Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Henrijs

Vai jaunajā pavasara SALMO preču klāstā parādīsies kaut kādas jaunas lietas (makšķeru un spiningu spoles, makšķerkāti, spiningi u.tml.), kas līdz šim SALMO katalogos nav bijušas un nav pat ražotas?

Atbild Normunds Grabovskis

Ir ļoti daudz jaunumu, no marta katalogs būs redzams internetā, ir pilnīgi jaunas konstrukcijas spiningu sēdija, daudz jaunumu fīderu jomā, mānekļos, auklas, ir vesela jauna sērija veltīta jūras copei, jo Norvēģijas virziens paliek aizvien populārāks, no marta vidus visi jaunumi sāks parādīties arī SALMO veikalos

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā niks46

Vai zināt kādu interneta adresi kur ir parādīts kā pašam taisīt vizuļus un citas lietas?

Atbild Normunds Grabovskis

Vai zini kādu vietu, kur jebkurš var iemācīties kļūt par slavenu mākslinieku?????

Vizuļu un bļitku meistari sevi sevišķi nereklamē, pārsvarā tie ir cilvēki, kuri paši daudz copē un visus savus ražojumu paši arī testē, citādāk jau nevar. Paskatoties bildītes neko iemācīties nevar, eksperimentē pats, meklē kādu dzīvu meistaru, tas ir labākais veids kā kaut ko iemācīties

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā heino

Labs vakars! Ar visu cienu pret Jums kā atzītu ekspertu makšķerlietās. Jautājums par fosforu? Vai to var kāda šķidrā vai kristālveida veida kaut kur iegādāties? Gribas pašam mormiškas pamēģināt uztaisīt.

Tad ari par juridisko pusi attiecība uz ķīmisko vielu lietošanu amatierzvejā. Noteikumi par rūpniecisko zveju aizliedz 26.3. iegūt jebkādas sugas zivis, vēžus un nēģus, izmantojot elektrisko strāvu, duramos rīkus, sprāgstvielas, šaujamieročus un ķīmiskās vielas. Vai šī noteikumu prasība ar kādā veidā ietekmē amatierzveju Latvijā? Vai atraktantu un tādu ķīmisku vielu kā fosfors izmantošana amatierzvejā ir atļauta?

Iepriekš paldies par atbildēm un vēlot veiksmi zvejā un panākumus makšķertautas izglītošanā un ar cieņu, Heino!

Atbild Normunds Grabovskis

Man ķīmijā bija sliktas atzīmes, tāpēc nevaru tev atbildēt zinātniski pareizi, bet tas materiāls ko izmanto mormišku pārklāšanai noteikti nav fosfors, to es zinu, vienkārši tautā ir iegājies šāds nosaukums jebkuram materiālam, kurš atstaro gaismu. Teikšu tev godīgi, ja patīk pašam ķēpāties un eksperimentēt ar visiem tiem brīnumiem, tad daries, bet principā nekādu revolūciju jau neizdomāsi, veikalos ir ļoti plašs dažādu mormišku klāsts, lai varētu atrast sev vis piemērotākās, pirms sāc kaut ko veidot, nopērc un kārtīgi izmēģini, piemēram es pats fosforizējošās mormiškas praktiski nelietoju, ne ar ko tās mani nepārsteidza.

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā AndrisC

Sveiks Normund! Mans jautājums ir par ziemas līdaku makšķerēm - ūdām, palaidieniem. No daudziem makšķerniekiem dzirdu dažādus viedokļus. Vieni saka, ka ūdas/palaidieni ir atļauti, bet tām ir jābūt ar pludiņu, bet citi saka, ka pludiņš nav obligāts. Kā tad īsti ir? Makšķerēšanas noteikumos nekas nav minēts par to kādai jāizskatās šādai makšķerei (kāda starpība - tā pati makšķere ar žilku, pavadiņu un āķi galā vien ir). Jau iepriekš pateicos par atbildi / Andris

Atbild Normunds Grabovskis

Kādai jāizskatās līdaku makšķerei MN nav noformulēts, atbildi skaties iepriekšējos jautājumos

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Honda

Kāds ir pats optimālākais un labākais inventārs, lai dienā kad cope ir slikta tomēr izdotos noķert asarus uz mormišku?

Atbild Normunds Grabovskis

Tieva aukla, maza mormiškiņa, svaigi tārpiņi un daudz izurbtu āliņģu, formula ir vienkārša, meklē aktīvākos asarus

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ilmis40

Labdien. Esmu drusku nesaprašanā, te nesen nopirku sienas kalendāru MMD pieliku pie sienas ļoti smuks un viss ir labi atveru janvāri lasu: līdakas ķeramas, lietojot ēsmas zivtiņas, kā arī žibuli vai balansieri. Līdakas nav atļauts ķert ar ūdām. Ja pēc noteikumiem drīkst ķert ar diviem makšķerēšanas rīkiem, vai tad ūda kvalificējas kā kaut kāds maluzvejnieku izdomāts rīks, tad kāpēc ūdas tirgo visās bodēs bez emocijām?

Atbild Normunds Grabovskis

Ūda vai līdaku makšķere MN nav noformulēta, tāpēc viens makšķernieks drīkst izmantot jebkuras konstrukcijas līdaku makšķeres, galvenais, lai uz vienu copmani kopā nebūtu vairāk par 2 makšķerēm un lai makšķeres neatrastos no copmaņa tālāk par 50 metriem, tad viss ir kārtībā un tu neko neesi pārkāpis.

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kanba

Pēdējos divos "Copes Lietas" žurnālos lasīju, ka tu esi iesaistījies sabiedriskajos inspektoros. Gribēju zināt vai tie kursi ir bez maksas vai kaut kas tomēr ir jāmaksā un no cik gadiem tur var iesaistīties?

Atbild Normunds Grabovskis

Sabiedrisko inspektoru kursi ir bezmaksas, tos organizē gan VVD, gan biedrība Mēs zivīm, sazinies ar viņiem un saņemsi visu vajadzīgo informāciju

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raiders

Sveiks! Gribētu uzzināt vai ziemā drīkst copēt ar dzīvo zivtiņu?

Atbild Normunds Grabovskis

Drīkst, MN ir teikts, ka jebkurš makšķernieks vienlaicīgi drīkst izmantot 2 makšķeres, tātad ja tu copē ar mormišku, tu vari tur pat netālu ielikt vienu līdaku makšķeri, ja gribi ķert tikai līdakas, vari staigāt ar divām līdaku makšķerēm.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raivo

Sveiks Normund! Dzīvoju pie Mazā Baltezera un patiess prieks, ka beidzot ir uzsalis kārtīgs ledus. Neskatoties uz šodienas aukstumu tomēr nogāju lejā uz ezeru pacopēt. Rezultāts - 2 smuki asari ap 300g un kaudzīte ar raudām un pličiem. Zinu, ka Tu arī ziemā esi copējis šajā ezerā. Varbūt vari padalīties pieredzē kā M.Baltezerā ziemā tikt pie brekšiem, kā iebarot, cik resnu auklu vajag un kādu mormišku labāk lietot priekš brekša. Zinu, ka tie lopiņi tur dzīvo, jo vasarā smuki ir pavilkts, bet ziemā vispār būtu ekselenti izmānīt kādu puņķaino. Balto zivju M.Baltezerā tiešām netrūkst, bet gribas kaut ko rupjāku izvilkt arī ziemā.

Atbild Normunds Grabovskis

Mazais Baltezers ir labs brekšu ezers, bet ziemā viņus tur tā mērķtiecīgi var copēt sākot no februāra vidus, vismaz mana pieredze tā rāda, ķeram tos pa dziļo galu 6-8 metru dziļumā, pamatā visa brekšošana notiek ar pludiņmakšķerēm nevis ar mormiškām, var arī copēt ar mormišku, bet kaut kā salīdzinošie testi ir parādījuši, ka 4 gadījumos no 5 lielais breksis labāk ņem uz pludu(tur ir āķis galā nevis mormiška).

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā salvisozols

Sveicināti! Man ir tāds jautājums, kas ir sastādījis makšķernieku kalendāru? Un vai jūs pats tam ticat un vai ir vērts ticēt? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Pats kalendāriem nepievēršu uzmanību, jo braucu makšķerēt tad, kad man ir laiks, kurš sākotnēji izdomāja šo kalendāru nezinu, bet zinu tikai to, ka makšķerēšanā neko paredzēt nav iespējams un tas arī ir tas pats foršākais visā tajā procesā.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager