Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Paulis

Sveicināti! Lasot pēdējo "Copes Lietas" žurnālu, mani ļoti aizrāva jūsu raksts par zemledus copi un es nolēmu, ka drīzumā došos uz savu pirmo zemledus copi savā mūžā. Nu tad man parādījās daži jautājumi:

1) Kāds būtu ieteicamais inventārs? (tieši auklas un makšķerītes izvēlē)

2) Un kādiem būtu jābūt pirmajiem soļiem uz ezera? (ezers jau zināms)

Man apkārt nav neviena, kam varētu šos jautājumus uzdot. Jau iepriekš pateicos par atbildi. Paulis

Atbild Normunds Grabovskis

Sākumam tev vajadzētu vismaz vienu, bet vis labāk divas makšķerītes, es ieteiktu balalaikas tipa makšķerītes, uzreiz arī jānopērk lavsāna sardziņi, no auklām es tev ieteiktu nopirkt 0.12 un 0.14mm auklas, tās ziemai skaitās diezgan resnas auklas, bet sākumam būs labas, nu protams arī vismaz 2-5 volframa mormišķiņas, es ieteiktu 3 un 4 mm lielas, vislabāk bumbiņas vai piliena formas.

Uz ezera nekad neej, ja tur vēl nesēž kāds cits, jo tev vēl nav pieredzes un tāpēc noteikt ledus drošumu tev būs pagrūti, ja tas ir pirmais ledus, tad vislabāk ej tikai pa jau iestaigātu taku. Mans ieteikums ir tomēr pieiet pie jebkura makšķernieka un izstāstīt, ka esi pirmo reizi uz ledus un tici man, jebkurš normāls copmanis tev visu pastāstīs un parādīs, lai veicas!

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raimuxxa

Sveicināts Normund. Viens jautājums, varbūt ne īsti par tēmu, bet ņemot vērā Tavu darbošanās jomu, tomēr. Vai Salmo ir reāla iespēja iegādāties makšķeru somu ar 2 nodalījumiem garums 1.00-1.05cm. Ideāla ir šī – links. Bet diemžēl Latvijā nopirkt ir nereāli, pašreiz. Varbūt Salmo piedāvā ko līdzvērtīgu kvalitātes ziņā? Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Pat neskatoties linkā varu pateikt, ka tik īsu somu SALMO sortimentā nav, bet ja tu iebrauksi pie manis darbā, tad pa visiem katalogiem atradīsim tevis meklēto lietu, uzreiz arī uzzināsi cenu, ja pasūtīsi, tad 2-4 nedēļu laikā soma būs šeit, es pamatā esmu Daugavgrīvas ielā, bet varam sarunāt randiņu arī Deglava vai Juglas SALMO veikalos

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:49 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Brekseens

Kā jaunam un nezinošam makšķerniekam tu varētu ieteikt kādas adreses kur varētu dabūt informāciju par gruntsmakškerēšanu un cita veida makšķerēšanas veidiem, kā makšķerēt, kādu izmantot inventāru un tā tālāk..... Iepriekš saku paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Interneta resursi ir bezgalīgi, sevišķi, ja zini svešvalodas, vismaz krievu, ja runa iet tikai par latviešu valodu, tad tādu īstu , romānus saturošu, mājas lapu nav, ir daudz interesanta fishing.lv lapā, tur ir arī mani 4-5 gadu prātuļojumi un atbildes uz daudziem jautājumiem, ir sarunu lapa zive.lv, galu galā aizej uz bibliotēku un paņem pēdējo gadu COPES LIETAS žurnālus, tur arī šis tas ir.

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā walker

Sveiki! Man ir jautājums, vai Salmo Grand Master 274 spinings un Applause 4000 spole ir piemērota no krasta uz līdakām?

Atbild Normunds Grabovskis

Protams, ka ir, kāts ir labs, spole arī, viss pārējais jau atkarīgs tikai no paša copmaņa

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raivo

Sveiks Normund! Šoziem esmu nolēmis iegādāties mačmakšķeri un spoli priekš tās! Mačmakšķeri tā kā jau būtu noskatījis, vēl atliek spole. Ir padomā Salmo Diamond CBS RD(8630). Ko Tu teiktu par šo variantu? Domāju to izmantot arī fīderim, pagaidām lietoju Salmo Exelence 10330RD, bet gribas tomēr lielāku pārnesumu.

Atbild Normunds Grabovskis

Pagaidi pavasari, jo jaunajā kolekcijā būs laba mačspole, kuru var veiksmīgi izmantot arī fīderim, spole būs Elite klasē, Diamaond CBS ir laba spole, bet vairāk paredzēta pludiņam. Jaunā nākošā gada prece jau ir saražota un jau peld uz Latviju, marta vidū viss jau būs veikalos

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurcx

Sveicināts Normund! Vai tiesa, ka jaunajos makšķerēšanas noteikumos būs iekšā aizliegums ziemā makšķerēt ar šķērsbļitku upēs? Tad jau sanāk, ka viens makšķerēšanas veids Daugavā būs zudis. Tavas domas?

Atbild Normunds Grabovskis

Tāds projekts ir, to iesniedza LMA, pamatojums bija lai zivis necemmmerē ziemošanas bedrēs, manuprāt nepārdomāts un vienkārši stulbs priekšlikums, tā vietā , lai pakontrolētu tās 3-5 ziemošanas bedres Lielupē un Buļļupē viņi grib aizliegt labu mānekli un padarīt lielu daļi copmaņu par maluzvejniekiem. Vienkārši pēdējās LMA aktivitātes, precīzāk viņu rupora A. Birkova izdarības ir ar tādu domu, ka visi makšķernieki ir potenciālie pārkāpēji un visu vajag tikai aizliegt. Diemžēl šī organizācija visur valdībā stāsta, ka pārstāv visu Latvijas makšķernieku intereses, es vienmēr iebilstu, manas intereses viņi noteikti nepārstāv !

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emshiks1

Sveiki ekspert! Gribēju uzzināt ko par sapalu iebarošanu un ķeršanu:

1) ar ko vislabāk iebarot viņus, ja gribu ķert vecā grāvī, kur bebrs sataisījis aizsprostus.

2) un ko likt uz āķa, kādu nr āķi likt un dziļums tai grāvī ap 1m-1.5m.

Paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

Lai nebūtu jāmuld, teikšu godīgi, sapalus ķeru tikai straumē, normālās upēs, pārsvarā Gaujā, tāpēc 100% atbildi tavam jautājumam dot nevarēšu, bet domāju, ka sapali nemaina savus paradumus, upē viņi ir ļoti ēdelīgi, pirmie atskrien pie barības, ātri pierijās un aiziet. Parasti pēc pirmā barojuma 5-7 bumbām uzreiz uz āķa spraužu veselu čupu mušu kāpuru (ap 10-12 gab) un reizes 5 nopludinu virs barības, ja sapals vai ālants ir tuvumā, tad tas piesakās. Cits variants ir kad copē ar gruntsmakšķeri, tad uz āķa, paliela 6.-4. numurs, uzliek baltmaizes garoziņu(cm*cm) ļauj straumei lēnām vilkt svinu un ēsmu uz leju, garoziņai samirkstot sāk atdalīties drupačas, kuras peld pa straumi uz leju veidojot tādu kā barības ceļu, sapals nāk un apēd garoziņu. Barot sapalu var ar jebkuru upes vai tīri raudu barību, paēst viņam patīk

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ashukainis

Sveiks atkal Normund! Tikko netā apskatījos to Norfin Extreme-2, izskatās interesants, cik sapratu viņš nav peldošais ja? Cik Ls viņš aptuveni maksā? Kādu labāk pirkt - to divdaļīgo? Paldies par info!

Atbild Normunds Grabovskis

Extreme 2 nav peldošais, tas ir labs , ērts divdaļīgs elpojošs ziemas kostīms, pats tādā staigāju jau otro sezonu, visa rudens, ziemas un pavasara cope, sākuma cena šim kostīmam ir ap 170 latiem, bet patreiz sākās akcija un tos varēs nopirkt par super cenu, tas ir ap 100 latiem, pietam visos veikalos Latvijā, kuri strādā ar Salmo vairumtirdzniecību.

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:43 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā jereemy

Labdien. Izlasot rakstu Copes Lietās par chubby darter man radās pāris neskaidrības:

1) kādas krāsas (un vai vispār krāsai ir nozīme, jo zem ledus un sniega segas udenī tak ir tumšs) un izmēra balansieri labāk izmantot aizaugušā ezerā, un ne īpaši seklā (Lubāna ezerā);

2) kādu auklu (cik resnu, kādā krāsā, labāk būtu nosaukumu nosaukt, lai es nekļūdītos);

3) vai vajadzīga pavadiņa.

Atbild Normunds Grabovskis

Čubiki ir tā saucamie ziemas vobleri, tiem ir lēnāka un līganāka spēle salīdzinājumā ar balansieriem, mani paziņas Krievijā ir iemanījušies veiksmīgi ķert gan zandartus gan līdakas, ķerās arī lieli asari, bet uz vidējiem asariem šie mānekļi nav pats labākais.

Krāsa ir ļoti svarīga, un zivis visu redz , bet lai noteiktu „strādājošāko” krāsu vajag mēģināt, jo katrā ūdenstilpnē ūdens un grunts ir citā krāsā, pats taču zini, ka arī zivju krāsa ļoti atšķirās dažādos ezeros, it kā populārākās krāsas ir vai nu „asarīši” vai „mailes”. Aukla protams, ka monofilā (parastā makšķeraukla), sarkana vai dzidra, diametrā sākot no 0.2o līdz 0.25mm, bet nu atceries tikai vienu, ka jo smalkāka aukla, jo vieglāk izspēlēt mānekli. Ja runa iet par zandartiem, tad pavadiņu labāk nelikt, jo tā tomēr pasliktina spēli, bet nu līdaku gadījumā jāizvēlas maksimāli vieglas, mīkstas un tievas pavadiņas ar nelielām, bet stingrām karabīnītēm un griezuļiem, veikalos šādas pavadiņas ir, tās gan nav lētas, bet strādā labi.

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kormoraans

Sveicināts Normund! Gribu zināt vai ir kādas iespējas panāk to, lai aukla neliptu pie kāta slapjā laikā?

Atbild Normunds Grabovskis

Pāriet uz mačmakšķeri vai īsposmu teleskopisko makšķeri, citādāk nekā, protams var lietot smagākus pludus, bet tas ne vienmēr ir pieļaujams.

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager