Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā eerglis

Jautājums ne īsti sezonai, bet plānojot nākamo gadu ir daži jautājumi par pludiņmakšķerēšanu. Dzīvoju Ikšķile, un tā teikt, Daugava ir iemetiena attālumā. Par cik nākošgad domāju pamēģināt arī pludiņmakšķerēšanu, tad ir daži jautājumi par aprīkojumu pludiņam Daugavā.

Pirmkārt jau vai vispār ir kaut cik baudāmi Daugavā ņemties ar pludiņu. Lai nesanāk, ka ņemos ņemos bet tās ir tikai mocības :D Vietā kur copēšu ir arī straume un dziļums pēc maniem aprēķiniem līdz 6m un zivis liekas ņemās aptuveni 30 m attālumā no krasta.

Otrkārt kādu kātu izvēlēties ņemt garāku bolonēzi, jo vieglāk vadīt pa straumi (kas nav īpaši ātra un nepārtraukti mainīga) vai labāks būs match, par cik ir samērā liels attālums un dziļums?

Liels paldies par atbildi jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tev nav iepriekšējas pieredzes ne ar maču, ne ar bolonēzi, tad abus veidus vienlaicīgi apgūt nebūtu īsti pareizi un tas arī ir pietiekoši dārgi, ja attālums ir tiešām tikai tie 30 metri, tad it kā varētu copēt arī ar 7-8 metru bolonēzi, tāda garuma makšķere , vidēja līmeņa makšķeres maksā sākot no latiem 60-70, bet ja attālums tomēr ir lielāks, tad mačs ir ieteicamāks, pietam Daugavā vienmēr ir vējš un ar garo bolonēzi būs grūtāk strādāt vējā, mačam vējš netraucē. Ja izvēlies mačkātu, tad tev jāiepērk palieli vagleri, ne mazāki par 14 gramiem, pats Daugavā copēju ar 16-20 gramīgiem vagleriem, tiem uz auklas ,vajadzības gadījumā, var uzlikt līdz 8 gramiem svina, kas Daugavas straumei ir pietiekoši.

vai pludiņcope ir iespējama Daugavā, jā ir iespējama, un tevis aprakstītajā vietā pat ieteicama, jo līdz 6-7-8 metru dziļumam ar mačkātu var strādāt visnotaļ veiksmīgi, var protams arī dziļākās vietās, bet tad pārāk ilgi ēsma grimst līdz gruntij un to pa ceļam var noēst sīkzivis.\

es pats tādā vietā izvēlētos maču vai fīderi

Atbildēts: 29.oktobris 2009, 15:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jussit

Kā pareizi mazgāt NORFIN Cosy Line silto apakšveļu ?

Atbild Normunds Grabovskis

termoveļām, tajā skaitā Cosy Line, nav nekādu kopšanas ierobežojumu, tāpēc droši vari to mazgāt kopā ar citām drēbēm, pats tā daru jau daudzus gadus un veļas kalpo godam, tā kā lietoju šo veļu sākot no septembra līdz aprīlim, tad katru gadu pērku jaunu, jo copēju daudz un tā kā esmu miesās visnotaļ paliels, tad arī šķidrumus izdalu daudz(svīstu), attiecīgi arī veļu jāmazgā pēc katra copes vīkenda, jo mitrumu no ķermeņa tā novada labi, bet aromāti paliek veļā .....

Atbildēts: 28.oktobris 2009, 16:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Vlad23

Sveiks Normund,

Vai salmo ziemas katalogs bus pieejams interneta?

Atbild Normunds Grabovskis

Būs, pat reiz tas tiek gatavots ielikšanai internetā, no nākošās pirmdienas vajadzētu būt

Atbildēts: 28.oktobris 2009, 16:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā greco

Ezera krasts ir aizaudzis,tādēļ gribas pamēģināt paķert brekšus no laivas.Dziļums 7-10 metri.Doma ka varetu izmest 2 enkurus,lai negrozitos laiva un tālak tad nu nezinu.Vai ar ziemas makšķeri uz mormišku,vai kā līdzīgi gribētos, lai izjustu to vilksanas prieku ar pirkstiem.Kā būtu pareizi jātaisa rīki?Vai brekšus nebiedēs laiva? Fidera man nav,bet ar grunteni tā vilkšana nav tik emocionāla.Kādu barību ieteiktu lietot rudenī.

Atbild Normunds Grabovskis

tādā dziļumā laivu vajag enkurot nedaudz savādāk, jo ja metīsi enkurus vienkārši pāri bortam, tad laiva grozīsies tik un tā, jāenkurojās pāc tāda paša principa kā straumē, tas ir ar tā saucamo nostiepšanos, garā striķī ielaiž vienu enkuru, paairējās uz sānuun ielaiž otru enkuru un tad nostiepjot striķus laivu noliek pa vidu starp enkuriem, tiesa enkurus vajag diezgan palielus.

Mormiška ir laba lieta, tikai noteikti ielaid boju vietā, kur barosi , lai tev ir pārliecība, ka copē uz barības, barībai vari izmantot jebkuru nesaldu, tumšu brekšu barību

Atbildēts: 28.oktobris 2009, 09:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gugu

Sveiks Normund, kādus rotiņus tu labāk ieteiktu rudens līdakām. Vai internetā ir iespējams pasūtīt mepps vizuļus. Ja zini tad iesaki kādu lapu kur pats labprāt arī pasūtītu

Atbild Normunds Grabovskis

Teikšu godīgi, Meps vizuļi mani pavisam neinteresē, jo ķeru ar Lucky John rotiņiem un manas zivis tos ēd ļoti labprāt, par iespējām nopirkt internetā neinteresējos, inventāru pērku veikalos vai pasūtu pirms sezonas no katalogiem.

Man pašam rudenī mīļākais rotiņš ir MA 4 no Lucky John, lietoju gan sudrabotu, gan zeltītu lapu

Atbildēts: 28.oktobris 2009, 09:23 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā osis41

Sveiki Normund!Gribēju pajautat par ehalotiem,gribu pirkt,bet nezinu kādu labāk.Tās cenas tik dažādas ka nevar neko saprast.Neko jau baigi šiku nevajaga.

Atbild Normunds Grabovskis

Vispirms tev noteikti jāsaprot, ko tu īsti gribi sagaidīt no ehalota un kur to lietosi, ja gribi to lietot gan velcei, gan ziemā no ledus, tad ir viens komplekts, ja tikai kantes un dziļumus atrast, tad tiešām vari ņemt pašu vienkāršāko modeli, katrā gadījumā ja esi pārdomās, tad es ieteiktu iebraukt Salmo veikalā Deglava ielā, tur veikala vadītājs ir Nikolajs, kurš labi pārzin ehalotus, iebrauc un vienkārši parunājies, izstāsti ko tu gribi, cik naudas esi gatavs tādam mērķim ziedot un kopīgi nonāksiet pie kaut kāda kopsaucēja, mūsu mērķis nav iesmērēt maksimāli dārgāko lietu saviem pircējiem, bet gan katram atrast to, kas viņam ir vajadzīgs

Atbildēts: 27.oktobris 2009, 13:35 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā makarons

var but , ka tas ir mulkigs jautajums, bet ko saja laika varr nokert gauja? kada ir jusu pieredze ar so upi? dzivoju cesis, un diezgan biezi tur eju, bet lidz ar pludineni man tur ipasi labi naw weicies. Var but juss varretu ieteikt kadas labas esmas, panemienus u.c.??????????????????????????????????????????????

Atbild Normunds Grabovskis

nu šoruden Gauja ar pludiņmakšķeri nav makšķerē'jama, 'ūdens līmenis ir tik augsts, ka pacopēt nav iespējams, 'veči kaut kur ar gruntenēm pa vēdzelei noķer, bet visumā nekas labs pat reiz nenotiek

Atbildēts: 27.oktobris 2009, 13:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā .kristaps.

Sveiks!

Gribēju uzjautāt, uz ko labāk spiningot rudenī, uz vobleriem šūpiņiem? Un kādas krāsas labāk ņem tumšajos rudens ūdeņos?

Atbild Normunds Grabovskis

nav un nekad nebūs viena universālā mānekļa uz kuru visur ķertos vis labāk, katrs spiningotājs piešaujās pie sev tīkamiem mānekļiem un tos pamatā arī lieto, es pats vairāk lietoju šūpiņus un rotiņus, citi tikai džerko, vēl citi mētā gumijas un visi kaut ko noķer, citreiz labāk, citreiz sliktāk, tāpēc es domāju, ka tev priekš sevis jāsaprot kādi mānekļi tev ir vistuvākie un ar tiem tad arī pamatā jācenšās strādāt, jo katru mānekli vajag "izkost"

Atbildēts: 27.oktobris 2009, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vitjka

Sveiks Normund , es gribēju pajautāt kā būtu vislabāk sataisīt makšķeri ja man kātam viens posms velkās pavisam laukā citām makšķerēm es taisīju izvelkot to posmu laukaa un aptinot to ar izoleni bet ja zini kādu labāku veidu kā var sataisīt tad pasaki , pie meistara nesanaak tikt jo nedzīvoju Rīgā ;)

Atbild Normunds Grabovskis

vislabāk ir posma lejas da;lu noklāt ar plānu epoksīda sveķu kārtiņu un tad ar smalku smilšpapīru piedzīt līdz vajadzīgajam biezumam, var izmantot epo sveķu vietā Bizon super līmi, tikai visam ko tu kļāj virsū vajam ļaut sacietēt, izolācijas lenta ātri sāk rullēties un nekas labs tur nesanāk.

Atbildēts: 27.oktobris 2009, 13:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gatisA

Uz kādu manekli labak ņem babites ezerā līdakas?

Paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

kā to lieliski pierādīja Lucky John festivāls, tad vieni no labi strādājošiem mānekļiem ir Lucky John rotiņi, Polijas Salmo džerki un citi seklūdens vobleri ar iegrimi līdz metram, ar katru mānekli ir jāmāk strādāt, sevišķi jau tas attiecās uz vobleriem, katram ir sava spēle, ja tev tas viss vēl ir priekšā, tad 3.-4. izmēra rotiņi ir pārbaudītākās vērtības uz kurām kaut kas piesakās praktiski vienmēr, ja no Lucky John rotiņiem, tad es ieteiktu klasisko MA 4 ar zeltīto lapiņu

Atbildēts: 27.oktobris 2009, 13:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager