Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā ilmis40

Labdien. Esmu drusku nesaprašanā, te nesen nopirku sienas kalendāru MMD pieliku pie sienas ļoti smuks un viss ir labi atveru janvāri lasu: līdakas ķeramas, lietojot ēsmas zivtiņas, kā arī žibuli vai balansieri. Līdakas nav atļauts ķert ar ūdām. Ja pēc noteikumiem drīkst ķert ar diviem makšķerēšanas rīkiem, vai tad ūda kvalificējas kā kaut kāds maluzvejnieku izdomāts rīks, tad kāpēc ūdas tirgo visās bodēs bez emocijām?

Atbild Normunds Grabovskis

Ūda vai līdaku makšķere MN nav noformulēta, tāpēc viens makšķernieks drīkst izmantot jebkuras konstrukcijas līdaku makšķeres, galvenais, lai uz vienu copmani kopā nebūtu vairāk par 2 makšķerēm un lai makšķeres neatrastos no copmaņa tālāk par 50 metriem, tad viss ir kārtībā un tu neko neesi pārkāpis.

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kanba

Pēdējos divos "Copes Lietas" žurnālos lasīju, ka tu esi iesaistījies sabiedriskajos inspektoros. Gribēju zināt vai tie kursi ir bez maksas vai kaut kas tomēr ir jāmaksā un no cik gadiem tur var iesaistīties?

Atbild Normunds Grabovskis

Sabiedrisko inspektoru kursi ir bezmaksas, tos organizē gan VVD, gan biedrība Mēs zivīm, sazinies ar viņiem un saņemsi visu vajadzīgo informāciju

Atbildēts: 29.janvāris 2009, 12:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raiders

Sveiks! Gribētu uzzināt vai ziemā drīkst copēt ar dzīvo zivtiņu?

Atbild Normunds Grabovskis

Drīkst, MN ir teikts, ka jebkurš makšķernieks vienlaicīgi drīkst izmantot 2 makšķeres, tātad ja tu copē ar mormišku, tu vari tur pat netālu ielikt vienu līdaku makšķeri, ja gribi ķert tikai līdakas, vari staigāt ar divām līdaku makšķerēm.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raivo

Sveiks Normund! Dzīvoju pie Mazā Baltezera un patiess prieks, ka beidzot ir uzsalis kārtīgs ledus. Neskatoties uz šodienas aukstumu tomēr nogāju lejā uz ezeru pacopēt. Rezultāts - 2 smuki asari ap 300g un kaudzīte ar raudām un pličiem. Zinu, ka Tu arī ziemā esi copējis šajā ezerā. Varbūt vari padalīties pieredzē kā M.Baltezerā ziemā tikt pie brekšiem, kā iebarot, cik resnu auklu vajag un kādu mormišku labāk lietot priekš brekša. Zinu, ka tie lopiņi tur dzīvo, jo vasarā smuki ir pavilkts, bet ziemā vispār būtu ekselenti izmānīt kādu puņķaino. Balto zivju M.Baltezerā tiešām netrūkst, bet gribas kaut ko rupjāku izvilkt arī ziemā.

Atbild Normunds Grabovskis

Mazais Baltezers ir labs brekšu ezers, bet ziemā viņus tur tā mērķtiecīgi var copēt sākot no februāra vidus, vismaz mana pieredze tā rāda, ķeram tos pa dziļo galu 6-8 metru dziļumā, pamatā visa brekšošana notiek ar pludiņmakšķerēm nevis ar mormiškām, var arī copēt ar mormišku, bet kaut kā salīdzinošie testi ir parādījuši, ka 4 gadījumos no 5 lielais breksis labāk ņem uz pludu(tur ir āķis galā nevis mormiška).

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā salvisozols

Sveicināti! Man ir tāds jautājums, kas ir sastādījis makšķernieku kalendāru? Un vai jūs pats tam ticat un vai ir vērts ticēt? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Pats kalendāriem nepievēršu uzmanību, jo braucu makšķerēt tad, kad man ir laiks, kurš sākotnēji izdomāja šo kalendāru nezinu, bet zinu tikai to, ka makšķerēšanā neko paredzēt nav iespējams un tas arī ir tas pats foršākais visā tajā procesā.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Adrenalins

Labdien, Normund! Bagātīgu Jums šo lomu gadu. Es Ventā, vasarā vilku brekšus 1,5 un 2kg brekšus. Vai ziemā viņus tāpat piebarojot varētu gūt labus lomus? Paldies par atbildi.

Atbild Normunds Grabovskis

Varēt var, bet ziemā breksi rezultatīvāk ir ķert ar pludiņu vai ar mazu gruntenīti, pirmkārt breksis drošāk ņem uz grunts guļošu ēsmu, otrkārt pludiņam un gruntenītei var lietot resnāku auklu, jo ja ēsma guļ uz grunts, tad auklas resnumam nav tik liela nozīme, kā copējot ar mormišku. Ziemā breksis daudz labāk atsaucās uz iebarošanu ar motiļiem vai kapātām sliekām, tad breksis atsaucās ātri, barojot ar barību ir ļoti svarīgi trāpīt vietā, kur breksis stāv, pietam barību ir jātaisa smagu, lai tā pēc iespējas mazāk skalotos prom, bet barība nedrīkst būt lipīga.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā natureboy

Sveiki Meistar! Iegādājos mačkātu pludiņmakščerēšanai un niez pirksti uztīt spolei žilku un salikt makšķeri kopā, jo šis ir pirmais mans mačkāts. Taču problēma ir ar pludiņa nostiprināšanu. Stoperīši (pat mazākie) neslīd cauri riņķiem. Kaut kur lasīju par mezgla uzsiešanu, taču pludiņa stiprinājums slīd pāri mezglam. Kā pareizi uztaisīt šo pludiņa stoperīti? Un otrs jautājums tāds vienkāršs - kā pareizi izsvarot 4g pludiņu? Paldies!!!!

Atbild Normunds Grabovskis

Viss ir ļoti vienkārši, uz auklas , pirms ver karabīnīti, pie kuras stiprināsi pludiņu(nekad neliec pludiņu pa taisno uz auklas, bet tikai ar karabīnīti), uzver nelielu pērlīti, kura, brīvi slīd pa auklu, bet kurai mezgls cauri neskrien un viss nekādu problēmu vairs nebūs. Mezgls ir vienkāršs, bet aprakstīt to nav diez cik reāli, tāpēc, ja esi Rīgā, tad uzzvani, visu parādīšu un izstāstīšu. Neatkarīgi no tā, cik pludiņš liels, to vajag izsvarot ļoti precīzi, ārā no ūdens jābūt tikai dažiem milimetriem antenītes, jo resnāka antena, jo vairāk tai jābūt iegremdētai. Ja makšķerēsi tuvā distancē, tad izvēlies pludiņus ar maksimāli tievu antenu(saprāta robežās), jo tālāk no krasta copē, jo antenai jābūt resnākai, bet attiecīgi iegremdētai.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā peldetajs

Sveiks Ekspert! Man ir viens jautājums sakarā ar brekšu zveju - kā labāk iebarot un ar ko ja es vēlos copēt ezerā no laivas un vai ar pludiņmakšķeri tas būtu pareizi? Ja nē, tad ko man lietot?

Atbild Normunds Grabovskis

Breksis un iebarošana ir manas mīļākās tēmas, bet parunāsim par to tuvāk vasaras sezonai, patreiz visi uz ledu!!!!!

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā peldetajs

Sveiks ekspert! Man ir daži jautājumi tev... Esmu pludiņmakšķernieks, labprāt ķeru brekšus un visu citu, bet prioritāte man ir breksis... Es neko nezinu par mačmakšķerēm, štekeriem, balonēzēm, bet gribētu uzzināt vai tas man ir vajadzīgs lai sekmīgāk ķertu breksi?

Atbild Normunds Grabovskis

Nu štekeris ir laba lieta, bet tikai tur, kur no krasta aiziet dziļums un breksi var dabūt 10-13 metrus no krasta, tādās vietās labākas makšķeres nav, mačmakšķere ir domāta tāliem iemetieniem ar tālmešanas pludiņiem, pats to izmantoju arī pludināšanai, jo pie mačmakšķeres nekad nelīp aukla, jo tai ir daudz riņķīšu , daudzi veči pēc mana ieteikuma ir pārgājuši uz mačmakšķerēm un ir ļoti apmierināti, polonēze ir teleskopiskā makšķere, kuru izmanto lielākā daļa copmaņu, klasiskā bolonēze gan skaitās no 5 metriem līdz 8 metriem un polonēzei ir nedaudz savādāki riņķi, kā mums pierasts, bet tās ir tikai nianses, es sezonas laikā diezgan daudz rakstīju CL par šīm tēmām, vari paložņāt arī pa manu lapu iekš fishing.lv , tur arī var šo to atrast

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kanba

Kas ziemā ir jādara lai nesaltu rokas? Jo ar cimdiem zvejot arī nav prāta darbs.

Atbild Normunds Grabovskis

Nu rokas jau salst tik un tā, pret salu nelīdz nekas, pats parasti arī copēju ar plikām rokām, ja nu rokas tā pavisam stipri nosalst, tad uzvelku cimdus un izurbju āliņģus 5-7, rokas ātri uzsilst un atkal var copēt. Mitrā laikā daudzi smērē rokas ar dažādiem taukainiem krēmiem, bet man tas kaut kā neiepatikās.

Atbildēts: 8.janvāris 2009, 18:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager