Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā baguvix

Gabrovska kungs! Vai pavasarī kad noiet ledus var saķert kādu labu breksīti? ;)

Atbild Normunds Grabovskis

Breksīti var ķert visu laiku, pēc ledus iziešanas tie aktīvi sāk ķerties upēs, vēlāk laikam nedaudz iesilstot arī ezeros.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā juons76

Sveiki. Ko varat pateikt par SUPER STRONG SHIMANO HI.TECH QUALITY FISHING LINE auklām. Ražots it kā Japānā.0,18 mm-5,20 kg.

Atbild Normunds Grabovskis

Norādītais tests ir pārspīlēts, tādus ciparus netur neviena atbilstoša diametra monofilā aukla, bet par visu pārējo neņemos spriest, jo neesmu šo auklu rokās turējis un uz makšķeres testējis, es pieturos pie pārbaudītām vērtībām.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā multishoks

Sveiks! Varbūt tu vari ieteikt kādu vietu Rīgas rajonā, kur pašlaik labi ķeras zivis! Es jau otro nedēļu pēc kārtas braucu uz Juglas upi ar pludiņu un pa nullēm! Un kādus rīkus tur labāk izmantot un kādu barību? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Juglas upe, savā lejtecē, pie ezera, ir visnotaļ interesanta vieta, man gan nav gadījies tur ķert īpaši lielas zivis, bet nu vidēju raudu, pliču un citu brīnumu tur ir ļoti daudz, kāpēc tev neķeras nemāku teikt, iespējams, ka vēl nav sākusies zivju iešana uz nārstu, bet tik pat iespējams, ka tu kaut ko dari ačgārni, jo zivju tur tiešām ir daudz.

Kā jau minēju nedaudz augstāk, tad viena pati barība brīnumus neveiks, jo zivis ta pienāks, bet ja tu viņas nevarēsi paņemt, tad ....., tāpēc vispirms vajadzētu izrunāt visu tavu makšķeri, uzraksti kādu pamatauklu, kādu pludu, kādu āķi un ēsmu lieto, tad tiksim kaut kādā’skaidrībā. No barībām, kā jau tiecu, Salmo, Dragon, letākā SENSAS sērija CLUB, tas viss patreiz strādā un labi strādā

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Menturiks

Sveiki ekspertiņ. Es gribētu pajautāt kad aktīvi plaudis sāk copēt?

Atbild Normunds Grabovskis

Upēs viņš jau aktīvi ēd, pat ļoti aktīvi, ezeros, kā kurā, citviet brekši jau ir pārplūdušajās pļavās un ēd, dziļajos ezeros tie ir vēl nedaudz kūtrāki, bet arī jau dodas uz seklajiem nārsta līčiem, kur kādu brīdi aktīvi barosies.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fishing

Labdien, es gribētu zināt no cik gadiem vajag licenci vimbas ķeršanā?

Atbild Normunds Grabovskis

Makšķernieku karti vajag no 16 gadu vecuma, tātad arī vimbu makšķerēšanas atļaujas vajag no 16 gadu vecuma, bet tā, kā es tomēr neesmu lasījis visu licenzēto vietu nolikumus, tad iesaku vispirms uzprasīt konkrētas vietas kontrolētājiem kas un kā.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raimonds81

Sveiks, Normund ! Uzsakot jauno sezonu gribētu iegādāties kādu mačkātu (4,2-4,5 m) ar spoli ( + - 100 Ls robeža abi kopa,). Pārsvarā makšķerēju tikai līņus, un gribēju dzirdēt, ko tu varētu ieteikt no "Salmo" vai varbūt no kāda cita ražotāja? Pašlaik makšķerēju ar "Salmo" Grand Distance 6m ( 10 -40 g tests ), ko tu saki par šīm makšķerēm?

Atbild Normunds Grabovskis

Tava līdzšinējā izvēle, es domāju Distanci, priekš līņu copes ir visnotaļ laba, ja runājam par mačkātu, tad tevis minētajā naudiņā no SALMO kātiem iekļaujas gan Diamond Ultra Match , gan ELITE Match, es jau ieteiktu Elite kātiņu, 4,2 metri garš. Tests 3-20, nu ļoti patīkams rokā un darbībā, plauktā cena ap 75 latiem, bet ja pērk komplektā ar Elite Match spoli, kas plauktā maksā ap 40 latiem un ja pērk Salmo veikalos, tad ... ar Klienta karti atlaidīte būs tāda, ka savā plānotajā naudiņā varēsi arī iekļauties, nu gandrīz iekļauties.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Zuchisns

Labdien ekspert. Gribēju pajautāt kādi kāti ir vislabākie līņu cope. Un vai man 6metrīgais teleskopiskais kāts der šo zivju makšķerēšana?

Atbild Normunds Grabovskis

Līņu copei ieteicami diezgan stingri kāti, lai var noturēt zivi no ieiešanas zālēs, jo parasti taču līņojam diezgan aizaugušās vietās, kāta garums ir atkarīgs no makšķerēšanas vietas, zāļu joslas platuma, katrā gadījumā makšķerēt var ar jebkuru makšķeri.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā boldriks

Sveiks! Gribēju pavaicāt, kā var atrast brekšus svešā ezerā, runa iet pa vasaru! Vai maija mēnesī brekši jāmeklē dziļumā, vai seklākās vietās? Un vai nevarētu ieteikt kādu kaut cik normālu brekšu ezeru (Valmieras, Cēsu vai Limbažu rajonā?) Paldies jau iepriekš!!:))

Atbild Normunds Grabovskis

maijā breksis jāmeklē seklajos līčos, jo tur viņi pulcējās uz nārstu, brekši nārsto maija beigās un jūnija sākumā, ja gribi apgūt kādu ezeru, tad pie ezera jāpavada vismaz pāris vēli vakari un agri rīti, brekši paši parādīs kur viņi ir, jo viņi krēslā smuki parādās virs ūdens, tā klusiņām, bez liela šļaksta, tur tad arī viņus meklē.

Tevis minētajos rajonos ir daudz labu brekšu ezeru, ir tādi, kur brekši ir diezgan maza izmēra, bet daudz, piemēram Augstrozes ezers, tur pamatā ķeras tādi 700-900 gramīgi finierīši, pie Limbažiem Dziļezerā toties vari tik arīpie 3-4 kg brekša, bet... vari arī netikt, galvenais noslēpums ir barot barot un vēlreiz barot, breksi pārbarot nevar.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā davens12

Uz kā labāk ķeras Peipusā?

Atbild Normunds Grabovskis

Uz tārpiem

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā natureboy

Sveiki! Man te radās viens jautājums, kuru iespējams līdz šim neesmu pareizi izpratis. Runa iet par makšķerēšanu ar mačkātu un slīdošo pludiņu. Noskatījos divas filmas-viena ar krievu pludiņmakšķerēšanas pārstāvja padomiem, otra Matt Hayes filma makšķerēšanai ar mačkātu. Abās filmās tika izmantoti slīdošie pludiņi, taču tie tika nofiksēti konkrētā vietā (vajadzīgajam dziļumam).Matt Hayes gadījumā pludiņa karabīnīte tika nostiprināta no abām pusēm saspiežot klāt svina bumbiņas.Tādat jautājums: vai makšķerējot ar mačkātu slīdošais pludiņš ir stingri jānofiksē vajadzīgajā dziļumā, vai tikai dziļumam jāuzliek stoperīts vai jāuzsien mezgls un jāļauj pludiņam slīdēt no lejas līdz mezglam? Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Tu runā pretrunās, slīdošas pludiņš nevar būt nofiksēts, tas ir pateikts jau pašā pludiņa nosaukumā, cits jautājums, ka ja makšķerējamais dziļums ļauj izmantot fiksētu pludiņu, tad to arī ir jādara, jo fiksētais pludiņš ir vieglāk kontrolējams. Izmantojot mačkātu dziļumu var fiksēt tikai un vienīgi ar slīdošajiem mezgliem, kurus sien vai nu no diega vai no makšķerauklas, jo stoperīši, pat vismazākie, neiet cauri mačkāta riņķīšiem un metienā dziļums var izmainīties. Pats mezgla siešanai izmantoju tāda paša diametra auklu kā pamataukla, lielākais stabilitātei, kad dziļums noregulēts, tad uzsienu blakus jau esošam mezglam vēl vienu, tad varu strādāt visu dienu un dziļums neizmainīsies, par mačkātiem un slīdošajiem pludiņiem es maijā daudz runāšu savā raidījumā TV5.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager