Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā andrywka

Normund paldies par atbildi. Nākamais jautājums. Krievu pārraidē esmu redzējis, ka uz pludiņmakšķeres pirms āķa siešanas iever nelielu pērlīti un tad piesienot āķi, pērlīte nedaudz spēlē. Vai pērlītes ievērpšana uzlabos zivtiņas piesaisti?Vai neatbaidīs tās? Vai arī šitāds knifs der tikai asariem, kuri ir vairāk piesaistāmi ar dažādām vibrācijām? Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Krievijā, atšķirībā no Baltijas valstīm, praktiski netiek izmantotas plastmasas mormiškas un spoguļāķi, tāpēc daži veči eksperimentē un meklē kā to zivi papildus pievilināt un sakacināt, es ieteiktu nopirkt dažādu izmēru spoguļāķus un košās plastmasas mormiškas, kuras var izmantot balto zivjū un asaru copē visu gadu, ir viens maziņš bet, šiem mānekļiem visu laiku ir jākustās, tātad tos veiksmīgi var izmantot upēs, ezeros tos pamatā izmanto vējainā laikā, tad tikai jāliek apaļīgu formu pludiņi, lai tie lēkā viļņos un papildus kacina zivis

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 15:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gacha80

Sveiki, Normund!

Jautājums sekojošs: viena lieta, ar kuru netieku galā, neskatoties uz savu ne-iesācēja pieredzi - kā svešā ezerā, upē noteikt dziļumu pludiņam. Esmu skatījies britu ekspertu video pamācības YouTube, kur šie dziļuma noteikšanai sistēmas galā sien tādu kā cilindrisku svinu ar korķa pamatnīti. Kāds būtu tavs ieteikums? Paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

cik noprotu tu runā par dziļummēru, arī es sporta un praktiskajā copē lietoju gan 'tevis aprakstītās, gan nedaudz modernākas konstrukcijas dziļummērus, doma ir tāda, ka dziļummēru piekabina pie āķa, bīda pludiņu tikmēr uz augšu, kamēr viņš vairs neslīkst, šādi vari noregulēt dziļumu ļoti precīzi, ideāla sistēma, ja makšķerē no laivas vai netālu no krasta. Metot tālākā distancē arī var izmantot līdzīgus, tikai vieglākus dziļummērus, bet mērīšanas process ir nedaudz savādāks, jo auklai jābūt atbrīvotai, šādiem mērķiem var pielāgot dziļuma mērītājus no profesionālās karpu makšķerēšanas, bet tas savukārt nozīmē taisīt atsevišķu makšķeri, arī sporta makšķerēšanā diezgan bieži grunts izpētīšanai tiek izmantota gara teleskopiskā makšķere ar spoli , kurai pielikts liels pludiņš ar svinu auklas galā, tad nu atliek tikai bīdīt pludu un "taustīt" grunti, bet toties var uztaustīt jebkuru kanti un bedrīti, šādu marķeri var izmantot arī iebarošanas ar kaķeni laikā

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 15:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klifs

Sveiki Normund!

Es jaukādu laiku atpakaļ biju uzdevis šo jautājumu, bet atbildi vēl neesmu redzējis. Jautājums par linsēklu izmantošanu brekšu copē. Mani interesē kādās proporcijās tās vajag piejaukt pie iebarojamās ēsmas un ko labāk izmantot - veselas sēklas, linsēklu klijas (veikalos nopērkamas tādā kā pulvera veidā, laikam pēc eļļas izspiešanas), vai varbūt lietderīgi ir izmantot pašu linsēklu eļļu.

Atbild Normunds Grabovskis

Ja burtiski lasa tavu jautājumu, tad atbildi var sākt ar vārdiem, ka obligāti nekas nekur nav jāliek klāt pie barības, ja runa iet par gatavām barībām, tad linsēklas papildus likt klāt nevajag, jo tās tur jau ir iekšā, ja runājam par paša gatavotajām barībām, tad GRAUZDĒTAS un MALTAS linsēklas var sastādīt līdz 15 % no visas barības masas, ja runājam par raudu un brekšu barībām, veselā veidā linsēklas vari klāt barībai arī nelikt, jēga no tām nav nekāda, grauzdētas un maltas tās strādā gan kā aromatizators, gan kā irdinātājs, nu un plus linsēklu efekts, ka tās veicina vēdera izeju, tātad zivis mazāk pārēdās, bet nu tas ir tikai papildus efekts.

Uzbrauciens par atbildes nesaņemšanu ir pilnīgi nevietā, jo cilvēki šeit atbild uz jautājumiem savā brīvajā laikā , dara to pa brīvu un dara to tikai tāpēc, ka grib, lai kopējais makšķernieku līmenis augtu un lai visiem nav jāizgudro divritenis no nulles

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 15:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā natureboy

Sveiki.Jautājums par mačkātu:pirmo pavasari lietoju šāda tipa kātu, tāpēc vēl nejūtos ērti transportējot (ir speciālā soma) to un montējot?Sakiet vai ir iespējams mačkātu transportēt tā, lai katreiz nebūtu sistēma jātaisa pa jaunu, tajā pašā laikā, lai aukla nepītos?

Atbild Normunds Grabovskis

Vispims vajag iegādāties garu, platu saiviņu (saiviņa ir tāds plastmasas štrunts, kas domāts gatavo sistēmu uztīšanai), tad beidzot makšķerēt āķi aizkabina aiz siviņas un smuki, nemainot dziļumu un neko neizjaucot, uztin auklu, tad izjauc kātu, saliekot posmu resnākos galus vienā virzienā, uzliek šajā vietā posmiem vai nu gumiju vai speciālo klipsi, uz saiviņas uztin atlikušo auklu, pieliek saiviņu pie makšķeres posmu tievgaļiem un visu nostiprina vai nu ar gumiju vai speciālo klipsi. Mačmakšķeres salikšana aizņem mazāk laika kā teleskopiskās makšķeres salikšana, atbraucot makšķerēt noņem no kāta gumijas gredzenus, saliec kātu un atritini saiviņu, viss, vari copēt.

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 09:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā artursap

Sveiki.

Piektdien braukšu uz Salacgrīvu uz copi. Gribētu zināt ar ko varētu ieteikt tur iebarot. Nopirku salmo barības breksim , bet vai tām būtu ieteicams klāt jaukt auzu pārslas un kādus graudus? Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Tu gribēji teikt, ka brauksi jau ceturdien, lai stāvētu rindā pēc atļaujas? Ja par copi, tad gatavajām barībām noteikti nevajag jaukt klāt nekādas putras, labāk barību samitrināt, ļaut minūtes desmit tai piebriest un tad piejaukt klāt tumšu zemi, no tuvējiem kurmju rakumiem, zemi nevis smiltis,'zemi var likt pat trīs reizes vairāk kā ir pati barība, visu labi jāsamaisa , taisa bumbas, baro un viss notiekās, auzu pārslas var nevajadzīgi salīmēt barību, bet to noteikti nevajag, barībai ir jāstrādā nevis jāguļ uz grunts kā klimpai, SALMO BREKSIS ir laba barība, to var sajaukt ar SALMO RAUDA vai UNIVERSĀLĀ, tad sanāk ļoti labi smaržojoša, tumša barība, kas strādā prakstiski uz jebkuru pavasara zivi

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 09:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cliffs

Labdien, a.god. Normund! Liels paldies par visu info, ko sniedzat plašsaziņas līdzekļos!

Mans jautājums ir par Lielupi. Cienu spiningošanu, bet sirds lieta tomēr ir pludiņmakšķerēšana. Parasti esmu to darījis Latgales ezeros, kur bez piebarošanas un īpašiem rīkiem vienmēr ir izdevies gūt makšķerēšanas prieku. Bet Lielupē (vieta pa vidu starp Slokas un Kalnciema tiltu) un tur ietekošos grāvīšos ar makšķeri, slieku un pacietību diemžēl ir par maz.

1. Vai man sākumā izpētīt upes gultni ar ehalota palīdzību vtml.?

2. Vai vienkārši piebarot kādas vietas? Ja tā, tad kur to darīt labāk, grāvīšos (dziļums ap 1 m) vai pašā upē?

3. Vai varbūt ir jādara pavisam kas cits?

Liels paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja runa iet par pavasari, tad piekrastes grāvīšī un zāļu ieloki varētu būt labas līņu vietas un līņu tajā rajonā ir ļoti daudz, ja tomēr vairāk runājam par visu garo copes sezonu, tad bez iepriekšējas vietas izpētēs un iebarošanas pie laba loma tikt būs pagrūti, Lielupe ir laba, zivīga, bet grūta upe, neteikšu, ka arī man ir izdevies šo upi pilnībā atkost, bet runājot ar pieredzējušiem vietējiem copmaņiem šādas tādas vietas un zivju paradumus esmu atkodis, jo Lielupe ir milzīgas zivju migrācijas upe un katras zivs ķeršanās laiki ir bez maz vai kalendārā ierakstīti un tos vajag zināt. Es ieteiktu paieties pa upes krastu un parunāties ar vietējiem copmaņiem, kuri upi pazīst jau gadiem ilgi, tā būs neatsverama informācija. Nu un kad šī informācija jau būs savākta, tad varam šeit mēģināt uzsiet kādu īsto makšķeri vai uzjaukt barību, no kuras zivis nespēs atteikties

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 09:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andrywka

Normund runa iet tikai par gruntenes sistēmu ar zvaniņu? Jo nu uz fīderi vislaik ir jāskatās, bet tā kā man patīk arī pludiņmakškerēšana (un tajā brīdī es arī to un darīšu)tad zvaniņu vismaz dzirdēs.

Atbild Normunds Grabovskis

Tātad tavā gadījumā varētu būt divas gruntsmakšķeres konstrukcijas, viena ir šāda - barotava , kurai aukla iet cauri pa vidu, barotavai cauri izver pamatauklu un auklas galā piesien griezuli, pie kura vari siet pavadiņu, nu teiksim 30-40 cm garu, ja gribi copēt ar diviem āķiem, tad vari uz pamatauklas, kādu pus metru virs barotavas uzsiet dubulto cilpu, kurā vari iesiet otru, līdz 30 cm garu, pavadiņu. Otra sistēma ir ar tevis minēto plastmasas pretsavērpēju, tātad nopērc plastmasas pretsavērpēju, 15-25 cm garu, ar nelielu liekumu vienā galā un karabīni, kur piesprādzēt barotavu vai svinu, pamatauklu pretsavērpējā ver no īsā gala, izverot auklu cauri pretsavērpējam, auklas galā piesienam griezuli, pie kura sienam pavadiņu, pie pretsavērpēja kabinam fīdera barotavu, tātad barotavu, kurai stiprinājums ir vienā galā un viss ir kārtībā, ja kā pamatauklu izmanto monofilo auklu, tad , ja ir vēlēšanās, vari augstāk uzsiet dubulto cilpu otrai pavadiņai.

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 09:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā brachka

Sveiki Normund!

Izmeklējos visās malās, bet nevarēju atrast no kura datuma ir atļauta makšķerēšana no laivas ar motoru...runa iet par Ventu..

Jau iepriekš liels paldies...

Klāvs

Atbild Normunds Grabovskis

Ja vien kāda pašvaldība nav izveidojusi kādu papildus aizliegumu, tad no šī gada no laivas drīkst makšķerēt ar 1. maiju, ko lielākā daļa spiningotāju arī taisās darīt.

Atbildēts: 22.aprīlis 2009, 08:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andrywka

Normund sveiks! man ir jautājums par gruntenes sistēmu. Protams esmu noskatījies raidījumu tavu par gruntenēm, lielākoties esmu sapratis. Starp citu tavi raidījumi ir ļoti pamācoši. Bet nu jautājums ir tāds. Vai uz gruntenes sistēmu ir lietderīgi izmantot aulkas pretsavērpēju? Ja ir lietderīgi, tad kāda būtu tā sistēma nu iespējams efektīvākā, labi strādājošā utt. Sistēma protams ar barotavu priekš baltām zivtiņām ar vidēju straumi, vai arī bez tās. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

nedaudz precizēšu jautājumu, tu runā par fīdera vai parasto grunteni ar barotavu, starpība ir liela, tā, ka es tagad šeit atbildu uz jautājumiem katru dienu, tad droši apraksti sīkāk kas konkrēti tevi interesē, tad arī tiksim skaidrībā kas un kā jāsien

Atbildēts: 21.aprīlis 2009, 17:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Lipsis

Labdien Normund,

Esmu nolēmis iegādāties match makšķeri līņu un karpu copei, paredzms copēt gan upēs, gan karpu dīķos.

Tā kā līdz šim nav nācies saskārties ar match makšķeri un tās specefiku, nezinu kāds būtu iesācējam optimālais kāta garums, spole(jo plānoju makšķerēt arī upēs) un aukla.

Pārlūkojot SALMO piedāvājumu acis metu uz DIAMOND Ultra Match. Vai tas ir Ok, iesācējam.

Vai ar 50-60 LVL pietiek, lai nokomplektētu makšķeri?

Ar cieņu,

Aldis

Atbild Normunds Grabovskis

Mačmakšķere ir ļoti laba izvēle, tev notiekti patiks, arī noskatītais kāts ir labs, tikai... ja gribi nokomplektēt šo kātu ar spoli un auklu, tad gan šajā summā iekļauties neizdosies, jo kāta cena veikalā ir virs 40 latiem, šim kātam optimāla būtu ātrā, tātad match spole, es ieteiktu ELITE MATCH, bet tā veikalā maksā nedaudz mazāk par kātu. Katrā gadījumā iesākumā vari izmantot jebkuru spoli, kura tev ir, gan ar laiku tiksi arī pie kā cita, ja sajutīsi vajadzību. Kāts ir pieejams 3,9 un 4,2 metru garumā, es ieteiktu garāko, jo makšķerēsi arī upēs, kur tomēr vajadzīgs nedaudz garāks kāts, auklas ieteicamais diametrs ir 0.18-0.20mm, ja ķer karpiņas, tad liec uzreiz 0.20mm, lai ir lielāka jaudas rezervīte.

Atbildēts: 21.aprīlis 2009, 17:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager