Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Marcans

Kāpēc Burtnieku ezerā ir jāmaksā par Maija mēnesi 30LS ja ar pirmo Maiju drīkst spiningot no laivas tāpat?

Atbild Normunds Grabovskis

katra pašvaldība var ieviest savus saistošos noteikumus saviem ūdeņiem, un šajā gadījumā Burtnieku ezera pārvalde noteikti nelaidīs garām iespēju nopelnīt kādu naudiņu, jo gada laikā ezera sargāšanai aiziet daudz naudas, kuru kaut kā ir jānopelna, valstij ir vienalga, kas notiek ūdeņos, tāpēc neesi tik kritiski noskaņots, tas nav privāts bizness, kāds jau kādu lieku latu nopelna, tomēr lielākā nauda aiziet atpakaļ ezerā, pirms kādu nopel padomācik pats būtu ar mieru darīt pa brīvu?

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 20:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kults20

Sveicināts Normund.

Man te pāris jautājumi. vai pavasara sakumā ir vērts ķert brekšus un plaužus, ja ir kur šīs zivis labāk ķert un ar ko labāk iebarot? un kāda sistēma būtu vislabāk, lai varētu noķert lielus brekšus ezerā? liels paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

vispirms izstāsti ar ko tavuprāt breksis atšķirās noplauža, jo īstenībā tā ir viena un tāpati zivs, breksis un plicis tās ir dažādas zivis, bet ne par to ir ŗuna, protams, ka breksi var ķert jau no agra pavasara, tas ļoti labprāt salien dažādos kanālos un pārplūdušos grāvjos, jo tur ir vairāk barības, pavasarī brekši barojās pat ļoti seklos līčos. Liels breksis grib daudz ēst, pietam garšīgas lietas, tāpēc ja gribi labi pabrekšot, tad bez iebarošanas neiztiksi, par barībām un ēsmām pameklē tepat šajā sadaļā, te tas viss ir

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 20:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copmanis19

sveiki....varetu pastastit ludzu sikak par engures ezeru????nesen parcelos uz berzciemu,un velos tur praktizeties...

Atbild Normunds Grabovskis

labprāt kaut ko pastāstītu, bet.... pats tur esmu bijis tikai pāris reizes, tāpēc nemācēšu neko gudru izstāstīt, zivis tur ir un daudz, bet visnotaļ specifisks ezers

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 20:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kults20

Sveicināti Normund. man ir divi jautājumi par līņiem

1) kad līnis nārsto? 2) Ar ko līņa nārsta laikā vislabāk ķert?

paldies jums jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

līnis nārsto maija beigās, jūnija sākumā, aukstos gados pat vēlāk, viss ir atkarīgs no ūdens temperatūras un līnis ir tā zivs, kura nārsta laikā neķerās, tos parasti labi ķer pirms un pēc nārsta, upēs līnis sāk ķerties uzreiz pēc ledus iziešanas, arī ezeros man pašam labākie lomi ir bijuši aprīļa beigās, kamēr vēl zāle nav sadīgusi, vairumā gadījumu vislabāk līņot ir ar pludiņmakšķeri, uz āķa slieciņas, mušu kāpuri

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 20:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klinkis

Laba diena Ekspertam

Gribēju pajautāt, vai Juglā - lielajā/mazajā ir vienalga kurā vietā copēt un kādu barību iebarošanai izmantot, ? Uz kādām zivīm var vairāk pretendēt - raudas, asari? Ko likt uz āķa?

Atbild Normunds Grabovskis

tās gan nav manas mīļākās upes, precīzāk neesmu šīs upes sevišķi labi apguvis, bet zinu, ka nupat ir sākusies ļoti laba raudu cope un iespējams, ka arī es šajās brīvdienās tur būšu. Patreiz drošāk ir braukt ar domu par raudām, jo tās kāpj pa straumi uz augšu un aktīvi barojās pirms nārsta, paņem kādu no gatavajām raudu barībām, samitrini, sajauc ar zemi 1:3 un viss notiksies, ēsmas gan vajadzētu sagādāt dažādas, vismaz mušu kāpuriem, plaucētām grūbām, vēlams ūdenstārpiem un slieciņām līdzi vajadzētu būt, tad jau copes procesā atradīsi ko zivtiņas grib

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 17:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kults20

labdien Normund man te jautājumi par brekša copi diezgan aizaugušā dīķī. kur šo zivi varētu atrast?ar ko būtu labāk iebaro pavasarī? un kāda būtu labākā sistēma lai breksi varētu noķert?

Liels paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

aizaugušiem dīķiem ir sava romantika un savi plusi, bet tos ir ļoti labi jāpazīst, lai pateiktu zivju uzturēšanās vietas, jo aizaugušos dīķos un ezeros zivju staigāšana lielos baros ir retums, tur bars jau skaitās desmit zivis, kas apgrūtina zivju meklēšanu un copi, katrā gadījumā pavasarī noteikti jāmeklē kaut kādas upītes vai vismaz strauta ieteka vai kāds seklāks ezera vai dīķa gals, kur noteikti savāksies gan brekši, gan līņi gan citas zivis, jo viņas sanāks sildīties un baroties, jo seklumā arī visi vabuļi pamostās ātrāk. Par barībām esam jau šajā sadaļā daudz runājuši, tāpēc patreiz neatkārtošos, katrā gadījumā pavasarī breksis nav stipri izvēlīgs, viņš ēd, zāļainās vietās vienīgā reālā makšķere ar ko vari kaut ko izdarīt ir pludiņmakšķere. Galvenais ievēro, lai nesanāk, ka barība izskrien cauri zāļu paklājam, bet ēsmu tur dabūt nevari, tad atliks tikai noskatīties kā zivis rokās pa dūņām, iesaku barot tikai tur, kur varēsi nolikt tārpu uz grunts.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 17:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā maris27

Vai Stokholmā tagad lieguma laikā var ķert līdakas?

Atbild Normunds Grabovskis

Nemācēšu atbildēt uz šo jautājumu

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā salvisozols

Sveicināti! Gribētu pajautāt kā ilgāk un labāk uzturēt motiļus svaigus?

Atbild Normunds Grabovskis

Nekas labāks par veco labo avīzi nav izdomāts, tikai nevajag motiļus glabāt slapjā avīzē, bet gan sausā, motiļi paši izdala mitrumu, avīzi jāmaina reizi divās dienās, tārpus vajag izklāt plānā kārtiņā. Ja tārpus gribi saglabāt vairākas nedēļas, tad bez speciālā skalojamā sietiņa neiztikt, reizi dienās piecās izskalo tārpiņus, tas aizņem minūtes 15 uz 100 gramiem tārpu, apžāvē uz avīzes, tad ietin sausā avīzē un atpakaļ ledus skapī, ar motiļiem ir ko noņemties, bet nu bez viņiem arī nekādi nevar.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emshiks1

Sveiki ekspert, gribēju pajautāt kā labāk tagad ķert sapalus upē ar normālu straumes ātrumu, upe ir plata, apmēram 5m, un dziļums ap 2m. Gribēju pajautāt ar kādu gruntenes sistēmu, lai es ķeru, jo viņas ir tik dažādas, bet kura labāk ir priekš sapaliem nezinu, un vai tas ir labi ka pie monofīlas auklas atbilstoši pievienoju pīto ka pavadu uz sapaliem (pīta aukla 0,18) Paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

Sapalu copei piemērotāka būs gruntsmakšķere ar slīdošo svinu, ja es tevi pareizi saprotu, tad tu pie monofilās auklas gribi siet pītās auklas pavadiņu, priekškam? Pītās auklas pavadiņai nav nevienas priekšrocības, pietam vēl tik resnai auklai, pīto parasti liek kā pamatauklu un tad no monofilās uzsiet pavadiņu. Sapalu īstā cope sāksies nedaudz vēlāk , kad parādīsies maijvaboles, patreiz var izmantot mizgraužus, spāru kāpurus.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā belyz

Es gribētu pavaicāt, kādu barību labāk izmantot pavasara nelielai cope mazā upītē(ezera ietekā).Varbūt var ieteikt tādu barību ko var pagatavot mājās? Ir doma uz brekšiem pasēdēt.Un varbūt jūs varat ieteikt kādu auklu, labāk lietot?

Atbild Normunds Grabovskis

ja tavā vietā nav daudz makšķernieku un zivis nav izlepušas, tad vari izmantot barībā praktiski jebko, kaut vārītu prosu, putraimus vai grūbas, protams es vienmēr esmu teicis un teikšu, ka šīs putras nav labākais barošanai, bet ja galīgi nekā cita nav pie rokas, tad tas ir labāk kā nekas. Vari sajaukt rīvmaizi ar saulespuķu spraukumiem, pielikt nedaudz vaniļas, vai kādas citas garšvielas un tas jau strādās labāk, bet pats labākais ir izmantot gatavās barības, kuras var pašķaidīt ar zemi un strādā praktiski vienmēr, patreiz pavasarī ļoti labi strādā SALMO barības un SENSAS sērija CLUB, tās ir barības, kuras veikalā maksā zem 2 latiem kilogramā.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager