Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā natureboy

Labdien! Jautājums iespējams elementārs un varbūt pat muļķīgs, taču vēlētos dzirdēt Meistara domas, jo man kā jaunam pludiņmakšķerēšanas piekritējam līdz galam nav skaidra situācija ap dziļuma izvēli makšķerējot. Skaidrs, ka copējot līņus ēsmu jānovieto uz gultnes vai tuvu tai, taču kā ir ar citām zivīm? Vai makšķerējot vasarā, teiksim raudas, asarus, karūsas un citas zivis ēsma jāgulda iebarotajā vietā uz gultnes vai tomēr ar dziļumu ir jāeksperimentē un jāmaina-dziļāk, seklāk, uz gultnes?

Un otrs jautājums-kā pareizi izvēlēties iebarošanas un makšķerēšanas vietu vasarā no krasta, ja copē teiksim karjerā, kur ūdens laukuma platums ir ap 150-200mm, garums vairāki km un dziļums no 0.5-2m.Ja copēju raudas, asarus, iespējams breksi, cik tālu iebarot un vai to darīt labāk tuvāk kādām zālēm, vai arī tas nav noteicošais faktors?

Paldies jau iepriekš, un atvainojos par, iespējams, tik elementāriem jautājumiem!

Atbild Normunds Grabovskis

Breksis, karpa, līnis praktiski vienmēr ēsmu ņem no grunts, tas ir lieliski redzams pēc viņu mutes formas, citas zivis var baroties arī ūdens vidējos vai augšējos slāņos, tomēr, ja ir iebarots , tad zivis pamatā turēsies grunts tuvumā, raudojot dziļumu regulē tā, lai ēsma būtu nedaudz virs grunts, dažus centimetrus virs.

Izvēloties vietu copei meklē kaut kādus nelīdzenumus uz grunts, dziļuma kanti zāļu tuvumā vai kādu citu interesantu vietu, parasti vietējie labi zin ūdenstilpnes reljefu, tāpēc pavēro kurās vietās sēž vietējie, kaut kādas likumsakarības ievērosi un varēsi atrast vietu arī sev.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā LGuntis

Sveiks Normund! Uzzināju, ka Salacgrīvā un Salacgrīvas Lauku teritorijā aizliegts paturēt vimbas. Kopš sevi atceros, esmu makšķerējis vimbas, un tagad tāds kurvītis. Viss tiek darīts tikai LAŠOTĀJU interesēs, kaut kāds absurds. Turpretim Ainažu Lauku ter.vimbas atļauts ķert un paturēt, bet upe tā pati. Mani interesē Tavs viedoklis.

Atbild Normunds Grabovskis

Es neslēpju savu nepatiku pret visu to, kas notiek Salacā, kur maza saujiņa vietējo aktīvistu , kopā ar ne pārāk gudru padomdevēju no malas, dara ar upi ko grib, mazais atļauju skaits, absurds ar to tirdzniecību, dažādi muļķīgi aizliegumi, viss tiek darīts, lai pie upes būtu pēc iespējas mazāk makšķernieku. Man ļoti patīk Salaca, bet šogad tā arī neesmu tur makšķerējis, jo jau aprīļa vidū maniem iecienītākajiem upes posmiem vairs nebija atļauju, tās pietika tikai vietējiem....., diemžēl nekādus uzlabojumus šajā jomā no esošajiem lēmējiem nesagaidīsim.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā miedzins

Sveiki. Gribēju pacopēt Lādes ezerā uz brakšiem. Vai ir kādas speciāla tipa mormiškas? un kādu barību vajadzētu nopirkt ja nebaroju iepriekš, bet tikai sākot no tā rīta kad atbraucu uz ezeru? par ēsmu esmu dzirdējis ka labāk pāris motiļus un vienu balto ja? paldies jau iepriekš par atbildi. varbūt norādi kādu saiti kur jau tas ir aprunāts lai nav jāatkārtojas...

Atbild Normunds Grabovskis

Par brekšiem no ledus .... esam nedaudz nokavējuši, Lādes ezerā ir labi brekši, bet par tiem parunāsim, kad ziema būs tuvāk.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vnkarturs

Normund, vari man pateikt tagad tuvojoties uz pavasari un ar ko plaudi piebarot pavasari, piemēram, maijā? 2) un ar ko piebarot vasarā 3) un kāda ir labākā ēsma uz kā viņus ķert (tie ir aparisi?) Liels paldies iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Varu pateikt ar ko es pats barošu brekšus visas sezonas garumā, tā būs SALMO brekšu barība, kurai vasaras karstumā piejaukšu arī nedaudz SENSAS brekšu vai karpu barības, to visu jaukšu 1/1 , pavasarī pat 1/2 ar tumšu vidēji lipīgu zemi, klāt likšu vai nu motiļus, vai kapātas sliekas vai jau tevis minētos mušu kāpurus, ķeršu tieši uz tiem tārpiem, kurus likšu barībā. Labākās ēsmas protams ir un paliek sliekas un motilis, reizēm labi strādā arī makaroni un mušu kāpuri.

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Marci

Sveiki, es jums gribēju pajautāt vai copējot naktī, ziemā var noķert plaudi?

Atbild Normunds Grabovskis

Ir liela daļa ezeru, kur brekšus pamatā arī ķer tieši naktīs, parasti tas notiek ar pludiņmakšķeri iepriekš iebarotās vietās, cope ir ļoti interesanta, var sēdēt teltī, var staigāt pa iebarotajiem āliņģiem.

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Renegatss

Sveicināti. Gribētu pajautāt ar ko labāk būtu piebarot brekšus nelielā upītē ar lēnu straumi dziļums aptuveni trīs metri?

Atbild Normunds Grabovskis

Mēs runājam par kuru gadalaiku? Ja gribi ā’trāku atbildi, tad raksti man iekš fishing.lv

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ainars.dz

Sveicināti!!! Es jums vēlējos pajautāt vai ir vērts pašlaik braukt uz Peipusu, es pats neesmu tur ne reizi bijis, bet loti vēlos aizbraukt, jūs varētu pateikt kā tur ir ar cenām, un uz kādu pilsētu vajag braukt (vietas nosaukums), un kas tur labāk ķerās, vai ir iespēja piebarot brekšu baru pa vienu dienu...? Un vai tur ir iespējas kā pirmo reizi braucot uzjautāt kur labāk var noķert zivis :D.....

Atbild Normunds Grabovskis

Tavā gadījumā ir tikai viens ieteikums, sameklē sev kādu kompanjonu, kurš uz Peipusu brauc bieži, vai izmanto makšķernieku autobusu pakalpojumus, ja brauksi turp pats, tad aplauziens un pilnīgas auzas garantētas. Visu pārējo informāciju vari atrast internetā, tajā pašā zive.lv, tur veči runā daudz un dikti, palasies visu informāciju pa pēdējiem gadiem un pie kaut kādas saprašanas

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nike

Ko labāk likt uz āķa kad makšķerē ar zemledus makšķerīti?

Atbild Normunds Grabovskis

1. odu kāpurus – motiļus

2. vībotņu kāpurus

3. mušu kāpurus

4. sāņpeldes

5. visādus citādus vabuļus

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ugabuga

Man tāds lūdzu jautājums vai mājas apstākļos ir iespējams uzasināt zviedru asmeņus ledus urbim?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja vien neesi juvelieris, tad vis ticamāk kā nē, specializētajos servisos meistari ir iemanījušies asināt šos nažus, vismaz Salmo serviss Daugavgrīvas ielā asina, pats ar vieniem nažiem urbju ne mazāk kā 2 sezonas un tad jau viņi sevi ir atpelnījuši un droši var uzlikt citus.

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā normunds27

Labdien ! Man jautājumi par ruduļiem. Uz kuru laiku viņus varētu mēģināt noķert? Dziļumos vai kaut kur seklumos pie niedrēm? Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Nu jau ruduļu copei vajadzēja iet pilnā sparā, lielajos ruduļu ezeros veči jau sen sēž pa niedrēm un niedru malām, ruduļi ir praktiski neēdama zivs, bet ļoti skaisti un spēcīgi. Ruduļus parasti ķer pa pašu krastu, ne dziļāk kā 1 metra dziļumā, parasti pat zem metra, saurb 7-10 āļiņģus dažādos dziļumos, sabaro tos un sāk staigāt , ruduļi pienāk pie barības diezgan ātri.

Atbildēts: 7.marts 2009, 21:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager