Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā sandris.4

Sveiki es gribētu uzdot jums jautājumu, es pirms aptuveni 2 gadiem savā dīķītī ielaidu 2 līdakas. Kas tagad ir savairojušās taka nelabi metas, vai jūs varētu pateikt kā labāk viņas varētu izķert ārā visas? sākumā bija smuki man savairojušās karpas, līņi, brekši un karūsas dīķis ir neliels aptuveni garumā 20 platumā 25

jau iepriekš paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Līdzīgas problēmas ir daudziem dīķu saimniekiem, ja godīgi, tad dabūt ārā no dīķa visas līdakas ir praktiski neiespējami, var vilkt dīķi ar vadu, bet tad tiks sabojātas citas zivis un ne visi dīķi ir izvelkami. Samazināt līdaku skaitu var intensīvi tās ķerot, patstāvīgi turot dīķi ūdas.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Zivnieks

Sveiki, Normund! Jautājums gan mazāk saistīts ar copi, vairāk ar neveiksmi inventāra iegādē. Lieta tāda, ka pirms kādām divām nedēļām Salmo Deglava ielā iegādājos ziemas zābakus NorFin Trapper pāris reizes jau biju uz copi, bet tad tikko atklāju, ka viens zābaks man ir pārdots 44 izmērs, bet otrs 45. Un arī lieta tāda, ka čeku esmu jau paspējis kaut kur pazaudēt. Lūk jautājums vai man ir jēga doties uz turieni cerībā uz atsaucību un vienu zābaku samainīt, vai arī varu uz neko necerēt? paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Ej droši uz veikalu, sameklē veikala vadītāju Nikolaju un viņš visu sakārtos.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Rob4iks

Sveiki Normund! Es jums vēlējos pajautāt, kā ir pareizi makšķerēt ar bļitku! Ziemas makšķerēšanā es esmu iesācējs tāpēc jautāju jums.

Atbild Normunds Grabovskis

Tā nu ir sanācis, ka es ilgāku laiku nevarēju atbildēt uz jautājumiem, ledus ir nokusis, tāpēc atgriezīsimies pie šī jautājuma , kad atkal būs ledus, ja?

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Axtyrs

Sveicināts! Vēlējos noskaidrot vai ir kādas īpatnības ko ņemt vēra makšķerējot brekšus uz ledus naktī - vai izvēlēties tādas pašas krāsas mormiškas kā dienā, vai arī lietot kādas fosforizētas vai citas krāsas?

Atbild Normunds Grabovskis

Viss ir tieši tāpat kā dienā, brekši ēd to pašu ko dienā, pietam dara to visnotaļ labi.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā schefs

Nekādi nesaprotu kā pagatavot gruntsmakšķeri. Nevarētu palīdzēt ar padomu.

Atbild Normunds Grabovskis

Ir vairākas gruntsmakšķeru sistēmas, vispopulārākās ir divas, viena kur svins ir piesiets auklas galā un pavadiņas ar āķiem ir virs tā, otra ir ar slīdošo svinu, tātad pamataukla ir 0.25-0.35mm resna, piesien auklas galā vai nu palielu karabīni vai pa tiešo svinu, tad centimetrus 20 augstāk auklā uzsien cilpu, vēl centimetru 20 augstāk otru tādu pašu cilpu, tad ņem tievāku auklu, pie kuras sien āķus, āķu izmērs ir atkarīgs no ēsmas lieluma , pavadiņas sien aptuveni 15-18 cm garas un ar cilpa cilpā paņēmienu pieliec makšķerei, viss, tava gruntsmakšķere ir gatava, ieskaties portālā tvnet, tur sadaļā onlain tv ir mani raidījumi, vienā no pēdējiem es tieši sēju gruntsmakšķeres, apskaties un visu sapratīsi.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā morati

Sveicināti!!! Kādi rīki un ēsmas būtu vislabākās priekš raudām pavasarī?

Atbild Normunds Grabovskis

Ēsmas ir jāņem līdzi uz copi dažādas, raudas ir diezgan cimperlīgas, reizēm tās ēd visu, citreiz tikai kaut ko noteiktu, populārākās ēsmas ir mušu kāpuri, motiļi, ūdenstārpi jeb maksteņu kāpuri, plaucētas vai vārītas grūbas, dažādas mīklas, maize.

Raudām ieteicamāka ir smalka pludiņmakšķere, cik nu smalku ļauj izmantot konkrēti copes apstākļi.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā elitebraid

Uz ko un ar ko ķert karūsas un ar ko iebarot?

Atbild Normunds Grabovskis

Karūsas, parasti tās ir sudrabkarūsas, daudzviet sāk ķerties jau uzreiz pēc ledus nokušanas, sākumā karūsām vislabākā ēsma ir sliekas, pēc tam ūdenim iesilstot viņas sāk ēst arī citas ēsmas, dažādas mīklas, grūbas, kukurūzu, bet nu lai vai kā slieka tomēr ir laba karūsu ēsma. Karūsas var veiksmīgi ķert praktiski ar jebkuru makšķeri, viss atkarīgs no vietas un laika.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā juons76

Sveiki, gribētu zināt kad Latvijā būs kādas sacensības ar vienādiem noteikumiem (piemēram visiem dalībniekiem vienāds daudzums barība matiļi pus kg vai cita barība vienāda. makšķeres arī vienādas)jo ne jau visi makšķernieki var atļauties dārgu ekipējumu un matiļus kilogramiem iebarošanai?

Atbild Normunds Grabovskis

Arī pat reiz sacensībās ir barību un ēsmu limiti, kuri ir ņemti no starptautiskajām sacensībām, bet nekur jau nav teikts, ka tev noteikti jābūt līdzi tiem daudzajiem kilogramiem barības, pietam no pieredzes varu pateikt, ka labi ja pusē no visām sacensībām iziet kaut puse no limitētajiem 17 litriem barības, starp citu 17 litri ir 4 kg sausās barības. Tavs piedāvājums skan aptuveni tā, ka tu piedāvātu hokejistiem spēlēt hokeju bez slidām un formām, jo tās taču maksā ļoti dārgi, zinot, cik kas patiesībā maksā, man tava runāšana izklausās pēc sevis mierināšanas, nevis nopietniem argumentiem, jo daudzi veči, kuriem patīk makšķerēšanas sports, brauc un piedalās mačos ar to inventāru kāds viņiem ir, pietam startē pavisam ne slikti, galvenais ir gribēt piedalīties, bet tā noteikti nav spiesta lieta.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ushpelis

Normund, vēl viens jautājums no manas puses. Saki, lūdzu, kā pareizi noregulēt spoles bremzi? Kā tas būtu jādara?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja spiningam, tad tā, lai bremze nostrādā pirms pamat auklas pārplīšanas, tas gan arī ir nosacīti, asaru spiningam ir bremzei jābūt vaļīgākai, jo asarim ir trauslākas lūpas, pludiņmakšķerēšanā spoles bremze jānoregulē tā, lai tā neļautu pārraut pavadiņu, katrā gadījumā jebkurā copes veikalā tev parādīs kas un kā jādara

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurka32

Labdien! Ir jautājums par makšķerēšanas noteikumiem. Noteikumi saka:

25. No 16.aprīļa līdz 31.maijam aizliegta jebkura veida makšķerēšana:

25.2. kanālos un caurtecēs, kas savieno ezerus ar upēm, ezerus un upes ar Baltijas jūru vai ar Rīgas jūras līci, kā arī savieno ezerus savstarpēji.

Šajā sakarā jautājums par Lubānu. Vai šis aizliegums attiecas uz Zvidzes un Īdeņas kanālu, jo tie it kā nesavieno Lubānu ar Aivieksti, ko dara Meirānu kanāls?

Un otrs jautājums: ja upīte tek caur diviem ezeriem vai tajā var makšķerēt, t.i. vai tā ir caurtece, kurā nedrīkst makšķerēt, vai tomēr upe? (Kartē tā ir atzīmēta kā upe).

Atbild Normunds Grabovskis

Es nebūšu tā kompetentākā persona atbildēšanai uz jautājumiem par Makšķerēšanas noteikumiem, ieej Valsts Vides dienesta mājas lapā vai biedrības Mēs zivīm mājas lapā un tur tev kompetenti cilvēki visu izstāstīs

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager