Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Wild_Carp

Sveicināts, Normund! Man jautājums ir tāds, vai ir kāda iespēja iebarot vimbas Gaujā (ķeru uz gruntenes), lai sapulcinātu sev vēlamajā vietā, un vai vispār ir jēga šādam pasākumam? Un ja tas ir iespējams, tad ar ko iebarot un kādā veidā? Šogad jau vimbu cope ir sākusies, bet ļoti švaka, lai gan ir bijuši 700 un 800 gramu eksemplāri.

Un varbūt tev ir padomā vēl kāda interesanta ēsma ko varētu izprovēt, pats ķeru uz slieku. Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Protams, ka var jau likt uz gruntenes papildus svinam arī tārpu barotavu, copju skaitu tas palielinātu noteikti, bet tad tev vajadzēs stipri vairāk tārpu un nevis slieku, bet gan motiļu un balto, Ventā un Salacā vibma atsaucās uz iebarošanu, kad ar pludiņu copējam citas zivis, bet izskatās, ka pamatā vimba lasa no barības tārpiņus. Tavā gadījumā efektīvāk būtu dažādot ēsmas, motilis, baltais, mizgrauzis, ūdenstārps, spāres kāpurs, garnele, jo vimbai slieka noteikti nav pirmajā vietā.

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā natureboy

Sveiki! Vairāk esmu tāds "brīvdienu" copmanis, taču pludiņmakšķerešana aizrauj ļoti. Gribēju vaicāt par rīkiem, ko Tu varētu ieteikt no mačkātu vidēja (lētā) gala, ja cope parasti notiek uz līņiem, raudām, asariem, karūsām, parasti no karjera un ezera krasta? Līdz šim izmantoju bolonēzes tipa 6m garu kātu, taču gribas ko pamainīt un pamēģināt, ko citu! Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ļoti labas domas un esmu pārliecināts, ka tev ļoti patiks mačmakšķere, no Salmo piedāvātā inventāra varu ieteikt vai nu SUPREME sērijas mačkātu, kurš ir salīdzinoši lēts, bet visnotaļ makšķerējams, vai jau klasi augstāko DIAMOND sēriju, patreiz to veikalos nav, bet jau marta vidū visa vasaras kolekcija būs pieejama un salīdzināma, tad arī varēšu nosaukt konkrētas cenas

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kuzijs

Gribas izpļaut savā upes mālā niedres (1,5-2m. garas). Ir kāds gudrs paņēmiens, un vai nogriežot tikai augšējo daļu tās atkal drīz neataugs?

Atbild Normunds Grabovskis

Regulāri izpļaujot var visu sezonu uzturēt upmalu kārtībā, protams, ka var jau arī zemi rakt un frēzēt, bet regulāra pļaušana ir vieglākais veids

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nikolajs2003

Sveicināti. Esmu no Latgales. Piedalos regulāri rajona sacensībās pludiņmakšķerēsanā jau 10 gadus. Esmu bijis gan uzvarējis, gan bijis 2. un 3. vietas ieguvējs. Pārsvarā specializējos vīķu ķeršanā sacensību laikā, ārpus tām-visa veida zvejošana. Latgales čempionātā Rēzeknes upē manīju cik veiksmīgi un rezultatīvi zvejoja Preiļu komanda Kazimira Anspoka vadībā, tamdēļ ieinteresējos ar šteķermakšķeri. Paziņa no Maskavas grib uzdāvināt man to, bet kā lai izvēlas īsto? Lasot atsauksmes, Maskavā ir populāri "Milo" ražotie kāti (www.koex.ru) tomēr tā īsti uz kāda modeļa neapstājos. Naudas ziņā apmēram varētu būt lati 300-400. Zivis taisos ķert dažādas, pārsvarā Daugavā. Ko jūs ieteiktu kā iesācējam? Bet tā lai nevajadzētu vēlāk tērēties un nožēlot. Man patīk cieti makšķerkāti un jūtīgi... Paldies.

Ar cieņu, Nikolajs no Krāslavas.

Atbild Normunds Grabovskis

Tas priecē, ka esi sportā, bet nu maiļu ķērāji sevišķi augstu uzkāpt lielos mačos nevar, mēs patreiz speciāli izvēlamies vietas, kur maiļu ir maksimāli maz, lai veči mācās ķert visas zivis, bet tas nu tā, par Milo varu teikt, ka kāti ir labi, bet tev būs problēmas ar rezerves daļām un štekerim tas ir ļoti svarīgi, tādēļ iesaku izvēlēties Sensas vai Maver kātus, jo šīm firmām Latvijā ir pārstāvji un rezerves daļu piegādes ir ātras, par Maver cenām neesmu sevišķi kursā, bet Sensas cenas zinu, par tevis minēto naudiņu sanāk jau visnotaļ makšķerējams kāts, uz gada sākumu dabūšu jauno SENSAS katalogu, tad varu runāt arī par konkrētiem modeļiem, bet visumā tur visi kāti ir labi.

Nākošajā gadā Latvijas čempionāts pludiņmakšķerēšanā notiks 5 kārtās, turklāt savlaicīgi piesakoties tiks pielaisti arī individuālie sportisti, tas tiek darīts ar domu, lai cilvēki, kuriem interesē sporta cope var pamēģināt kas tas ir, viena no kārtām ir ieplānota Rēzeknes upē, tā ka tev būs iespēja pamēģināt spēkus arī citā kompānijā, visa informācija par sacensībām ir internetā www.fishing.lv, tur ir arī mana sadaļa, kur varam izrunāt visādas tehniskās copes lietas

Atbildēts: 22.decembris 2008, 13:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Martins...

Labdien! Gribēju uzzināt kaut ko par vēdzelēm! Ko vislabāk celt viņām galdā un kur Gaujā ir labākās vēdzeļu vietas, Valmieras rajonā? Varbūt Jūs zināt?

Atbild Normunds Grabovskis

Par ēsmām viss tā kā būtu skaidrs, naktstārpi, zivs gabaliņi ir pamatēsmas, citi lieto vēl visādas putnu iekšas, aknas un citas eksotiskas ēsmas, bet tas nu ir katra paša gaumes lieta. Par vietām gan es neko neteikšu, vēdzeļotāju jau tā ir vairāk par pašām vēdzelēm, tā ka pačukstot šeit tev kādu vietu, ir garantija, ka rīt tur būs vismaz desmit citi copmaņi.

Atbildēts: 24.novembris 2008, 22:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Elviis

Sveiks Man pašam viss ir no SALMO! Es par pludiņmakščerēšanu:) Ko dīķī labāk likt uz āķa - slieku vai ko citu? Un ko upē likt uz āķa?

Atbild Normunds Grabovskis

Man arī lielākā inventāra daļa ir no SALMO, bet par tevis uzdotajiem jautājumiem varu tikai pasmaidīt, nu nevar tā viennozīmīgi pateikt ko kurā vietā likt uz āķa, sevišķi, ja nezini kādas zivis tu taisies ķert

Atbildēts: 24.novembris 2008, 22:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā blackman3

Labvakar, Normund. Ļoti interesē daži jautājumi par tā saucamo ziemas "žerļicu" uz līdaku. Vai viņas drīkst likt? Un ja drīkst, tad ar kādiem noteikumiem? Kādas? Un kāda aptuvena cena viņām ir veikalos? Jau iepriekš pateicos!!!

Atbild Normunds Grabovskis

Tevis minēto makšķeri sauc par ūdu, Latvijas makšķerēšanas noteikumi atļauj vienlaicīgi izmantot 2 makšķeres, tas attiecās arī uz ziemas makšķerēm, kā šāda līdaku makšķerei jāizskatās nav noteikts, viens gan ir fakts, ka ūdu, vai smukāk skan , līdaku makšķeri, nedrīkst atstā vienā ezera krastā un pašam aiziet uz citu ezera malu, pats taisu pludiņmakšķeri, kurai pielieku arī karodziņu uz auklas, tad lieliski redzu, kad līdaka paņem un varu pieskriet laicīgi piecirst, gatavu līdaku makšķeru cenas veikalos sākās no 2-3 latiem, bet tādu ērti pārvadājamu pludiņmakšķeri labāk ir uztaisīt pašam.

Atbildēts: 24.novembris 2008, 22:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fishman

Sveiks! Es tā domāju varbūt tu man varētu pateikt ar kāda diametra žilku un svieniem vajadzētu ķert Karūsas un Raudas! Un Vai "Sigma" spole ir laba vai varbūt jāmaina?

Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ar raudām viss tā kā būtu skaidrs, pamataukla līdz 0.20mm, pavadiņa 0.10-0.14mm, karūsas ir jau smagāks jautājums, jo karūsu izmēri tomēr ir stipri dažādi, kaut kur tās sasniedz 3 kg svaru, citur knapi pus kilogramu, tā ka viss atkarīgs no zivju izmēriem un vietas kur copē, tīrā ūdenī aukla var būt stipri tievāka kā zāļainā vietā, kur zivi ar spēku jānotur. Tādu spoli nezinu, jo SIGMA ir tikai vārds, bet ja spole kalpo labi, tad kāpēc to vajadzētu mainīt, galvenais, lai labi uztin auklu un bremze vienmēr nostrādā, kad viņai jānostrādā, kas tur uz pašas spoles rakstīts nav tik svarīgi

Atbildēts: 24.novembris 2008, 22:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fishman

Sveiki! Es gribēju pajautāt ar lādu ēsmu šajā laikā ezeros būtu jāķer karūsas, un kādās vietās būtu jāķer, vai nu aizaugušās vai tīrās? Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Pašreiz mērķtiecīgi cerēt uz karūsām būtu jau tā kā par vēlu, protams ir izņēmums Salaca un dažas citas vietas, kur karūsa ķerās cauru gadu, ēsmas tās pašas, kas visu sezonu, slieka, gaļinieks, plaucēta grūba

Atbildēts: 24.novembris 2008, 22:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā svensons1

Sveiks, Vai ir vērts iebarot zivis ar labības graudiem? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tu nelieto gatavās barības, tad ieberot applaucētus graudus tu jau sasniegsi krietnu copes uzlabojumu, ja tu prasi vai ir vērts likt graudus klāt barībām, tad viennozīmīgi nē, vienīgais izņēmums ir kukurūza, bet tas vairāk attiecās uz vasaras karpu copi

Atbildēts: 24.novembris 2008, 22:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager