un vasara summa varetu but ap 200ls protams lai ari raditu uz saniem ari.Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

principā jau jebkuru ehalotu var izmantot gan ziemā gan vasarā, bet sānu stars, manuprāt ir tikai vienam ehalotam t.i. Fishing Body vai kaut kā līdzīgi viņš saucās, pārnēsāšanai ērts modelis, tiesa esmu dzirdējis, ka vasarā laivojot tas noteikti nav tas labākais un patiesībā tas sānu stars ir tāds strīdīgs jautājums, tie ir diezgan neprecīzi rādījumi. Labāk izvēlēties ehalotu, kuram ir maksimāli plats apakšējais stars(liek pa 3 devējiem blakus), tevis minētajā cenā var iekļauties, Salmo pamatā tirgo Lowrance un Eagle ehalotus. Pirms pirkšanas gan apdomā ko tu gaidi no ehalota, seklumā tas neko nedod, arī zivis ar viņu meklēt ir var tikai tad, kad esi piešāvies, jo tu jau nezini kas tur par zivīm ir apakšā, ehalots vairāk ir vajadzīgs lai atrastu kantes un citas perspektīvās zivju stāvvietas

Atbildēts: 14.janvāris 2010, 08:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigarsa2

sveiks Normund!

Bezriņķu kātu meklēju Liepājas kanālam(raudām, pličiem, breksēniem), pašam liekas, ka 7m varētu būt optimālais garums. Par testu gramiem grūti spriest, jo kanālā straume ir ļoti mainīga(dažreiz stundas laikā nomainās vairākas reizes)

Atbild Normunds Grabovskis

7 metri kāts šādai copei ir ļoti piemērots, sevišķi ja zini vietas, kur daudz maz dziļš ir jau pie paša krasta, es pa rudeni pašā Rīgas centrā ar 6 m kātiņu spēlējos, smukas raudas nāca, ja esi kātiņu noskatījis, tad var būt zini arī tā svaru, pēc kāta svara es tev izstāstīšu aptuveno kāta līmeni un to vai cena ir atbilstoša, es varu piedāvāt pasūtīt Sensas kātus, bet nu neuzbāžos

Atbildēts: 14.janvāris 2010, 08:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigarsa2

sveiks Normund!

gibētu uzzināt lietpratēja viedokli par šo bezriņku kātu -Jaxon Crystalis Eco Pole (700) (cena 60 ls)

Atbild Normunds Grabovskis

pēc cenas vajadzētu būt labam, bet ... tuvāk neko, neredzot kātu, pateikt nevaru, vienīgi to, ka šai poļu firmai izcilu bezriņķu kātu nav, kādai vajadzībai kātu gribi un var būt, ka vari pirms pirkšanas ieskriet paklausīties ko varu piedāvāt, tad izdarīsi secinājumus

Atbildēts: 13.janvāris 2010, 14:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Wild_Carp

Sveiks!

Turpinot par līņu kātiem, nav jau tā ka metu šos ārā ar varu, tu varbūt smiesies, bet man diezgan labi gāja ar veco špiņa kātu 3m tests no 10-40gr, tikai pa īsu, jo daudzi sportisti uzreiz metas zālēs, un tur viņas ir diezgan biezas, ja būtu kāts ap 4,5-5m tad varētu šo kausēt nelaižot zālēs. un pa virsu pievilkt līdz krastam. runājot par cenu ir tā, ka pašreiz skatos uz larus 5m kātu (precīzu kodu nepateikšu) ar testu 10-30 gr. cena ~ 30ls, un ir tā ka baigos bomjus ar testiem 150 gr negribas, tādi man jau ir gruntenēm:) Bet vai kāds 1.5 kg sportists nesamals miltos šos tievos kātus??

Atbild Normunds Grabovskis

nu 10-30-10-40 testa kāti nav nekādi tievie, tie jau ir krietni stingri kāti, kas tieši sādiem mērķiem ir paredzēti, nu manis nosauktā Grand Distance būs dārgāka, ap 50ls, par Larus kātu, kamēr nav turēts rokās, neko pateikt nevaru, mēs šīs firmas produktus netirgojam

Atbildēts: 13.janvāris 2010, 14:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā linkinjanis

sveicināts, vēlētos uzzināt visu par vēdzeļu copi ziemā-kādā veidā un uz ko, un vai tās var piebarot

Atbild Normunds Grabovskis

nu ja vēlies uzzināt visu, tad ej uz bibliotēku un prasi visas grāmatas par copi, tur ir gan veci, gan ne tik veci copes paņēmieni, diemžēl ne visi mūsdienās ir atļauti, pat reiz populārākais veids ir viņas ķert uz bļitku, kurai uz āķa ir ķīša fileja, var jau protams sakapātu zivi laist āliņģī, bet tādas īpašas jēgas no tā nebūs, dqaudz svarīgāk ir atrast vietu, kur viņas nāk baroties

Atbildēts: 13.janvāris 2010, 14:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā linkinjanis

sveiks, varbūt zini kurš ir labākais laiks vēdzeļu copei ziemā? kurš mēnesis un kad tās nārsto

Atbild Normunds Grabovskis

Vēdzeles nārsto janvāra beigās un februāra sākumā, attiecīgi labākais copes laiks ir tagad un pēc nārsta

Atbildēts: 13.janvāris 2010, 14:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā linkinjanis

sveiks, esmu nesaprašanā, dzirdēju ja šķērsbļitkai nokniebj vienu āķi, tad drīkst ar to upē makšķerēt-tā ir taisnība

Atbild Normunds Grabovskis

jā, tikai tev pašam jāizdomā kuru āķi kniebt, februāra CL es gatavoju rakstu par šo tēmu

Atbildēts: 13.janvāris 2010, 09:10 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Dzymmy

Paldies par iepriekšējo atbildi. Arī man ir bijusi līdzīga situācija ar zāļu paklāju, bet tādu situāciju es mācētu saprast, jo tad arī āķis ik pa laikam kaut kur ieķertos un zāles apakšā justu, kur tā vaina. Manis aprakstītajā situācijā vienkārši nevaru īsti saprast, kāpēc tāda zivju interese novērojama, bet copju kā nav tā nav. Un nebūtu arī tas ļoti no svara ar kādu barību baro, jo zivis jau aktivitāti izrādīja un mazās zivis nespētu radīt bubuļu jūru + pēc novērojumiem kad samet barību, tad mazās līdaciņas iztrenkā tās pa visiem stūriem. Mēdzu eksperimentēt, gan ar veikalu barībām + kombikorms un piedevas, gan kā es arī esmu novērojis ka saprātīgos daudzumos svaiga un viegla rupjmaize arī nav tas sliktākais variants(esmu lasījis arī citu Krievu zemes ekspertu domas, ka ir O.K), lai gan, protams, runājot ar ekspertiem jau parasti par maizi un grūbām dzird nedaudz nievojāšas piezīmes, tomēr pēc pieredzes jau zinu, ka saprātīgos daudzumos rupjmaize reizēm ir ļoti lieliska barība arī ilglaicīgā laika periodā, jo ļoti bieži starp barības bumbiņām noliekot uz gultnes blakus pa piciņai arī līņu paps labprātīgi iesūks to bumbiņu. Tomēr ne par barībām. Makšķerēju dabīgā 1,5 kvadrātmetru placītī, kas ir tieši zāļu mudžekļa vidū un gar placīša malu līņiem no 6:00-8.00 sākas maģistrālā barošanās satiksme, tomēr pārvilinot tos uz placīša vidu izskaņā izdevās redzēt tikai burbuļus vien. Lai nu kā, tajā dīķī makšķerēju pirmo gadu un šogad noteikti to izpētīšu pamatīgāk. Cerams, ka arī veiksies un izdosies šo neloģiskumu atklāt. Pieļauju, ka uz komentāru arī atbildi nekādu nemaz nevar sniegt, tāpēc vienkārši - paldies par iepriekšējo atbildi :)

Atbild Normunds Grabovskis

tā arī ir, neredzot visu dzīvē ir grūti kaut ko gudru pateikt, bet runāt tukšu negribu.

par maizi piekrītu daļēji, arī pats kādreiz lietoju tikai maizi, kombikormu, grūbas un putraimus, bet pamazām sapratu, kas ir kas, bet maize strādā

Atbildēts: 13.janvāris 2010, 09:09 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Wild_Carp

Sveicināts!

gribēju jautāt, par pludiņu makšķerēšanu, vairāk itkā pievērsies esu gruntenēm un špinim, bet patīk arī dažreiz agros rītos, vai arī pa nakti pasēdēt uz līņiem, ja gruntenes un špiņus daudz maz esu nokomplektējis, tad uz šo sezonu gribas arī divas pludu mankšķeres nokomplektēt, ko varētu ieteikt, cik garus kātus, ar kādiem testiem, kādas spoles utt. iecīenītākās līņu copes vietās prasās pēc kāta virs 4m. kātus gribētos tādus, kas šos glumos sportistus ļautu pa virsu līdz krastam dabūt.

Atbild Normunds Grabovskis

mjaa, tad tev prasās ļoti ciets kāts, veči ir apmierināti ar Salmo Grand Distanci, kurai tests ir 10-40 grami, tā ir klasiskā vimbu makšķere, bet ja tu gribi vilkt ar varu to līņu papu, tad.... pat nezinu ko tev ieteikt, ir cieti kāti ar testu 80 un pqt 150 grami, bet tie ir maksimums 4,2 metri gari, pamatā 3,5-3,9, jo ir paredzēti līdaku copei uz dzīvo, iespējams, ka tev vajag tādu.

Kādā cenā gribi iekļauties ar kātiem?

Atbildēts: 11.janvāris 2010, 14:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gusepee

Sveiks gribeju pajautat ka var atrast lielos asarus copejas tikai sikie. Vai tie lielie ar ir tajos baros kur mazie asareni? Un ka pareizak sakt copi no krasta vai vidus ja cope upe un upe ir samera lidzena un nekadu tadu kantisu nav dzilums apmeram visur ap 3,50m varbut tuvak gultnei kadu mazu kantiti meklet. Paldies ieprieks!

Atbild Normunds Grabovskis

nu neticu, ka dziļums visur sākās no stāva krasta, ka upē nav neviena sēkļa un bedres, tad jau tas ir rakts kanāls nevis upe, vispirms jautājums, vai tajā upes posmā lielie asari vispār ir, kaut vai vasarā, vai tur vasarā ir zāļaini rajoni, kuros uzturās asaru barība - mailītes, sāņpeldes u.t.t., meklē vietu, kur asariem ir ko ēst. Ū'deņos, kur ir daudz lielu asaru, viņi neturās kopā ar smalkajiem, it kā pat rajons viens, bet smalkie ir tuvāk krastam un rupjie stāv biki dziļāk, vai tieši otrādāk, lielie sanāk seklumā baroties pa zālēm, bet sīkie stāv nostāk un gaida savu kārtu, jo asari ir kanibāli, viņi ēd savus bērnus. Ja pašam pieredzes atrast nepietiek, tad cītīgāk pavēro citus copmaņus, tā nav, ka visi sēž un lasa smalkos, kāds sēž arī uz lielajiem.

Atbildēts: 11.janvāris 2010, 09:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager